Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

SOMOGYORSZÁG FELFEDEZÉSE

RÓMA HEGYI SZECESSZIÓTÓL A ZSELICSÉG NÉPRAJZÁIG

Építészeti, művészeti és néprajzi emlékek felfedezésére hívjuk utasainkat ezen az őszi vasárnapon. Somogyország fővárosának, Kaposvár építészeti emlékeivel ismerkedünk meg, elmegyünk a hazai szecessziós törekvések egyik jelentős képviselőjének villájába, majd a nap másik felében a zselici néprajz jellegzetességeit fedezhetjük fel, és bepillantást nyerhetünk a vidék szüreti hagyományaiba is.

Reggeli indulásunkat követően egyenesen Somogy megye székhelyére, Kaposvárra utazunk. A Somogyi-dombság területén, és a Zselic lankái között fekvő várost a Kapos folyó szeli keresztül. A város hét dombra épült, az ókori Rómához hasonlóan. Közös városnéző sétánk során érintjük a város jellegzetes épületeit. A Kossuth tér 2017-ben Európa legszebb főtérnek járó különdíjat nyerte el az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. A Dorottya üzletház a 20. század elején épült bécsi szecessziós stílusban. Az első neve Turul Szálló volt, erre utal a sarkon lévő bejárat fölött elhelyezett turulmadár is. Mai nevét Csokonai Vitéz Mihály „Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon” című vígeposza nyomán kapta, melynek cselekménye itt játszódik. A belváros egyik legimpozánsabb épülete a 19. század végén felszentelt neoromán Nagyboldogasszony Székesegyház. Előtte áll a város egyik legrégebbi szobra (1742-ből), mely Nepomuki Szent Jánost jeleníti meg. Itt található az egykori Erzsébet Szálló épülete is, Zsolnay cserepekkel díszített díszes saroktornyával. A város másik jellegzetes épülete a szecessziós stílusú Csiky Gergely Színház, a magyar színházi élet egyik jelentős színhelye.

A városnézést követően kirándulást teszünk a város déli határában lévő Róma hegyre. Az itt található Róma Villában lakott a város neves szülötte, Rippl-Rónai József, akit a szecessziós és posztimpresszionista törekvések legjobb magyarországi képviselőjeként tartanak számon. Kialakított egy sajátos stílust, amit „kukoricásnak” nevezett el. A villa szobái a művész saját bútoraival és nyolcvan képével kerültek berendezésre, hűen tükrözve az eredeti állapotokat.

Kora délután tovább utazunk Szennába, ahol Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, található. Kaposvártól 10 km-re délre, a Zselic északi peremén. A dél-dunántúli népi építészet legszebb épen maradt talpasházaiból szállítottak ide néhányat és állították össze hozzáértő mesterek segítségével. Láthatunk itt lakóházat a hozzájuk tartozó pajtákkal együtt, faboronás pincét, bognárműhelyt és pálinkafőzőt is. A skanzen része egy 18. század végi népi barokk stílusú, ma műemléki védettség alatt álló református templom jellegzetes festett kazettás mennyezetével. A skanzenben sokszor rendeznek kenyérsütést, tánctanulást, falunapokat, művészeti akciókat. Idegenvezetőnkkel közös sétát teszünk a Falumúzeumban, majd egyénileg is lesz lehetőség megtekinteni a gyűjteményt. Ezen a napon tartják a MÚZEUMI SZÜRETELŐ rendezvényt, amikor hagyományos szürethez kötődő programokkal készülnek, lesz szüreti felvonulás a művészeti iskola tánccsoportjaival, szüreti játékok, hangszerbemutató, népi hangszerek készítése, kézműves foglalkozás, népi sportjáték, gyümölcsmustra. (részletes program később jelenik meg)

Az esti órákban érkezünk vissza kiindulási pontunkra.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2019. szeptember 29. (vasárnap)

Indulás:

 • 6:30 Nyugati tér (Nyugati pu. melletti parkoló)
 • 6:45 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km
 • Siófok, Sóstói pihenő, MOL benzinkút, 94 km


Érkezés: az este folyamán, 21 óra körül.


Törzsutas részvételi díj: 8.490 Ft/fő         Részvételi díj: 8.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 400 Ft/fő; 18 év alatt: 200 Ft/fő, amely az irodában fizetendő
 • Kaposvár, Rippl-Rónai Villa tárlatvezetéssel: Felnőtt 1.800 Ft/fő, Diák/Nyugdíjas (6-26 év között, 62-70 év között) 1.100 Ft/fő,
 • Szenna, Szabadtéri Néprajzi Múzeum: 1.100 Ft/fő, Diák/Nyugdíjas (6-26 év között, 62-70 év között) 700 Ft/fő (tárlatvezetés minimum és maximum 20 fő/csoport)

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.