Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

RHODODENDRONOK VIRÁGZÁSA MALONYÁN – NYITRA

A Szlovákia területén található Malonyai arborétumba hívjuk utasainkat ezen a májusi napon. Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf emlékére, születésének 150. évfordulóján (1869. március 5. – 1933. augusztus 31.) járjuk körbe azt a botanikus kertet, melyet Dr. Ambrózy-Migazzy István gróf alapított, majd a Trianont követően átköltözött a Kemeneshátra, ahol újra kellett mindent kezdenie és megszületett a Jeli Arborétum. Élvezhetjük az örökzöld és lombhullató rhododendronok pompázatos színkavalkádját. Programunk kiegészül Nyitra vármegye székhelyének megismerésével.

Kora reggeli indulásunkat követően Komáromnál lépjük át a magyar-szlovák határt és a kora délelőtti órákban érkezünk meg Szlovákia hatodik legnépesebb városába, kerületi, járási és püspöki székhelyre, a Nyitra-mente gazdasági és kulturális központjába, Nyitrára. Legrégebbi része a 11. században épült vár és a várnegyed, amelynek vázát a Nyitra folyó egykori gázlója és a vár között húzódó útvonal alkotja. Palotájában őrizték és vakították meg Vazult. A Szent Emmerámról elnevezett templom alapjai a 11. századból származnak, melyet még Gizella királynénk építtetett. A 13. század második felében egy tűzvész után átépítették, majd 1317-ben hozzácsatolták a gótikus templom új épületéhez. Ma a Felső és az Alsó templommal a vár legértékesebb részét, a püspöki székesegyházat képezi. Mellette áll az eredetileg gótikus püspöki palota, mely a 18. században későbarokk külsőt kapott. A Felsőváros barokk és klasszicista épületei között van a Nagyszeminárium épülete, a ferences templom és kolostor, valamint az egykori vármegyeháza. Itt található még a Kluch-palota, melynek sarkán van egy Atlasz-szobor, amit a helyiek Corgoňnak is neveznek. Erről kapta a nevét az ismert helyi sör is. Közös sétát teszünk a városban, érintve a várnegyedet, majd szabad időnkben lehetőségünk lesz egy ebéd elfogyasztására és némi ajándék vásárlására.

Kora délután tovább utazunk a Zsitva folyó partján épült Taszármalonyára. A település határában található Malonyai arborétumot 1892-ben Dr. Ambrózy-Migazzi István alapította felesége birtokán, mintegy 70 hektárnyi területen. Ambrózy a Trianont követően Vas megyébe költözött, ahol a saját birtokán hozta létre Kám határában a Jeli arborétumot. Itt is temették el 1933-ban, 64 évesen. Az arborétumban több mint kétezer növényfajta található. Ezek közül is kiemelkedik a ritkaságnak számító tengerparti óriásfenyő és több ázsiai eredetű fafajta. Május és június azok a hónapok, melyek a legalkalmasabbak a védett park látogatására. Ebben az időszakban borulnak virágba a leggyönyörűbb növények, köztük a megannyi színben pompázó rhododendron, más néven havasszépe vagy hangarózsa, melynek számtalan változata lelhető fel itt, virágzás idején pedig meseszép színkavalkáddal, és elképesztő illatfelhővel borítják be az arborétumot. Sétát teszünk az arborétumban, érintve az örökzöld és lombhullató rhododendronokat, valamint elhaladunk az 1894-ben épült jellegzetes toronnyal rendelkező egykori romantikus kastély előtt, mely napjainkban a Szlovák Tudományos Akadémia kutató intézetének ad helyet.

Késő délután indulunk vissza Budapestre, de ezúttal Parassapusztánál lépjük majd át a szlovák és magyar határt. Visszaérkezés az esti órákban lesz.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2019. május 18. (szombat)

Indulás:

  • 6:30 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
  • 6:45 Blaha Lujza tér (Europeum Hotel melletti buszöböl)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

  • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km, - csak odafelé!
  • Tatai Remeteségi pihenő, M1 autópálya, Shell benzinkút, 64 km, - csak odafelé!


Érkezés: 2019. május 18-án 21:00 órakor


Törzsutas részvételi díj: 6.900 Ft/fő      Részvételi díj: 7.400 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

  • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
  • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
  • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

  • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,


Választhatóan fizetendő díjak:

  • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 600 Ft/fő; 18 év alatt: 300 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
  • Malonyai arborétum: Felnőtt 4€/fő, Nyugdíjas/Diák/Gyermek: 3€/fő.

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.