A KIS-BALATON VARÁZSLATOS ÉLŐVILÁGA

Útközben levendulaszedés Kőröshegyen és séta a fonyódi panorámaösvényen

2021. július 31., szombat

Ezúttal hazánk egy kimagaslóan értékes vizes élőhelyének, a Kis-Balatonnak és környékének felfedezésére invitáljuk utasaikat. Egész napos természetközeli programunk során felkeressük a kápolnapusztai bivalyrezervátumot, sétálunk a Kányavári-szigeten, meglátogatjuk az újonnan átadott Kis-Balaton Látogatóközpontot, helyi szakvezetéssel fedezzük fel  a Matula kunyhójáról és gazdag vizes élővilágáról neves Diás-szigetet. Kis-Balaton környéki látnivalók mellett programunkat a Kőröshegyi Levendulásban való levendulaszedéssel és Fonyód híres panorámaösvényén, a Szaplonczay sétányon töltött szabadidőnkkel tesszük teljessé.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri
 • Levendulaszedési és fotózási lehetőség a déli part egyik leglátványosabb levendulaföldjén, a Kőröshegyi Levendulásban
 • Ismerkedés a Kis-Balaton jó lelkű, ám de termetes lakójával, a vízibivalyokkal a Kapolnapusztai Bivalyrezervátumban
 • Az újonnan nyílt Kis-Balaton Látogatóközpont megtekintése, ahol több mint 1000 m2-nyi interaktív kiállítás, mini mozifilm és tetőtéri tanösvények segítségével ismerkedhetünk meg a Kis-Balaton élővilágának szabadban nehezen bemutatató részével
 • Séta a Kis-Balaton védett területére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársának szakvezetésével
 • Séta az ikonikus háromíves fahíddal rendelkező Kányavári-szigeten
 • Ismerkedés a déli part egykor patinás villasorával Fonyódon
 • Sétálási és szabadidő lehetőség a déli part egyik legszebb panoráma ösvényén, a Szaplonczay sétányon

Az út egyéb értékes adottságai: 

 • Újszerű, felsőkategóriás autóbusz 
 •  

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ: 

12.900  Ft/fő

RÉSZVÉTELI DÍJ: 

13.500  Ft/fő

SZÉP Kártyával is fizethető:

 • A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.
 • Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • parkolási díjakat,
 • a szervezés díját,
 • audiós eszközt fülhallgatóval. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését. 

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

A nagyobb létszámú csoportjaink esetében 51-55 személyes buszokat alkalmazunk, és az egy háztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban, 32-45 fővel lehet az utazáson részt venni. A kisebb létszámú csoportjaink esetében 20-24 személyes buszt alkalmazunk, amely esetén nem kerül sor a részvételi díj megemelésére.

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előzetesen fizetendő,
 • Kőröshegyi Levendulás – levendulaszedés: 

  A díj 1.000 és 4.500 forint között változik. A 2.000 Ft-os közepes méretű táska vásárlása esetén utasaink számára több, mint 40%-kal nagyobb arató táskát biztosítanak! Aki nem szeretne szedni levendulát, vagy kísérő személy a levendulaszedő mellett, annak látogatójegyet kell vásárolnia 1.000 Ft/fő értékben.

 • Bivalyrezervátum belépő: hamarosan

 • Kis-Balaton Látogatóközpont belépő: hamarosan

 • Látogatás a Diás-szigetre és Matula kunyhójához szakvezetéssel: hamarosan

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

 

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli indulásukat követően egyenesen Kőröshegyre utazunk, a kőröshegyi levendulás színhelyére, mely a Balaton déli oldalán, a tó partjától 3 km-re található. Innen csodálatos a panoráma a tóra és a Tihanyi-félszigetre. Több hektáron termesztik itt a sötétlila, Tihanyban őshonos levendulafajtát, és a világosabb színű, mai francia fajtákat. A déli part egyik legszebb panorámája, ahogy a sűrű, lila levendulamező alatt kéklőn kinyílik a Balaton.

Aki levendulát szeretne szedni, az több, különböző méretű aratótáskából választhat, melyekhez metszőollót is lehet kölcsönözni. Több méretű táska van, az ára mérettől függően változik. A helyszínen palántavásár is van, illetve kőröshegyi levendulából készült kézműves termékek is kaphatóak.

