A DUNAKANYAR ÉKKÖVEI: ESZTERGOM ÉS VÁC

Utazás vonattal és hajóval, szobi zamatos gyümölcsből készült házi rétes kóstolás,

Esztergomi Bazilika látogatás helyi vezetéssel, váci városnézés

2021. augusztus 20, péntek

Egynapos kirándulásra invitáljuk utasainkat a Dunakanyar két ékkövének számító város, Vác és Esztergom legfontosabb nevezetességeinek felfedezésére. Kirándulásunk során kétszer is hajókázva a Duna bal és jobb partján is járunk, közben hosszasan csodálhatjuk – a Magyarországon egyedülállóan – a hegyvonulatok által közre zárt folyó varázslatos látványát. Különösen szép látványt nyújt ezen a szakaszon a Garam és az Ipoly torkolata. Programunk során felkeressük a Duna bal partjának bájos kis települését, Szob városát. Megkóstolhatjuk a zamatos szobi gyümölcsöt házi gyümölcsös rétesekbe rejtve. A hajóállomástól gumikerekes kisvonattal közelítjük meg az Esztergomi Bazilikát, amelyet helyi, nívós idegenvezetés mellett fedezhetünk fel. Felkeressük az esztergomi Vízivárost és annak látnivalóit: a Püspöki Palotát, a nem régen felfedezett egykori Dzsámi épületét és a középkorban technikai vívmánynak számító vízátemelő szerkezet rekonstrukcióját. A nap végén az egyik legszebb barokk főtérrel rendelkező, 1000 éves püspöki székhelyen, Vác városában sétálunk idegenvezetőnk kalauzolásával.

AZ UTAZÁS LEGÉRTÉKESEBB ELEMEI, AMIÉRT ÉRDEMES RAJTA RÉSZT VENNI: 

Különleges látnivalók és magas színvonalú idegenvezetés: 

 • A csoportot a Dunakanyarban nagy helyismerettel rendelkező, művelt, segítőkész idegenvezetőnk kíséri,
 • az audiós eszköz segítségével séta közben is kényelmesen, a megfelelő távolságot tartva hallgathatjuk idegenvezetőnket,
 • a nap folyamán több alkalommal hajóra szállunk, így többször élvezhetjük a Dunakanyar lélegzetelállító panorámáját a Duna közepéről,
 • Reggelizési lehetőség a szobi Dunaparton, ahol csodaszép panoráma mellett kóstolhatunk a zamatosságáról híres szobi gyümölcsből készült házi rétest
 • Meglátogatjuk a magyar katolikus egyházszervezet központját, az Esztergomi Bazilikát nívós, helyi vezetés mellett
 • A hajóállomástól gumikerekes kisvonat segítségével küzdjük le az Esztergomi Bazilikához vezető útszakasz és szintemelkedés jelentős részét
 • Meglátogatjuk az esztergomi várhegy aljában nem régen feltárt Dzsámit és megismerjük a korában európai szinten technikai kuriózumnak számító középkori vízátemelő szerkezet, az ún. Veprech-torony működését annak rekonstruációjának felkeresése során
 • Sétát teszünk Vácott, a Dunakanyar fővárosában, ahol megtekintjük az ország egyik legszebb háromszög alakú barokk terét, hazánk egyetlen Diadalívét és a mini szobrairól híres Kolodko Mihály 3 új apró alkotását

TÖRZSUTAS RÉSZVÉTELI DÍJ:

 • Felnőtt: 8.900 Ft/fő   
 • Diák: 8.500 Ft/fő
 • Nyugdíjas: 7.900 Ft/fő

Minimum létszám 10 fő.

RÉSZVÉTELI DÍJ:

 • Felnőtt: 9.500 Ft/fő   
 • Diák: 8.900 Ft/fő
 • Nyugdíjas: 8.500 Ft/fő

Minimum létszám 10 fő.

SZÉP Kártyával is fizethető:

A SZÉP-kártya elfogadóhelyeken 2021. december 31-ig bármilyen alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) egyenlege felhasználható bármely másik alszámlához tartozó szolgáltatás kifizetésére.

Az alapesetben 2021.05.31-én lejáró SZÉP kártya egyenleg visszavonásig, de legalább a vészhelyzet megszűnését követő 60. napig nem jár le.

-Magyar Közlöny-

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA: 

 • napijegyet a program során használt vonat és hajójáratokra,
 • a dottó kisvonat transzfert az esztergomi hajóállomástól a Bazilikához közeli pontig,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • audiós eszközt fülhallgatóval.

A szerződés aláírásával az utazók vállalják, az eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén, a 17.000 Ft-os kötbér megfizetését.

KÖTELEZŐEN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK: 

Ügyfél regisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)

VÁLASZTHATÓAN KÜLÖN FIZETENDŐ DÍJAK:  

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő, amely az irodának előre fizetendő,
 • Esztergomi Bazilika látogatása helyi vezetéssel: F, GY, D, NY: 800 Ft/fő, minimum 10 fő jelentkezése esetén,
 • Esztergomi Dzsámi és a Veprech-torony vezetéssel: F: 1.800 Ft, D, NY: 1.500 Ft.

A megadott belépődíjak az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

AZ ÚT RÉSZLETES PROGRAMJA

Reggeli találkozónkat követően vonattal utazunk kirándulásunk első állomására, a Duna és az Ipoly összefolyásánál elhelyezkedő Szobra. Már a szobi vasúti megállóhely is érdekességet tartogat számunkra, hiszen híres zeneszerzőnk, Kodály Zoltán édesapja, Kodály Frigyes épp itt teljesített egykoron 3 éves vasútasi szolgálatot. Könnyed sétát teszünk a településen felfedezve kívülről az annak centrumában található helyi látnivalókat: a Szent László templomot és az egykori Luczenbacher-kastélyt. Sétánk végeztével a Duna partjára érkezve egy kedves helyi szolgáltatónál a zamatáról híres szobi gyümölcsökből készült házi, gyümölcsös rétes megkóstolására invitáljuk utasainkat.

Ezt követően hajóra szállunk, hogy a Dunakanyar Szob és Esztergom közötti szakaszának szemkápráztató látványát a folyó közepéről tudjuk megcsodálni. E Duna szakasz olyan látványosságokat tartogat számunkra, mint az Ipoly és a Garam festői torkolata, valamint az Esztergomi Bazilika és Víziváros impozáns dunai látképe

Kora délután érkezünk meg a Dunakanyar legfelső városába, a magyar római katolikus egyház központjába – érseki székhely és főegyházmegye, Esztergomba. A hajóállomás a 2001-ben újjáépítve átadott Mária Valéria hídnál található. A három és félórás tartózkodásunk alatt először a hajóállomástól gumikerekes kisvonat segítségével küzdjük le az Esztergomi Bazilikához vezető útszakasz és a több mint 50 méteres szintemelkedés jelentős részét

A Bazilika a várral együtt a város fő látnivalója. Helyi vezető mutatja be hazánk legnagyobb katolikus templomát és az Altemplomot (Kripta), valamint az egyetlen épen maradt magyar reneszánsz kori épületet, a Bakócz-kápolnát. Ezt követően lesétálunk a Vízivárosban található Prímási palotához. Útközben megnézzük a régi esztergomi alsó vár északi legszebben megmaradt történelmi épületegyüttesét, a Malom-bástyát és a Veprech-tornyot. A hegyet félkörívben a Duna folyó felől összekötő városfal nemcsak itt kanyarodott fel a Várhegyre, hanem az egyik legnagyobb kincs, az ivóvíz is erről a helyről került fel a hegyre. Már a kortársak által is bámulatosnak mondott reneszánsz vízgép pumpálta itt fel 50 méter magasra a Dunából származó ivóvizet 210 éven keresztül. Sétánk során felkeressük ennek a briliáns vízemelőszerkezetnek a rekonstrukcióját, és a szerkezetet védő hajdani Malom-tornyot és a gyilokjárót.

Megtekintjük a 400 éves egykori török imaházat, a dzsámit is, amelynek alaprajza a sajátos elhelyezkedésnek és az építtetőjének származási helyén ismert építészeti stílusnak köszönhetően egyáltalán nem hasonlít a legismertebb magyarországi dzsámikhoz. Pihenésképpen dzsámi kávézójában elfogyaszthatunk egy forró törökös kávét is.

Esztergomi sétánkat követően ismét hajóra szállunk, hogy a Dunán ringatózva utazzunk vissza a folyó bal oldalára, azon belül is Zebegény városába.

A hajóállomás melletti vonatállomásra sétálva vonatra szállunk és Budapest irányába indulunk. Kirándulásunk zárásaként egy könnyed kora esti sétára invitáljuk a Dunakanyar központjaként számon tartott településre, az 1000 éves püspöki székhelyre, Vácra. A Duna bal partján elhelyezkedő barokk város szépen felújított épületeivel, kanyargó kis utcácskáival, árnyas Duna-parti korzójával vonzza az ide látogató vendégeket. Idegenvezetőnk kalauzolásával megtekintjük a hazánk egyik legszebb háromszög alakú barokk tereként számon tartott, a Március 15. tér hangulatos épületeit. Felkeressük többek között a Polgármesteri Hivatal, az Egyházmegyei Gyűjtemény épületét, a barokk–rokokó stílusban épült volt domonkosrendi templomot. A séta keretében nem maradhat ki hazánk egyetlen Diadalíve és a mini szobrairól híres gerilla szobrász, Kolodko Mihály legújabb három alkotása, a Morzsa kutya és a tyúk, az ájuldozó Mária Terézia és Sajdik Ferenc munkáját idéző szobra sem.

Természetesen lesz arra is egy kis idő, hogy egyhangulatos cukrászda teraszán megpihenjünk.

A nap végén ismét vonatra szállunk, és mintegy félórányi utazást követően, élményekkel gazdagodva és feltöltődve érkezzünk vissza Budapestre.

Covid-intézkedések és tudnivalók: A jelenlegi járványügyi intézkedéseknek megfelelően a vomatos és hajós útjainkon való részvételhez nem szükséges a védettségi igazolvány megléte.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Útjaink során audiós eszközt használunk annak érdekében, hogy idegenvezetőink, kényelmesen, a séták közben is részletes tájékoztatást tudjanak adni a vendégeinknek. A szerződés aláírásával az utazók vállalják, hogy az audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/kötbér díját. 

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

AZ UTAZÁS IDŐPONTJA

Találkozás: 2021. augusztus 20. (péntek), 8 órakor a Westend bevásárlóközpont főbejáratánál

Vonat indulás: 8:28

Érkezés: az esti órákban, 21-22 óra körül.

Örömmel várjuk jelentkezésüket!

A varázslatos balatoni panoráma ösvénye Fonyódon,

a Szaplonczay sétány

A tavaly átadott interaktív kiállítást bemutató 

Kis-Balaton Látogatóközpont