Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ŐSZ A MÁTRÁBAN MÁRTON NAPI EBÉD LEHETŐSÉGGEL

FELDEBRŐ – PARÁD – KÉKESTETŐ – GYÖNGYÖS

Az őszi színekben pompázó Mátrába hívjuk utasainkat. Kirándulásunk során felkeressük az Európa hírű Árpádkori Szent Márton templomot, keresztülutazunk a Mátrán, megismerkedünk a parádi Kocsimúzeummal és Cifra Istállóval, felkapaszkodunk az ország tetejére, végül a Mátra kapujának is nevezett Gyöngyöst nézzük meg. Programunk kiegészülhet egy ízletes Márton napi ebéddel.

Reggeli indulásunkat követően első megállónk Feldebrő lesz. A település központjában áll a Szent Márton templom. Egyedülálló építészeti kialakítású altemploma, érintetlenül fennmaradt középkori freskóival a XI. századi építészeti emlékeink egyik legkiemelkedőbb Európa hírű műemléke. Itt vannak hazánk legépebben megmaradt Árpád kori falfestményei. Az altemplom eredetileg az Aba nemzetség temetkezési helyéül szolgáló sírtemplomnak épült. Aba Sámuel még uralkodása előtt építette, majd halála után ide is temették.

Tovább haladva Tarnaszentmária települést érintjük, ahol egy dombtetőn áll hazánk egyik legrégebbi és legkisebb még ma is működő temploma.  A templom alapítása még 973-ra vezethető vissza. A templom stílusa és szerkezete egyértelműen bizánci hatásról árulkodik. A külső falon néhány középkori faragást láthatunk. A templomot kívülről tekintjük meg.

A nap további részében már a Mátra hegyvonulatai között utazunk. Ezt követően érkezünk a népszerű kiránduló- és üdülőhelyre, Parádra. A 18. század második felében timsó tartalmú gyógyvizet is találtak itt, melyet manapság fürdő- és ivókúra formájában hasznosítanak. Parádfürdőn állunk meg, érintjük az Ybl Miklós által tervezett Állami Kórház épületét, majd az 1880-ban, szintén Ybl tervei alapján épült eklektikus stílusú Cifra Istállót tekintjük meg, mely ma a lovak mellett a Kocsimúzeumnak is helyet ad. A kiállítás, a kerék feltalálásától, a díszes főúri hintókig átfogó képet ad a kocsi készítés történetéről. Eredeti 19-20. századi díszes hintók között látható itt az országházi és az esztergomi díszhintó is. A parádi program végén lehetőség lesz Márton napi ebédet elfogyasztani egy hangulatos, helyi étteremben.

Tovább haladva autóbuszunkkal felmegyünk az ország tetejére, az 1014 méter magas Kékestetőre. Jó idő esetén körbe tekintve az ősz színeiben pompázó hegység vonulatait csodálhatjuk meg. Sétálunk a kristálytiszta, friss, hegyi levegőn, a sárguló leveleit hullajtó fák lomboronái alatt, hallgatjuk az avar zörgését, egy kis időre megállunk, elcsendesedünk és elgondolkodhatunk az idő múlásán.

A nap utolsó programja Gyöngyös, a Mátra kapuja, a mátravidéki borászat központja. Északról a Mátra, délről az Alföld határolja, nevét a várost átszelő Gyöngyös patakról kapta. Késő délután érkezünk a városba, így sétánk a központban, mely sétáló övezet, már esti fényben lesz. Megnézzük a Szent Bertalan templomot, melyet monumentális méretei miatt Nagytemplomnak neveznek. A templomot a 15. században alakították át gótikus csarnoktemplommá, a mai barokk külsejét a 18. század közepén kapta meg. A téren áll Szent István király valamint Károly Róbert, a város alapítójának szobra. Ez utóbbit a ma is élő neves szobrászművész, Kő Pál készítette.

Egy tartalmas, de szép nap kora estéjén fogunk visszaérkezni Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja:

2018. november 10. (szombat)                 

Indulás:

 • 7:30 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
 • 7:45 Nyugati pályaudvar melletti parkoló

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szilas pihenőhely M3 autópálya, 12 km,
 • Kerekharaszti pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,


Érkezés: az esti órákban 20:00 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 6.690 Ft/fő         Részvételi díj: 6.990 Ft/fő  

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

 

Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,

 

Választhatóan fizetendő díjak:

 • Feldebrő, Szent Márton templom: 400 Ft/fő (adomány)
 • Parád, Kocsimúzeum és Cifra Istálló: 500 Ft/fő
 • Márton napi ebéd Parádon (Márton napi húsleves gazdagon tálalva, sült libacomb hagymás tört burgonyával és párolt káposztával, lúdláb szelet, kis üveg ásványvíz): 4.000 Ft/fő

A díjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

Kedvezményes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás irodánkban köthető.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

„Kultúrában utazunk!”

 

Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.