Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT PÉCSETT, SZÉKESEGYHÁZ, DZSÁMI, AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉGI ÓKERESZTÉNY SÍRKAMRÁK, LÁTOGATÁSI LEHETŐSÉG A ZSOLNAY NEGYEDBE

Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu

Élményekben gazdag egynapos kirándulásra invitáljuk törzsutasainkat és leendő útitársainkat advent utolsó hétvégéjére, a karácsonyi díszbe öltözött Pécs városába. Sétáink során felkeressük a több mint kétezer éves történelemmel rendelkező, műemlékekben gazdag város legkiemelkedőbb látványosságait.  Megtekintjük hazánk egyik legszebb székesegyházát, a pécsi dómot. Felkeressük az UNESCO világörökségi listán szereplő ókeresztény sírkamrákat. Fakultatív program keretében sétálunk a Zsolnay Negyedben és helyi tárlatvezetéssel tekinthetjük meg a több mint 700 darab Zsolnay remekműből álló Gyugyi gyűjteményt. 

Kora reggeli indulásunkat követően a délelőtti órákban érkezünk meg a Mecsek és Baranya megye fővárosába, Pécsre. Idegenvezetőnkkel először egy belvárosi sétára indulunk, közben megismerkedünk a város színes történelmével, legendás lakóival. Városnézősétánk során felkeressük a 15. századi kör alaprajzú bástyát, a Barbakánt és a Püspöki Palotát. A Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházat belül is megcsodáljuk. A dóm legrégebben épült része az altemplom, melynek első köveit a 4. század végén rakták le, majd a 8-9. században kibővítették. Szent István király idejében építették fölé mai szentélyt, ezzel elnyerve mai funkcióját. Valószínűleg ebből a korból származik a két keleti torony is, a másik két tornyot a középkorban építették hozzá, később megépültek a mellékhajók és a kápolnák is. Az 6101 síppal rendelkező orgona áll, az egykori pécsi Angster Orgonagyár alkotása. A Jézus Szíve és a Corpus Christi kápolnát Lotz Károly falfestményei díszítik, míg a Mária és a Szent Mór kápolnákban Székely Bertalan világhírű faliképei láthatók. A 12. századi altemplomban pedig Janus Pannonius pécsi püspök és humanista sírhelyét találjuk, akinek tiszteletére itt szobrot is állítottak az újratemetése alkalmából. A dóm által nyújtott történelmi, építészeti és művészeti élményeken túl, találhatunk néhány percet arra is, hogy a hely szellemének megfelelően, elcsendesítve lelkünket, elgondolkodjunk advent valódi üzenetén. 

A Dóm tér felfedezése után átsétálunk a Széchenyi térre. Itt található a Pécs-Belvárosi Templom, amely egykor Gázi Kászim Pasa Dzsámija volt és a szebb napokat is megélt híres, szecessziós Nádor Szálló. A tér egy távolabbi szegletében felkeressük Pécs városának ikonikus Zsolnay Vilmos emlékkútját, amelynek eozinmázas vízköpői Stróbl Alajos bikafejes „Attila serlegét” idézik, melyet a nagyszentmiklósi kincslelet bikafejes kancsóinak formája ihletett. Végigjárjuk a város hangulatos sétáló utcáját, a Király utcát, érintve a szecessziós hangulatú Palatinus Hotelt, a 18. században épült Dominikánus házat és a Pécsi Nemzeti Színház épületét.  

Sétánk végén az ókeresztény sírkamrákat látogatjuk meg. Pécs város római kori elődje, Sopianae késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan szemlélteti a Római Birodalom korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét. A több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint temetői épületek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszített, melyek jelentéséről is sokat megtudhatunk a szakavatott tárlatvezetés során.

A nap további részében szabadidőnket élvezhetjük. Azok számára, akik szabadidejük egy részében szívesen megismerkednének Pécs városának híres iparművészeti termékével, a Zsolnay kerámiával, fakultatív sétát kínálunk a Zsolnay Kulturális Negyedben. Rövid buszút után idegenvezetőnk segítségével ismerkedünk meg a Zsolnay negyed épületeivel, a Zsolnay család regénybe illő, sikerekben gazdag történetével és a különleges eozin máz titkával. Ezután szakvezetéssel tekinthetjük meg a negyed ékkövét, a Gyugyi-gyűjteményt, ahol több mint 700 darabból álló páratlan szépségű műtárgyat csodálhatunk meg, amelyek mindegyike a Zsolnay gyár aranykorában,1870-es évektől az 1910-es évek végéig tartó időszakban készült, amelyen belül a műtárgyak keletkezése három jelentős korszakra oszthatók, a historizmus, a millennium és a szecesszió idejére.

Szabadidőnk második felében pedig elmerülhetünk a karácsonyi vásár hangulatában, amelyet várhatóan idén is a Széchenyi téren rendeznek meg. A kézműves a finomságok között válogatva vacsoránkat is elkölthetjük, és némi vásárfiával is meglephetjük magunkat vagy szeretteinket. Amennyiben kedvünk úgy tartja, a kora esti Nádor Szállóra kivetített fényjátékot is megnézhetjük.

A találkozónkat követően számos szép élménnyel gazdagodva az esti órákban búcsúzunk a csodás Pécsről, és a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 


Az utazás időpontja: 2020. december 19. (szombat)

Indulás:

 • 6:00 Nyugati tér (a pályaudvar melletti parkolóból)
 • 6:10 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóból)


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Érd, Tétényi utcai buszmegálló.

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.

Érkezés: a késő esti órákban, 22.00 körül.


Törzsutas részvételi díj: 9.490 Ft/fő                 Részvételi díj: 9.990 Ft/fő

A kirándulás programhelyszíneivel kapcsolatos érdekességekért kövesse irodánkat Facebook -on.

Amennyiben elégedett irodánk szolgáltatásaival, kérjük lájkolja irodánk Facebook oldalát, ezzel is segítve további munkánkat.


A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)
 • Audiós eszköz fülhallgatóval: 700 Ft/fő, amely szerződéskötéskor az utazási irodának fizetendő,


Külön fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő,
 • Dzsámi helyi: F: 1.900 Ft/fő; Ny, D: 1.300 Ft/fő; 6 éves korig ingyenes,
 • Szent Péter és Szent Pál Székesegyház vezetéssel: F: 1.900 Ft/fő; Ny, D: 1.300 Ft/fő; 6 éves korig ingyenes,
 • Ókeresztény sírkamrák világörökségi helyszín helyi tárlatvezetéssel: F: 2.300 Ft/fő; Ny, D: 1.500 Ft/fő, 6 éves korig 400 Ft/fő, legalább 15 fős létszám esetén,
 • Zsolnay Kulturális Negyed fakultatív séta és a Gyugyi Gyűjtemény helyi tárlatvezetéssel: F: 2.800 Ft/fő; Ny, D: 2.300 Ft/fő, legalább 15 fő jelentkezése esetén,

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási díjakat, a busz és a parkolás díjait valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az út során az idegenvezetőnek Ft-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda 
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.   
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.    
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel. 
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​


Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.                                                                                  
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. 
 • Adószám: 23006382-2-13                           
 • Közösségi adószám: HU23006382                                             
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374             


Bank adatok:

 • Bank: K&H                              
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a buszos útjaink során:

 • minden buszos utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket a megfelelő védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • a buszos utazás során erősen ajánljuk a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazását, kérjük, hogy mások biztonságérzete érdekében viselje Ön is,
 • a buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a zárt programhelyszínek a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása kötelező,
 • minden útitársunkat megkérünk, hogy amennyiben az indulás napján nem érzi jól magát, illetve a COVID19 tüneteit mutatja, úgy maradjon otthon,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


ÁSZF – utazási feltételek: https://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek