Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT VESZPRÉMBEN, PÁPÁN ÉS HERENDEN

Dürer kiállítás, Esterházy-kastély, Kékfestő Múzeum, Herendi Porcelánmanufaktúra

Élménydús egynapos adventi kirándulásra invitáljuk Önöket három, látnivalókban igen gazdag Bakony környéki teleülésekre: Pápára, Herendre és Veszprémbe.  Az út során felkeresünk egy az UNESCO listán szereplő szellemi világörökség, a kékfestés hagyományát őrző műhelyt. Bebarangoljuk az Esterházy család csodaszépen felújított pápai kastélyát, amelyben jelmezes főurak és úrhölgyek teszik számunkra élővé a belső enteriőröket. Megtekintjük kastélyban található időszaki Dürer kiállítást. Meglátogatjuk a míves termékeiről híres Herendi Porcelánmanufaktúrát. Végül sétálunk az adventi díszbe öltöztetett királynék városában, Veszprémben.  

Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu

Kora reggeli indulásunkat követően a Bakony lábánál, az egykoron több mint 20 malmot tápláló Tapolca-patak völgyében elhelyezkedő kedves, barokk kisvárosba, Pápára utazunk. Elsőként idegenvezetőnk ismertetése mellett könnyed sétát teszünk a belvárosban. A Fő téren megtekintjük a sok költőnk számára szép szerelmeket hozó bálak helyszínéül szolgáló Griff szálló épületét. Belülről megnézzük a különleges térhatású Franz Anton Maulbertsch freskókkal díszített Nagytemplomot. Felkeressük az egykori Református Kollégium épületét, amelynek egykoron Petőfi Sándor, Jókai Mór, Orlai Petrich Soma is a tanulója volt.

Belvárosi sétánk utolsó állomásaként a Kékfestő Múzeumot keressük fel. A látogatás során szakvezető által nyerünk betekintést az egykoron ebben a házban működő, kékfestéssel foglalkozó Kluge cég mindennapjaiba és megismerkedünk e különleges, UNESCO világörökségi listán is szereplő textilfestési technika rejtelmeivel. Megtudjuk, hogyan kerültek az apró minták az anyagra, milyen trükköt alkalmaztak az egyes árnyalatok eléréséhez és mik voltak azok a műhelytitkok, amiket a tulajdonosok apáról fiúra hagyományoztak.

A múzeumlátogatást követően Pápa városának fellendülésében jelentős szerepet játszó Esterházy család egykori kastélyát tekintjük meg szakvezetéssel. A Versailles mintájára épült kastélyt az egykori erődrendszer 15. századi alapjain a kor jeles építészeivel a 18. században Esterházy Ferenc építtette. A csodás kialakítású, monumentális rezidenciát a szovjet csapatok 14 éven át sajátjukként használták. Mind az épület, mind berendezése tönkrement ekkor.  Az elmúlt években a kastély azonban igényes és teljes körű felújításon esett át. Így mi új pompájában, teljes díszében tekinthetjük meg. A kastélylátogatás élményét fokozza, hogy a termekben korhű ruhákba öltözött személyzet kelti életre a 18-19. század hangulatát.

A kastélyban találjuk Albrecht Dürer, a reneszánsz zseni időszakos kiállítását, melyen a magyar származású nürnbergi művész leghíresebb és legismertebb metszetei láthatók. Az összesen 111 fa- és rézmetszet közt ott van az 1504-ből származó Ádám és Éva, az 1510-es években született, mester-hármasként számon tartott Lovag, Halál és az Ördög, Melankólia I és Szent Jeromos a cellájában, az ismert bibliai témát a szokásostól eltérő módon megjelenítő Tékozló fiú című alkotás is. A kiállításon megismerkedhetünk Dürer életének fontosabb pillanataival, részesei lehetünk gondolatvilágának és megismerhetjük Dürer egy reneszánsz zsenihez méltó, szerteágazó érdeklődési körét.  A kiállításon kiderül többek közt az is, mi köze van Dürernek a márkajelzéshez, szerzői jogi perhez, a könyvjelző használatához, egy bálnához, a mágikus négyzethez és miért hívják őt az elsők emberének.  

Akik a kastély valamely kiállítását nem kívánják megtekinteni, azoknak hosszabb szabadidő áll rendelkezésükre.

Ebédszünetünket követően Herendre utazunk, ahol a világ legnagyobb porcelánmanufaktúráját keressük fel. A modern látogatóközpontjában, a Porcelaniumban ismerkedhetünk meg Magyarország legismertebb luxus exportcikkével, a herendi porcelánnal. Egy ismeretterjesztő kisfilm megnézését követően, egy bemutató keretében ismerkedhetünk meg a porcelán készítésének munkafolyamataival, a különböző festési és égetési technológiákkal, melyet követően megcsodálhatjuk a múzeumot. A látogatás végén vendéglátóink jóvoltából, egy csésze kávét vagy teát is elfogyasztunk, mégpedig stílszerűen, herendi porcelánban szervírozva.

Utunk következő állomásaként a hét dombra épült, Veszprém városát keressük fel. A Királynék Városának is nevezik, mert a mindenkori királyné koronázása a veszprémi püspök privilégiuma volt. A Várhegy tetején található impozáns Várnegyed hazánk egyik legegységesebben megmaradt barokk negyede. A Vár utcán végig haladva elsőként az 50 méter magas Tűztorony alatt megyünk át. Majd érintjük hazánk legrégebbi püspöki székesegyházát, amit még Szent István és Boldog Gizella alapított 1000 körül. A Szent György kápolna a 10. század végéből maradt ránk és a várnegyed legrégebbi építészeti emléke. Az Érseki Palota impozáns barokk épületét Fellner Jakab tervezte a 18. század végén. Oldalában kis kápolna található, melynek elődjét Gizella királyné alapította. Az utca végén feltáruló panoráma teszi fel a koronát erre a kis ékszerdobozra. A kilátónál található kettős kőszobor, Szent István és felesége Boldog Gizella alakja Veszprém jelképévé vált. Várnegyedben tett sétánkat követően lesz lehetőségünk, hogy szabadon sétálgathassunk az adventi díszbe öltözött belvárosban.

Számos kulturális élménnyel gazdagodva az esti órákban indulunk haza, és a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 


Az utazás időpontja: 2020. december 12. (szombat)

Indulás:

 • 6:50 Nyugati tér (a pályaudvar melletti parkolóból)
 • 7:00 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóból)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km.


Érkezés: a késő esti órákban, 21:15 körül.


Törzsutas részvételi díj: 8.990 Ft/fő                  Részvételi díj: 9.490 Ft/fő

A kirándulás programhelyszíneivel kapcsolatos érdekességekért kövesse irodánkat a Facebook  -on.

Amennyiben elégedett szolgáltatásainkkal kérjük lájkolja irodánk Facebook  oldalát, ezzel is segítve a további munkánkat.


A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)
 • Audiós eszköz fülhallgatóval: 700 Ft/fő, amely szerződéskötéskor az utazási irodának fizetendő,


Külön fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő,
 • Pápa Esterházy-kastély Élő kastély tárlatvezetéssel: F: 2.100 Ft; Ny, D: 1.400 Ft, legalább 20 fős létszám esetén, 20 fő alatt a díj arányosan emelkedik,
 • Pápa Esterházy-kastély Dürer kiállítás: F: 2.100 Ft; Ny, D: 1.500 Ft, legalább 20 fős létszám esetén, 20 fő alatt a díj arányosan emelkedik,
 • Kékfestő Múzeum tárlatvezetéssel: F: 1.500 Ft/fő; Ny, D: 900 Ft/fő, 6 év alatt és 70 év felett 300 Ft/fő, legalább 20 fős létszám esetén, 20 fő alatt a díj arányosan emelkedik,
 • Herendi Porcelánmanufaktúra és múzeumlátogatás tárlatvezetéssel, fotó- és videojeggyel, ajándék kávé/tea/ásványvíz fogyasztás, az Apicius Kávéházban: F: 2.900 Ft/fő; Ny: 2.300 Ft/fő, 18 éves korig 1.300 Ft/fő, A Diák belépőjegy kávéházi fogyasztást nem tartalmaz. Legalább 20 fős létszám esetén, 20 fő alatt a díj arányosan emelkedik.

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az út során az idegenvezetőnek Ft-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda 
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.   
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.    
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel. 
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​


Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.                                                                                  
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. 
 • Adószám: 23006382-2-13                           
 • Közösségi adószám: HU23006382                                             
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374             


Bank adatok:

 • Bank: K&H                              
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a buszos útjaink során:

 • minden buszos utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket a megfelelő védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • a buszos utazás során erősen ajánljuk a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazását, kérjük, hogy mások biztonságérzete érdekében viselje Ön is,
 • a buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a zárt programhelyszínek a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása kötelező,
 • minden útitársunkat megkérünk, hogy amennyiben az indulás napján nem érzi jól magát, illetve a COVID19 tüneteit mutatja, úgy maradjon otthon,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


ÁSZF – utazási feltételek: https://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek