BUSÓJÁRÁS MOHÁCSON

útközben Grábóc, a „magyarországi szerb kultúra Athénje”

2022. február 27. (vasárnap)

Ezúttal a templomjának és kolostorának köszönhetően magyarországi szerb kultúra Athénjének tartott Grábócra, valamint hazánk legvidámabb télűző forgatagába a mohácsi busójárásra invitáljuk utasainkat. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszaknak elmaradhatatlan részei a télűző jelmezes, maszkos felvonulások. Ezek közül hazánkban legismertebb busójárás, egy tavaszváró, téltemető népszokás, amelyet a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi alakoskodása. A mohácsi busójárás első magyarországi elemként 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján és 2012 óta pedig hungarikumnak is számít. Tartson belünk, köszöntsük együtt a tavaszt, vegyünk részt a mohácsiak egyedülálló, téltemető ünnepén!

Kép forrása: mtu.gov.hu

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Újszerű autóbusz
 • A csoportot helyismerettel és jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Részvétel az UNESCO által szellemi világörökségi kategóriába sorolt Mohácsi busójáráson
 • Ismerkedés a sokacok népi hagyományaival és a busók maszkjainak titkaival

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

12.500 Ft/fő

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal – kisebb csoport esetén 22 fős autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

A kiránduláson VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL lehet részt venni.

A részvételi díjak minimum 32 fő esetén értendőkAlacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén, az irodában előzetesen fizetendő,

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Grábóc Szent Szent Mihály és Szent Gábor arkangyalok-templom megtekintése vezetéssel: ár hamarosan
 • Busó udvar: ár hamarosan

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat. A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásunkat követően elsőként Grábócra, a Szekszárdi-dombság erdővel borított lankái közt megbújó, kis zsákfalujába utazunk, ahol felkeressük azt a Szent Mihály és Szent Gábor arkangyalok-templomot, mely a hozzá tartozó kolostorral együtt „magyarországi szerb kultúra Athénje” és a magyarországi szerb ortodox papképzés központja volt több évszázadon keresztül.

Bár a világtól elzárt településen már éltek egykor bencések, Grábócot nevezetessé a török elől menekülő dalmáciai Dragovity kolostorából 1580-ban ide menekülő szerzetesek tették. 1663-ban már több mint hatvan szerzetes élt itt.  Először csak fatemplomot építettek, majd a budai basa engedélyével 1587-ben kőtemplomot is. A mai szerb ortodox templom 1736-ban épült, mely egyben az egyetlen fennmaradt kupolás szerb templom ma Magyarországon. Érdekesség, hogy a szocializmus éveiben ide száműzték a bolgár ortodox egyház vezetőjét, a szófiai pátriárkát. Az ortodox kolostor 1974-ig, az utolsó szerzetes haláláig működött, utána szociális otthonná alakították. 1994 óta a templommal együtt ismét a szerb ortodox egyház tulajdona, ma apácák élnek itt.

Grábócot követően Mohácsra utazunk, ahol a nap további részét töltjük. A Busóudvarban megtekinthetjük a busó hagyomány legfontosabb kellékeit interaktív kiállítással és látványműhelyekkel. Itt külön Hungarikum negyed és folyamatos színpadi programok várják az érdeklődőket. Végül mindenki kedve szerint vehet részt a farsangolásban, fesztiváli hangulatban.

A busójárás délután 14:00 órakor a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Busócsoportok, néptánccsoportok, tamburások szórakoztatják a látogatókat. Szürkületkor a felvonulók visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a mohácsi Farsangvasárnap. A máglyagyújtást követően indulunk haza.

Élményekkel gazdagodva Budapestre az esti órákban érkezünk vissza.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Audiós eszköz: Útjaink során audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink minél részletesebb és szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni utasainknak. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

Indulás: 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Indulás: 2022. február 27.  

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

 • 6:00 Nyugati pályaudvar (Westend melletti parkoló)
 • 6:15 Batthyány tér (Vásárcsarnok előtti buszmegálló)

 Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km
 • Keresztúri Pihenőhely, M6 autópálya, MOL benzinkút, 31 km
 • Újvárosi Pihenőhely, M6 autópálya, OMV benzinkút, 71 km

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban

Örömmel várjuk jelentkezésüket!