Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

NEMZETI ZARÁNDOKLAT KÁRPÁTALJÁRA, BEREGI KISKÖRUTAZÁSSAL

Nemzeti ünnepünkön nemzeti zarándoklatra hívjuk Utasainkat, Kárpátalja két legnagyobb városába Ungvárra és Munkácsra. Tisztelgünk a „málenkij robot”-ra elhurcoltak emléke előtt, megnézzük őseink hol léptek először az új haza földjére, bejárjuk Bereg Vármegyét.

Utasaink a részvételi díj befizetésével 1.000 Ft/fő összeggel támogatják a mezőkaszonyi magyar általános iskolát.

1.nap:
Reggeli indulásunkat követően végig utazunk az M3-as autópályán. Első megállónk a beregi síkság egyik kis települése Tákos. Itt megnézzük az 1766-ban épült „mezítlábas Notre Dame”-nak is nevezett, festett fakazettás mennyezetű református templomot. Csaroda a következő megállónk, ahol a Bereg egyik jelképét, hazánk egyik legismertebb középkori műemlékét találjuk, a 13-14. század fordulóján épült késő román református templomot. A középkorból megmaradt több mint 700 éves falfestményeire utalva „mosolygós szentek templomá”-nak is szokták nevezni. Ezután Beregsuránynál átlépjük a magyar-ukrán határt. A következő állomásunk a kárpátaljai magyarság egyik központja Beregszász. Felkeressük az egykori Bereg Vármegye székhelyén neves magyar történelmi személyiségek emléktábláit és szobrait, elsétálunk a volt Úri Kaszinó, Megyeháza, Királyi Törvényszék, Oroszlán Szálló - napjainkban az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház otthona - épületei mellett, majd megtekintjük az egykori Bethlen kastély épületében található Beregvidéki múzeumot. A programokat követőn a Makkosjánosiban található szép szállodánkba érkezünk meg, ahol a szobák elfoglalását és rövid felfrissülést követően elköltjük vacsoránkat is.

2.nap:

A reggeli elfogyasztása után Kárpátalja második legnagyobb városába, a Latorca partjánál, az Alföld és a Kárpátok találkozásánál fekvő Munkácsra utazunk. Sétálunk a történelmi város központjában, felmegyünk a várostól 5 km-re található Munkácsi Várhoz, mely fontos szerepet játszott a magyar történelemben, a Hunyadiak és a Rákócziak tulajdonában is volt. Zrínyi Ilona és fia II. Rákóczi Ferenc kedvenc vára, a Rákóczi-szabadságharc központja volt, később fogház lett, Kazinczy Ferenc is raboskodott itt. Jelenleg a Munkácsi Történelmi Múzeum működik benne. A történelem minden korszakából láthatunk kiállítási tárgyakat, fegyvereket. Ezen kívül a város és a megye lakosságának 19-20. századi életét, mindennapjait mutatják be. A nap második felében Kárpátalja székhelyére, az Ung folyó mentén épült Ungvárra utazunk. Városi sétánk során megismerjük a történelmi városmagot, majd Kárpátalja egyik legimpozánsabb műemlékét, a várhegyen található Görög katolikus püspöki székesegyházat tekintjük meg az egykori püspöki palotával. A 18. században kialakított barokk belső terében különösen értékesek a freskók és a díszes ikonosztáz. Elmegyünk az ungvári Várhoz (Drugeth-vár), melynek udvarán áll a tiszaújlaki Turul-emlékmű. Elsétálunk a Skanzenhez is, az Ungvári Szabadtéri és Néprajzi Múzeumhoz, ahol egy teljes falut építettek fel többek között lakóházakkal, fatemplommal, vízimalommal, iskolával, kocsmával. Kora este visszaindulunk szálláshelyünkre. Útközben több magyar falun is áthaladunk. Érintjük Nagydobronyt, Kárpátalja legnépesebb magyar faluját, amit már 1248-ban is említenek oklevelek. Kis kitérőt teszünk a Tisza jobb partján fekvő Csetfalvára, ahol a tákosi templom ikertestvérét nézzük meg. A 15. századi volt katolikus, majd református templom 1753-ban készült festett mennyezetét ugyanaz a mesterember készítette, mint a tákosi templomét. Vacsoránkat a már jól ismert szállodánkban fogyasztjuk el.

3.nap:

A közös reggelit követően Tiszaújlakot keressük fel. Az egykori Sóhivatal falán Esze Tamás, a mai ukrán iskola falán pedig Móricz Zsigmond emléktábláit találjuk. A nagyközség határában, nem messze a Tisza-hídtól egy mesterséges halom tetején áll a Turul-emlékmű. Az eredetit 1906-ban állították, amelyet 1945-ben leromboltak és a turulmadarat az ungvári várba szállították. A ma is látható emlékművet 1989-ben emelték, mely a magyarság egyik nemzeti zarándokhelye lett. Következő programhelyszínünk Nagyszőlős, amely nevét a környék nagy szőlő ültetvényeiről kapta, és egykor a Perényi család birtoka volt. A központban áll a volt ferences rendi templom és kolostor barokk épülete, melyet a 20. század végén teljesen felújítottak. Egy csendes parkban találjuk a Perényi kastélyt. Az épület Kárpátalja egyik legrégebbi építészeti műemléke, a 16. és 17. században építették. A város melletti Fekete-hegy sziklateraszán magasodnak a Kankó-vár, korábbi nevén Ugocsa-vár romjai. A vár a 14. század elején épült, de a 16. század közepén teljesen lerombolták. Ezt követően a Kölcsey által megénekelt, romváráról híres egykori koronavárosba, Husztra érkezünk. Elmegyünk a 12. század végén épült vár romjai mellett és megtekintjük a 13-14. századi gótikus, fiatornyos, katolikus, majd 1524 óta református erődtemplomot, az Árpád-házi szenteket ábrázoló középkori freskóival. Tovább utazunk Szolyvára. Az 1944 novemberében létesített gyűjtőtábor helyén 1994. november 27-én avatták fel az akkor részben elkészült Szolyvai Emlékparkot. A fekete márványtáblákon 124 település több mint 12 ezer áldozatának nevét sorolják fel. Tisztelgünk a „malenkij robot”-ra elhurcoltak emlékére állított obeliszk és siratófal előtt. A Latorca völgyében utazunk tovább a Kárpátok egyik legszebb vidékén és felkapaszkodunk autóbuszunkkal a Vereckei hágóra. Őseink Árpád vezérletével először itt léptek az új haza földjére. Elsétálunk a 2008-ban felállított millecentenáriumi honfoglalási emlékműhöz. A tartalmas nap végén visszatérünk kényelmes szálláshelyünkre, ahol vacsoránkat is elfogyasztjuk.

4.nap:

Reggeli után elbúcsúzunk szállodánktól, hazafelé indulunk. De még a határ átlépése előtt ellátogatunk a mezőkaszonyi magyar iskolába, ahol az iskola vezetőjének átadjuk adományunkat, majd Beregsuránynál ismét hazai földre lépünk. Először a híres kuruc községben, Tarpán állunk meg, mely a Trianon után négy évig Csonka-Bereg Vármegye székhelye volt. Itt találjuk a 19. század elején épült, Észak-Tiszántúl egyetlen épségben megmaradt szárazmalmát, és a Bereg legnagyobb templomát, a 15. századi gótikus műemlék református templomot középkori falképekkel, szemöldökgyámos kapuzattal. Elmegyünk II. Rákóczi Ferenc és a település híres szülötte Esze Tamás szobrához is. Feltétlenül kóstoljuk meg a híres Tarpa pálinkacsalád egyik készítményét és az igazi szilvalekvárt! Ezt követően a Tisza, Kraszna és Szamos összefolyásánál fekvő Vásárosnaményben állunk meg. A várost a Bereg kapujának is nevezik. Városnézésünk során érintjük a 17. század első felében épült Tomcsányi-kastélyt, amely ma a Beregi Múzeumnak ad otthont. Itt megismerhetjük a híres beregi szőttest, a beregi keresztmintás népművészet emlékeit. A keresztmintás vászon végig kísérte a beregi embereket születéstől a halálig – a szemtakarótól a szemfedőig. Városnézésünk végén betérhetünk a központi helyen található Winkler-házba, ahol egyénileg megebédelhetünk. Kora délután hazafelé indulunk, de még megállunk Vaján, a Várkastélynál. A kastély a 17. század elején épült reneszánsz stílusban, a végleges arculatát a 18. században érte el. A várkastély jelentős szerepet játszott a Rákóczi-szabadságharc idején. Idegenvezetőnk bemutatja az épületben található Vay Ádám Vármúzeumot. A kiállítás középpontjában a szabadságharc és a Vay család történetét bemutató anyag áll (Vay Ádám kuruc szenátor, II. Rákóczi udvari főkapitánya volt). A múzeum megtekintését követően az M3-as autópályán haladva a késő esti órákban érkezünk haza.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.

