Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

PARTIUM: ÉRMINDSZENT, NAGYBÁNYA, KOLTÓ, MÁRAMAROSSZIGET, SZAPLONCA, ERDŐD, ÁKOS

A Pannonia Program- és Utazási Iroda ezúttal a Partiumba kalauzolja Önöket. Tartson velünk márciusban a magyar emlékekben gazdag vidékre! A két nap során felfedezzük a határ közeli jelentősebb településeket, megismerkedünk egyedülálló kultúrájukkal, látnivalóikkal, híres szülöttjeikkel.

Partium, magyar nevén „Részek”, a mai Románia legnyugatibb részén található történelmi, földrajzi terület. Nevét a középkori erdélyi fejedelmek kapcsán kapta, akik egykoron az Erdélyhez kapcsolt magyarországi „részeket” birtokolták. Napjainkban főleg Bihar és Szatmár megyéket foglalja magában ez a terület.

A vidék híres szülötte Ady Endre a XX. századi magyar költészet kiemelkedő alakja, Érmindszenten látta meg a napvilágot, szülőháza ma múzeumként üzemel. Dsida Jenő erdélyi magyar költő Szatmárnémetiben született, akit Benedek Elek fedezett fel és indított el költői pályáján. Nagykároly két meghatározó alak szülővárosa, hiszen ide köthető Kaffka Margit, a magyar irodalom egyik legjelentősebb női írója, költője és Károli Gáspár a Vizsolyi Biblia fordítója. A hírességek sorából nem maradhat ki Bakócz Tamás az Erdődön született esztergomi érsek és bíboros sem, az egyetlen magyar egyházi személy, akinek esélye volt, hogy pápává válasszák.

Utunk első állomása Nagykároly, ahol városnézésünk során megtekintjük a felújított Károlyi kastélyt, Ady Endre iskoláját, az Ybl Miklós tervei alapján végső formáját elnyert katolikus templomot. A héttornyú Károlyi kastély kihagyhatatlan látványosság, mely gyönyörű angolparkjával, csúcsíves ablakokkal is díszített homlokzatával messziről vonzza az ide látogatókat. Bejárjuk a régi lovagvárakra emlékeztető kastély termeit, megtekintjük gyűjteményét. Felkeressük az egykori Aranyszarvas fogadót is, mely szintén Ybl Miklós munkáját dicséri. Különleges helyszín, ugyanis itt ismerkedett meg a megyebálon Petőfi Sándor és Szendrey Júlia, továbbá itt találkozott a költő először későbbi barátjával Teleki Sándor gróffal, akinek koltói kastélyában töltötték mézesheteiket. Nagykárolyról továbbutazunk Érmindszentre, Ady Endre szülőházába, majd a Nagymajtényi síkon keresztül érkezünk a Szatmári béke aláírásának helyszínére Szatmárnémetibe. Rövid városnézést követően Nagybányára indulunk, ahol elfoglaljuk szállásunkat, elfogyasztjuk vacsoránkat, máramarosi táncokat bemutató előadással kísérve. Este szabadidő keretében egyénileg felkereshető a szálloda közelében található főtér.

Második nap reggeli után a Nagybányai Ásványtani Múzeumban teszünk látogatást, ahol több mint 16.000 szebbnél-szebb ásványt és ritkaságot tekinthetünk meg. Nagybányát elhagyva Koltón bejárjuk a Teleki-kastélyt, ahonnan csodálatos kilátás tárul elénk a bérci hegyekre, majd folytatjuk utunkat Máramarosszigetre, a Gutin hegységen keresztül. Itt rövid városnézés keretén belül megismerkedünk a fontosabb látnivalókkal. Ez a város is híres szülöttel büszkélkedik, itt született ugyanis Hollósy Simon a Nagybányai művésztelep alapító tagja. Máramarossziget közelében felkeresünk még egy különleges helyszínt, Szaploncán a Vidám temetőt. Elsőre talán furcsán hangozhat, hogy létezik egy temető, melyről nem a szomorúság és elmúlás jut eszünkbe. A Tisza bal partján elhelyezkedő falucska sírkertjében közel 800 jellegzetes, kékben pompázó fejfa vidám idézetekkel emlékezik meg az elhunytakról. A rövid kirándulást követően a mai Románia valóságában is kalandozunk. Huta certeze modern, új épületein végigtekintve érkezünk Szatmár megyébe, ahol Erdődön meglátogatjuk Petőfi Sándor és Szendrey Júlia esküvőjének színhelyét, akik a vár kápolnájában mondták ki a boldogító igent. A nap zárásaként Ákos településen teszünk egy rövid kirándulást, ahol bejárjuk a több mint 800 éves templomát. A program végeztével rövid pihenőket tartva utazunk vissza Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2018. március 16-17. (péntek-szombat)

Indulás:

 • 5:30 Batthyány tér 7. (a villamosmegállónál)
 • 5:45 Blaha Lujza tér (Europeum hotel melletti buszöbölben)


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szilas Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 12 km,
 • Kerekharaszti Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,
 • Rekettyés Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 106. km,
 • Geleji Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 142 km,

A felszállási lehetőség helyszínéről és időpontjairól irodánktól érdeklődjön.

Érkezés: 2018. március 17., a késő esti órákban, 22.30 körül.


Törzsutas részvételi díj: 27.990 Ft/fő           Részvételi díj: 28.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást felsőkategóriás autóbusszal,
 • a háromcsillagos szállást Nagybányán, belvárosi elhelyezkedésű szállodában,
 • a félpanziós ellátást: büféreggeli és vacsora máramarosi táncbemutatóval,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és városnézést csoportkíséréssel,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél regisztrációs díj: 1.200 Ft/fő, amely az új utasok által az utazási irodában fizetendő.
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás, amely az utazási irodában fizetendő.
 • egyágyas felár: 3.900 Ft, az utazási irodában fizetendő,


Külön fizetendő belépődíjak:

 • Károlyi kastély: 5 Ron
 • Érmindszenti Ady Endre Emlékmúzeum: 7 Ron
 • Koltói Teleki-kastély idegenvezetéssel: 7 Ron
 • Nagybányai Ásványtani Múzeum: 10 Ron
 • Szaploncai vidám temető: 9 Ron
 • Erdődi vár: 7 Ron


A belépődíjak várható összege 50 Ron, amely a foglalási és parkolási díjakat is tartalmazzák. A díjak időközben változhatnak, amelyek összegét az idegenvezető szedi össze a buszon.


Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás irodánkban kedvező áron köthető.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

a Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

„Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Kolosy tér 2. (Kolosy piac épülete) I. emelet 11/A szám alatti irodánkban várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el Részünkre. Több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 és a +361/341-3682 telefonszámokon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.

Iroda cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 2. I. emelet 10/B-11/A (A piac épületében, a Civil Ház mellett található Irodánk akadálymentesen, lifttel is megközelíthető.)

Nyitva tartás: hétköznapokon 12-18 óra között

Telefonszám: +3630/592-6107, +361/341-3682

E-mail cím: info@pannoniatravel.hu

Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

http://www.pannoniatravel.hu/kapcsolat.html

Bankszámla adatok: HUF számla 12076910-01434992-00100007 (Raiffeisen)

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja