Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

PORTUGÁLIAI KÖRUTAZÁS

Portugália felfedezésére hívjuk utasainkat, melynek során felkeressük az ország első fővárosát Guimarâest, ellátogatunk az ország első egyeteméhez Coimbrába, a híres zarándokhelyre Fátimába. Megnézzük „Portugália csipkekendőjét” Batalhant, a portugál királynők városát Óbidost. Kirándulunk a portugál királyok nyári székhelyére Sintrába és kontinensünk legnyugatibb szegletébe. Programunkból nem marad ki a két legnagyobb város – Lisszabon és Portó – megismerése sem.

1.nap:

Találkozás 13:00 órakor Budapesten, a Liszt Ferenc repülőtér 2B terminál indulási szintjén. Menetrendszerinti járatunkkal repülünk Portóba. Bérelt buszunkkal, panoráma transzferrel jutunk a portói repülőtérről a hotelünkhöz. A szállás elfoglalását követően még lehetőségünk lesz egy rövid esti sétára a városban, ahova a helyi közlekedési eszközökkel juthatunk be. Közben megismerkedünk a városnéző séta során alkalmazott audióseszköz használatával, melynek segítségével séta közben is kényelmesen hallgathatjuk idegenvezetőnk által megosztott történeteket és hasznos információkat. Portó óvárosa, a Ribeira, UNESCO világörökség. Vacsoránkat a városban egyénileg költhetjük el.

2.nap:

A reggeli elfogyasztását követően félnapos fakultatív kirándulásra hívjuk kedves utasainkat délelőtt, Észak-Portugália két ősi tör­té­nel­mi városába, Guimarâesbe, mely Portugália első fővárosa volt a 12. században, és Bragaba, ami az ország harmadik legnagyobb városa.

Guimarâest a nemzet bölcsőjének is hívják, mivel itt született meg Portugália a 12. században. Romantikus, elbűvölő, pompa nélküli és méltóságteljes város, amelynek óvárosa az autóközlekedéstől mentes. Rövid itt tartózkodásunk alatt élvezhetjük a város középkori, reneszánsz hangulatát.

Bragat a „Portugál Róma"-nak is nevezik, a 12. század óta az ország vallási fővárosa, kedves, festői, levegős, tipikus "portugálos" város. A portugálok úgy tartják, "Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik, Coimbra tanul, Braga imádkozik." Nem véletlenül, mivel a városban közel 300 templom található. A Sé katedrális, ahol több stílus keveredik a romántól a barokkig annyira antik, hogy a világ összes portugál nyelvű népének van egy ilyen kifejezése a régi dolgokra: „Régebbi, mint a bragai Sé”.   

Délután visszatérünk Portóba, ahol a São Bento pályaudvartól lesétálunk a Douro-folyó partjára, a Ribeira színes folyóparti házaihoz. Gyalogos városnézésünk során érintjük a portói katedrálist, megtekintjük az I. Lajos királyról elnevezett hatalmas acélhidat, majd sétánk végén egészen a Tőzsdepalotáig és a Szent Ferenc Templomig jutunk. Vacsora egyénileg Portóban, az éjszakát a már ismert szállásunkon töltjük.

3.nap:

Reggelinket követően elbúcsúzunk Portótól. Első megállónk Aveiro, a Portugál tengerpart egyik legvonzóbb városa. Szívesen emlegetik Portugália Velencéjeként, bár ez egy kicsit merésznek tűnik. Bájos, szerethető, nyugalmas, jellegzetesen portugál kisváros, főleg a csatornák menti, elegáns, csinos, szecessziós épületek sokaságával. Eredetiségét fokozzák szép csatornái, kedves kis hídjai. Látványosak a régi házak homlokzatán lévő kék-fehér csempés (azulejo) burkolatok. A turisták szívesen mennek rövid csatornatúrára a színpompás, gondola jellegű csónakokkal (moliceiros). A csónakok csúcsain mindenféle dekorációk, pikánsan humoros feliratok vannak. Jó idő esetén kirándulunk Aveiro finom homokos óceánpartjára, a Praia de Barrara, ahol lehetőség lesz megmártózni az Atlanti- óceán, hűsítő vizében.

Következő megállónk Coimbra – a luzitán Athén, valaha királyi székhely, később az ország szellemi központja volt. A Coimbra-i egyetem az UNESCO kulturális világörökség része. Portugália első egyeteme az óvárosban, egy domb tetején áll. 1290-ben alapították, de a jelenlegi épületegyüttes legrégebbi részeit a 16. században, Mánuel stílusban építették III. János palotájának, ahova az egyetem 1537-ben költözött. A 12. században épült Püspöki székesegyházat Portugália legszebb román stílusú épületének tartják.