Ezt követően a Kis-Balatonhoz utazunk. Ez a Zala folyó torkolatvidékét jelentő közel 150 négyzetkilométeres mocsaras terület kimagaslóan értékes vizes élőhelyet jelent, ahol országunk egyik leggazdagabb madárvilága látható. Nem véletlen, hogy a Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, 1979 óta pedig a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye (Ramsari Egyezmény) által jegyzett terület. Jelentőségét fokozza, hogy az itteni madárvilág védelmére állították szolgálatba a világ első fizetett természetvédelmi dolgozóját 1922-ben, az itteni madarak védelmével megbízott kócsagőrt. A Kis-Balaton természeti gazdagsága még Fekete István írónkat is megihlette, aki Tüskevár c. regényének helyszínéül épp ezt a páratlan világot választotta

Itteni első állomásunk a hazánkban őshonosnak számító vízibivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszó Kápolnapusztai Bivalyrezervátum. Itt található a magyarországi vízibivaly legnépesebb populációja. A rezervátum látogatása során amellett, hogy találkozhatunk és részletesen megismerkedhetünk ezeknek a termetes, teherbíró, néha konok, dagonyázni roppant mód szerető, hatalmas lélekkel bíró állatokkal, megtekinthetjük a hagyományos bivalytartás eszközeit is. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatókat, amellyel ha szerencsénk van a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatjuk.

Továbbutazva a tavalyi éveben átadott, modern, interaktív kiállítást, mozifilmet és tanösvényt kínáló új Kis-Balaton Látogatóközpontot keressük fel, ahol lehetőségünk lesz megismerkedni az itteni gazdag élővilággal interaktív formában. Szabadidő keretében itt ebédelésre is lesz lehetőségünk.

Mivel a Kis-Balaton legtöbb része fokozottan védett terület, ezért csoportunkkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak kíséretében innen a Látogatóközponttól indulva helyi szakvezetéssel fedezzük fel annak legérdekesebb részét, a Diás-szigetet. Szakvezetőnk segítségével megismerhetjük itteni élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű…), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét, és a hazai természetvédelem első, kezdeti mérföldköveit. Felkeressük a a Fekete István Emlékszobát és a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhót.

Ezt követően a Kányavári-sziget bejáratához megyünk. Ez a sziget a Kis-Balaton egyetlen olyan területe, mely szabadon látogatható. Az ikonikus hármas boltozatú hídon át gyalog érhetjük el a szigeten haladó Búbos Vöcsök tanösvényt. A szigeten sétálva szabadon fedezhetjük fel az itteni vízi élővilágot. Ebben segítségünkre lehet a sziget közepén fából épült madármegfigyelőhely. A szigeten szúnyog szinte mindig előfordul, ezért érdemes megfelelő védelemről gondoskodnunk.

Élménydús napunk zárásaként Fonyódot keressük fel, ahol a déli part patinás, századfordulós villasorát és az egyik legszebb balatoni panorámát kínáló sétányát találjuk.  Az 1890-es években az itteni, gróf Zichy Béla tulajdonában álló egykori legelőkön Szaplonczay Manó Somogy megyei tiszti főorvos kezdeményezésére patinás villasor épült, ahol azután az akkori elit szívesen töltötte szabadidejét. Villát vásárolt itt a Törley család, operetteket írt itt Huszka Jenő zeneszerző, festett itt Szinyei Merse Pál, valamint nyaralt itt a Habsburg család több tagja is a századforduló környékén.

Bélatelep igazi varázsát az innen látható balatoni panoráma adja, melynek megcsodálására a helyiek külön panoráma ösvényt építettek hangulatos megállókkal, teraszos kilátó pontokkal, információs táblákkal, szobrokkal és kőpadokkal. A panoráma út névadója pedig nem más, mint a bélatelepi villanegyed megálmodója, Szaplonczay Manó.

Itt töltött szabadidőnkben a panorámában gyönyörködve sétálhatunk és fotózhatunk a Szaplonczay sétányon, kávézhatunk, fagyizhatunk egyet az egyik kedves helyi kávézóban, vagy akár a Sipos-hegyi kilátó tetejére is felmehetünk, hogy még szebb látképben legyen részünk.

Élményekkel gazdagodva kora este indulunk haza, Budapestre az esti órákban érkezünk vissza.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

A növények virágzásakor többféle rovarral találkozhatunk a Kőröshegyi Levendulás kertben. Méh, darázs, pókfélék ugyanúgy megtalálhatóak akár a tarka pillangók. Kérjük fokozott figyelemmel sétáljanak a virágok között, ha Önök közül valakinek van allergiás tünete méh-, darázs-, egyéb rovarcsípésre, vagy növényre!

Felszállási lehetőségek induláskor Budapesten: 

Indulás: 2021. július 31. (szombat)

 • • 6:45 Nyugati pályaudvar (pályaudvar melletti parkoló)
  • 7:00 Batthyány tér (Vásárcsarnok előtti buszmegálló)

 Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km,
 • Sóstói pihenő, M7 autópálya, MOL benzinkút 94 km,

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.

Érkezés: a késő esti órákban, 21:30 körül.

A varázslatos balatoni panoráma ösvénye Fonyódon,

a Szaplonczay sétány

A tavaly átadott interaktív kiállítást bemutató 

Kis-Balaton Látogatóközpont