Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT JERUZSÁLEMBEN

Holt-tengeri és betlehemi kirándulási lehetőségekkel

Holt tengeri és lelki fürdőzéssel


Ezúttal a Szentföldre hívjuk Utasainkat Advent második hétvégéjén.  Megismerkedhetünk a Szentföld többezer éves múltjával és Izrael jelenével. Bibliai tájakon utazva, történelmi és UNESCO világörökségi helyszíneket keresünk fel. A kereszténység egyik legfontosabb időszakában, bejárva Jézus életének legjelentősebb állomásait, Jeruzsálemben, a Jordán folyónál és Betlehemben, segítve csendes készülődésünket a Karácsony ünnepére. 

Kép forrása: tsaiproject / Flickr
Kép forrása: tsaiproject / Flickr
Kép forrása: Konkoly Roland
Kép forrása: Konkoly Roland
Kép forrása: Konkoly Roland
Kép forrása: Konkoly Roland

1.nap:

A vendégeinket csoportkísérőnk várja a Liszt Ferenc repülőtéren. A repülőúttal kapcsolatos legfontosabb információk átadását követően kora reggel indulnunk menetrendszerinti járattal Tel-Aviv-ba. Délelőtti órákban érkezünk meg Izrael fővároshoz tartozó a Ben Gurion repülőtérre, ahol az Izraelben élő helyi idegenvezetőnk fogad bennünket. Segítségével a három nap során bejárjuk a Szentföld legjelentősebb helyszíneit, megismerteti velünk, annak többezer éves múltját és Izrael jelenét.

Bérelt autóbuszunkkal a repülőtértől közel 70 kilométerre fekvő - a nemzetközi közösség által ugyan el nem ismert - fővárosba, Jeruzsálembe megyünk, majd a szállásunk poggyászszobájába történő bepakolást követően félnapos fakultatív kirándulást ajánlunk vendégeink számára. A helyi idegenvezetőnkkel Dávid és Jézus városába, Betlehembe indulunk, mely Palesztinában, Ciszjordániában, Jeruzsálemtől délre található. A Biblia szerint itt született meg Dávid nemzetségéből Jézus Krisztus. Itt található a világ egyik legrégebben működő temploma, a Születés temploma. A templomon belül egy ezüst csillag jelzi a születés helyét. Kolostorok veszik körül, jobb felől az örmények és görögök, bal felől a ferencesek épülete található. A születés helyének rövid megtekintését várhatóan hosszas sorban állás előzi meg, amely idő alatt helyi idegenvezetőnktől számos ismeretet és érdekességet tudhatunk meg az utazás során használt audiós eszköz nyújtotta diszkréció mellett. Néhány percre elcsendesedünk, hogy meghallhassuk advent valódi üzenetét.  

Késő délután érkezünk vissza Jeruzsálembe, ahol - amennyiben az időnk még engedi, felkeressük a Sion-hegyet (más néven Zion-hegy), mely Jeruzsálem legmagasabb és egyben Izrael legszentebb dombja. Az Újszövetségben Zion jelentése az üdvösség jelképe, a megváltott ember lakóhelyét, a mennyországot jelképezi, de a Biblia szerint az Utolsó Vacsora, a pünkösdi Szentlélek kiáradásának, Mária elszenderülésének helyszíne is.

Ellátogatunk abba az ókori házba, ahol Nagycsütörtök estéjén Jézus tanítványai körében fogyasztotta el az Utolsó Vacsorát.

Ezután a Mária Elszenderülésének Templomát keressük fel. Az altemplomának közepén az elalvó Mária szobra látható, körülötte pedig az egyes keresztény nemzetek kápolnái, köztük Magyarországé is. A márvány oltáron magyar szenteket (Imre, István, László, Erzsébet) és Máriát a kisdeddel ábrázoló mozaik látható, és "Magyarország kegyes hódolata" felirat olvasható.

Az egyes helyszíneken felidézésre kerülnek az odavonatkozó bibliai események legfontosabb történései.

A sion-hegyi látogatásunk után még néhány százméter kedvéért buszra szállunk, hogy a lehető legjobban megközelítsük a szállodánkat. A kényelem érdekében a buszparkolóból szállítóeszközzel vitetjük el a vendégeink poggyászait a hotelbe.

Akik nem tartanak velünk fakultatív programra, egyénileg fedezhetik fel a várost, illetve egy meghatározott időpontban elfoglalhatják szálláshelyet is.

A hotelbe történő bejelentkezés és szobák elfoglalása után, a vendégeink egyénileg is elkölthetik vacsorájukat, de a szállodában szervezett közös vacsorához is csatlakozhatnak, ahol a helyi konyha autentikus ízeit kóstolhatjuk meg. Külön élmény a szállodát évszázadok óta üzemeltető család különleges vendégszeretete. A szálloda tetőteraszáról megragadó látványt nyújt az óváros épületeinek ódon háztetőinek és a Sziklamecset aranyló kupolájának összképe. A hosszú és tartalmas napunk után a kényelmes szállodai szobánk is gondoskodik a pihenésünkről.


2.nap:
Közös reggelink után, újabb fakultatív lehetőségként, helyi idegenvezetőnk segítségével folytatjuk Jeruzsálem Keresztény és Zsidó negyedeinek megismerését.

A szállodánktól a városfalon belül haladva az Oroszlános Kapun (Lions’ Gate) Kidron-völgyén át közelítjük meg az Olajfák-hegyét. Úgy tekintik a völgyet, mint az utolsó ítélet és a feltámadás színhelyét, ahova szívesen temetkeznek különösen a zsidók és muszlimok. Az Olajfák-hegye lejtőjén található Gecsemáné-kert, Jézus kedvelt helye. Ide vonult el imádkozni akkor is, miután az utolsó vacsorát tanítványai körében elköltötte, de itt árulta el iskarióti Júdás csókjával Jézus kilétét, akit ezután hurcoltak el a római katonák. A kertben található a Nemzetek Temploma. Az Agónia-bazilikaként is ismert katolikus templom az olasz Antonio Barluzzi tervei alapján 1919-24 között, 16 ország adományából épült fel – innen származik a templom neve is. Az egyes nemzetek címereit és neveit az osztott görögkeleti kupolák mozaikjain láthatjuk. Magyarország részesülhetett abban a kivételes kegyben, hogy a középső apszisban, a főoltár mozaikkép jelképes megvásárlásával, a legnagyobb összegű támogatással járulhatott hozza a kereszténység egyik legszentebb templomának megépüléséhez. Az apszis jobb alsó sarkában így a magyar címer látható. Írország a baloldali, míg Lengyelország a jobboldali apszis mozaikképének az elkészítését állta.

A templom az egykori IV. századi elődje és a későbbi bazilika romjaira épült, ahogy azt az üveg járólapok alatti eredeti mozaikok is mutatják.

A főoltár előtt látható az a szikla is, amelyen Jézus vívódva imádkozott, mielőtt Júdás elárulta őt. Az apszist jelenleg díszítő, a Nagycsütörtök éjjelén ezen a helyen vért izzadva fohászkodó Krisztust megjelenítő 54 négyzetméteres mozaikját a közvélekedéssel ellentétben nem Muzsinszki Nagy Endre kartonjai alapján készült, hanem az olasz Pietro D’Achiardi alkotása. A tévhit alapjául az szolgálhatott, hogy a magyar művész 1932 óta a főoltárt díszítő festményét, a templom építészének ráhatására 1949-ben a jelenlegi mozaikkal cserélték le, miután az eredeti alkotás máig ismeretlen helyre került.

A kert közvetlen közelében találjuk Szűz Mária sírját és az arra épült templomot, valamint Jézus elárulásának helyszínét a Gecsemáné-barlangot. Az Olajfák hegyéről szemügyre vesszük a Kidron-patak völgyén túl, a Morijá-hegy keleti falában levő Arany (vagy Irgalom) kaput, amelyen át vonult be Jézus Jeruzsálembe tanítványaival Virágvasárnapkor. A kapu kettős ívű nyílását Szaladin, Egyiptom és Szíria első szultánja falaztatta be, amikor 1187-ben elfoglalta a várost. Így az Oroszlános kapun keresztül lépünk be az óvárosba.

Elsétálunk Betesda-medencékhez, ahol az evangéliumok szerint Jézus meggyógyított egy 38 év óta beteg embert. Ezután Mária anyjáról elnevezett Szent Anna-templomot keressük fel, amelyet a keresztesek emeltették 6. századi romok maradványaira. A keresztény hagyomány szerint a templom alatti sziklába vájt barlangban született Mária.

Sétánkat hosszabb, egyénileg eltöltött ebédidővel és szabadidővel szakítjuk félbe. Ekkor lesz lehetőségünk egyénileg felkeresni az Jeruzsálem örmény negyedét, mely az óváros délnyugati részén fekszik.

Végig járjuk a Fájdalom útját a Via Dolorosát, amelyen Jézus a keresztjét hordozta elítélésétől a Golgotáig. Megállunk a keresztút 14 állomásánál, ahol helyi idegenvezetőnk valamint kísérő lekészünk segítségével eleveníthetjük fel Jézus passiótörténetét. A Golgotához érve megtekintjük a Szent Sír-templomot. Ez a szentély magában foglalja Jézus keresztre feszítésének, sírjának és feltámadásának a helyét is. A Szent Sír rövidke megtekintését várhatóan hosszas sorban állás előzi meg, amely idő alatt helyi idegenvezetőnk révén újabb Biblia- és helyismeretre és tehetünk szert, és elcsendesedünk, hogy meghalljuk advent valódi üzenetét.

A programot követőn vacsoránkat a helyi éttermek egyikében vagy csoportos igény esetén a hotelünkben fogyaszthatjuk el. A jeruzsálemi óvárosban elhelyezkedő szállodánknak köszönhetően a hosszú oda-vissza történő utazások helyett további időt tölthetünk a város felfedezésével. Óvárosi szórakozási lehetőség híján, akár a húsz-harmincpercnyi sétára található nyüzsgő Jaffa- és Yehuda Road éttermeit, bazárjait és bárjait is felkereshetjük.


3.nap:

Reggelit követően ezúttal egy rövid, mintegy kétórás fakultatív városnézésre hívjuk vendégeinket, mely során a zsidók és muszlimok által is legszentebb helyként tisztelt Templom-hegyet  (vagy Móriá-hegy) keressük fel.

Elsőként a zsidó negyedet és a Siratófalat (vagy más néven a Nyugati Fal) látogatjuk meg. Aki szeretné, az a helyi szokásnak megfelelően, az imakérését kis papírdarabkára írva, a fal hatalmas kőtömbjeinek réseiben helyezheti el.

Rövid szabadidőt követően a Templom-hegy évszázadok óta muszlimokhoz tartozó negyedhez tartozó területén folytatjuk sétánkat, ahol az egykoron monumentális Jeruzsálemi Templom helyén a 7. század végén felépítették az aranyló tetejű Sziklamecsetet (más nevén Szikladómot), amely az iszlám egyik legfontosabb szent helye, ugyanis az iszlám hagyományok szerint innen ment Mohamed a mennybe. A zsidó-keresztény hagyomány alapján Ábrahámnak itt kellett volna feláldoznia fiát, Izsákot. A Szikladóm mellett láthatjuk a 8. század elején épült az ezüstös tetejű Al-Aksza-mecsetet, mint az iszlám 3. legfontosabb szent helyét.

Az újabb életreszóló élmények után a szállodánkat elhagyva, a bérelt buszunkban elhelyezzük poggyászainkat.

A nap további részére sok szépséget és új ismereteket magában rejtő fakultatív kirándulást ajánlunk vendégeink számára. Először a Jordán folyó mentén található Qasr El Yahud nemzeti parknál állunk meg, mely Jézus megkeresztelkedésének helyszíne, majd látogatást teszünk a Holt-tengeri tekercsek lelőhelyén Qumranban. Végül kedvünkre sétálhatunk, fotózhatunk a Holt-tenger partján, vagy megpihenhetünk a mintegy 800 négyzetkilométeres kiterjedésű Holt-tengerre néző kávézó terászon. Mivel a téli hónapokban sem csökken a hőmérséklet 20°C alá ezen a tengerszint alatt 420 méterrel fekvő vidéken, ezért meg is mártózhatunk a 20-25°C hőmérsékletű vízben. Érdemes megtapasztalni a kivételes só és ásványi anyag tartalmú Holt-tenger nyújtotta egyedülálló lebegő érzést – persze anélkül, hogy a szemünkbe kerüljön a tengervíz, annak erős maró hatása miatt.

Délután visszatérünk Jeruzsálembe az ott maradt utastársainkért, és immár közösen indulhatunk tovább a Tel-Aviv közeli Ben Gurion repülőtérre. Járatunk az esti órákban indul haza és menetrend szerint valamivel éjfél előtt érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtérre.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi (politikai) viszonyok függvényében módosulhat, esetleg el is maradhat.


AZ UTAZÁSON ÉRVÉNYES ÚTLEVÉLLEL LEHET RÉSZT VENNI, MELY A HAZAUTAZÁSTÓL SZÁMÍTVA MINIMUM 6 HÓNAPIG MÉG ÉRVÉNYES! Belépéskor gyakran ellenőrzik, hogy a turista szervezett utazás esetén az utazási iroda igazolásával, érvényes oda-vissza szóló repülőjeggyel, érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítással, valamint nem kevesebb, mint napi 100 USD-vel rendelkezik-e.


Az utazás időpontja: 2020. december 4-6. (péntek-vasárnap)


Utazás: Wizz Air közvetlen járataival

Menetrend:

 • 2020. december 4., péntek          6:00 – 10:15      Járatszám: W6 2325
 • 2020. december 6., vasárnap    21:40 – 23:55      Járatszám: W6 2328


Törzsutas részvételi díj: 119.900 Ft/fő              Részvételi díj: 124.900 Ft/fő

A megjelölt részvételi díj, az utazásra történő jelentkezéskor, a mindenkori WizzAir repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így annak összege emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • légkondicionált autóbuszt a reptéri transzfereknél,
 • 2 éjszakai szállást Jeruzsálem városfalon belül elhelyezkedő, szép, kényelmes 3*-os hotelben két- vagy háromágyas, fürdőszobás szobában,
 • büfé reggelit a szállodában,
 • magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Az irodában külön kötelezően fizetendő díj:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • Kötelező helyi idegenvezető, helyi idegenforgalmi adók, autópályadíj, parkolási díj, borravalók: 25.000 Ft/fő,
 • 2 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • Egyágyas felár: 33.000 Ft.


Az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes speciális repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 2.200 Ft/fő, 70 év és a felett 3.300 Ft/fő
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 20.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható***.
 • Svédasztalos vacsora (2 alkalommal, a szálláshelyen): 12.000 Ft/fő.


Választhatóan külön fizetendő díjak:

1. napi betlehemi program (kb. 4 óra) és vezetett városnéző séta Jeruzsálemben (kb. 2 óra):

 • Irodában fizetendő: 7.500 Ft/fő, amely tartalmazza a szervezés díját.
 • Helyszínen a csoportkísérőnek fizetendő: 40 USD/fő, amely tartalmazza a buszbérlés díját, a helyi idegenvezető, az audiós eszköz díját és a kötelező borravalókat.


2. napi helyi idegenvezető által vezetett egész napos városnéző séta Jeruzsálemben (8-9 óra):

 • Irodában fizetendő: 5.000 Ft/fő, amely tartalmazza a szervezés díját,
 • Helyszínen a csoportkísérőnek fizetendő: 30 USD/fő, amely tartalmazza a helyi idegenvezető, az audiós eszköz díját, és a kötelező borravalókat.
 • Helyszínen a csoportkísérőnek fizetendő belépődíjak: Bethesda medencék és Szent Anna templom: 10 Sékel/fő.


3. napi helyi idegenvezető által vezetett rövid városnéző séta Jeruzsálemben (kb. 2 óra):

 • Irodában fizetendő: 2.500 Ft/fő, amely tartalmazza a szervezés díját,
 • Helyszínen a csoportkísérőnek fizetendő: 15 USD/fő, amely tartalmazza a helyi idegenvezető, az audiós eszköz díját, és a kötelező borravalókat.


3. napi holt-tengeri program (kb. 7 óra) és vezetett városnéző séta Jeruzsálemben (kb. 1,5-2 óra):

 • Irodában fizetendő: 7.500 Ft/fő, amely tartalmazza a szervezés Helyszínen a csoportkísérőnek fizetendő: 60 USD/fő, amely tartalmazza a buszbérlés díját, a helyi idegenvezető, az audiós eszköz díját és a kötelező borravalókat.
 • Helyszínen a csoportkísérőnek fizetendő belépődíjak: qumrani holt-tengeri tekercsek lelőhelyének belépődíját: 25 Sékel/fő.


A fakultatív programok feltüntetett díjai minimum 18 fő részvétele esetén érvényesek. 18 fő alatt a díjak arányosan emelkednek

Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programokra, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


*Poggyászinformáció:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket.
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 11-13 és 13:30-18 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


COVID19 intézkedések a repülős útjaink során:

 • minden repülős utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket az egészségügyi védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • minden repülős utunk esetén kötelező a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása,
 • a külföldi buszos  partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a külföldi szállodai  partnereink a szobákat a szoba átvétele előtt teljes körűen fertőtlenítik és biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • az egészségügyi védőtávolság betartása érdekében, az alkalmazott bérelt busz méretétől és az egyháztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban , 25-40 fővel lehet, 10-27 fővel lehet az utazáson részt venni, viszont 10 főtől már garantáltan indulnak az utak, a részvételi díj arányos díjnövekedése mellett,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes ​,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • bankszámla adatok: K&H Bank, HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Elérhetőségek:

 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. - a személyes ügyintézés átmenetileg szünetel,
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu -ügyintézési idő: hétfőtől péntekiig 10:00-18.00 óra,                              
 • Telefonszám: +3630/592-6107 - ügyintézési idő: hétfőtől csütörtökig 13:00-18:00 óra ​között,                            
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu,
 • Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.

Cégadatok:

 • utazási iroda: Pannonia Program- és Utazási Iroda,
 • engedélyszám: U001537,
 • cégnév: Pannonia Humana Kft.,
 • adószám: 23006382-2-13, közösségi adószám: HU23006382,                            
 • székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.,
 • cégjegyzékszám: 13-09-188374.
 • bank adatok: HUF számla: 10404065-50526968-72661005, IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005, SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás teljes mértékben a Pannonia Travel  (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.