Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

DÉL-CSEHORSZÁG GYÖNGYSZEMEI ADVENTKOR

Český Krumlov – České Budějovice – Telč – Jindřichův Hradec – Hluboká nad Vltavou

Dél-Csehországba invitáljuk utasainkat Advent időszakában. Az út során a középkori hangulatú világörökségi városokat ismerhetünk meg, ahol az ország második és harmadik legnagyobb várkomplexumai állnak. Lehetőségük lesz meglátogatni Csehország leglátogatottabb kastélyát is. A világ legnagyobb népi motívumú mozgófigurás betlehemét megtekintve, és több adventi vásárban sétálgatva hangolódhatunk a Karácsony ünnepére, miközben némi vásárfiát is beszerezhetünk emlékül vagy szeretteink számára. 

Forrás: Dragan Tomić / Pixabay
Forrás: Dragan Tomić / Pixabay
Forrás: Micaela Parente / Unsplash
Forrás: Micaela Parente / Unsplash
Forrás: Klára Hlaváčová / Pixabay
Forrás: Klára Hlaváčová / Pixabay

1. nap:

Reggeli indulásunkat követően rövidebb pihenőket tartva érkezünk meg utunk első állomására, Telčre. A település a történelmi cseh-morva határon helyezkedik el, melynek központja az UNESCO Világörökség része. Sétánk során igazi időutazáson vehetünk részt, ahol az óváros 16. századi, hibátlanul megmaradt főterén késő gótikus és reneszánsz színes épületek sorakoznak egymás mellett oszlopos lábakon, díszes frízekkel felöltöztetve. A tér közepén két barokk díszkút áll. Az óváros közelében található várkastély eredetileg vízi vár volt, melyet reneszánsz stílusban építettek át. A hatezer lakosú városkát évente közel negyedmillió turista keresi fel.

Utunk következő állomása Jindřichův Hradec lesz. Hradec várát 1220-ban alapították, mely köré a történelmi patinájú óváros települt. A Vajgár-tó partján Csehország harmadik legnagyobb várkomplexuma található. Az évszázadok során folyton hozzá építettek egy-egy szárnyat, de mindig más stílusban. II. Rákóczi Ferenc az itteni jezsuita iskolában tanult, és itt töltötte gyermek éveit Smetana, a híres cseh zeneszerző is. Rövid itt tartózkodásunk ideje alatt a város főterén reneszánsz, barokk és klasszicista stílusú házak között sétálhatunk. Városlátogatásunk során egy igazi kuriózum megtekintésére invitáljuk Önöket. Idegenvezetőnk segítségével lehetőségük lesz megtekinteni a város büszkeségét, a világ legnagyobb népi motívumú mozgófigurás betlehemét.  Ez a lenyűgöző alkotás egy Jindřichův Hradec-régióbeli harisnyagyártó mester, Tomáš Krýza kézműves munkája, aki több mint hatvan évig faragta, szerelte ezt az életre keltett miniatűr világot. A Guinness Rekordok Könyvében is szereplő betlehem összesen 1398 figurából (emberekből és állatokból áll), melyekből 133 mozgatható.  Érdekessége, hogy a legkülönbözőbb figurális mozgásokat egyetlen villanymotor biztosítja, agyafúrt áttételeken keresztül.

Kora este érkezünk České Budějovicebe, a Moldva parti városba, mely Dél-Csehország egyik legnagyobb városa, II. Ottokar alapította 1265-ben. Német neve Budweiss, innen ered a jól ismert cseh sör neve is. A 13. század óta főzik itt ezt a közkedvelt nedűt. A város másik nevezetessége a 18. század óta működő Koh-I-Noor Hardmuth ceruzákat gyártó Versatil Ceruzagyár. Emlékeznek a gyermekkorunk fekete és színes ceruzáira és az elefántos radírjára? Szállásunk elfoglalását követően besétálunk az óvárosba, ahol már a főtér adventi fényei fogadnak bennünket. A tér közepén áll a Sámson-kút, körben pedig gótikus, reneszánsz és barokk árkádos épületek sorakoznak. Különleges a bronz sárkány vízköpőkkel ellátott Városháza, melynek tornyából óránként hangulatos harangjáték hallható. A tér egyik sarkában áll a Fekete torony, a 16. században épült gótikus harang- és tűztorony. Közös sétánk után felkereshetjük a karácsonyi vásárt, majd vacsoránkat egyénileg vagy fakultatív jelleggel közösen is elkölthetjük egy hangulatos helyi étteremben, megkóstolva például a híres cseh knédlit és természetesen a Budvar sört. A szabadidőt követően közösen vagy egyénileg térhetünk vissza a szállodánkba.


2. nap:

Reggelinket követően fakultatív kirándulásra invitáljuk a kastélyok kedvelőit a közeli Hluboká nad Vltavoura. Az itt található vadászkastély, a Schwarzenbergek egykori fészke volt, Csehország leglátogatottabb kastélya. A Moldva felett magasodó épületegyüttes mai formáját a 19. század második felében nyerte el, amikor Eleonora, lichtensteini hercegnő neogótikus stílusban, a windsori kastély mintájára alakíttatta át a várat. A 140 gazdagon berendezett szobájából a téli időszakban a Hluboká uralom utolsó négy generációjának földszinti, temperált lakosztályai tekinthetők meg helyi vezető segítségével, úgy mint Theresa hercegnő Hamilton-szalonja, dohányzó szobájába és a kis étkező, vadász étkező, előkészítő szobát, Dr. Adolf kis étkezőjét, dolgozószobáját, a nappalit és a hálószobát.

Aki nem szeretné belülről megtekinteni a kastélyt, annak is érdemes a kiránduláson részt vennie, mert az épületegyüttes kívülről is rendkívül impozáns látványt nyújt, továbbá szabadidőnket a kastély parkjában és kávézójában is kellemesen tölthetjük el.

Akik nem tartanak a kirándulásra, azok a szállodában pihenhetnek, vagy besétálhatnak a közeli České Budějovice városközpontba, és egyénileg fedezhetik fel a hangulatos óvárost.

A kastélylátogatásról visszatérve, már a többi útitársunkkal közösen folytatjuk tovább utunkat kirándulásunk utolsó állomására, a Moldva folyó kettős kanyarulata mentén épült elbüvölő Český Krumlovba. Történelmi negyede UNESCO Világörökség. Itt van az ország második legnagyobb várkomplexuma (az első a prágai Hradzsin). Óvárosában kanyargó utcácskák, kis éttermek, apró üzletek csalogatják az ide látogató vendégeket. A reneszánsz belváros a mai napig meg tudta őrizni középkori hangulatát. A vár öt udvarát és szebbnél szebb épületeit a várárokban medvék őrzik. A medve, a Rosenberg család egyik jelképe volt, akik a várat a 14. század elejétől uralták. A vár egyedülálló látványossága a barokk színház, melyhez hasonló a világon is csak néhány található. Krumlov másik jelképe a 14. századi, román stílusban épült Szent Vitus-templom, de impozáns a főtéren áll a 16. századi régi Városháza is. Városnéző sétánk során idegenvezetőnkkel bejárjuk az óvárost, felsétálunk a várhoz. Szabad időnkben lehetőségünk lesz egy késői ebéd elfogyasztására, de megkóstolhatjuk akár a helyi sört is. A 13. század óta működik a városkában az Eggenberger sörgyár, amelyet, ha időnk engedi meglátogathatunk.


Késő délután veszünk búcsút a várostól és hazafelé indulunk, ahova a késő esti órákban fogunk megérkezni.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 


Az utazás időpontja: 2020. december 5-6. (szombat – vasárnap)

           

Indulás:

 • 6:00 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar parkolójában)
 • 6:15 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL benzinkút, 10 km,
 • Tatai Remeteségi pihenő, M1 autópálya, Shell benzinkút, 64 km,
 • Győr, Arrabona pihenő, M1 autópálya, MOL benzinkút 119 km,
 • Mosonmagyaróvár, Mosoni pihenő, M1 autópálya, MOL benzinkút, 162 km,


Érkezés: a késő esti órákban, 22:30-23 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 29.900 Ft/fő                 Részvételi díj: 31.500 Ft/fő

A kirándulás programhelyszíneivel kapcsolatos érdekességekért kövesse irodánkat a Facebook -on.

Amennyiben elégedett szolgáltatásainkkal kérjük lájkolja irodánk Facebook ​  ​oldalát, ezzel is segítve a további munkánkat.

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • szállást a České Budějovice belvárosához közeli 3*-os szállodában,
 • büféreggelis ellátást,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • 2 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 7.900 Ft/fő,
 • parkolási és le- és felszállítási díjak, városi sétákon alkalmazott audiós eszköz bérleti díja: 200 CZK/fő.

A díj az autóbuszon az idegenvezetőnek cseh koronában fizetendő, melynek összege időközben változhat.


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 1.000 Ft/fő/2 nap, amely előre fizetendő.
 • Hluboka nad Vltavou fakultatív autóbuszos kirándulás: 3.000 Ft/fő, minimum 15 fő jelentkezése esetén, a díj előre fizetendő.

A fakultatív kirándulás díja tartalmazza az autóbuszos utazást, a parkolási díjat, a buszos idegenvezetést, csoportkísérést és a szervezést, foglalás költségeit is. A belépődíj külön a helyszínen fizetendő.

 • Hluboka nad Vltavou, Kastély belépő (kb. egyórás látogatás csoportkísérővel): 220 CZK/fő, 6-15 és 15-26 év között valamit 65 év felett: 170 CZK/fő,
 • A világ legnagyobb mozgófigurás betleheme: 60 CZK/fő, 6-15 és 15-26 év között valamit 65 év felett: 40 CZK/fő, 3,99 éves korig ingyenes, 15-26 év között diákigazolványt kérnek, 65 év felett pedig személyi igazolványt vagy útlevelet be kell mutatni

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az út során az idegenvezetőnek Koronaban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda 
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.   
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.    
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel. 
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​


Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.                                                                                  
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. 
 • Adószám: 23006382-2-13                           
 • Közösségi adószám: HU23006382                                             
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374             


Bank adatok:

 • Bank: K&H                              
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a buszos útjaink során:

 • minden buszos utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket a megfelelő védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • a buszos utazás során erősen ajánljuk a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazását, kérjük, hogy mások biztonságérzete érdekében viselje Ön is.
 • a buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a zárt programhelyszínek a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása kötelező,
 • minden útitársunkat megkérünk, hogy amennyiben az indulás napján nem érzi jól magát, illetve a COVID19 tüneteit mutatja, úgy maradjon otthon,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.
 • ÁSZF – utazási feltételek: https://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek