Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT A BAROKK GYŐRBEN

ÉS AZ EZERÉVES PANNONHALMI APÁTSÁG

Egy szép, ünnepi hangulatú belföldi adventi kirándulásra hívjuk új és visszatérő Útitársainkat. Megcsodáljuk az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátságot, emellett apátsági pincelátogatáson, borkóstoláson és csokoládé kóstoláson is részt vehetünk. Megismerjük a barokk építészetéről híres Győr nevezetességeit, és közben a város főterén megrendezett adventi vásárt is felkeressük, ahol a karácsonyi ajándékokat is beszerezhetjük a szeretteink számára.

Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: mtu.gov.hu
Kép forrása: Civertan / Wikipedia
Kép forrása: Civertan / Wikipedia

Reggeli indulásunkat követően elsőként Pannonhalmára vezet utunk. A 996-ban alapított és azóta is folyamatosan működő Szent Benedek-rendi monostorban, a Pannonhalmi Bencés Főapátságban töltjük. A főapátság látványos épületegyüttese a Bakony és a Kisalföld találkozásánál elterülő, közel 300 méter magas dombon, a Szent Márton-hegyen épült fel. A helységet korábban Győrszentmártonnak hívták, de a térség már az ősídők óta lakott volt. tudta, hogy a római időkban Civitas Pannonia nevű városként volt ismert? Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelyét, az egyházi és művészettörténeti szempontból is nagy jelentőséggel bíró apátságot az ezeréves évfordulóján az UNESCO világörökség részévé nyilvánítottak.

Napjainkban mintegy negyven fős szerzetesközössége a mai napig az ora et labora szellemében végzik a liturgiát, fogadják a lelkigyakorlatozókat, működtetik a bentlakásos gimnáziumot. Jelentős kulturális munkát is végeznek a könyvtár, levéltár, múzeum, könyvkiadó működtetésével, koncertek szervezésével. Közben a szerzetesek az apátság működéséhez szükséges anyagiak megteremtéséhez is nagyban hozzájárulnak, többek között borászat, sörfőzde, gyógynövénykert fenntartásával és vendégek fogadásával.

Mintegy másfélórás tárlatvezetés során ismerhetjük meg a főapátság épületegyüttesét. A Szent Márton Bazilika nagy része a XIII. század elején épült kora gótikus stílusban. Az épületen magyar mesterek munkája mellett felső-rajnai és észak-francia hatás mutatható ki. A legutóbbi restaurálás, 2012-ben fejeződött be és John Pawson angol építész tervei alapján készült. A felújítás fő szempontja a templom szerzetesi karakterének visszaállítása volt. Az anyaghasználat egyszerűségre és nemességre törekedett: a mészkő padozat, ónix liturgikus tárgyak, a tömör diófa bútorok valamint a patinázott sárgaréz lámpatestek letisztult, békés környezetet teremtenek az elcsendesüléshez, amelyet néhány perc erejéig magunk is megtapasztalhatunk, és elgondolkodhatunk a Karácsony valódi üzenetén.

Látogatásunkat a román stílusú altemplomban folytatjuk, ahol Habsburg Ottó szívurnáját helyezték el.  A monostor központjában elhelyezkedő kerengőben sétálva a XIX. századi restaurálás díszítései felfedezhetők, úgy mint Benczúr Gyula festményei alapján Róth Miksa által készített két festett üvegablak: „Vajk megkeresztelkedése” és „Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának”. Ennek kapuzata, oltára, a kerengő ablakainak kőrácsai és a keresztút képei szintén ezzel egy időben Storno Ferenc tervei alapján készültek. Megtekintjük a 19. századi klasszicista könyvtártermet, a maga négyszázezres gyűjteményével, amelyek között számos könyvritkaságot őriznek, de híresek az oklevélmásolatok, melyek közül az egyik az 1001-ből származó pannonhalmi alapítólevél másolata I. István király aláírásával.

Az apátsági vezetést és rövid szünetet követően az apátság által szervezett csokoládékóstolás lehetőségére szeretnénk felhívni a vendégeink figyelmét. Pannonhalmi Főapátság idén teljeskörűen megújította a csokoládé kínálatát. A soproni Harrer Csokoládéműhellyel közös munka eredményeként három új, gyógynövényes csokoládét is alkottak, a gyógynövényeik és pincészetük borainak házasításából pedig három különleges trüffel született. A kóstolás alkalmával egy ét-, egy tej- és egy fehércsokoládét kóstolhatunk meg egy palack bencés ásványvíz kíséretében, és közben számos érdekességet is megtudhatunk a kóstolt csokoládékról.

Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlásával 2004-től látogatható az újraindított Pannonhalmi Apátsági Pincészet is.  Szakszerű vezetés keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek a bencés szőlő- és borkultúra történelmébe, illetve a borkészítés technológiai folyamataiba. A látogatás végén vásárolhatunk is a pincészet kiváló boraiból.

Nagyszerű élményekkel gazdagodva tovább indulunk hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb városába, az 1989 óta Europa Nostra díjas Győrbe, melyet a folyók városának is neveznek.

Ebéd tájt érkezünk meg a belvárosba, így a győri programunkat szabadidővel, illetve ebéddel kezdjük, amelyet fakultatív jelleggel közösen is elkölthetünk egy hangulatos belvárosi étteremben.

Az ebédidő után rövid városnéző sétát teszünk az építészeti- és kulturális emlékekben gazdag dunántúli városban. Érintjük többek között a Napóleon házat, ahol Napóleon egy éjszakát töltött a győri csata után, az egykori Fekete Sas Fogadó barokk épületét, az Eszterházy-palotát, a Kreszta-házat, amely a Kovács Margit gyűjteménynek ad otthont.

A Duna és Rába összefolyása közelében, a Káptalandombon épült Püspöki Székesegyházat helyi szakvezetéssel ismerhetjük meg, de megtekinthetjük a Győri Egyházmegyei Kincstár legjelentősebb darabját, a pompás Szent László-hermát, amely egyben Győr városának is szimbóluma. Szent László koponya-ereklyéjét egy gótikus pántokkal átfogott tokban, a herma aranyozott ezüst fejében őrzik. Tudta, hogy az Európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles Árpád-házi királyábrázolásunk? A Püspökvár tornyából nem csak csodás kilátás tárul elénk a városra, de a helyivezetés révén győri püspökség történetével is megismerkedhetünk.

Közös sétánk után szabadidőnkben felkereshetjük a város főterén található karácsonyi vásárt, ahol némi vásárfiát is beszerezhetünk emlékül vagy szeretteink részére.

Testet, szellemet és lelket is éltető gazdag útravalóval az esti órákban térünk vissza Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 

*Pannonhalmi Főapátság Bencés történetek a címkéken írásából


Utasaink visszajelzéseiből:

"Tisztelt Utazási Iroda! Nagyon jól éreztük magunkat. Jó megoldás volt, hogy minden városban külön szakavatott idegenvezető volt, bár ez semmit nem von le Erika idegenvezetőnk értékeiből, aki nagyon kedves szimpatikus. A program mennyisége és minősége is pont összhangban volt."

"Szuper meglepetés volt a helybeli idegenvezetők nagyon-nagyon profi vezetése!!! Az orgonakoncert különleges élmény volt Pannonhalmán!!!"


Az utazás időpontja: 2020. december 5. (szombat)

Indulás:

 • 6:45 Nyugati pályaudvar parkolója
 • 7:00 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, Agip benzinkút, 10 km,
 • Tatai Remeteségi pihenő, M1 autópálya, Shell benzinkút, 64 km,

Érkezés: az esti órákban, 21 óra körül, az autós forgalom és az időjárás függvényében.


Törzsutas részvételi díj: 8.490 Ft/fő          Részvételi díj: 8.990 Ft/fő

A kirándulás programhelyszíneivel kapcsolatos érdekességekért kövesse irodánkat a Facebook -on.

Amennyiben elégedett szolgáltatásainkkal kérjük lájkolja irodánk Facebook oldalát, ezzel is segítve a további munkánkat.

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, a törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)
 • Audiós eszköz fülhallgatóval: 700 Ft/fő, amely szerződéskötéskor az utazási irodának fizetendő,


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: Felnőtt: 400 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
 • Győri Nagyboldogasszony-székesegyház, Püspökvár-toronykilátó, Szent László-herma: F 1.300 Ft/fő, D, NY: 700 Ft/fő,
 • Győri fakultatív ebéd: 2.800-3.300 Ft/fő, pontosítás a későbbiek folyamán,
 • Pannonhalma, Apátsági belépő helyi vezetéssel: F 2.800 Ft/fő, D/NY 1.600 Ft/fő (diákigazolvány, és nyugdíjas igazolványt felmutatása szükséges),
 • Pannonhalma, Apátság pincelátogatás helyi vezetéssel, borkóstolással: 2.800 Ft/fő,
 • Pannonhalma, Apátsági csokoládé kóstolás (három féle bencés csokoládé és egy 0,4 literes Vit Vitalis bencés ásványvíz): 800 Ft/fő, minimum létszám 15 fő.

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az út során az idegenvezetőnek Ft-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda 
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.   
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.    
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel. 
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​


Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.                                                                                  
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. 
 • Adószám: 23006382-2-13                           
 • Közösségi adószám: HU23006382                                             
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374             


Bank adatok:

 • Bank: K&H                              
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a buszos útjaink során:

 • minden buszos utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket a megfelelő védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • a buszos utazás során kérjük szépen a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazását, kérjük, hogy utazótársaink biztonságérzete érdekében viselje Ön is,
 • a buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a zárt programhelyszínek a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása kötelező,
 • minden útitársunkat megkérünk, hogy amennyiben az indulás napján nem érzi jól magát, illetve a COVID19 tüneteit mutatja, úgy maradjon otthon,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.
 • ÁSZF – utazási feltételek: https://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek