Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENTI KÖRUTAZÁS MÁLTA ÉS GOZO SZIGETÉN

A lovagok szigetére, Máltára hívjuk utasainkat advent első hétvégéjén. Az ott tartózkodás ideje alatt igyekszünk bejárni a két legnagyobb szigetet és a fővárost, Vallettát, amely 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa címet viselte. Tartsanak velünk és fedezzük fel közösen a több ezer éves kultúrák emlékeit, élvezzük még egy kicsit a késő őszi napfény melegítő sugarait, hiszen ebben az időszakban nem ritka a 22-25 fokos hőmérséklet sem!

Forrás: Rene Gossner / Pixabay
Forrás: Rene Gossner / Pixabay
Forrás: JanneG / Pixabay.com
Forrás: JanneG / Pixabay.com
Forrás: Ferenc Horvath / Unsplash.com
Forrás: Ferenc Horvath / Unsplash.com

1. nap:

A Liszt Ferenc repülőtéri találkozásunkat és a repülőnk indulását követően, a mintegy kétórányi repülés után a délutáni órákban érkezünk Máltára. A repülőtéren bérelt autóbuszunkra szállunk, és amíg első megállóhelyünkre érkezünk, megismerkedünk a városnéző séták során alkalmazott audiós eszköz használatával, melynek segítségével a séták közben vagy hajón is kényelmesen hallgathatjuk helyi idegenvezetőnk által megosztott érdekes történeteket és hasznos információkat. A repülőtértől mindössze 7 km-re van Marsaxlokk városka (a neve déli kikötőt jelent), mely Málta egyik legkeletibb tengerparti települése. A hagyomány szerint a föníciaiak itt léptek először a szigetre, akik még saját templomot is építettek. Attól kezdve kis kikötő működött itt. A rómaiak szintén ezt az öblöt választották a biztonságos lehorgonyzásra, csak úgy, mint később az arabok, de a törökök is innen vették ostrom alá Máltát. A városka mindig is Málta legnagyobb halász kikötője volt. Hosszasan csodálhatjuk és fotózhatjuk a mai napig is használt, élénk színekben pompázó, hagyományos máltai hajókat, az úgynevezett Luzzu-t, közben a hálójukat komótosan foltozó halászokat is lencsevégre kaphatjuk. Éttermek, bárok és kávézók sorakoznak a vízparton, így kedvünkre beülhetünk egy finom fogásra, ha a sós tengeri levegő meghozná az étvágyunkat.

Kora este a sliemai, tengerpartközeli szállodánkhoz megyünk, ahol elfoglaljuk szállásunkat, majd az este folyamán, és a további estéken vacsoráinkat egyénileg költhetjük el a szállodánk előtt húzódó tengerparti promenád valamely hangulatos étteremének teraszán.


2. nap:

Reggelit követően egész napos fakultatív kirándulást ajánlunk Málta második szigetére. Autóbusszal transzfer Cirkewwára, ahol kompra szállunk és húsz perc után érkezünk meg  Għawdex szigetre, vagy ahogyan jobban ismert, Gozora, a legzöldebb máltai szigetre. A legenda szerint ez az a hely, ahol Calypso elbűvölte Odüsszeuszt és hét évig révületben tartotta. A kikötőben egy másik autóbusz vár ránk. A sziget bejárása alatt ellátogatunk Xagħra községbe, ahol a Ġgantija, egy kőkori megalitikus ikertemplom romja található. A név jelentése: „az óriásnőtől származó”, mivel a legenda szerint a templomot Sansunna, egy hatalmas istenasszony építette egyetlen éjszaka alatt. A szigeteken ez a legősibb építmény, több mint hétezer éves múltja van. Megállunk a Ta’ Pinu Bazilikánál, ami nemzeti kegyhely, Szűz Máriának szenteltek, és lenyűgöző belsőt rejt. A szentély ugyan egyszerű, de megható, áhítatos hangulatot áraszt. A 20. század elején épült neoromán bazilika Málta legfőbb zarándokhelye, ahol sokan kérnek gyógyulást, gyermekáldást. Elmegyünk Dwejrára, mely a sziget egyik legszebb része a nyugati partnál. Megtekinthetjük az Azúr ablak nevű természetes kőhíd maradványait, amely közel 100 méter magasan ívelt a partra merőlegesen egy tengerben álló kőoszlopig, azonban 2017-ben egy viharban sajnos teljesen összeomlott. Jó idő és igény esetén motoros csónak segítségével ki is hajózhatunk a tengerre. Pihenőt tartunk a sziget egyik kedvelt üdülőhelyén Xlendiben. Kis homokos tengerpartja, és nagyszerű panorámája miatt rendkívül kedvelt a turisták körében. A Xlendi öböl partán lévő étterem teraszán elfogyaszthatjuk ebédünket, és közben gyönyörködhetünk a Földközi tenger kéklő vízében. Végezetül nem marad ki Rabat, angol nevén Victoria, a sziget nem hivatalos székhelye. Sétálunk az óváros központjában, ahol szabadtéri piacokat szoktak tartani. Megtekintjük Gozo történelmi erődjét, a Citadellát, innen csodálatos a kilátás a városra. Rövid szabadidőnk alatt lehetőségünk lesz egy ebéd elfogyasztására és ajándékok vásárlására is. Ezt követően autóbuszunkkal visszamegyünk Mgarr kikötőbe, majd a kompozás után Cirkewwában újra autóbuszra szállunk. Kora este érkezünk vissza szálláshelyünkre, ahol még lehetőségünk lesz a tengerparton sétálni, vagy hajóval, busszal egyénileg bemenni a fővárosba.


3. nap:

Reggeli után újabb egész napos fakultatív autóbuszos kirándulásra hívjuk utasainkat a sziget három leglátványosabb városának megismerésére. A híres Blue Grotto-nál (Kék Barlang) kezdjük kirándulásunkat, mely a sziget délnyugati részén található. Ebből a magas sziklákkal körülvett tengeri öbölből indulunk motorcsónakokkal egy élvezetes, közel harminc perces körutazásra, amennyiben persze az időjárás is megengedi. Utunk során hét barlangot is érintünk, közöttük a Nászutas-, a Tükörkép- és a Macska barlangját. Pompás természetközeli élményben lehet részük, ne hagyják ki! A helyi büfék egyikében lesz lehetőség egy kávé vagy egyéb frissítő elfogyasztására. Majd tovább utazunk Málta legmagasabb pontján, a 260 méter magasan elhelyezkedő híres Dingli-sziklákhoz, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé, ahol tiszta időben még Afrika partjait is felfedezhetjük. Következő megállónk Mdina lesz. A helybéliek „csendes városnak”, az arabok Medina-nak nevezték, ebből rövidült a mai név. Az egykori fővárost ma már alig háromszázan lakják, de turistából annál több keresi fel naponta. Az ókori várfallal körülvett városban egyedülállóan keverednek a középkori és a barokk építészet stílusjegyei. Megnézzük a város főterén emelkedő 17. századi Szent Pál Katedrálist, a várfalról pedig szép látványban gyönyörködhetünk. Utunkat folytatva Rabatban állunk meg. Sétálunk a hangulatos belvárosban, elmegyünk a Szent Pál plébániatemplomhoz, melyet annak a háznak a helyén emeltek, amelyben a hajótörött apostolt megvendégelő városi elöljáró, Publius lakott, aki nemcsak a keresztény hitre tért át Szent Pál hatására, de ő lett Málta első püspöke és később a kereszténység első szentté avatott mártírja Máltán. Megnézzük a Szent Pál barlangot, ahol a hagyomány szerint fogva tartották Szent Pál apostolt. A barlangot 2001-ben Szent II. János Pál pápa és 2010-ben XVI. Benedek pápa is meglátogatta. Következő úti célunk a sziget közepén fekvő Mosta város. La Rotunda templomát a 19. század második felében építették a római Pantheon mintájára. Hatalmas kupoláját a világ negyedik legnagyobbjaként tartják számon. Programunk során, szabadidő keretében, lehetőség lesz helyi kézművesek termékeiből vásárolni. A kirándulásunk végén visszatérünk szállodánkhoz. 


4. nap:

Reggelink után félnapos fakultatív kirándulásra invitáljuk vendégeinket Vallettaba. A csomagok egy kijelölt csomagszobában történő elhelyezését követően, szállodánktól rövid sétával érjük el a kompot, amivel áthajózhatunk Málta fővárosába. Városnéző sétánk során idegenvezetőnkkel megnézzük a Szent János társkatedrálist, amely a sziget legnagyobb és leghíresebb székesegyháza. A 16. század végén a máltai lovagrend akkori nagymestere építtette. Ma a világ egyik legszebb barokk templomának tartják. Belső díszítése lenyűgözi az idelátogatókat. A templom leghíresebb és egyúttal legértékesebb műkincse Caravaggio alkotása, a Keresztelő Szent János lefejezése című festmény.  A márványpadlózat alatt a lovagrend közel négyszáz lovagja és tisztje nyugszik. Bemegyünk a Nagymesterek Palotájába, ahol a máltai parlament is ülésezik minden csütörtökön, illetve itt van az Elnöki Palota és a Képviselőház is. Az 1574-ben épült grandiózus reneszánsz épület alsó szintjének folyosóin a Johannita Lovagrend lovagi páncéljai teljes fegyverzetben állnak sorfalat (delegáció érkezése esetén a palota nem látogatható). Barangolunk a hangulatos óváros zegzugos utcácskáiban. Egy húsz perces, 5D-s film segítségével megismerhetjük a sziget történetét, visszatekinthetünk az elmúlt négy napra, hol jártunk és miket láttunk, de az is kiderül miért lett Málta a lovagok szigete. Ha időnk még engedi, elmegyünk a Barakka kertbe, ahonnan fantasztikus a panoráma a Nagy Kikötőre, az azt övező épületekre és a Három Városra. Az Alsó-Barakka parkban, a kilátó falán, szemben a tengerrel van egy 2006. október 23-án avatott emléktábla, mely az `56-os magyar forradalomnak állít emléket.

Programunk végeztével, komppal és gyalog térünk vissza a szállodánkhoz, majd végleg búcsút veszünk a tengerparttól, és bérelt autóbusszal közösen indulunk a repülőtérre. A késő délután órákban érkezünk meg Budapestre.


A programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes elemei el is maradhatnak, például a templomok nyitva tartása miatt.


Az utazás időpontja: 2020. november 28 - december 1. (szombat-kedd)                  


Menetrend:

 • Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B 12:45 – 15:00 Málta / járatszám: W6 2495
 • Málta 15:45 – 18:00 Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B / járatszám: W6 2496

Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt


Törzsutas részvételi díj: 89.900 Ft/fő             Részvételi díj: 94.900 Ft/fő

A részvételi díjak minden esetben az aktuális WizzAir repülőjegy díjszabások függvényében változhatnak.​

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • 1 db maximum 40 x 30 x 20 cm nagyságú (maximum 10 kg súlyú) kézipoggyászt*,
 • repülőtéri illetékeket,
 • légkondicionált autóbuszt a transzferekhez,
 • 3 éjszakai szállást, tengerpartközeli 3 csillagos szállodában, Valletta közelében, Gziraban,

A szállodába érkezéskor letétként szobánként 100 € kauciót kell fizetni készpénzben vagy bankkártyával, melyet távozáskor – amennyiben mindent rendben talált a szálloda – visszafizetnek.

 • kontinentális büfé és angol reggelit a szállodában,
 • helyi idegenforgalmi adót,
 • a magyar nyelvű csoportkísérést (a fakultatív idegenvezetéseken kívül),
 • ajándék környezetbarát Málta táskát és térképet,
 • a szervezés díját.


Az irodában külön kötelezően fizetendő díj:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • 2 % útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 32.000 Ft.


Az út során kötelezően fizetendő díj:

 • Az idegenforgalmi adó, kötelező helyi idegenvezető díja, audiós eszköz: 30 €/fő,

A díj minimum 15 fő részvétele esetén érvényes, és 15 fő alatt a díj arányosan emelkedik. A feltüntetett díj az utazás során a csoportkísérőnek fizetendő.


Az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes speciális repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 2.800 Ft/fő, 70 év és a felett 4.200 Ft/fő
 • Feladható maximum 20 kg súlyú poggyász: jelenleg 32.000 Ft/fő (oda-vissza útra),
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 19.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,
 • Tengerre néző szoba felára: 7.000 Ft/fő (egyágyas szoba esetén 14.000 Ft).


A részvételi díjon felül választhatóan fizetendő fakultatív programok és belépődíjak:

2. napi egész napos fakultatív kirándulás Gozo szigetén:

 • Az irodában fizetendő: 7.500 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 45 €/fő

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt buszokkal, parkolási díjat, a Gozo-i hajójegyeket oda és vissza, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audiós eszköz és a szervezés díjait is.

A díj minimum 15 fő részvétele esetén érvényes, és 15 fő alatt a díj arányosan emelkedik.

A helyszínen külön fizetendő belépődíjak:

 • Ggantija megalitikus templom: 9 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 7 €/fő, 6-11 év között: 5 €/fő,
 • Dwejra – Azur Ablak helye, csónakázási lehetőség az időjárás függvényében: 4 €/fő.

A feltüntetett belépődíjak az utazás során a csoportkísérőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


3. napi egész napos Blue Grotto–Dingli-sziklák–Mdina–Rabat–Mosta fakultatív kirándulás 

 • Az irodában fizetendő: 7.500 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 40 €/fő

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt busszal, a parkolás, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audiós eszköz és a szervezés díjait is.

A díj minimum 15 fő részvétele esetén érvényes, és 15 fő alatt a díj arányosan emelkedik.

 • Blue Grotto hajózással: 8 €/fő,
 • Mosta Dóm: 2 €/fő,
 • Rabat, Szent Pál barlang: 5 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 4 €/fő, 6-11 év között: 3 €/fő.

A feltüntetett belépődíjak az utazás során a csoportkísérőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


4. napi félnapos Valletta fakultatív kirándulás:

 • Az irodában fizetendő: 4.500 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 20 €/fő

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza a vallettai busztranszfer, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audiós eszköz és a szervezés díjait is.

A díj minimum 15 fő részvétele esetén érvényes, és 15 fő alatt a díj arányosan emelkedik.

 • Valletta Szent János társkatedrális vezetéssel: 10 €/fő, 12-17 év és 60 év felett: 8 €/fő, 12 év alatt: ingyenes,
 • Nagymesterek Palotája vezetéssel: 10 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 7 €/fő, 6-11 év: 5 €/fő.

A feltüntetett belépődíjak az utazás során a csoportkísérőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.

Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programokra, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


*Poggyászinformáció:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!


COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket.
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 11-13 és 13:30-18 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


COVID19 intézkedések a repülős útjaink során:

 • minden repülős utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket az egészségügyi védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • minden repülős utunk esetén kötelező a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása,
 • a külföldi buszos  partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a külföldi szállodai  partnereink a szobákat a szoba átvétele előtt teljes körűen fertőtlenítik és biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • az egészségügyi védőtávolság betartása érdekében, az alkalmazott bérelt busz méretétől és az egyháztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban , 25-40 fővel lehet, 10-27 fővel lehet az utazáson részt venni, viszont 10 főtől már garantáltan indulnak az utak, a részvételi díj arányos díjnövekedése mellett,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes ​,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • bankszámla adatok: K&H Bank, HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Elérhetőségek:

 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. - a személyes ügyintézés átmenetileg szünetel,
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu -ügyintézési idő: hétfőtől péntekiig 10:00-18.00 óra,                              
 • Telefonszám: +3630/592-6107 - ügyintézési idő: hétfőtől csütörtökig 13:00-18:00 óra ​között,                            
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu,
 • Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.

Cégadatok:

 • utazási iroda: Pannonia Program- és Utazási Iroda,
 • engedélyszám: U001537,
 • cégnév: Pannonia Humana Kft.,
 • adószám: 23006382-2-13, közösségi adószám: HU23006382,                            
 • székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.,
 • cégjegyzékszám: 13-09-188374.
 • bank adatok: HUF számla: 10404065-50526968-72661005, IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005, SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás teljes mértékben a Pannonia Travel  (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.