Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

NYÁR VÉGI ALBÁNIAI, MACEDÓNIAI REPÜLŐS ÉS BUSZOS KÖRUTAZÁS, NYARALÁS

Korfu sziget látogatási lehetőséggel     

JÓN-TENGERI, OHRID-TAVI ÉS LELKI FÜRDŐZÉSSEL

A rejtélyes Balkán felfedezésére hívjuk vendégeinket. Utunk során megcsodáljuk a magas-hegyek, türkíz folyók, a Jón-tenger és Jón-szigetek világát, közben betekintést nyerünk a balkáni országok nagyobb városaiba, falvaik házikóiba, és az ott lakók életébe is. Szerezzen életre szóló érzéki, szellemi és lelki élményeket e különleges utazásunk során.

Kép forrása: Gjata Ervin / Pixabay
Kép forrása: Gjata Ervin / Pixabay
Kép forrása: Cymelium / Pixabay
Kép forrása: Cymelium / Pixabay
Kép forrása: Arshopenby / Pixabay

1. nap:

A kora reggeli órákban, a Liszt Ferenc Repülőtérről menetrendszerinti járatunkkal útra kelünk, és mintegy másfél órányi repülés után érkezünk meg a titkok országába, az ismeretlen Albániába. A Teréz anyáról elnevezett tiranai reptéren lépünk a sasok földjére.

Bérelt buszunkkal először a Tiranaba megyünk, ahol buszos panoráma városnézés során ismerkedünk meg a fővárossal. Tiranat a törökök alapították, de ahogy az a panoráma városnézés során is markánsan tapasztalhatóvá válik, ma még leginkább a letűnt kommunista rendszer emlékei köszönnek vissza. A város főterén Skander bég szobra emlékeztet bennünket a legnagyobb albán hősre. Sok az árnyas park, és jellegzetes az olasz negyed is, amely ma a kormány intézményeinek ad otthont. A városnézés után a következő állomásunk a fővárossal - a gyorsütemű fejlődés és folyamatos építkezés nyomán - már szinte összenőtt Durres lesz. A rövid séta során megismerkedünk az egyik legősibb európai város ókori és modern építészetével.

Durresből továbbutazunk Valonán át Vloraba. A szállásunk elfoglalását követően szabadidőnkben, egyénileg vagy az idegenvezető kíséretében sétálhatunk és költhetjük el vacsoránkat valamely hangulatos helyi étteremben.


2. nap:

A reggelink elfogyasztását követően folytatjuk utunkat Albánia délnyugati részén, a Jón-tenger partján fekvő Sarandaba.  Útközben először a Gjera-hegy lábánál, a Drino folyó völgyében fekvő Gjirokastrába vesszük az irányt, amelynek szűk, kanyargós, macskaköves utcákkal átszőtt óvárosa az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Itt született az egyetlen albán Nobel-díjas író, Ismail Kadare, de itt látta meg a napvilágot a hírhedt diktátor Enver Hodzsa is, jómódú kereskedőcsalád sarjaként. Szülőháza ma gazdag néprajzi kiállításnak ad otthont, így betekinthetünk egy gazdag száz évvel ezelőtt élt család mindennapjaiba is. A város fő nevezetessége azonban a bazár, ill. a hegy tetején álló középkori vár, amely helytörténeti tárlattal várja az érdeklődőket. Sötét története van ennek a várnak, mert évszázadokon át börtönként használták, még a XX. században is. A bazár hangulata kivételes, albán színekben pompázik itt minden, közben frissen sült bureket kínálnak vagy éppen jéghideg fagyit. A színes szőnyegektől kezdve a régiségeken keresztül minden apróság a gazdáját keresi. A macskaköves út, a jellegzetes sikátorokon át, fehér házak alatt vezet vissza bennünket a buszhoz.

Napunk második állomásaként az ókori romvárosba, Butrintiba utazunk, amely szintén az ország egyik UNESCO világörökségi helyszíne, ahol nem csak görög és római, hanem illír leleteket is találkozhatunk. A várost még a korfui gyarmatosítók alapíthatták. A nagy kőtömbökből épült falakkal körülvett akropoliszát az i.e. 6. században emelték. Időszámításunk kezdetekor a Római Birodalomhoz tartozott, később püspöki székhely lett, bizánci fennhatóság alá került, később a velencei csapatok is elfoglalták a 15. században, amikor hanyatlásnak indult, a környéke elmocsarasodott, így elnéptelenedett.

A tartalmas, szép nap után érkezünk meg a szállodánkba, ahol elfogyasztjuk közös vacsoránkat. A szobáink átvétele után még egy rövid fürdőzés beleférhet vacsora előtt, hogy a sós vízben lemossuk az út porát.

A következő három napot itt töltjük, ugyanis a dinamikusan fejlődő üdülőváros ideális a fürdőzéshez, és a környéken fellelhető kulturális és természeti értékek felfedezéséhez is remek kiindulópontként szolgál.


3. nap:

A reggeli után egésznapos Korfu szigeti kirándulás lehetőségét kínáljuk vendégeinknek, fürdőzéssel és jón-tengeri hajózással. Már második napja vonz bennünket Korfu, hiszen Sarandából átláthatunk a szomszédos szigetre. Valamivel több mint egyórás hajóúttal közelítjük meg a szigetet, és miután kikötöttünk, tömegközlekedés segítségével a fővárostól mintegy 10 kilométerre fekvő, neoklasszikus-pompei-i stílusú Achilleon kastélyt keressük fel, amely Erzsébet, a magyarok által leginkább csak Sissinek nevezett királyné rezidenciájául szolgált. Az ismerősen csengő nevét a királynétól kapta, kedvenc ókori görög hőse után. A kertben több szobor társaságában megtalálható az íjvesszővel sarkon lőtt Achileusz szobra is. Itt a kastély és kertjének változatos történetét hallhatjuk, miközben megcsodáljuk a rendkívül szép mediterrán környezetet, amely annak idején Sissit is rabul ejtette. Az épületben található kiállításon Erzsébet királyné festett portréja, a gyilkossága utáni rendőrségi feljegyzések, jegyzőkönyvek, fotók, használati tárgyak tekinthetők meg, de a lépcsőház gyönyörű festményei, szobrai és földszinti kápolnája is említésre méltóak. A kastélylátogatást követően a fővárost, Korfut keressük fel. A kedves, sikátorokkal szabdalt óvárosában sétálva helyi idegenvezetőnk segítségével ismerhetjük meg a város épített és kulturális örökségeit. A sétát követően ismét helyi buszra szállunk, hogy a környékbeli strandon fürdőzhessünk. szabadidőnkben egyénileg vagy idegenvezetőnk kíséretében közösen is elkölthetjük az ebédünket. A szabadidő után, késő délután folyamán érkezünk vissza helyi közlekedéssel a komphoz. Este érünk vissza Albániába, Sarandába, ahonnan gyalog vagy helyi közlekedéssel térünk vissza a hotelünkbe. Azon vendégeink, akik a korfui kiránduláson nem vesznek részt, fürdőzéssel, tengerparti pihenéssel, sétával tölthetik el ismét az egész napot.


4. nap:

Reggeli után a következő programhelyszínek felé vesszük az irányt.

A magas-hegyek továbbra is kísérnek bennünket, amíg az Osum folyó partjára érünk. Itt a Tomori és a Sperragh vonulata közt van az ezer ablak városa, Berat. Először a várat vesszük be, ami ma is lakott. Hosszú várbeli sétánk során elsőként a középkori ortodox templomot és annak nartexében kialakított ikonmúzeumot tekintjük meg, amely Onufri mester kivételes munkáit is tartalmazza. De dolgozott itt a neves Četiri család is Normandin Spatarakuval. A felbecsülhetetlen értékű kiállítás után a törökkori építészet, a panoráma-kilátó és a várfalak nyújtanak nem mindennapi látványt. Alattunk a város nyüzsög, középkori ezer ablakos része, építkezések Enver Hodzsa idejéből és az új élet jelei - minden belátható. Berat az ország legfontosabb UNESCO világörökségi helyszíne. Itt lesz lehetőségünk arra, hogy elköltsük az utolsó Leket is. Elbúcsúzva Skander bég népétől, tovább utazunk Észak-Macedónia felé, ahová a kora esti órákban érkezünk meg.

A határt átlépve, a Mavrovo Nemzeti Park peremén elhaladva, megcsodálhatjuk a magas-hegyek világát, ahol a Vihren 2914 méteres csúcsával magasodik az ég felé. Úticélunkhoz közeledve feltűnik Ochrid városa, amelynek az azonos nevű tóval alkotott látványával egyszerűen nem lehet betelni.

Megérkezésünket követően elfoglaljuk a szállodánkban szobáinkat és elköltjük közös a vacsoránkat.


5. nap: A reggeli után az Ohridi-tó partján fekvő középkori várost fedezzük fel, amely valaha a 365 templomával az ortodox kereszténység bástyája, az írástudás és egyetemi oktatás központja volt a X. században. Ma a történelmi rétegek tapinthatók itt, a római színház ma is megfelel funkciójának, és a macedónok használják is. Leghíresebb temploma a Sv. Sofija római kövekre épült. A város legmagasabb pontján áll Samuilo cár legendás vára, nem messze tőle a Szűzanya felbecsülhetetlen értékű szentélye, a Bogorodica Perivlepta templom, amelynek udvaráról páratlan kilátás nyílik a tóra. Kis ligeten keresztül megközelítjük a Sv. Jovan Kaneo sziklaszirtre épült templomát, amely a Mancevski filmben főszerepet kap. Innen csónakokkal térünk vissza a kikötőbe. Az Ohridi-tó a világ harmadik legrégebbi tava, amely számos endemikus fajnak otthona. Számunkra a legérdekesebb azonban a Plasica, mert pikkelyéből készül a híres ohridi gyöngy.

A csodás programot követően, az önmegtartóztatás jegyében, még felkeressük a Kr. után 905. évben alapított Szent Naum kolostort, akinek névadóját az Ortodox Egyház avatta szentté. Ezután engedve az egy napja tartó csábításnak felkeressük a tó leghíresebb strandját.

A testi és lelki fürdőzést követően térünk vissza a már jól ismert szállodánkba, ahol a záróvacsoránk vár bennünket.


6. nap:

A szokásosnál korábbi reggelit követően egy kivételes szépségű természeti kincshez vezet az utunk; a Matka-kanyont keressük fel, azaz a főváros közelében lévő legnépszerűbb kirándulóhelyet, és a Treska folyó mentén teszünk egy sétát. A gyönyörű türkíz folyó mellett haladva betérünk a Sv. Andrija kis templomába, hogy megcsodáljuk az ikonosztáz óarany fényét és az ortodoxia misztikumát, a közeli vízparti vendéglőben egy frissítő ital mellett pedig a teremtett világ szépsége tárul elénk. A természeti élmények után a fővárosba érkezünk. Szkopje maga a csoda; a szocialista héjon túl, a friss, szinte festékszagú ókor, a Vardar-parti ókori gályákkal és a muszlim középkorral fűszerezve, miközben Nagy Sándor kivont karddal figyel bennünket legendás lováról a Plaošnikon. Ez a látvány, ami a főváros központját illeti, egyedülálló és színes, eklektikus és felejthetetlen. A híres nagyokat is látni fogjuk: Cirillt és Metódot, Samuilo cárt és Teodora császárnőt. Majd betérünk Teréz anya Emlékházába, hogy megismerjük korunk Aranyasszonyának munkásságát, elkötelezettségét és keresztény élethivatását.

Programunk végeztével, számos szép élménnyel gazdagodva és lélekben feltöltekezve, a kora délutáni órákban búcsút intünk Észak-Macedóniának is, és másfélórányi utazást és a határátkelést követően érkezünk meg a pristinai repülőtérre, ahonnan mintegy másfél órányi repülés után kora este érkezünk meg Budapest, Liszt Ferenc repülőterére.

A korábbi tapasztalatokból kiindulva, egy esetleges járatmódosítás esetén, a szkopjei várolátogatásunkat követően a Makedónia királyáról, Nagy Sándorrról elnevezett szkopjei repülőtérre érkezünk. Induló menetrendszerinti járatunkkal, másfél órányi repülés után érkezünk meg Budapest, Liszt Ferenc repülőterére.

Egy esetleges járatmódosítás egy másik lehetséges módozataként, Ochridból kései kijelentkezést és Ochridi-tavi fürdőzést követően visszatérve Tirana városát ismerhetjük meg jobban a városnézésünk során. A Teréz Anya Repülőtérről az esti órákban indul járatunk, és az éjszakai órákban érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.


Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.


Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.


Az utazáson érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet részt venni, mely a beutazástól számítva minimum 6 hónapig még érvényes.


Az utazás időpontja: 2021. augusztus 25-30. (hétfő-vasárnap)

Utazás: WizzAir közvetlen járataival:

 • Budapest – Tirana:   2021. augusztus 25., kedd, 15:05-16:30 W6 2233
 • Pristina – Budapest: 2021. augusztus 30., hétfő, 17:10-18:50 W6 2236

A feltüntetett járatok tájékoztató jellegűek és időközben változhatnak.


Törzsutas részvételi díj: 179.900 Ft/fő        Részvételi díj: 184.900 Ft/fő

​A részvételi díj a mindenkori repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • a járatmódosítási lehetőséget az esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén,
 • légkondicionált autóbuszt a transzfereknél és a teljes út során,
 • 4 éjszaka szállást Sarandaban, 1 éjszaka szállást Vloraban vagy Valonabon és 1 éjszaka szállást Ohridban, három-, négycsillagos szállodában, két- vagy háromágyas, fürdőszobás szobában,
 • 6 napi büfé reggelit és 4 napi vacsorát a szállodában,
 • magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


A részvételi díjon felül kötelezően az irodában külön fizetendő díjak:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,
 • 2 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 59.000 Ft.


A részvételi díjon felül kötelezően a helyszínen fizetendő díj:

 • helyi idegenvezetés, városi belépési díjak, audiós eszköz, helyi idegenforgalmi adók, autópályadíj, parkolási díj: 80 €/fő, minimum 20 fő jelentkezése esetén, 20 fő alatt a díj arányosan növekszik. A díj a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő,


Választhatóan az irodában külön fizetendő díjak:

 • 3. napi Korfu szigeti kirándulás és jón-tengeri hajózás fakultatív program - kb. 10 óra, minimum 10 fő jelentkezése esetén:

 - Az irodában előzetesen fizetendő díj: 8.000 Ft/fő,

 - A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő díj: 70 €/fő.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza a helyiközlekedést Korfun, a Saranda-Korfu-Saranda hajózást, idegenvezetést és csoportkísérést, az audiós eszköz bérlés és szervezés díjait is. Az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő díj alacsonyabb létszám esetén emelkedhet.

  - Achilleoni Sissi kastély belépődíja: 8 €/fő,

A díj az idegenvezetőnek fizetendő, amelynek összege időközben változhat.

 • Az utazás időpontjára érvényes repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 5.400 Ft/fő/6 nap (18-69 év), 8.100 Ft/fő/5 nap (70 év felett),
 • WizzPriority szolgáltatás (1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt** elsőbbségi beszállásssal): 18.000 Ft/fő (oda-vissza útra)*.
 • 20 kg-os Feladható poggyász: 27.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,

A díjak az esetleges foglalási díjakat is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők.

Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programokra, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az út során az idegenvezetőnek  fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


A helyszínen külön fizetendő választható belépődíjak:

 • Ethem bey dzsámi: 2 €/fő adomány,
 • Gjirokastra Vár és-helytörténeti kiállítás: 4 €/fő,
 • Gjirokastra Néprajzi Múzeum: 4 €/fő,
 • Butrinti UNESCO romváros: 9 €/fő,
 • Berat vár és Onufri múzeum: 6 €/fő,
 • Sveti Naum: 3 €/fő,
 • Ohrid-tavi csónakázás: 5 €/fő,
 • Sv Bogorodica Perivlepta: 3 €/fő,
 • Sv. Jovan Kaneo: 3 €/fő,
 • Teréz anya Emlékház: 2 €/fő adomány.

Összesen mintegy 41 €/fő, a díjak az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!


Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések


COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük.

 

A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes ​,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.

 

Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel.
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​

 

Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.
 • Adószám: 23006382-2-13
 • Közösségi adószám: HU23006382
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374

 

Bank adatok:

 • Bank: K&H
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a repülős útjaink során:

 • minden repülős utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket a megfelelő védőtávolság tartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • a repülős utazás során és a zárt programhelyszíneken kötelező a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása,
 • a külföldi buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljeskörűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a külföldi szállodai partnereink a szobákat a szoba átvétele előtt teljeskörűen fertőtlenítik és biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • megkérjük vendégeinket, hogy az utazást megelőző rosszullét esetén vagy amennyiben a COVID19 vírusra utaló tüneteket észlelnek magukon, mindenképpen vizsgáltassák ki magukat. Váratlanul fellépő betegség vagy baleset, vagyis indokolt útlemondás esetén a stornóbiztosításnak köszönhetően a biztosító helyt áll a befizetett összeg 80 %-ig.
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy az utazási irodánk a teljes foglalás átteszi egy későbbi időpontra. A járatmódosítással járó esetleges repülőjegykülönbözetet az utazóknak kell megtéríteniük az ezen a jogcímen kiállított számla alapján.

 

ÁSZF – utazási feltételek: https://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek