Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

NEMZETI ZARÁNDOKLAT KÁRPÁTALJÁRA

Államalapításunk ünnepén nemzeti zarándoklatra hívjuk Utasainkat Kárpátalja két legnagyobb városába Ungvárra és Munkácsra. Tisztelgünk a „málenkij robot”-ra elhurcoltak emléke előtt, megnézzük őseink hol léptek először az új haza földjére, bejárjuk a történelmi Bereg Vármegye egy részét.

Utasaink a részvételi díj befizetésével 1.000 Ft/fő összeggel támogatják a mezőkaszonyi magyar általános iskolát.

1.nap:
Reggeli indulásunkat követően végig utazunk az M3-as autópályán. Rövid pihenőt tartunk a beregi síkság egyik kis településén, Tákoson, ahol az 1766-ban épült „mezítlábas Notre Dame”-nak is nevezett, festett fakazettás mennyezetű református templom is található. Beregsuránynál átlépjük a magyar-ukrán határt. Első állomásunk a kárpátaljai magyarság egyik központja Beregszász lesz. Felkeressük az egykori Bereg Vármegye székhelyén neves magyar történelmi személyiségek emléktábláit és szobrait, elsétálunk a volt Úri Kaszinó, Megyeháza, Királyi Törvényszék, Oroszlán Szálló - napjainkban az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház otthona - épületei mellett, majd megtekintjük az egykori Bethlen kastély épületében található Beregvidéki múzeumot. A programokat követőn a Makkosjánosiban található szép szállodánkba érkezünk meg, ahol a szobák elfoglalását és a rövid felfrissülést követően elköltjük vacsoránkat is.

2. nap:

A reggeli elfogyasztása után Kárpátalja második legnagyobb városába, a Latorca partjánál, az Alföld és a Kárpátok találkozásánál fekvő Munkácsra utazunk. Sétálunk a történelmi város központjában, felmegyünk a várostól 5 km-re található Munkácsi Várhoz, mely fontos szerepet játszott a magyar történelemben, a Hunyadiak és a Rákócziak tulajdonában is volt. Zrínyi Ilona és fia II. Rákóczi Ferenc kedvenc vára, egykor a Rákóczi-szabadságharc központja, majd később fogház lett, Kazinczy Ferenc is raboskodott itt. Jelenleg a Munkácsi Történelmi Múzeum működik benne. A történelem minden korszakából láthatunk kiállítási tárgyakat, fegyvereket. Ezen kívül a város és a megye lakosságának 19-20. századi életét, mindennapjait mutatják be. A nap második felében Kárpátalja székhelyére, az Ung folyó mentén épült Ungvárra utazunk. Városi sétánk során megismerjük a történelmi városmagot, majd Kárpátalja egyik legimpozánsabb műemlékét, a várhegyen található Görög katolikus püspöki székesegyházat tekintjük meg az egykori püspöki palotával. A 18. században kialakított barokk belső terében különösen értékesek a freskók és a díszes ikonosztáz. Elmegyünk az ungvári Várhoz (Drugeth-vár), melynek udvarán áll a tiszaújlaki Turul-emlékmű. Elsétálunk a Skanzenhez is, az Ungvári Szabadtéri és Néprajzi Múzeumhoz, ahol egy teljes falut építettek fel többek között lakóházakkal, fatemplommal, vízimalommal, iskolával, kocsmával. Kora este visszaindulunk szálláshelyünkre. Vacsoránkat a már jól ismert szállodánkban fogyasztjuk el.

3. nap:

A közös reggelit követően Beregvárra utazunk. Megállunk Kárpátalja egyik legimpozánsabb vadászkastélyánál, a Schönborn-kastélynál, mely a 19. század végén épült, divatos, angol Tudor stílusban, körülvéve egy 50 hektáros angol kerttel. A Kárpátokban őshonos növényzet között egzotikus fák, bokrok szebbnél szebb példányai is megtalálhatóak itt. A park közepén kialakított kristálytiszta vizű tóban ritka vízi növények pompáznak. Rövid séta a parkban, majd tovább utazunk Szolyvára.  Az 1944 novemberében létesített gyűjtőtábor helyén 1994. november 27-én avatták fel az akkor részben elkészült Szolyvai Emlékparkot. A fekete márványtáblákon 124 település több mint 12 ezer áldozatának nevét sorolják fel. Tisztelgünk a „malenkij robot”-ra elhurcoltak emlékére állított obeliszk és siratófal előtt. A Latorca völgyében utazunk tovább a Kárpátok egyik legszebb vidékén és felkapaszkodunk autóbuszunkkal a Vereckei hágóra. Őseink Árpád vezérletével először itt léptek az új haza földjére. Elsétálunk a 2008-ban felállított millecentenáriumi honfoglalási emlékműhöz. Ezt követően a Kölcsey által megénekelt, romváráról híres egykori koronavárosba, Husztra megyünk. A település melletti magaslaton láthatóak a 12. század végén épült vár romjai. Megtekintjük a 13-14. századi gótikus, fiatornyos, katolikus, majd 1524 óta református erődtemplomot, az Árpád-házi szenteket ábrázoló középkori freskóival. A tartalmas nap végén visszatérünk szálláshelyünkre, ahol vacsoránkat is elfogyasztjuk.

4.nap:

Reggeli után elbúcsúzunk szállodánktól. Először ellátogatunk a mezőkaszonyi magyar iskolába, ahol az iskola vezetőjének átadjuk adományunkat. Következő programhelyszínünk Nagyszőlős, amely nevét a környék nagy szőlő ültetvényeiről kapta, és egykor a Perényi család birtoka volt. A központban áll a volt ferences rendi templom és kolostor barokk épülete, melyet a 20. század végén teljesen felújítottak. Egy csendes parkban találjuk a Perényi kastélyt. Az épület Kárpátalja egyik legrégebbi építészeti műemléke, a 16. és 17. században építették. A város melletti Fekete-hegy sziklateraszán magasodnak a Kankó-vár, korábbi nevén Ugocsa-vár romjai. A vár a 14. század elején épült, de a 16. század közepén teljesen lerombolták. Ezután Tiszaújlakot keressük fel. Az egykori Sóhivatal falán Esze Tamás, a mai ukrán iskola falán pedig Móricz Zsigmond emléktábláit találjuk. A nagyközség határában, nem messze a Tisza-hídtól egy mesterséges halom tetején áll a Turul-emlékmű. Az eredetit 1906-ban állították, amelyet 1945-ben leromboltak és a turulmadarat az ungvári várba szállították. A ma is látható emlékművet 1989-ben emelték, mely a magyarság egyik nemzeti zarándokhelye lett. Beregsuránynál lépjük át ismét a határt, majd az M3-as autópályán haladva a késő esti órákban érkezünk haza.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.

Az utazáshoz a hazautazástól számított 3 hónapig érvényes útlevél szükséges.


Az utazás időpontja: 2019. augusztus 17-20. (szombat-kedd) ünnepi hosszúhétvége


Indulás: 2019. augusztus 17.

 • 6:00 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
 • 6:15 Nyugati pályaudvar melletti parkoló

Találkozó mindkét helyen 15 perccel indulás előtt.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szilas Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 12 km,
 • Kerekharaszti Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,
 • Rekettyés Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 106. km,
 • Geleji Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 142 km

A felszállási lehetőség időpontjáról érdeklődjön irodánktól.

Érkezés a Nyugati pu. melletti parkolóhoz: 2019. augusztus 20. (kedd) 21:30 óra körül

(a tűzijáték miatt a Batthyány térre nem megy az autóbusz!)


Törzsutas részvételi díj: 49.900 Ft/fő    Részvételi díj: 52.900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást felsőkategóriás autóbusszal,
 • a szállást, szép háromcsillagos szállodában, két-, háromágyas szobákban,
 • félpanziós ellátást, büfé reggelivel és háromfogásos vacsorával,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és városnézést csoportkíséréssel,
 • a szervezés díját.

Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél regisztrációs díj: 1.500 Ft/fő, amely az csak az új utasok által az utazási irodának fizetendő,
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás, amely irodában fizetendő,
 • egyágyas felár: 12.000 Ft, amely irodában fizetendő,
 • parkolási és behajtási díj: 100 UAH/fő, amely a buszon az idegenvezetőnek fizetendő.


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 18 éves kor alatt 1.000 Ft/fő áron, 18-79 év: 2.000 Ft/fő áron, 80 év és a felett 7.000 Ft/fő


Külön fizetendő várható belépőjegy árak:

 • Beregvidéki Múzeum: 30 UAH/fő
 • Ungvári Vár: 50 UAH/fő
 • Ungvári Szabadtéri és Néprajzi Múzeum: 50 UAH/fő
 • Munkácsi Vár: 50 UAH/fő

A belépődíjak a foglalási díjakat is tartalmazzák. A díjak a buszon az idegenvezetőnek Forintban, illetve ukrán Hrivnyában fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.