Az utazáshoz érvényes útlevél szükséges.Az utazás időpontja: 2018. október 20-23. (szombat-kedd) ünnepi hosszúhétvége


Indulás: 2018. október 20.

 • 5:40 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
 • 6:00 Nyugati pályaudvar melletti parkoló

Találkozó mindkét helyen 15 perccel indulás előtt.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szilas Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 12 km,
 • Kerekharaszti Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,
 • Rekettyés Pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 106. km,
 • Geleji Pihenőhely, M3 autópálya, Shell benzinkút, 142 km
 • 41. számú út, Vásárosnaménynál a Tisza-híd utáni buszmegálló Beregsurány felé vezető oldalán

A felszállási lehetőség időpontjáról érdeklődjön irodánktól.

Érkezés haza: 2018. október 23. (kedd) a késő esti órákban, 21:30 körül


Törzsutas részvételi díj: 49.900 Ft/fő        Részvételi díj: 52.900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást felsőkategóriás autóbusszal,
 • a szállást, a háromcsillagos Hotel Helikon-ban, két-, háromágyas szobákban,
 • félpanziós ellátást, büfé reggelivel és háromfogásos vacsorával,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és városnézést csoportkíséréssel,
 • a szervezés díját.

Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő, amely az csak az új utasok által az utazási irodának fizetendő.
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 11.000 Ft


Külön fizetendő fakultatív programdíjak és belépőjegyek:

 • Tákos: 400 Ft/fő
 • Csaroda: F: 300 Ft/fő, GY/D/NY: 300 Ft/fő
 • Beregvidéki Múzeum helyi vezetővel: 30 UAH/fő
 • Ungvári Vár: 30 UAH/fő
 • Ungvári Szabadtéri és Néprajzi Múzeum: 30 UAH/fő
 • Munkácsi Vár: 30 UAH/fő
 • Beregi Múzeum: F: 600 Ft/fő, GY/D/NY: 300 Ft/fő
 • Vay Ádám Vármúzeum: F: 700 Ft/fő, 26 év alatt és 62-70 év között: 400 Ft/fő, 70 év felett: ingyenes

A belépődíjak a foglalási és parkolási és egyéb díjakat is tartalmazzák. A díjak a buszon az idegenvezetőnek Forintban, illetve ukrán Hrivnyában fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


Utasbiztosítás (baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás) irodánkban kedvező áron köthető.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

a Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

„Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.

Iroda cím: Flórián Udvar 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet. Irodánk megközelíthető a Polgár utcai bejáraton felül a Flórián tér felől az OTP bankfiók melletti „A” épület bejáratán keresztül is.

Nyitva tartás: hétköznapokon 12-18 óra között

Telefonszám: +3630/592-6107

E-mail cím: info@pannoniatravel.hu

Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

Bankszámla adatok: HUF számla 12076910-01434992-00100007 (Raiffeisen)

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja