Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

TATAI ÖREG-TAVI VADLÚD SOKADALOM - VÉRTES MENTI KASTÉLYOK - KAMALDULI REMETESÉG

​Kirándulásunk programja kiválóan alkalmas arra, hogy felkészüljünk a közelgő adventi időszakra. Szenteljünk egy egész napot a csendnek és a befelé fordulásnak. Utunk során három kastélyt keresünk fel a Vértes hegység mentén, Majkpusztán betekintést nyerünk a Kamalduli Remeteség „néma barátainak” életébe, Tatán a „Vizek városában” részt veszünk az Európa-szerte egyedülálló csendes fesztiválon, a Tatai Vadlúd Sokadalmon.

Reggeli indulásunkat követően első megállónk Csákváron lesz. A város központjában egy hatalmas parkban áll a lenyűgöző méretű barokk, egykori Eszterházy-kastély, mely Fellner Jakab tervei alapján épült a XVIII. század legvégén. 1814-ben súlyos földrengés megrongálta az épületet, ezért újjá építették klasszicista stílusban, de meghagyták az eredeti formáját. Az épület ma kórház, az egykori színházból könyvtár, míg az istállóból ebédlő lett. Körbejárjuk a hatalmas épületegyüttest. A kastély klasszicista, védett angolparkjában telepített őshonos és egzotikus fa- és cserjefajokat találunk: 150 éves mamutfenyőt, gigantikus platánfát. Sétánk végén benézhetünk az egykori kastélyba is.

Ezt követően Fehérvárcsurgóra utazunk, ahol távol a városok nyüzsgő zajától, de mégis elérhető távolságban található impozáns Károlyi kastélyt tekintjük meg. A kastély építése annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján történt, aki a pesti Károlyi palota átépítését is végezte, de a bécsi építészet az itteni építkezésben Ybl Miklós képviselte. A háborút követően 1980-ban kezdődtek a felújítási munkálatok, melyek 2011-ben fejeződtek be. Azóta a kastély újra a régi pompájában fogadja az ide látogatókat. Vezetett sétánk alkalmával bejárjuk az épület néhány helyiségét, megismerkedünk a ház kalandos történetével, a Károlyi család életútjával. Távol a város zajától egy rövid sétát tehetünk több mint száz éves ősfák között a park egy részében, mely természetvédelmi terület.

Következő megállónk Mór, a Fellner Jakab által tervezett késő barokk Lamberg kastély. A műemléképületben múzeum is van, ahol többek között barokk szoba, helytörténeti kiállítás és még egy Vasarely szoba is található a művész 18 képével.

Rövid utazást követően érkezünk meg Majk pusztára, a Kamalduli Remeteségbe, ahol a csend lakik. A barokk épületcsoport idilli környezetben, egy gyönyörű park közepén épült tizenhét remetelakkal, templommal és a hozzá tartozó rendházzal. A látogatóközpontban egy múzeumot hoztak létre, ahol megismerhetjük a remeteség történetét és az itt élők életmódját. Szakavatott helyi vezetővel bejárjuk a területet, betekintést nyerünk a némaságot fogadó szerzetesek cellaházaiba, mindennapjaiba. A fehércsuhás szerzetesek életmódja sokaknak meglepő lehet, hiszen a lelki tökéletességre törekedve, magányosan, némaságban éltek a kis remetelakokban, a külvilágtól elzártan.

A lelki feltöltődés után elindulunk Tatára. A tavak és a malmok városának is szokták nevezni, mivel területén öt tó és tizenöt malom található. Itt tartózkodásunk során elvegyülünk a XVIII. Tatai Vadlúd Sokadalom rendezvényen. A vadludak vonulása az őszi-téli időszak nemzetközi hírű és különleges eseménye, természetkedvelők, madárbarátok, madarászok százait vonzza.  Szemtanúi lehetünk, ahogyan az Öreg-tó víztükrére sok ezernyi vadlúd érkezik vissza a behúzás idején, madárgyűrűzési bemutatón vehetünk részt, lehetőség van teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatjuk az egyébként félénk madarakat, vagy végig nézhetjük a helyi és hazai termékeket kínáló kézművesek vásárát, ahonnan némi vásárfiával térhetünk haza. Idegenvezetőnk rövid sétára is várja utasainkat, melynek során érintjük az Öreg-tó partján álló, a XIV-XV. század fordulóján épült Várat, melyet Zsigmond király építtetett, később Mátyás király reneszánsz palotává alakította át. A török időkben készült el a rondella és a négy bástya. A központban áll a város jelképe, a Harangláb, amit Óratoronynak is neveznek. Faácsolata vasszegek nélkül készült. Érintjük a Kapucinus Templomot. Az 1740-es években épült egyszerű huszártornyos épület pompás barokk belsőt takar. Az Öreg-tó mellett érintünk több malmot is, mint például a Nepomucénus-, Pötörke-, József-, Cifra-malom.

Budapestre az esti órákban érkezünk vissza.


Az utazás időpontja: 2018. november 24. (szombat) nincs több szabad hely

Indulás:

  • 7:00 Nyugati tér (Nyugati pu. parkoló)
  • 7:15 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállónál)  

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

  • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, Agip benzinkút, 10 km

A felszállási lehetőség időpontjáról irodánkban érdeklődjön.


Érkezés haza: az esti órákban, 20:00 körül


Törzsutas részvételi díj: 6.290 Ft/fő            Részvételi díj: 6.690 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

  • a szervezés díját,
  • az utazást felsőkategóriás autóbusszal,
  • a magyar nyelvű idegenvezetést.


Kötelezően külön fizetendő:

  • ügyfél regisztrációs díj: 1.200 Ft/fő, amely az csak az új utasok által az utazási irodának fizetendő.


Külön fizetendő belépődíj:

  • Károlyi kastély: helyi idegenvezetéssel: csoportos belépődíj: 1.000 Ft/fő
  • Lamberg-kastély helyi vezetéssel: 1.000 Ft/fő, 26 év alatt és 62 év felett: 500 Ft/fő, 70 év felett: ingyenes
  • Kamalduli Remeteség helyi idegenvezetéssel: 2.000 Ft/fő, D/NY: 1.000 Ft/fő, csoportos belépődíj (15 fő felett): 1.500 Ft/fő, 70 év felett: ingyenes


Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás irodánkban kedvező áron köthető.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Pannonia Program- és Utazási Iroda

           „Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.​​