Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

NYÁRI KÖRUTAZÁS A SZENTFÖLDÖN

Földközi-tengeri, Holt-tengeri és lelki fürdőzéssel

Négy teljes napra hívjuk Utasainkat a Szentföldre! A bibliai tájakon utazva megismerkedünk a többezer éves múlttal és a jelennel. Végig járjuk Jézus életének legjelentősebb állomásait, UNESCO Világörökség helyszíneket keressük fel, csobbanhatunk a Földközi-tengerben és megtapasztalhatjuk milyen érzés a Holt-tenger felszínén lebegni.

1.nap:

Kora reggel indulunk menetrendszerinti járatunkkal a Liszt Ferenc Repülőtérről. A délelőtti órákban érkezünk Tel-Avivba, a Ben Gurion repülőtérre, ahol helyi idegenvezetőnk fog várni bennünket, akivel a négy nap során bejárjuk Izrael legjelentősebb helyszíneit.

Elsőként bérelt autóbuszunkkal rövid városnéző körutat teszünk Tel-Avivban, Izrael második legnagyobb városában, mely a Földközi-tenger partján fekszik. A várost 1880-ban alapították zsidó bevándorlók, majd 1950-ben Jaffával egyesített város vált mára az ország gazdasági és kulturális központjává. A mintegy négyezer ház alkotta, és Fehér Városnak nevezett negyedet, ahol szinte kizárólag csak a harmincas évek táján épített Bauhaus-épületek állnak, az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Az út során megismerkedünk a városnéző séta során alkalmazott audiós eszköz használatával is, melynek segítségével séta közben is kényelmesen hallgathatjuk helyi idegenvezetőnk által megosztott érdekes történeteket és hasznos információkat egyaránt.

Első megállónk Jaffa lesz, amely egy ókori kikötőváros, és úgy tartják, hogy az egyik legrégebbi kikötő a világon. A település nevét négyszer említi az Ószövetség, de az Újszövetség is említést tesz Jaffa kikötőjéről. Szent Péternek látomásai vannak, melyben Isten megmondja neki, ne tegyen különbséget zsidók és pogányok között. Jaffát, a hagyomány szerint Noé fia, Jafhet építette az Özönvíz után.  Itt érintjük a régi óratornyot, a bolhapiacot, valamint a Szent Péter templomot, majd lehetőség lesz megmártózni a Földközi tenger kellemes vizében. A jaffai programot követően autóbuszunkkal az innen 70 kilométerre fekvő - a nemzetközi közösség által ugyan el nem ismert - fővárosba, Jeruzsálembe megyünk, ahol éppen csak elfoglalva szálláshelyünket, közös sétát teszünk az óvárosban. Elsőként a Sion-hegyet keressük fel. A másnevén Zion-hegy Jeruzsálem legmagasabb és egyben Izrael legszentebb dombja. Az Újszövetségben Zion jelentése az üdvösség jelképe, a megváltott ember lakóhelyét, a mennyországot jelképezi. Itt található a Biblia szerint az Utolsó Vacsora, a Szentlélek kiáradása, Mária elszenderülésének helyszíne is, illetve itt található Dávid király síremléke is. A sion-hegyi látogatásunk után legegyszerűbben a Jaffa kapun át léphetünk be a 16. században, az ókori falakat felhasználva, épített városfalon belülre, ahol a keresztény negyedben találjuk magunkat, ugyanis az Óváros a középkor óta keresztény, zsidó, örmény és muszlim negyedre oszlik. 1981-ben került fel az UNESCO Világörökség Listára. Sétánkat követően, megfelelő igény esetén, a hotelben is elkölthetjük közös vacsoránkat, de lehetőségünk lesz kipróbálni a helyi éttermek valamelyikét is.

2.nap:

Reggeli után egésznapos fakultatív városnéző séta keretében folytatjuk Jeruzsálem megismerését. Belvárosi szállodánktól a városfal mentén haladva, a Kidron-völgyén át közelítjük meg az Olajfák hegyét. Úgy tekintik a völgyet, mint az utolsó ítélet, és részben a feltámadás színhelyét is, ahova szívesen temetkeznek különösen a zsidók és muszlimok. Az Olajfák-hegye lejtőjén található Gecsemáné-kert, Jézus kedvelt helye. Ide vonult el imádkozni akkor is, miután az utolsó vacsorát tanítványai körében elköltötte, de itt árulta el skarióti Júdás csókjával Jézus kilétét, akit ezután hurcoltak el a római katonák. A kertben található egykori IV. századi templom és a későbbi bazilika romjaira épült a Nemzetek Temploma, amely Agónia templomaként is ismert. A 20. század elején a világ minden részéről érkező adományokból építették újjá. A tizenkét legfőbb adományozó nemzet címereit és neveit az osztott görögkeleti kupolákon láthatjuk. A mozaikpadlón megfigyelhetjük a bizánci templom megmaradt mozaikrészleteit is. A főoltárnál látható az a szikla is, amelyen Jézus imádkozott, mielőtt Júdás elárulta őt. A szentély 54 négyzetméteres mozaikja Muzsinszki Nagy Endre alkotása, amely Jézus haláltusáját ábrázolja.

A kert közvetlen közelében találjuk Szűz Mária sírját és az arra épült templomot, és Jézus elárulásának helyszínét a Gecsemáné-barlangot.

Az óvárosba az Oroszlános kapun keresztül lépünk be. Megtekinthetjük Szűz Mária születésének helyét. Végig járjuk a Fájdalom útját a Via Dolorosát, amelyen Jézus a keresztjét hordozta elítélésétől a Golgotáig, meg-megállva a keresztút állomásainál. Megtekintjük a Szent Sír-templomot, amely a Golgota helyszínén épült. Ez a szentély magában foglalja Jézus Krisztus keresztre feszítésének, sírjának és feltámadásának a helyét. Rövid ebédidőt követően a zsidó negyedet és a Siratófalat (más néven Nyugati Fal) látogatjuk meg, majd sétát teszünk a Templom-hegy muszlim negyedhez tartozó területén, ahol az egykoron monumentális jeruzsálemi templom helyén felépítették az aranyló tetejű Sziklamecsetet (más nevén Szikladómot), majd az ezüstös tetejű Al-Aksza-mecsetet mint az iszlám hívők egyik legfontosabb szent helye.

A programot követőn vacsoránkat igény szerint a hotelben vagy a helyi éttermek egyikében fogyaszthatjuk el. Akik további kikapcsolódásra vágynak, azoknak ajánljuk a húsz-harmincpernyi sétára található nyüzsgő Jaffa- és Yehuda Road éttermeit, bazárjait és bárjait.

3.nap:

Reggeli után ismét egy egész napos, helyi idegenvezetőnk által vezetett, fakultatív programra hívjuk vendégeinket. Elsőként Betlehemben a világ egyik legrégebben működő templomát, a Születés templomát nézzük meg, melyet Jézus születésének helyén emeltek.

Ezt követően tovább utazunk a Holt-tengerhez. Elsőként megállunk még a tengertől északra, a Jordán folyó mentén található a Qasr El Yahud nemzeti parknál, mely Jézus megkeresztelkedésének eredeti helyszíne volt. A folyó partján görögkeleti ortodox templom várja a zarándokokat a világ minden részéről. Rövid látogatást teszünk a Holt-tengeri tekercsek lelőhelyén Qumranban. Ezt követően lehetőség lesz megtapasztalni, milyen érzés a kivételes só és ásványi anyag tartalmú Holt-tenger felszínén lebegni. A nap végén visszatérünk szálláshelyünkre, Jeruzsálembe. Vacsoralehetőség a szálláson vagy egyénileg a közeli éttermek egyikében.

4.nap:

Reggelinket követően bérelt autóbuszunkkal és helyi idegenvezetőnkkel Galileába utazunk. Először Názáretben az Angyali Üdvözlet templomát tekintjük meg, majd a bibliai Genezáreti-tóhoz megyünk, mely egyúttal a Föld legalacsonyabban fekvő édesvízű tava is. A tó mentén található szent helyeket keressük fel: Kapernaum romjai – a zsidó sábát napjain Jézus a kafarnaumi zsinagógában tanított, és itt gyógyított meg egy embert, akibe ártó szellem költözött; Tabgha – a kenyér és hal szaporítás helyszíne; Nyolc Boldogság hegye – Jézus itt mondta el a Hegyi Beszédet. Megállunk a Kánai mennyegző színhelyén, ahol Jézus a vizet borrá változtatta. Itt építették fel a 19. század végén a Csodálatos Esküvői Templomot, ahol esküvőket szoktak tartani. A templom mellett egy görög ortodox templom is található, ahol két kőkorsót őriznek, amiben a görögkeleti ortodoxok szerint a csoda történt. De ebben a városban gyógyította meg Jézus egy nemes ember fiát is.

Késő délután indulunk Tel-Aviv környéki Ben Gurion repülőtérre, ahol vacsoránkat is elkölthetjük. Járatunk az esti órákban indul haza és éjféltájban érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtérre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi (politikai) viszonyok függvényében módosulhat, esetleg el is maradhat.

AZ UTAZÁSON ÉRVÉNYES ÚTLEVÉLLEL LEHET RÉSZT VENNI, MELY A HAZAUTAZÁSTÓL SZÁMÍTVA MINIMUM 6 HÓNAPIG MÉG ÉRVÉNYES! Belépéskor gyakran ellenőrzik, hogy a turista szervezett utazás esetén az utazási iroda igazolásával, érvényes oda-vissza szóló repülőjeggyel, érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítással, valamint nem kevesebb, mint napi 100 USD-vel rendelkezik-e.


Az utazás időpontja: 2019. június 27-30. (csütörtök – vasárnap)

Utazás: Wizz Air közvetlen járataival


Menetrend:

 • 2019. június 27., csütörtök       6:35 – 10:45      Járatszám: W6 2325
 • 2019. június 30., vasárnap      21:20 – 23:45      Járatszám: W6 2328


Törzsutas részvételi díj: 139.900 Ft/fő       Részvételi díj: 141.900 Ft/fő

A megjelölt  részvételi díj, az utazásra történő jelentkezéskor, a mindenkori WizzAir repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így annak összege emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • légkondicionált autóbuszt a transzfereknél és a programoknál,
 • 3 éjszaka szállást Jeruzsálem belvárosában két- vagy háromágyas, fürdőszobás 3*-os szállodai szobában,
 • büfé reggelit a szállodában,
 • magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


A részvételi díjon felül kötelezően az irodában külön fizetendő díjak:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,
 • kötelező helyi idegenvezető, audiós eszköz, helyi idegenforgalmi adók, autópályadíj, parkolási díj, borravaló: 

50.000 Ft/fő,

 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 36.000 Ft


Választhatóan az irodában külön fizetendő díjak:

 • 2. napi egész napos Jeruzsálemi fakultatív program: 5.000 Ft/fő, amely tartalmazza a szervezés és a foglalások díjait + a helyszínen a csoportkísérőnek fizetendő: 30 USD/fő, amely tartalmazza a helyi idegenvezető díját.
 • 3. napi egésznapos Holt-tenger, Qasr El Yahud, Qumran, Betlehem fakultatív program: 15.000 Ft/fő + a helyszínen a csoportkísérőnek fizetendő: 90 USD/fő, amely tartalmazza a buszbérlés, helyi idegenvezető díjait.
  • Holt-tengeri strand belépődíj: 0-85 Sékel 

 • WIZZ Priority szolgáltatás: 16.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,
 • Svédasztalos félpanzió (3 alkalommal, a szálláshelyen): 17.000 Ft/fő,
 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 1.350 Ft/fő (18 év alatt), 2.700 Ft/fő (18-69 év), 5.400 Ft/fő (70-79 év), 9.450 Ft/fő (80 év és afelett) – a biztosítás megkötését erősen ajánljuk, mert a meglétét ellenőrizhetik a belépéskor.


*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.


**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.