Kora este érkezünk a híres zarándokhelyre, Fatimába. A kegyhely történetének kezdete 1917-re nyúlik vissza, amikor három pásztorgyermeknek több alkalommal megjelent Szűz Mária. Azóta minden évben több mint 5 millió ember látogat el a zarándokhelyre. Elfoglaljuk a Rózsafűzér Királynője Bazilika közelében található szálláshelyünket, majd szabadidőnkben elsétálhatunk a kegyhelyre, megnézhetjük a Jelenések kápolnáját, ahol az itt található Szűzanya-szobor koronájában őrzik azt a golyót, melyet Szent II. János Pál testéből operáltak ki az 1981-es merénylet után.

A hangulatos éttermek egyikében egyénileg fogyaszthatjuk el vacsoránkat.

4.nap:

Reggelit követően Lisszabon felé indulunk. Útközben megállunk Batalhaban, ahol a Győzelmes Szent Szűz domonkos apátságot keressük fel, ami „Portugália csipkekendő”-je, UNESCO vi­lág­örök­ség.

Következő megállónk Nazaré, egy bájos halászfalu (az ország legszebb halászfalujának tartják) az Atlanti-óceán partján, a portugál Ezüstpart (Costa de Prata) egyik legnépszerűbb települése. Hosszan elnyúló homokos partja fürdőzésre csábít. Egy rövid időre át is adhatjuk magunkat az óceán habjainak.

To­vább­uta­zás Óbidos-ba, egy dombon fekvő, falakkal körülvett kis­vá­ros­ba, mely teljes egészében megőrizte kö­zép­ko­ri jellegét. Egy igazi gyöngyszem a portugál városok között. A középkori városmag, keskeny utcák, apró terek hangulata vonzza az idelátogató turistákat.

A kora esi órákban érkezünk Lisszabonba. A szállás elfoglalását követően egy közös, esti, felfedező városi sétára indulunk, amelyet követően érdemes lesz megkóstolni az egyik a hangulatos helyi étterem valamelyik specialitását.

5.nap:

Reggeli után egész napos lisszaboni városnézésre hívjuk vendégeinket. A délelőtt folyamán bérelt autóbuszunkkal keressük fel az olykor a város határát is átlépő, távolabbi helyszíneket, a továbbiakban pedig gyalogosan látogatjuk meg Lisszabon legfontosabb nevezetességeit. Napunk során ellátogatunk a Kereskedelem terétől (Praça do Comércio) az 1755-ös a nagy lisszaboni földrengés után létrehozott Alsóvároson (Baixa) keresztül a Rossio pályaudvarig, elmegyünk a Belém toronyhoz, a Felfedezők emlékművéhez, a Szent Jeromos kolostorhoz (Vasco de Gama síremléke). A Belém-negyedben lehetőségünk lesz a portugálok híres süteményének – pastel de nata (itt pastel de Belém) – kóstolására is. Végig utazunk az Avenida Liberdaden, érintjük a Tejo folyón átívelő Április 24-e hidat. A híd túloldalán, a folyó partján áll az ország egyik legmagasabb építménye, a 82 méter magas talpazaton álló és 28 méter magas Krisztus király szobor. Érintjük még a Santa Justa liftet és a földrengésben elpusztult karmelita kolostor romjait. Az ódon Alfama negyeden keresztül feljutunk Lisszabon középkori erődítményéhez, a Szent György várhoz (Castelo de Sāo Jorge) és megcsodáljuk a Tejo-folyó tágas tölcsértorkolatában született portugál főváros távlati képét is. Városnézésünk végén alkalmunk lesz közösen utazni a híres 28-as villamos vonalán, egy helyi hangulatos étterembe beülni, illetve az autentikus portugál zene, a melankolikus Fado-t hallgatva elmerülni a portugál életérzésben.

6.nap:

Közös reggelink és a hotelből történő kijelentkezést követően, csomagjainkat a szálloda csomagmegőrzőjében hagyhatjuk, majd egy szép fakultatív kirándulást ajánlunk a záró napra. A 8. században alapított Sintra az elvarázsolt kastélyok városa, a 19. századi romantikus építészet egyik csúcsa, a portugál királyok egykori nyári tartózkodási helye. Az egykori királyi rezidencia Por­tu­gá­lia leg­ér­té­ke­sebb kö­zép­ko­ri uralkodói palotája. A Palácio Nacional da Penat (Nemzeti palota) "portugál Neuschwansteinként" is szokták emlegetni. A palotában korabeli bútorokat, festményeket láthatunk, és van itt egy gyönyörű azulejos (festett csempe) szoba is. Érdekes a konyha, a hatalmas kéményeivel.  A palotát kétszáz hektáros park övezi, ahova a világ minden tájáról telepítettek növényeket. Ezt kövezően kilátogatunk az európai kontinens legnyugatibb pontjához, a Cabo da Roca sziklafokához, ami egy 140 méter magas sziklafal, melynek szélét az Atlanti óceán hullámai csapkodják. A forgalom függvényében a főváros felé visszaúton rövid pihenőre megállunk közkedvelt óceánparti üdülőhelyeken, Cascais-ban és Estoril-ban. Késő délután találkozunk hotelünknél azokkal az utasainkkal, akik nem jöttek a kirándulásra, felvesszük a csomagjainkat és bérelt autóbusszal a repülőtérre megyünk. Az utas felvételt követően egyénileg lesz lehetőségünk elfogyasztani vacsoránkat. A menetrendszerinti járatunk valamivel éjfél előtt érkezik meg Budapestre, a Liszt Ferenc repülőtérre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2019. július 2-7. (kedd-vasárnap késő esti hazaindulással és hétfő hajnali hazaérkezéssel)         

Menetrend:

 • Odaút: július 2. W6 2395 Budapest 15:20 - 18:00 Porto
 • Visszaút: július 7. W6 2394 Lisszabon 22:45 – július 8. 03:30 Budapest 


Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt


Törzsutas részvételi díj: 229.900 Ft/fő        Részvételi díj: 235.000 Ft/fő

A megjelölt  részvételi díj, az utazásra történő jelentkezéskor, a mindenkori WizzAir repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így annak összege emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • 1 db a fedélzetre felvihető maximum 40 x 30 x 20 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt, amit az Ön előtti ülőhely alatt kell elhelyezni
 • repülőtéri illetékeket,
 • légkondicionált autóbuszt a transzferekhez az autóbuszos utazásokat a fakultatív kirándulások kivételével,
 • 2 éjszakai szállást Portóban, 2 éjszakai szállást Lisszabonban, háromcsillagos szállodákban és 1 éjszakai szállást Fatimában négycsillagos hotelben, két-, és háromágyas szobákban igény szerint,
 • büféreggelis ellátást a szállodákban,
 • a magyar nyelvű csoportkísérést, idegenvezetést a fakultatív kirándulások kivételével,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő díjak:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő, amely az irodában fizetendő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén.
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás, amely az irodában előre fizetendő,
 • egyágyas felár: 47.000 Ft, amely az irodában előre fizetendő,
 • idegenforgalmi adó, audiós eszköz díj: 30 €, amely az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő.


A részvételi díjon felül az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • Feladható maximum 20 kg súlyú poggyász: 32.000 Ft/fő, amely az irodában előre fizetendő, és a Wizz Air mindenkori érvényes díjszabása szerint módosulhat,
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 16.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**, amely az irodában előre fizetendő, és a Wizz Air mindenkori érvényes díjszabása szerint módosulhat,
 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 2.150 Ft/fő (18 év alatt), 4.300 Ft/fő (18-69 év), 8.600 Ft/fő (70-79 év), 15.000 Ft/fő (80 év és afelett).
 • Félnapos autóbuszos Guimarâes, Braga fakultatív kirándulás a 2. napon:
  • Az irodában előre fizetendő: 7.000 Ft/fő, amely tartalmazza a szervezés és a foglalások, csoportkísérés és a magyar nyelvű idegenvezetés díjait.
  • Az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő: 25 €/fő, amely tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt busszal és a parkolás díjait, amely az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő.
 • Félnapos autóbuszos Sintra, Cabo da Roca, Cascais Estoril kirándulás a 6. napon:
  • Az irodában előre fizetendő: 7.000 Ft/fő, amely tartalmazza a szervezés és a foglalások, csoportkísérés és magyar nyelvű idegenvezetés díjait.
  • Az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő: 20 €/fő, amely tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt busszal és a parkolás díjait, amely az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő.
 • Belépődíjak összesen: 40-60 €.

A csoportos belépések esetén a belépődíjak az idegenvezetőnek fizetendők.

 • A városi séták alatt helyi tömegközlekedést is igénybe veszünk: kb. 15 €.


**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, magával viheti a fedélzetre a felvihető maximum 40 x 30 x 20 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt, plusz a WIZZ Priority szolgáltatás révén még egy 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászát (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható).

Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.