Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

XIV. Romantikus Reformkor Fesztivál Balatonfüreden

Egy időutazásra hívjuk vendégeinket Balatonfüredre. A reformkor jegyében kosztümös felvonulás, kulturális és gasztronómiai programok várják a látogatókat. Egy füredi hétvége a reformkor hangulatában, korhű helyszínnel, a 19. század miliőjét idéző programokkal. Végig járhatjuk a reformkori hangulatú város legszebb részeit gyalogosan vagy kisvonattal, utazhatunk lapátkerekes múzeumhajón is. Programunk kiegészül még hazánk legősibb vízimalmának megismerésével is. Tartson velünk egy igazi szeptember végi időutazásra.

Reggeli indulásunkat követően a Balaton északi partján fekvő Örvényes településre megyünk. A Pécsely-patak partján található hazánk legősibb, máig működőképes, felülcsapós vízimalma. 1211-ben a tihanyi apátság birtokainak összeírásakor már megemlítik, azóta folyamatosan üzemel, de többször átépítették. A 18. században újjáépült népi stílusú ipartörténeti műemlék molnárházban néprajzi, népművészeti gyűjtemény látható. Pár lépésre a malomtól van egy 18. századi barokk stílusú kétnyílású kőhíd Nepomuki Szent János szobrával, mely védett műemlék.

Ezt követően egy kis kitérőt teszünk a szomszédos Balatonudvari községbe, melynek különleges látnivalója a védetté nyilvánított régi temető, ahol közel ötven szív alakú, fehér mészkőből faragott sírkő látható. A 18. század második felében megnyitott temetőben az érdekes sírkövek nagyrészt a 19. század első feléből származnak. Hazánkban ezen kívül csak egy-két helyen találunk hasonlókat. Hogy pontosan miért ilyen alakúak, nem tudni, valószínűleg egy helyi, jó fantáziájú sírköves teremtett divatot a környéken 200 évvel ezelőtt.

A nap további részét már Balatonfüreden, a Balaton északi partjának fővárosában, a Balaton-part legrégebbi üdülőhelyén töltjük el. Elsőként idegenvezetőnk közös sétára hívja Utasainkat a város központjában, érintve Jókai Mór emlékházát, mely 20 évig volt az író nyaralóhelye, a Vaszary Villát, az Anna bálnak helyet adó Anna Grand Hotel épületét, a Kossuth Lajos savanyúvízforrást és a Tagore sétányt. A séta után érdemes városnéző kisvonattal is körbe járni az üdülőhelyet és még gazdagabb képet kaphatunk a településről. A kisvonatozás mellett, a Kisfaludy lapátkerekes múzeumhajóval még részt vehetünk a Balatonon egy 1 órás sétahajózáson is. A városnézést követően mindenki egyénileg vehet részt a Romantikus reformkor fesztiválon. A három napig tartó rendezvényen a kultúráé és a reformkori hagyományoké a főszerep. A hétvégi időutazáson igazi reformkori kavalkád részesei lehetnek az érdeklők, szombaton délután különleges látványt nyújt, amikor nők, férfiak és gyerekek korhű viseletben sétálnak végig a városon. Ezen a hétvégén minden a reformkort idézi. Népi iparművészeti vásár, játszóház, bábszínház, gasztronómiai kínálat várja az ide látogatókat. Versenyt szerveznek korabeli étkeknek, borkóstolóra, reformkori sétára hívják a közönséget. A rendezvénysorozat kétségkívül leglátványosabb attrakciója most is a hagyományos hintós felvonulás a Szent István térről a reformkori városrészbe korhű öltözetben, zenével és lovakkal.

A városnézést, kisvonatozást és a hajózási lehetőséget természetesen a fesztivál programjához igazítjuk!

Még sötétedés előtt búcsút veszünk a rendezvénytől, és a késő esti órákban visszaérkezünk Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2019. szeptember 21. (szombat)   


Indulás:

 • 7:45 Blaha Lujza tér (Europeum Hotel melletti buszöböl)
 • 8:00 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, Agip benzinkút, 10 km,
 • Székesfehérvár, Albapark pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km

Érkezés: az esti órákban 22 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 6.500 Ft/fő       Részvételi díj: 6.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 400 Ft/fő; 18 év alatt: 200 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
 • Örvényesi vízimalom: 300 Ft/fő, 4-14 éves gyermek: 200 Ft/fő
 • Balatonfüredi városnéző kisvonat: F 1.200 Ft/fő, Gy (3-14 év) 600 Ft/fő 

A kisvonat nagy területet bejárva 30 perces kirándulás során mutatja be Balatonfüred nevezetességeit tartalmas, magnetofonos idegenvezetéssel.

 • Sétahajózás a Kisfaludy lapátkerekes múzeumhajóval: 1.800 Ft/fő, 4-14 éves gyermeknek: 900 Ft/fő

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg:

http://pannoniatravel.hu/jelentkezes

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

A bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni.

Online ügyintézés

A szerződéskötés érdekében nem szükséges befáradnia irodánkba, kényelmesen otthonról is intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel. Az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.

Személyes ügyintézés

Iroda cím: Flórián Udvar 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet.

Irodánk megközelíthető a Polgár utcai bejáraton felül a Flórián tér felől az OTP bankfiók melletti „A” épület bejáratán keresztül is.

Nyitva tartás: keddtől – csütörtökig 12.00 és 18.00 között

Irodánkban csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Kérjük, a gyorsabb ügyintézés érdekében, szíveskedjen előre időpontot foglalni az irodába e-mailben (info@pannoniatravel.hu) vagy telefonon (+3630/592-6107). Emellett kérjük, küldje el számunkra előzetesen a foglaláshoz szükséges adatokat, hogy elő tudjuk készíteni a foglalását.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.