Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT A MAGAS-TÁTRÁBAN

ZAKOPANE, FÜRDŐZÉS A ZAKOPANEI AQUA PARKBAN, SNOW WORLD VAGY MAGAS-TÁTRAI LOVASSZÁNOZÁS A MORSKIE OKO TENGERSZEMHEZ, KÉSMÁRKI ARTIKULÁRIS FATEMPLOM

Advent utolsó hétvégéjén a Magas-Tátra lengyel és szlovák oldalára hívogatjuk utasainkat. Sétálunk Lengyelország legmagasabban fekvő városában, Zakopánéban, közben megcsodálhatjuk a havas hegycsúcsokat, megkóstoljuk a helyi ízeket, élményfürdőzhetünk, felkereshetjük a Magas-Tátrában egyedülálló téli szabadidőközpontot, lovasszánozhatunk a lenyűgöző téli magashegyek között, hogy megcsodálhassuk a tengerszem téli látképét. 

Forrás: Simy27 / Pixabay
Forrás: Simy27 / Pixabay
Forrás: Pawel Pacholec / Flickr
Forrás: Pawel Pacholec / Flickr
Forrás: Jaroslaw Igras / Pixabay
Forrás: Jaroslaw Igras / Pixabay

1. nap:

Reggel indulunk buszunkkal a megadott helyszínekről. Útközben áthaladunk Zólyom városán, így ezúttal a buszból lesz alkalmunk megtekinteni Balassi Bálint szülőhelyét, a csodaszép pártázattal rendelkező zólyomi várat. A lengyel határ felé haladva rövid fotószünetet tartunk a Thurzók reneszánsz családi fészkénél, Árva váránál. Tovább utazunk az Árva folyó völgyében. Útközben megismerkedünk a közös séták során alkalmazott audiós eszköz használatával, melynek segítségével séta közben is kényelmesen hallgathatjuk idegenvezetőnk által megosztott érdekes történeteket és hasznos információkat, egymás között számunkra megfelelő távolságot tartva. A híres Árva-vára mellett elhaladva lépjük át a szlovák-lengyel határt, amelytől nem messze található Orawka (Kisárva) falu, ahol egy egyhajós, késő gótikus fatemplom található az 1656. évből. A kő alapra épült templom vörösfenyőből készült, egyetlen szög felhasználása nélkül. Negyvenkilenc, 17-18. században festett magyar szent képét találjuk a templomban, melyet így joggal nevezhetünk a magyar szentek templomának. Advent idején különös hangsúlyt kaphat a templom megtekintése, kívül hagyva a városok zaját, csendben elgondolkodhatunk advent jelentőségén.

A Tátra és Fátra vonulatai között haladva kora délután érünk Zakopaneba. Első helyszínként a Magas-Tátra iránti szeretetéről híres II. János Pál pápa elleni merényletet követően hálából épült Fatimai Szűzanya templomát tekintjük meg. A templomban őrzik azt a rózsafüzért, amit a pápa a merénylet ideje alatt hordott magánál. A templomban továbbá megtekintjük azt a híres Mária üvegből készült ablakot, amelyen a merénylet jelenete szerepel. A templom kertjében egy kis lépcsőn lejutva lehetőségünk lesz megtekinteni a varázslatos festett üvegekkel és fafaragásokkal díszített pápai faoltárt. Ezt követően folytatjuk utunkat Zakopane belvárosa irányába. Idegenvezetőnkkel sétát teszünk a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városában, amely Lengyelország téli központja. A sétálóutcán végighaladva, jellegzetes gorál stílusban épült házak között, megnézzük a híres piacot, ahol megkóstolhatjuk és meg is vásárolhatjuk az itt élő vendégszerető gorálok helyben készült sajtjait, ezen felül helyi kézműves bőrárukkal, fából készített dísztárgyakkal is találkozhatunk. Lehetőségünk lesz közösen felmenni siklóvasúttal az 1123 méter magas Gubalówka csúcsra, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Tátra havas vonulataira és a városra. Sétánk során továbbá megtekintjük Zakopane első templomát, a jellegzetes paraszt barokk stílusú Szent Kelemen templomot (Ótemplom), valamint a Zakopane és a környék életében fontos szerepet játszó személyek (hegyi vezetők, építészek, orvosok, művészek, hegyimentők, zöld futárok stb.) sírhelyéül szolgáló Érdemesek temetőjét (Ótemető). Az itteni különleges fejfák fafaragásai az itt élő gorálok szépérzékéről és meleg szívéről tanúskodnak.

Este fakultatív vacsorázási lehetőséget ajánlunk a Krupówki sétáló utca egyik jellegzetes regionális stílusban, csupa fából épült, górál használati tárgyakkal berendezett éttermében, ahol igazi górál vendéglátás várja az idelátogató vendégeket. A séf a hangulat emeléséhez helyi konyhai remekeket ajánl, így mi is természetesen olyan helyi specialitást fogyaszthatunk, mint a grillezett pisztráng.

A vacsorát követő szabadidőnket késő estig (22 óráig) a szállodánk melletti AQUA PARK-ban tölthetjük. Vendégeink térítésmentesen használhatják az úszómedencéket, vízi csúszdákat, pezsgőfürdőket, kültéri termálfürdőt és a szaunát, így mindenképpen javasolt fürdőruhát magunkkal hozni!

2. nap:

Reggelink elfogyasztását követően több szabadidős lehetőség közül is választhatunk. Betérhetünk a zakopanei ún. Snowlandia szabadidő központba. A téli vidámpark nem csak a gyermekek számára jelenthet önfeledt kikapcsolódási lehetőséget. A hólabirintus 3000 négyzetméternyi területen fekszik, a 16 méteres tornyokkal bíró hókastély alagutakat, titkos átjárókat rejt és a 200 méter hosszú szánkópálya nagy élményt jelent kicsiknek és nagyoknak egyaránt. További remek lehetőségként a Mini ZOO-t ajánljuk vendégeink figyelmébe, ahol számos őshonos ragadozó madárfajjal, szarvassal, hegyikecskével, dámvaddal, juhokkal és muflonokkal is találkozhatnak. A Snowlandia-t bemutató Youtube videót az alábbi linken tekinthetik meg: https://www.snowlandia.pl/#_blank

A pihenni vágyók akár reggeli után is igénybe vehetik az AQUA PARK vendégeink számára egy alkalomra szólóan ingyenesen biztosított szolgáltatásait vagy zakopanei sétával is tölthetjük a délelőttöt és az ebédidőt.

Azon kedves útitársainknak, akik életre szóló téli élményre vágynak egy fakultatív kirándulást kínálunk a lengyel-szlovák határhoz közeli Morskie Oko tengerszemhez (magyarul Halastó). Megérkezve a buszmegállóhoz és lovaskocsi megállóhoz, és Magas-Tátra belépők megváltását követően lovasszánra szállunk, hogy ameddig csak lehet megközelítsük a kilenc kilométerre és mintegy 400 méterrel magasabb ponton található Morskie Oko tengerszemet. Útközben megállunk, hogy megtekintsük a Mickiewicz-vízeséseket, amelyek az utat keresztező Roztoka-patakból alakultak ki. Utunkat tovább folytatva érjük el a lovaskocsi állomást, ahol a lovasszánunkról leszállva, az utolsó másfél kilométert kényelmes tempóban, gyalog tesszük meg. Megérkezve, a Tátra legnagyobb (34,54 ha) tavának a környező 2000 méter feletti hegycsúcsokkal alkotott lenyűgöző látképe tárul elénk. Így számunkra is érthetővé válik, hogy miért tartják számon a Lengyel-Tátra egyik legnépszerűbb túracélpontjaként.
Szabadidőnket sétával vagy a Halastavi menedékházban helyi sört ízleve tölthetjük el.

A találkozót követően gyalog és lovasszánnal térünk vissza a buszunkhoz, ahonnan az időközben Zakopaneból elhozott útitársakkal kibővülve indulunk tovább. A Poprád folyó völgyében fekvő Késmárkra utazunk, melynek neve a német sajtvásár szóból ered: Käsemarkt. Késmárk a Szepesség egyik legfestőibb fekvésű városa, a Magas-Tátra hófödte csúcsaival a háttérben. A 16. század második felétől a Thököly család birtoka volt, és hosszú időn keresztül viszálykodásban állt a közeli Lőcsével az áru megállító jog birtoklása miatt. Az óvárosban teszünk egy rövid sétát, kívülről megtekintjük a szépen felújított, reneszánsz stílusú, pártázatos, sgrafitto díszes bástyákkal körülvett Thököly-várat. Késmárki látogatásunk főcélja a Szentháromság fatemplom. A 2008-as évben a Kárpátok ívének további 7 fatemplomával együtt felkerült az UNESCO Világörökség Listájára. Az evangélikus tagolt templomot 1711-ben építették 1593-ból származó szakrális kőépítményhez, amely ma a templom sekrestyéjét alkotja. Az egyedülálló faépítmény tiszafából és vörös lucfenyőből készült, egyetlen fémdarab felhasználása nélkül készült. A templom barokk enteriőre szintén fából készült. A fasípos templomi orgona művészi szempontból is nagyon értékes.

Kora este elbúcsúzunk a Magas-Tátrától, és a már ismert útvonalon utazunk hazafelé is. A késő esti órákban érkezünk Budapestre.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.


Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 


Utasaink visszajelzéseiből:

"Egy baráttól hallottunk az irodáról. Nagy elégedettséggel beszélt róla. Már másodszor vettünk részt útjukon. Mindkét út arról győzött meg, nagyon gondos szervezés, alapos tervezés, megbízható sofőr- választás, felkészült idegenvezető van minden esetben. Már nézegetjük a jövő évi programokat."


Az utazás időpontja: 2020. december 19-20. (szombat – vasárnap)


Indulás:

 • 6:00 Batthyány tér (Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl)
 • 6:15 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar parkolójában)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Érkezés: a késő esti órákban, 22-23 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 29.900 Ft/fő                       Részvételi díj: 31.500 Ft/fő

A kirándulás programhelyszíneivel kapcsolatos érdekességekért kövesse irodánkat a Facebook  -on.

Amennyiben elégedett szolgáltatásainkkal kérjük lájkolja irodánk Facebook  ​oldalát, ezzel is segítve a további munkánkat.

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a középkategóriás szállást a belváros közeli szállodában, igény szerint két-, háromágyas szobákban, egy alkalomra szóló termál- és élményfürdőzés az AQUA PARK-ban.
 • büféreggelis ellátást,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)
 • 2 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 8.900 Ft,
 • A városi sétákon alkalmazott audiós eszköz, az idegenforgalmi adó és parkolási díj: 40 zł

A díj az autóbuszon az idegenvezetőnek lengyel zł-ban fizetendő, melynek összege időközben változhat.


Választhatóan külön fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: Felnőtt: 1.000 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
 • Gubalowka felvonó: 25 zł/fő, Diák/Nyugdíjas: 20 zł/fő,
 • Érdemesek temetője (Ótemető): 3 zl,
 • Snowlandia: Palota+Mini ZOO+Labirintus – F: 20 PLN, GY(3-16 év)/NY: 16 PLN
 • Vacsora Zakopane központjában egy tipikus goral berendezésű étteremben (Tradicionális ürühúsos káposztaleves gombával, Sült pisztráng párolt zöldséggel + grillezett burgonya vajjal, Kancsós víz): 60 zł/fő Aki nem szereti a halat, annak grillezett baromfi filét biztosítunk almával, áfonyával, párolt zöldségekkel és grillezett burgonyával, amit előre jelezni kell, mivel a helyszínen módosításra már nincs lehetőség.
 • Fakultatív utazás és lovasszánozás a Morskie Oko tengerszemhez, Magas-Tátra belépővel – a program időtartama megállóval együtt kb. 4-5 óra: 120 zł, - minimum 20 fő jelentkezése esetén, 20 fő alatt arányosan emelkedhet a díj.

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az út során az idegenvezetőnek zł-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések


COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda 
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.   
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.    
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel. 
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​


Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.                                                                                  
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. 
 • Adószám: 23006382-2-13                           
 • Közösségi adószám: HU23006382                                             
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374             


Bank adatok:

 • Bank: K&H                              
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a buszos útjaink során:

 • minden buszos utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket a megfelelő védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • a buszos utazás során erősen ajánljuk a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazását, kérjük, hogy mások biztonságérzete érdekében viselje Ön is.
 • a buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a zárt programhelyszínek a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása kötelező,
 • minden útitársunkat megkérünk, hogy amennyiben az indulás napján nem érzi jól magát, illetve a COVID19 tüneteit mutatja, úgy maradjon otthon,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.
 • ÁSZF – utazási feltételek: https://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek