Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

SZÉKELYFÖLD GAZDAGON

REPÜLŐS ÉS BUSZOS KÖRUTAZÁS

Marosvásárhely, Szováta, Parajd, Gyilkos-tó, Békás-szoros, Csíksomlyó, Szent Anna-tó, Gelence, Prázsmár, Brassó, Törcsvár, Segesvár

Ismét Székelyföldre hívogatjuk Önöket, de ezúttal egyedülálló módon repülővel érkezünk Székelyföld fővárosába. Sétát teszünk a fürdővárosban, Szovátán, sóbarlangot látogatunk, sétálunk a Mohos lápnál, a Szent Anna-tó és Gyilkos-tó körül valamint a Békás-szorosban. Betekintést nyerhetünk a Háromszék történelmi helyszíneire. Ellátogatunk Brassóba, Törcsvárra és egy szász erődtemplomba, megemlékezünk a Nyergestetőn, és elcsendesedünk Csíksomlyón.

Kép forrása: Mike Goad / Pixabay
Kép forrása: Mike Goad / Pixabay
Kép forrása: Jwalters7 / Pixabay
Kép forrása: Jwalters7 / Pixabay
Kép forrása: Dan Novac / Pixabay
Kép forrása: Dan Novac / Pixabay

1. nap:

Délelőtt indulunk menetrendszerinti járatunkkal a Liszt Ferenc repülőtérről, és mintegy órányi repülés után érkezünk meg a Székelyföld fővárosa, Marosvásárhely közeli repülőtérre. Bérelt buszunkkal elsőként Szovátába utazunk. Itt található a világ legnagyobb heliotermikus tava, a Medve-tó, amely az alakja után kapta a nevét. A közös sétánkat követően a parajdi sóbányához vezet utunk, ahol a kései ebédünket is elfogyaszthatjuk. Utunkat folytatva a Keleti-Kárpátokban található Hagymás-hegységbe érkezünk, ahol a 200-300 méterrel fölénk magasodó, impozáns függőleges sziklafalakkal szegélyezett Békás-szorost az évmilliók során alakította ki a Békás patak. A szoroson végighaladva káprázatos élményben lehet részünk, ahogy a folyó mentén, lejjebb és lejjebb haladva, a szűkülő szoros eléri a "Pokol kapuja" és a "Pokol tornáca" nevű helyeket.

A sétát követőén a Gyilkos-tó mellett fekvő szállodánkba érkezünk meg, ahol a bejelentkezés után elfogyasztjuk a közös vacsoránkat.

2. nap:

Különösen élménygazdag napnak nézünk elébe. A reggeli és a kijelentkezés után elsőként a festői és vadregényes Gyilkos-tó körül teszünk sétát. A tó varázsát a keletkezésekor elárasztott, fenyőcsonkjaival teletűzdelt fenyőerdő, a zöldes árnyalatú víztükör és a fölé magasodó Kis-Cohárd 1344 m magas sziklatömbje adja. A séta során idegenvezetőnk révén a tó legendáját is megismerhetjük.

Még kora délelőtt tovább indulunk, mert számos csoda vár még ránk ezen a napon. Spirituális élmény után vágyódva a Szűz Mária-kegyszobrot avagy a Székely Madonnát keressük fel Csíksomlyón. A Napbaöltözött Asszony képében megjelenített Mária alakját napsugárkoszorú övezi, lába alatt földgömb és holdsarló, feje körül tizenkét csillagból álló koszorú. Bal karjában az áldást osztó gyermek Jézus látható, jobbjában jogar. A 227 cm magas hársfából készült kegyszobor készítését 1510-1515 közötti évekre teszik, alkotója mindmáig ismeretlen.

Folytatva utunkat útközben röviden megálluk az 1848–49-es szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert Nyerges-tetőn, hogy a kopjafáknál emlékezzünk meg a szabadságharcról.

Ezután a Hargita és Kovászna megye határán fekvő, legendás hírű Szent Anna-tóhoz és a Mohos-tőzegláphoz érkezünk. A két természeti képződmény kialudt vulkáni ikerkráterben található. Sétálunk a tó mentén. Medve jelenlétére nem kell számítanunk, mert csak esténként merészkednek le a tó vizéhez inni, de sosem árt az óvatosság. A tónak nincs forrása, hanem a légköri csapadék gyűlik össze a tölcsér alján, a víz pedig a földbe szivárog el, ezért a tó vízszintje rohamosan csökken. Előreláthatólag néhány évtized múlva a hajdani Mohos-tó sorsára jut, amelynek víztükre négyszerese volt a Szent Anna-tóénak. Szakavatott helyi vezetőnkkel fapallókon járva fedezzük fel a lápot. Megcsodálhatjuk az élő, a jégkorszakból származó, szigorúan védett növényfajokat. Megtalálható itt a tarka tőzegmoha, erdeifenyő, mámorka, vörös áfonya, fekete áfonya, és a nevezetes, visszamaradt rovaremésztő növénye, a kereklevelű harmatfű.

Kézdivásárhelyen át vezet utunk tovább. Amennyiben a rendelkezésre álló időnk is lehetővé teszi, röviden megállunk a céhek városában, hogy felkeressük a főterét és a Gábor Áronnak állított szobrot.

Ellátogatunk Gelencre, ahol megtekintjük az UNESCO világörökség részét képező Árpád-kori templomot és a Szent László-legenda freskóit. A restaurált templom kőből rakott védőfala rusztikus szép haranglábat és temetőkertet is körülölel. Szinte minden építészeti korszak stíluselemei megtalálhatóak a templomon. A XIII. században épült a szentélye, a templomhajó mindhárom oldala, a déli és a nyugati kapu nyílásai. Szintén a gótika idejéből fennmaradt szentségtartó fülkéjén székely rovásírás jeleket azonosítottak. Fennmaradt a XIV. században faragott eredeti keresztelő-medence is. A falfestményeken újtestamentumi jelenetek, a Passió-sor fölött pedig a híres Szent László-legendát ábrázoló XIV. századi freskót csodálhatunk meg. 1628-ban újabb támpilléreket építve megerősítették a templomot, de a 103 kazettából álló, festett födém is a reneszánsz korát idézi. A templom építészeti, művészettörténeti szempontból egyedinek mondható, de a felejthetetlen élményhez a helyi vezetés bája is nagyban hozzájárul.

Alsócsernátonban meglátogatjuk a szigorúan barátságos Haszmann Pali bácsi több mint skanzenjét, az egész Háromszék és Székelyföld értékeinek őrzőjét.

Fotószünet erejéig megállunk Eresztevényben, ahol kopjafarengeteget állítottak Gábor Áron emlékére, amely mára a magyarság emlékhelyévé vált. Az ágyúi közül egyetlenegy maradt fenn, mely sok viszontagság után a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonában van.

Dálnokon, a kaszákkal körbevett templomkertben a Dózsa György vezette felkelésekre emlékezünk. A nap végén érkezünk meg a Sepsiszentgyörgy központjában található szállásunkhoz, ahol a bejelentkezés után hangulatos székely vacsoránkat is elkölthetjük vagy egyénileg is felkereshetjük a helyi éttermek egyikét.

3. nap:

A reggelit követően a hotelünk szomszédságában található Székely Nemzeti Múzeumot látogatjuk meg, ahol Gábor Áron ágyúi közül az egyetlen fennmaradt darabot is megtekinthetjük.

Ezt követőén egy egész napos fakultatív kirándulásra hívjuk vendégeinket. Első állomásként az erdélyi szász építészet jellegzetes emlékét, az UNESCO Világörökség részét képező prázsmári erődtemplomot keressük fel.  Jellegzetes 15. századi gótikus stílusban épült, a kor hadászati építészetére jellemző védelmi elemeket használtak fel, úgy mint a lő- és szuroköntő résekkel ellátott külső erődfalat, gyilokjárót és a mély vizesárkot. A három emeleten elhelyezkedő 275 számozott kamra az ostrom idején Prázsmár lakóinak menedékéül szolgáltak, békeidőben pedig az egyes családok értékeinek, élelmiszereinek megőrzésére. Idegenvezetőnkkel bejárjuk a gyilokjárót, egy berendezett osztálytermet és egy festett bútorokkal berendezett szobát is. A XIII. századi, többször átépített gótikus keletelt templom ékessége, Erdély egyik legrégebbi oltára, az 1450 körül készült Szent Kereszt szárnyas oltár.

Továbbutazunk a közeli Brassóba, ahol megtekintjük a híres Fekete Templomot, amely a nevét arról kapta, hogy a város legnagyobb részét elhamvasztó brassói tűzvész gomolygó füstje kormozta feketére falait. Bejárjuk a város csodás főterét, amelynek arculatát a régi városháza uralja. Szabadidőben felvonó segítségével közelíthetjük meg a Cenk-tetőt, vagy kényelmesen megebédelhetünk az egyik étterem hangulatos teraszán. A szabadidő után rövidebb utazás révén érkezünk meg Törcsvárra, ahol a romantikus középkori várat tekinthetjük meg, amely a Drakula-legendáról vált hírhedtté. A programunk végeztével az esti órákban érkezünk vissza már ismerős sepsiszentgyörgyi szállodánkba, ahol közösen is elfogyaszthatjuk ízletes vacsoránkat, vagy egyénileg is beülhetünk a belváros éttermeinek egyikébe.

4. nap:

A reggelink után bérelt buszunkkal a marosvásárhelyi repülőtér felé vesszük az irányt. Gyönyörű tájon keresztül érkezünk meg Segesvárra, ahol az UNESCO világörökség részét képező középkori várat és vártornyot tekintjük meg. A Petőfi Sándor tiszteletére állított eredeti szobrot 1916-ban, a román csapatok Erdélybe történő betörése miatt Budapestre menekítették, majd 1922-ben Kiskunfélegyházán állították fel. Az eredeti szobor helyén 1959-ben állították fel a ma is látható mellszobrot.

A kora délutáni órákban érünk a repülőtérre. Menetrendszerinti járatunkkal, egyórányi repülés után érkezünk meg Budapest, Liszt Ferenc repülőterére.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi (politikai) viszonyok függvényében módosulhat, esetleg el is maradhat.

Az utazáson érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet részt venni.


Az utazás időpontja: 2020. szeptember 9-12. (szerda-szombat)

Utazás: WizzAir közvetlen járataival:

 • Budapest – Marosvásárhely: 2020. szeptember 9., szerda       10:40 –12:40 (W6 2485)
 • Marosvásárhely – Budapest: 2020. szeptember 12., szombat  15:10 – 15:10 (W6 2486)


Törzsutas részvételi díj: 88.900 Ft/fő    Részvételi díj: 91.900 Ft/fő

A részvételi díj a minimális 20 fő alatti létszám esetén és a mindenkori repülőjegy díjszabásnak megfelelően emelkedhet.

​A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • a repülőtéri illetéket,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyászt*,
 • légkondicionált autóbuszt a transzfereknél és a teljes út során,
 • 1 éjszaka szállást a Gyilkos-tó közelében és 2 éjszaka szállást Sepsiszentgyörgy központjában, középkategóriás szállodákban, két- vagy háromágyas, fürdőszobás szobában,
 • 3 napi büfé reggelit és 1 vacsorát a gyilkos-tavi szállodában,
 • magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


A részvételi díjon felül kötelezően az irodában külön fizetendő díjak:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő, közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,
 • 2 % útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 35.000 Ft.


Választhatóan az irodában külön fizetendő díjak:

 • 3. napi Prázsmár-Brassó-Törcsvár egész napos buszos kirándulás fakultatív program (kb. 9 óra): 9.900 Ft/fő, amely az irodában előzetesen fizetendő.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza a közlekedést bérelt busszal, a csoportkísérés és a szervezés díját. Az induláshoz szükséges minimum létszám 20 fő, amely alatt esedékes arányos pótlólagos díj a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő Forintban.

 • Fakultatív vacsorák díja: 6.000 Ft/fő/2 nap,
 • Az utazás időpontjára érvényes repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 2.800 Ft/fő, 70 év és a felett 4.200 Ft/fő
 • Nagy kézipoggyász és Priority szolgáltatás: 14.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,
 • 20 kg-os Feladható poggyász: nem választható***.

Az összegek a foglalás díját is tartalmazzák, amelyek az irodában előre fizetendők, és időközben emelkedhetnek.


A helyszínen külön fizetendő választható belépődíjak:

 • Kultúrpalota Marosvásárhely - helyi vezetéssel: 20 RON/fő,
 • Parajdi sóbánya - helyi vezetéssel: 40 RON/fő,
 • Szent Anna-tó, Mohos láp - helyi vezetéssel: 20 RON/fő,
 • Gelencei Árpád-kori templom - helyi vezetéssel, 10 RON/fő,
 • Alsócsernátoni Haszmann Pál Múzeum - helyi vezetéssel: 10 RON/fő,
 • Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum (Kós Károly) - helyi vezetéssel: 10 RON/fő,
 • Prázsmári erődtemplom: 15 RON/fő,
 • Brassói Fekete templom: 15 RON/fő,
 • Törcsvári kastély: 50 RON/fő

Összesen kb. 230 RON, ami hozzávetőlegesen 16.000 Ft.

Az összegek a foglalási, parkolási díjakat és az egyes programhelyeken az idegenvezető belépődíjának létszámarányos díját is tartalmazzák. A díjak az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben emelkedhetnek.


*Poggyász információ:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!

***20 kg-os feladható poggyász információ: a program jobb megvalósíthatósága érekében nem választható.


Vevőtájékoztató:

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket.
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 11-13 és 13:30-18 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 

 

COVID19 intézkedések a repülős útjaink során:

 • minden repülős utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket az egészségügyi védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • minden repülős utunk esetén kötelező a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása,
 • a külföldi buszos  partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • a külföldi szállodai  partnereink a szobákat a szoba átvétele előtt teljes körűen fertőtlenítik és biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • az egészségügyi védőtávolság betartása érdekében, az alkalmazott bérelt busz méretétől és az egyháztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban , 25-40 fővel lehet, 10-27 fővel lehet az utazáson részt venni, viszont 10 főtől már garantáltan indulnak az utak, a részvételi díj arányos díjnövekedése mellett,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.

 

A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: http://pannoniatravel.hu/jelentkezes ​,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • bankszámla adatok: K&H Bank, HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.

 

Elérhetőségek:

 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. - a személyes ügyintézés átmenetileg szünetel,
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu -ügyintézési idő: hétfőtől péntekiig 10:00-18.00 óra,                              
 • Telefonszám: +3630/592-6107 - ügyintézési idő: hétfőtől csütörtökig 13:00-18:00 óra ​között,                            
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu,
 • Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.

Cégadatok:

 • utazási iroda: Pannonia Program- és Utazási Iroda,
 • engedélyszám: U001537,
 • cégnév: Pannonia Humana Kft.,
 • adószám: 23006382-2-13, közösségi adószám: HU23006382,                            
 • székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.,
 • cégjegyzékszám: 13-09-188374.
 • bank adatok: HUF számla: 10404065-50526968-72661005, IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005, SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB