Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

A BETLEHEMI CSILLAG NYOMÁBAN

Európa legnagyobb beltéri betleheme Vörsön, Veleméri fénytemplom, őrségi fazekasműhely látogatás, édes kóstoló egy kuriózum csokoládéműhelyben

Kép forrása: Attila Terbócs / Wikimedia
Kép forrása: Attila Terbócs / Wikimedia
Kép forrása: www.vorsbetlehem.hu Szakony Attila
Kép forrása: www.vorsbetlehem.hu Szakony Attila
Kép forrása: S. Kovács Gyöngyi Ilona / Wikipedia
Kép forrása: S. Kovács Gyöngyi Ilona / Wikipedia

Egynapos lélekemelő adventi kirándulásra invitáljuk utasainkat a Kis-Balaton fővárosába, Vörsre és az ország egyik szeretettelibb vidékére, az Őrségbe. Utunk során megtekintjük a több mint 50 szereplős, Európa legnagyobb beltéri betlehemének számító szoborcsoportot Vörs templomában. Felkeressük az Őrség templomcsodáit: egy a fényjátékáról híres templomot és egy a kedves bárányfelhőitől református templomot. Műhelylátogatáson veszünk részt egy külföldön is elismert mestermunkákkal rendelkező őrségi fazekasmesternél. Édes bonbonokat kóstolunk az Őrség legédesebb műhelyében, egy mesterségét francia földön tökéletesítő helyi csokoládémesternél.

Kora reggeli indulásunkat követően egyenesen az őrállók földjére, az Őrségbe utazunk. Az Őrség területének lakosai a Honfoglalás idejétől kezdve az ország nyugati kapuinak elhivatott védelmezői. Ezt a különleges vigyázó szerepet talán senki más nem tudta volna olyan hivatástudattal ellátni, mint az Őrség szeretetteli, de szabadságához minden szinten ragaszkodó népe. Sajátos, dombhátakra épült, szeres településeik mindegyikének képe messziről sugározza, hogy lakosai milyen egységben élnek az anyatermészettel. Két, országosan egyedülálló templomuk a természettel való különös összhang termékei. Ezeket tekintjük meg utunk során.

Először Szentgyörgyvölgyre utazunk, ahol az őrség református népe által emelt 1787-ben épített magyarországi viszonylatban is az egyik leglátványosabb díszítésű templomát tekintjük meg. Különleges értéke a templomhajó festett famennyezetében rejlik, amelyen 88 darab téglalp alakú, kékre festett és bárányfelhőkkel díszített fatábla látható. Ezen felül a templom faragott padjai és karzata, valamint egy csodás barokk szószék teszi még szemkápráztatóbbá a templombelső látványát. A templom belső festésének kék-fehér játéka igazi mesebeli érzetet kelt az idelátogatóban.

Ezt követően országunk egyik csodáját a fényjátékáról híres veleméri Szentháromság-templomot keressük fel. Ez Magyarország egyik legjelentősebb román stílusú műemléke. A kora gótikus templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb, épségben fennmaradt középkori falfestményei, melyek a magyar földön egyedüliként Aquila János alkotásai. Az Árpád-kori templom történetéről és művészettörténeti jelentőségéről bővebben szakavatott helyi vezetőnktől tájékozódhatunk. A műemlék esztétikai élményén túl a fény is különleges hatással van a betérőre. Megfigyelték, hogy a téli napfordulón besütő nap a Madonna ölében látható gyermek Jézust világítja meg. A nyári napforduló idején az első fény a Madonna köpenye alatt bújó bűnösöket világítja meg - jelezve, hogy számukra is van kegyelem. Napéjegyenlőség idején az utolsó sugarak egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a megfeszített Krisztust. Mindezek után érthető, hogy a műemléki épület miért viseli a fény temploma elnevezést is.

Utunk következő állomása az Őrség, több mint 700 éves hagyománnyal rendelkező fazekasságának egyik központja, Magyarszombatfa. Itt egy helyi fazekasmester műhelyét keressük fel, ahol az ő bemutatóján keresztül ismerhetjük meg az őrségi fazekasság, vagy ahogy az itteniek hívják a gerencsérség történetét, kulisszatitkait. Lesz lehetőségünk vásárolni is az adventi készülődéshez is ideális kiegészítőket, a karácsonyi vacsora készítéséhez alkalmas, ízeket megtartó főzőedényeket.

Ezt követően egy kedves helyi vendéglőben lesz lehetőségünk jellegzetes őrségi egytálételt vagy dödöllét elfogyasztani.

Őrségi barangolásunk zárásaként az Őrség egy édes csodáját, egy igazi csokimester műhelyét keressük fel. Itt a csokoládéról, a műhelyről hallott érdekes információk mellett, megkóstolhatjuk az ínycsiklandozó műremekeket.

Ezt követően az Őrséget elhagyva Vörsre, a Kis-Balaton fővárosába utazunk. A település templomában 1948 óta minden évben felállítják azt a falubéliek közös csapatmunkájával létrehozott betlehemi szoborcsoportot, amely mára Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű installációjává vált.  A több mint 60 négyzetméteres területet álló, 8-10 napos építési munkát igénybe vevő alkotás Betlehemét gipszből készítik, az ember és állati figurákat leszámítva pedig a többi rész kialakításához kizárólag természetes anyagokat használnak a helybéliek. Minden évben teljesen más elrendezéssel, folyamatos újításokkal állítják fel ezt a Betlehem kuriózumot. Várhatóan kis adventi vásárral is készülnek az idén a helyiek, ha az egészségügyi körülmények is engedik.

Számos szép élménnyel gazdagodva a késő délutáni órákban búcsúzunk Vörstől és az esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Megjegyzés: Gondos szervezésünk ellenére a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes programok esetleg el is maradhatnak.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után. 


Az utazás időpontja: 2020. december 20. (vasárnap)

Indulás:

 • 6:00 Nyugati tér (a pályaudvar melletti parkolóból)
 • 6:10 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóból)


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Balatonlelle, autópálya melletti Mol benzinkút.

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.


Érkezés: a késő esti órákban, 22.00 körül.


Törzsutas részvételi díj: 10.990 Ft/fő                       Részvételi díj: 11.490 Ft/fő

A kirándulás programhelyszíneivel kapcsolatos érdekességekért kövesse irodánkat a Facebook -on.

Amennyiben elégedett szolgáltatásainkkal kérjük lájkolja irodánk Facebook ​ ​oldalát, ezzel is segítve a további munkánkat.

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)
 • Audiós eszköz fülhallgatóval: 700 Ft/fő, amely szerződéskötéskor az utazási irodának fizetendő,


Külön fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 400 Ft/fő,
 • Veleméri Szentháromság templom helyi vezetéssel: szevezés alatt
 • Szentgyörgyvölgyi református templom látogatása – adomány: szervezés alatt
 • Magyarszombatfa fazekasműhely látogatással korongozási bemutatóval: 800 Ft/fő
 • Őrségi egytálétel, dödölle egy helyi étteremben: árak hamarosan
 • Csokoládéműhely látogatás és kóstoló: árak hamarosan

A díjak tartalmazzák az esetleges foglalási díjakat, a busz és a parkolás díjait valamint az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az út során az idegenvezetőnek Ft-ban fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: https://pannoniatravel.hu/jelentkezes,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda 
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.   
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.    
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel. 
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​


Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.                                                                                  
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. 
 • Adószám: 23006382-2-13                           
 • Közösségi adószám: HU23006382                                             
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374             


Bank adatok:

 • Bank: K&H                              
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a buszos útjaink során:

 • minden buszos utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket a megfelelő védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • a buszos utazás során erősen ajánljuk a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazását, kérjük, hogy mások biztonságérzete érdekében viselje Ön is,
 • a buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a zárt programhelyszínek a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása kötelező,
 • minden útitársunkat megkérünk, hogy amennyiben az indulás napján nem érzi jól magát, illetve a COVID19 tüneteit mutatja, úgy maradjon otthon,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


ÁSZF – utazási feltételek: https://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek