Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

A MUNKÁCSY MIHÁLY KIÁLLÍTÁS ZÁRÓNAPJA,

A GÖDÖLLŐI KIRÁLYI KASTÉLY, BAROKK SZÍNHÁZ, HORTHY BUNKER ÉS MÁRIABESNYŐ

Amerigo Tot: a Mag című alkotás és a Világbéke Gong emlékmű

Ez alkalommal a közeli Pest és Heves megyében gyűjtünk életre szóló élményeket. A nap elején Gödöllő kevéssé ismert, de jelentős művészeti alkotásait tekintjük meg. Ezután a pompás Királyi Kastélyt ismerhetjük meg töviről hegyire, szakavatott helyi idegenvezetők által. Az állandó kiállítás révén a királyi lakosztályokat csodálhatjuk meg. Közben megismerkedünk a kastély valamint a magyarok iránt különös szeretetet tápláló Erzsébet Királynő, azaz Sisi kapcsolódó történeteivel is. Betekintést nyerhetünk a Barokk Színházba, a Lovardába és annak istállójába, de a Horthy-bunkert is felfedezhetjük helyi szakvezetéssel. Utunk során felkeressük a szintén Grassalkovich Antal által alapított és építtetett kegytemplomot. A délutánt Hatvanban töltjük, melynek apropója az időszakosan kiállított Munkácsy-kiállítás utolsó napja, amit természetesen szintén szakvezetéssel tekintünk meg. 

Kép forrása: Szenti Tamás / Wikimedia
Kép forrása: Szenti Tamás / Wikimedia
Kép forrása: irene56 / Pixabay
Kép forrása: irene56 / Pixabay
Kép forrása: Szilas / Wikimedia
Kép forrása: Szilas / Wikimedia

A közeli helyszíneknek köszönhetően, ezúttal nem a kora a reggeli órákban indulunk Budapestről. Útközben megismerkedünk a séták során alkalmazott audiós eszköz használatával, melynek segítségével, a megfelelő távolságot megtartva, séta közben kényelmesen hallgathatjuk meg idegenvezetőnk által megosztott érdekes történeteket, hasznos információkat.

Utunk első állomása Gödöllő lesz, amely Budapesttől mindössze 30 kilométerre, a Gödöllői dombság ölelésében fekszik.  Megérkezésünk után elsőként a város rejtett kulturális értékeit fedezzük fel.

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának aulájában találjuk a magyar származású amerikai szobrászművész, Amerigo Tot “A mag apoteózisa” című, négy emeltnyi magas, a 150 négyzetmétert is meghaladó, gigantikus alkotását. „A Mag-nak az apoteozisát akartam megcsinálni bronzból… A mag az egy általános gondolat, nemcsak a mag, mint növény, hanem a mag, mint kezdet, a biológia… Mint gondolat összetartozik mag és föld és nő…” – mondta az alkotó az eredetileg a római Szent Péter templom kapujára kiírt pályázatra tervezett művének eszmei mondanivalójáról.

Gödöllő főterére vesszük az irányt, ahol a világon ötödik, Európában pedig elsőként kiállított Világbéke Gong emlékművet találjuk. A két méter átmérőjű, 150 kilogrammos alkotás, egy indonéz szobrászművész alkotása. Gong a világbékét és a Föld népeinek testvériségét hirdeti. A centrumban a kék földgolyó, körben a világvallások szimbólumai és a Föld országainak zászlói láthatók. A gongot bárki megkongathatja, kifejezésre juttatva ezzel is a békevágyát. Az alkotás Indonézia ajándéka volt Gödöllő városának, mert aktívan részt vállalt a 2004-es cunami utáni magyar mentő- és orvoscsoportok által nyújtott segítségben.

A város legnagyobb büszkesége gödöllői Grassalkovich Kastély, amely egyben Magyarország egyik legnagyobb alapterületű barokk kastélya is. Páratlanul gazdag történelmi múltjával és stílusteremtő műemléki, építészeti értékeivel kiemelkedő műemlékünk. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején is jelentős szerepet kapott a kastély. Erzsébet királyné, a világszerte csodált, korát meghaladó modern gondolkodású, a magyarok iránt mély rokonszenvet tápláló gyönyörű Sisi a bécsi udvartól és annak szigorú spanyol etikettétől távol 2000 éjszakát töltött a kastélyban. A kastélyt és a hozzá tartozó épületegyüttest Grassalkovich Antal építette az 1730-as években. Tervezője Mayerhoffer András volt. Az épületegyüttes felújítása az 1990-es évek elején kezdődött és 1996-óta fogad látogatókat a világ minden tájáról. Jelenleg 30 felújított terme látogatható. Körülötte 26 hektárnyi őspark terül el, melynek egy részét már most teljes pompájában csodálhatjuk meg.

Az itt található európai ritkaságnak számító Barokk Kastélyszínház, hazánk legrégebbi fennmaradt újkori kőszínháza. Magyarország egyetlen megmaradt kulisszás rendszerű színházának helyreállítása számos hazai és külföldi elismerésben részesült, amelynek nagyszerűségéről magunk is meggyőződhetünk, amennyiben csatlakozunk a csoportos szakvezetéshez, ahogyan a műemléki környezetben található Lovarda is a hozzá tartozó istállóval.

A kastély a két világháború között Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciája volt. A kastély déli oldalán 1944 nyarán Horthy Miklós és családja számára egy bombabiztos bunkert építettek. A bunker nagyjából 10 méter mélyen fekszik a föld alatt, 170 cm széles vasbeton falakkal. Itt tartózkodásunk során a bunkert is meglátogathatjuk szakvezetéssel.

A várost elhagyva Máriabesnyőt keressük fel. Grassalkovich Antal alapította a máriabesnyői szent helyet, amelyet a 13. században itt lakó premontreiek által épített templom, az akkor már 300 esztendeje elpusztult romos maradványaira építtetett. A romok eltakarítása közben akadtak rá arra a csodálatos módon épen maradt Mária-szobrocskára, amely után a Szent Szűz tiszteletére avatott kápolnát kegyhellyé tette. Az idelátogató nagyszámú zarándok csoportok miatt a gróf szükségesnek látta a kápolna alsó és felső templommal történő kibővítését. A felsőtemplom jelenlegi főoltára 1917-ben készült, itt látható a csontból faragott kegyszobrocska. Helyivezetéssel tekinthetjük meg a mára már Basilica Minor ranggal rendelkező templomot.

A programot követően Heves megyébe, azon belül is Hatvanba vesszük az irányt. Nevét tőszámnév helyett a besenyő-török eredetű chatwan/chatman-ból származtatják, amelynek jelentése töredéknép, résznép, és az idetelepített besenyők identitását és együvé tartozásukat fejezte ki. A hatvani birtokot a számunkra már ismerősen csengő nevű I. Grassalkovics Antal vásárolta meg. A gróf nevéhez fűződik az itt található kastély felépítése is, amely napjainkban a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumnak ad otthont. Rövid közös sétánk során ezúttal csak kívülről tekintjük meg a kastélyt. A sétánk végén a Hatvany Lajos Múzeumhoz érkezünk. A múzeum az 1970-es években lehetőséget biztosított a rendszer ellenzékének számító „megtűrt” képzőművészek, a hazai avantgárd bemutatkozására is. Ebben az időszakban vette fel az intézmény Hatvany Lajos nevét, miután a híres mecénás özvegye jóvoltából számos alkotással gyarapodott a gyűjtemény. Megtalálható itt Moholy-Nagy László négy műve is. A múzeum egyik büszkesége Oscar Kokoschka 10 darabból álló litográfiasorozata. A múzeum 1996-ban foglalta el végleges helyét - a számunkra már nem meglepő módon - Grassalkovich Antal építtette Sörfőző-házban. Ennek megfelelően intézmény szerves része a kézműves sörfőzde is, amely szintén látogatható a rendelkezésre álló szabadidőnkben. A Hatvany Lajos Múzeumban történő látogatásunk legfőbb célja a Munkácsy Mihály 63 képéből nyílt kiállítás megtekintése. A Pákh Imre gyűjteményéből összeállított Munkácsy-festményeket a kiállítás zárónapján lesz módunk megtekinteni szakvezetéssel.

A múzeumlátogatás és az azt követő szabadidő után a kora esti órákban indulunk vissza Budapestre, és mintegy órányi utazással érünk haza.

A feltüntetett programok felkeresésének, megvalósulásának sorrendje változhat.


Időpont: 2020. október 11. (vasárnap)

 • 7:45 Blaha Lujza tér (a villamosmegálló előtt buszöböl)
 • 8:00 Nyugati tér (Nyugati Pályaudvar előtti parkoló)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.

Érkezés haza: az esti órákban, 19-20 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 7.490 Ft/fő                   Részvételi díj: 7.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • autóbuszos utazást,
 • magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • Audiós eszköz fülhallgatóval: 700 Ft/fő, amely szerződéskötéskor az utazási irodának fizetendő,


Külön fizetendő díjak és belépődíjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: Felnőtt: 400 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
 • Gödöllői Kastély vezetéssel: F, NY 3.700 Ft/fő, GY, D 2.300 Ft/fő, Családi jegy 8.500 Ft/fő,
 • Lovarda, istálló, barokk színház vezetéssel: F, NY 700 Ft/fő, GY, D 500 Ft/fő,
 • Horthy-bunker vezetéssel: F 800 Ft/fő,
 • Erzsébet Királynő étterem: (szervezés alatt
 • Máriabesnyői kegytemplom vezetéssel: 700 Ft/fő,
 • Amerci Tot szobor vezetéssel: (ingyenes),
 • Munkácsy kiállítás vezetéssel: F 2.500 Ft/fő, NY, GY, D 1.500 Ft/fő, 70 év felett 500 Ft/fő.

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási és parkolás díjakat valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az idegenvezetőnek €-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések


COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,

 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda 
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.   
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.    
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel. 
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​


Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.                                                                                  
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. 
 • Adószám: 23006382-2-13                           
 • Közösségi adószám: HU23006382                                             
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374             


Bank adatok:

 • Bank: K&H                              
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a buszos útjaink során:

 • minden buszos utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket a megfelelő védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • a buszos utazás során erősen ajánljuk a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazását,
 • a buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a zárt programhelyszínek a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása kötelező,
 • minden útitársunkat megkérünk, hogy amennyiben az indulás napján nem érzi jól magát, illetve a COVID19 tüneteit mutatja, úgy maradjon otthon,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


ÁSZF – utazási feltételek: https://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás teljes mértékben a Pannonia Travel  (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.