HOLLÓKŐI HÚSVÉTI FESZTIVÁL

Útközben a máriabesnyői búcsújáró templom

2022. április 18., Húsvéthétfő

Egynapos lélekemelő húsvéti kirándulásra hívjuk Vendégeinket. Utunk első állomásaként a Gödöllői dombokon megbúvó, magyar Loretóba, Máriabesnyőre utazunk, ahol a hazánk második leglátogatottabb Mária-kegyhelyét, a Grassalkovicsok által építtetett különleges szépségű Nagyboldogasszony búcsújáró templomot keressük fel. Utunkat folytatva a nap hátralevő részét Hollókőn, az UNESCO világörökségi listán szereplő, néphagyományait máig életben tartó, bájos palóc faluban és annak környékén töltjük. Amellett, hogy megcsodáljuk a teljes épségében megőrzött 17–18. században kialakított falu népi építészetét, hagyományőrző lakóinak húsvéti népszokásait, felkeressük a nem régen átadott különleges hangulatú Isten tenyere kilátót is.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Kis vagy közepes létszámú csoport
 • Látogatás a csodás módon megtalált elefántcsont Mária szobornak és a Loretó-i kápolna Mária szobrának másolatával rendelkező, a Grassalkovichok családi kriptájának otthont adó Nagyboldogasszony Bazilikában Máriabesnyőn
 • Séta Hollókő UNESCO világörökségi listán szereplő Ófalujában
 • Ismerkedés a díszes palóc népviselettel a helyiek öltözeteit őrző Guzsalyas Házban és a 200 palóc ruhába öltöztetett porcelánbabát felvonultató Babaházban
 • A híres hollókői palóc húsvéti locsolkodás megtekintése
 • Lélekemelő élmények a Hollókői Húsvéti Fesztivál forgatagában: palóc táncbemtatók, helyi kézművesek
 • ha az idő és a helyi viszonyok is engedik, akkor rövid kirándulást teszünk a nem régiben átadott különleges hangulatú „Isten tenyere kilátót”

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.500 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.900 Ft/fő

A részvételi díjak kisebb busz esetén minimum 20 fő, nagyobb busz esetén minimum 27 fő esetén értendők, kisebb létszám esetén a díj arányosan változhat.

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2022. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le, jelenleg 2022. augusztus 30-án.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás 36-39 személyes Setra autóbusszal – kiscsoport esetén 20-22 személyes újszerű Mercedes busszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, a törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Máriabesnyő látogatás: (amennyiben Húsvétkor is tudják a csoportunkat fogadni és vezetést biztosítani számunkra, akkor a templomi adomány) 600 Ft/fő,
 • Hollókő Húsvéti Fesztiváljegy, mellyel a falubeli látványosságok nagy része látogatható és a fesztivál bemutató programjai megtekinthetőek: ár hamarosan (a korábbi évek tapasztalatai alapján a várhatóan 3.000-4.000 Ft)

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az út során az idegenvezetőnek Ft-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően elsőként Máriabesnyőre utazunk. Ezt az aprócska honfoglalás korában lakott, később elnéptelenedett területet választotta a térség 18. századi nagy hatású főura, Grassalkovich Antal annak a Boldogságos Szűz tiszteletére emelt bazilikának a megépítésére, amelyet felesége halálos betegségből való felgyógyulásáért tett fogadalmát követően 1758-ban emeltetett. A templom helyszínéül azt az erdővel benőtt területet választotta, ahol egy korábbi, 300 éves premontrei kolostor romjai álltak. A munkálatok megkezdésekor az egyik kőműves éjjel álmot látott, majd az álom beteljesüléseként másnap egy földdel vastagon betakart elefántcsontból készült Mária szobrocskát ásott ki a földből. E csodás szobrocska nyomán Máriabesnyőt egyre látogatottabb zarándokhellyé vált. A kápolna szolgálatára Grassalkovich Antal kapucinus szerzeteseket kér fel, akik számára 1763-ban kolostort is építettet. A szerzetesek 1759-ben Loretóba, a nagy jelentőségű, olaszországi zarándokhelyre utaztak, ahonnan az eredetivel megegyező kinézetű, cédrusfából készült 1 magas Mária kegyszobrot hoznak haza, ide Máriabesnyőre. A két Mária kegyszobroknak és az itteni csodás eseményeknek köszönhetően a búcsújáró hely hamarosan olyan kedvelt lett, hogy az eredeti kápolna egy idő után már szűknek bizonyult. 1771-ben Grassalkovich Antal ezért Mayerhoffer András építész tervei alapján új, barokk templomot emeltet, melynek altemplomában családi kriptát készített, ahol ő maga nyugszik.

Utunkat folytatjuk Hollőkőre, de még mielőtt csatlakoznánk a húsvéti fesztiválhoz, ha az idő és a helyi viszonyok is engedik, könnyed 15 perces sétát teszünk a Hollókő és Felsőtold közötti kéktúraszakaszon a tavalyi év novemberében átadott különleges hangulatú Isten tenyere kilátó”-hoz. A kilátó egyedisége a szoborszerű formájában rejlik, amely már a nevéből is sejthető.  Az isten kezét formázó alkotást nemcsak távolról csodálhatjuk, hanem fel is mászhatunk, le is ülhetünk a kézre és a kilátóteraszra, és a háborítatlan csendben tényleg Isten kezében érezhetjük magunkat. A Cserhát lankás dombjai és a Farkasvölgyben található jurták csodás kilátást és bájos vidéki hangulatot biztosít számunkra. Az „Isten tenyere kilátó”-hoz a hollókői szabadidő alkalmával, vagy azt követően is sor kerülhet a helyi programok figyelembevételével.

 

Rövid szabadidőt követően visszasétálunk Hollókőre. A nap további részét Hollókőn a bájos, őszinte hangulatú palóc faluban töltjük. A körülbelül 380 lelket számláló, Cserhát lábánál elhelyezkedő egyedülálló Világörökségi kis zsákfalu 67 védett, mesebeli házacskával és különleges húsvéti forgataggal vár minket.

A település szívében található, Hollókő jelképének számító fatornyos, zsindelytetős, 1889-ben épült katolikus temploma. Nadrágszíj-telkeken sorakozva veszik körbe a falu templomát a jellegzetes fehérre meszelt, tornácos, kontyolt palóc parasztházak, melyek jellegzetes mai formájukat az 1909-es tűzvész után kapták. A helybéliek ettől kezdve hűen őrzik településük faluképét, mely e tűzvészt követő újjáépítés óta szinte teljesen változatlan. Nem véletlen tehát, hogy Hollókő Ófaluját 1987 óta az UNESCO kulturális világörökségként jegyzi. Értékességét növeli, hogy ez volt az első falu az egész világon, amely kiérdemelte ezt a címet.

Húsvét alkalmával a falu népmesebeli hangulatot áraszt. Ilyenkor szemtanúi lehetünk Hollókő leghíresebb népi hagyományának, a húsvéti locsolkodásnak és láthatjunk hagyományőrző palóc néptancosok előadásait is. 

Itt töltött időnk során felkereshetjük a település Falumúzeumát, ahol a helyiek életmódjával ismerkedhetünk. A palóc népviselettel ismerkedhetünk a Guzsalyas Házban és a Babaházban. Az előbbiben helyi lakosok, asszonyok nagy becsben őrzött ruhadarabjaiból láthatunk népviseleti kiállítást. Az utóbbiban 200 nagyméretű porcelánbabán csodálhatjuk meg a palócok díszes öltözetének világát. Felkereshetjük a század elő népi iskoláját bemutató Oskolamester házát, ahol megtekinthetjük a falu híres szülöttjének, Kelemen Ferenc népi fafaragó művésznek a kiállítását is. Számos helyi kézműves és kistermelő mutatja be és árulja ilyenkor portékáit. Többek között bőrdíszműves műhely, palóc pékség, helyi gazda sajtboltja vár minket.

A hollókői Húsvét lélekemelő hangulatával feltöltődve, élményekkel gazdagodva a kora esti órákban indulunk hazafele, és az esti órákban érünk Budapestre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2022. április 18. (húsvét hétfő)

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 7:00 Batthyány tér 7. (a villamospálya melletti buszöbölből)
 • 7:15 Nyugati tér (a pályaudvar melletti parkolóból

 Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szilas Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 12 km
 • Kerekharaszti Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: az esti órákban, 20-21 óra között.

Örömmel várjuk jelentkezésüket!


Tájékoztatjuk kedves vendégeinket, hogy 2022. március 7-től a belföldi utazásokon való részvétel érdekében nem kötelező a védettségi vagy oltási igazolványok megléte, és az utazás során nem kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Elővigyázatosságból, a saját egészségünk védelme érdekében, továbbra is ajánlott a maszk viselése, ugyanakkor amennyiben valaki fertőző betegnek érzi magát, úgy kérjük, hogy a mások egészségének védelme érdekében ne vegyen részt az utazáson.