ADVENT VESZPRÉMBEN, PÁPÁN ÉS HERENDEN

Dürer kiállítás, Esterházy-kastély, Kékfestő Múzeum, Herendi Porcelánmanufaktúra

2021. december 5. (vasárnap)

Élménydús egynapos adventi kirándulásra invitáljuk Önöket három, látnivalókban igen gazdag Bakony környéki teleülésekre: Pápára, Herendre és Veszprémbe.  Az út során felkeresünk egy az UNESCO listán szereplő szellemi világörökség, a kékfestés hagyományát őrző műhelyt. Bebarangoljuk az Esterházy család csodaszépen felújított pápai kastélyát, amelyben jelmezes főurak és úrhölgyek teszik számunkra élővé a belső enteriőröket. Megtekintjük kastélyban található időszaki Dürer kiállítást. Meglátogatjuk a míves termékeiről híres Herendi Porcelánmanufaktúrát. Végül sétálunk az adventi díszbe öltöztetett királynék városában, Veszprémben. 

Képek forrása: mtu.gov.hu

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Újszerű autóbusz
 • belvárosi séta Pápán
 • megismerkedünk az UNESCO világörökségi listán is szereplő kékfestő technika rejtelmeivel
 • megtekintjük a Versailles mintájára épült Eszterházy kastélyt
 • Herenden felkeressük a világ legnagyobb porcelánmanufaktúráját
 • megcsodáljuk az adventi díszbe öltözött Veszprémet

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

11.900 Ft/fő

ÚJUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

12.500 Ft/fő

A részvételi díjak minimum 22 fő esetén értendők. Alacsonyabb létszám esetén a díj arányosan változhat.

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját,
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 18.000 Ft-os kötbér megfizetését.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, a törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő,
 • Pápa Esterházy-kastély a barokk főúri enteriőr terekben tárlatvezetéssel: F: 2.400 Ft/fő; 6-18 év között és 70 év felett: 2.000 Ft/fő, minimum 20 fő jelentkezése esetén
 • Pápa Esterházy-kastély Dürer kiállítás: F: 2.400 Ft/fő; 6-18 év között és 70 év felett: 2.000 Ft/fő, minimum 20 fő jelentkezése esetén
 • Kékfestő Múzeum tárlatvezetéssel: F: 2.000 Ft/fő; 6-18 év között: 1.000 Ft/fő, 6 év alatt és 70 év felett: 500 Ft/fő, minimum 20 fő jelentkezése esetén
 • Herendi Porcelánmanufaktúra és múzeumlátogatás tárlatvezetéssel, fotó- és videojeggyel, ajándék kávé/tea/ásványvíz fogyasztás, az Apicius Kávéházban: F: 000 Ft/fő; Ny: 2.500 Ft/fő, 18 éves korig 1.500 Ft/fő, A Diák belépőjegy kávéházi fogyasztást nem tartalmaz. Minimum 20 fős létszám esetén, 20 fő alatt a díj arányosan emelkedik.

A kedvezményes jegy vásárlásához személyi igazolványt vagy útlevelet be kell mutatni.

A belépődíjak tartalmazzák az esetleges a parkolási és foglalás díj, valamint az idegenvezető belépődíjainak egy főre jutó részét is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Kora reggeli indulásunkat követően a Bakony lábánál, az egykoron több mint 20 malmot tápláló Tapolca-patak völgyében elhelyezkedő kedves, barokk kisvárosba, Pápára utazunk. Elsőként idegenvezetőnk ismertetése mellett könnyed sétát teszünk a belvárosban. A Fő téren megtekintjük a sok költőnk számára szép szerelmeket hozó bálak helyszínéül szolgáló Griff szálló épületét. Belülről megnézzük a különleges térhatású Franz Anton Maulbertsch freskókkal díszített Nagytemplomot. Felkeressük az egykori Református Kollégium épületét, amelynek egykoron Petőfi Sándor, Jókai Mór, Orlai Petrich Soma is a tanulója volt.

Belvárosi sétánk utolsó állomásaként a Kékfestő Múzeumot keressük fel. A látogatás során szakvezető által nyerünk betekintést az egykoron ebben a házban működő, kékfestéssel foglalkozó Kluge cég mindennapjaiba és megismerkedünk e különleges, UNESCO világörökségi listán is szereplő textilfestési technika rejtelmeivel. Megtudjuk, hogyan kerültek az apró minták az anyagra, milyen trükköt alkalmaztak az egyes árnyalatok eléréséhez és mik voltak azok a műhelytitkok, amiket a tulajdonosok apáról fiúra hagyományoztak.

A múzeumlátogatást követően Pápa városának fellendülésében jelentős szerepet játszó Esterházy család egykori kastélyát tekintjük meg szakvezetéssel. A Versailles mintájára épült kastélyt az egykori erődrendszer 15. századi alapjain a kor jeles építészeivel a 18. században Esterházy Ferenc építtette. A csodás kialakítású, monumentális rezidenciát a szovjet csapatok 14 éven át sajátjukként használták. Mind az épület, mind berendezése tönkrement ekkor.  Az elmúlt években a kastély azonban igényes és teljes körű felújításon esett át. Így mi új pompájában, teljes díszében tekinthetjük meg. A kastélylátogatás élményét fokozza, hogy a termekben korhű ruhákba öltözött személyzet kelti életre a 18-19. század hangulatát.

A kastélyban találjuk Albrecht Dürer, a reneszánsz zseni időszakos kiállítását, melyen a magyar származású nürnbergi művész leghíresebb és legismertebb metszetei láthatók. Az összesen 111 fa- és rézmetszet közt ott van az 1504-ből származó Ádám és Éva, az 1510-es években született, mester-hármasként számon tartott Lovag, Halál és az Ördög, Melankólia I és Szent Jeromos a cellájában, az ismert bibliai témát a szokásostól eltérő módon megjelenítő Tékozló fiú című alkotás is. A kiállításon megismerkedhetünk Dürer életének fontosabb pillanataival, részesei lehetünk gondolatvilágának és megismerhetjük Dürer egy reneszánsz zsenihez méltó, szerteágazó érdeklődési körét.  A kiállításon kiderül többek közt az is, mi köze van Dürernek a márkajelzéshez, szerzői jogi perhez, a könyvjelző használatához, egy bálnához, a mágikus négyzethez és miért hívják őt az elsők emberének. 

Akik a kastély valamely kiállítását nem kívánják megtekinteni, azoknak hosszabb szabadidő áll rendelkezésükre.

Ebédszünetünket követően Herendre utazunk, ahol a világ legnagyobb porcelánmanufaktúráját keressük fel. A modern látogatóközpontjában, a Porcelaniumban ismerkedhetünk meg Magyarország legismertebb luxus exportcikkével, a herendi porcelánnal. Egy ismeretterjesztő kisfilm megnézését követően, egy bemutató keretében ismerkedhetünk meg a porcelán készítésének munkafolyamataival, a különböző festési és égetési technológiákkal, melyet követően megcsodálhatjuk a múzeumot. A látogatás végén vendéglátóink jóvoltából, egy csésze kávét vagy teát is elfogyasztunk, mégpedig stílszerűen, herendi porcelánban szervírozva.

Utunk következő állomásaként a hét dombra épült, Veszprém városát keressük fel. A Királynék Városának is nevezik, mert a mindenkori királyné koronázása a veszprémi püspök privilégiuma volt. A Várhegy tetején található impozáns Várnegyed hazánk egyik legegységesebben megmaradt barokk negyede. A Vár utcán végig haladva elsőként az 50 méter magas Tűztorony alatt megyünk át. Majd érintjük hazánk legrégebbi püspöki székesegyházát, amit még Szent István és Boldog Gizella alapított 1000 körül. A Szent György kápolna a 10. század végéből maradt ránk és a várnegyed legrégebbi építészeti emléke. Az Érseki Palota impozáns barokk épületét Fellner Jakab tervezte a 18. század végén. Oldalában kis kápolna található, melynek elődjét Gizella királyné alapította. Az utca végén feltáruló panoráma teszi fel a koronát erre a kis ékszerdobozra. A kilátónál található kettős kőszobor, Szent István és felesége Boldog Gizella alakja Veszprém jelképévé vált. Várnegyedben tett sétánkat követően lesz lehetőségünk, hogy szabadon sétálgathassunk az adventi díszbe öltözött belvárosban.

Számos kulturális élménnyel gazdagodva az esti órákban indulunk haza, és a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

Audiós eszköz: Útjaink során audios eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink minél részletesebb és szélesebb körű tájékoztatást tudjanak adni utasainknak. A készülékek használatával kapcsolatban idegenvezetőink mindig részletes tájékoztatást nyújtanak. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

Indulás: 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA:

2021. december 5., vasárnap

 

Indulás:

6:50 Nyugati tér (a pályaudvar melletti parkolóból)

7:00 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóból)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.

 

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km.

Érkezés: a késő esti órákban, 21:15 körül.