Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

 Mohácsi Busójárás

UNESCO szellemi kulturális örökség és Makovecz emlékek

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszaknak elmaradhatatlan részei a jelmezes, maszkos felvonulások. Ezek közül hazánkban legismertebb a Mohácsi busójárás, amelyet az UNESCO első magyarországi elemként vett fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Tudja honnan ered ez a népszokás, milyen különlegességek rejlenek mögötte? Látott már igazi fűzfa maszkos busót bütykös harisnyában, bocskorban, kifordított birkaszőrbe burkolózva? Meghallgatná a kolompokat, télriogató kiáltásokat, részt venne a farsangoló forgatagban? Tartson belünk, köszöntsük együtt a tavaszt, vegyünk részt a mohácsiak egyedülálló, téltemető ünnepén!

Útközben Pakson áthaladva röviden megállunk a Makovecz Imre által tervezett Szentlélek templomnál, amely a 20. század organikus építészetének egyik kiemelkedő alkotása. A neves magyar építész a magyar forma- és hitvilág jelképeit ötvözte a keresztény hagyományokkal. Tovább utazva a délelőtt folyamán, a busójárás megtekintése előtt virtuális történelmi utazást teszünk a Mohács melletti Sátorhelyen, ahol számítógépes animáció segítségével gondolatban visszarepülünk az 1526-os évbe és megismerhetjük a végzetes mohácsi csata lefolyását, történelmi érdekességeit. A látogató mintha egy régészeti ásatáson venne részt, úgy láthatja a földben rejlő kincseket, fegyvermaradványokat. A legkorszerűbb, interaktív módszerek alkalmazásával ismerhető meg a csatához vezető folyamat, a csata menete és az azt követő tragikus események sora. Az interaktív kiállítás a régészeti leleteket és a magyar, valamint török történelmi forrásokat úgy mutatja be, szemléletessé, átélhető történeti élménnyé váljon a mohácsi csata. A Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhely kopjafatemetője állít emléket a mintegy 18.000 katonának, akik a Szulejmán szultán által vezetett török csapatok ellen bátran küzdöttek. 

Ezt követően Mohácson, a Busóudvarban tekintjük meg a busó hagyomány legfontosabb kellékeit. Itt külön Hungarikum negyed és folyamatos színpadi programok várják az érdeklődőket. A nap hátra lévő részében ki-ki kedve szerint részt vehet a farsangolásban, fesztiváli hangulatban.

A busójárás a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a mohácsi Farsangvasárnap. A máglyagyújtást követően indulunk haza.


Az utazás időpontja:  2018. február 11. (vasárnap) nincs több szabad hely


Indulás:

6:00 Hősök tere (Műcsarnok melletti buszparkoló, Dózsa György út 90.)

6:15 Batthyány tér 7. (a villamosmegálló előtt)

6:30 Blaha Lujza tér (Europeum hotel melletti buszöbölben)

Találkozó mindkét helyen 15 perccel indulás előtt


Vidéki felszállási lehetőségek:

  • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, Agip benzinkút, 10 km
  • Keresztúri Pihenőhely, M6 autópálya, MOL benzinkút, 31 km
  • Újvárosi Pihenőhely, M6 autópálya,  OMV benzinkút, 71 km


Érkezés: 2017. február 11. (vasárnap), az esti órákban, 21 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 5.990 Ft/fő      Részvételi díj: 6.490 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

  • az utazást felsőkategóriás autóbusszal,
  • a magyar nyelvű idegenvezetést és városnézést csoportkíséréssel,
  • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

  • ügyfél regisztrációs díj: 1.200 Ft/fő, amely az új utasok által az utazási irodában fizetendő,


Várható belépődíj (külön fizetendő):

  • Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhely: F: 1300 Ft, D/Ny/Ped:  1000 Ft (igazolvánnyal!)
  • Szentlélek templom 400 Ft/fő,
  • Busó udvar: 800 Ft.

A díjak a buszon az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás irodánkban kedvező áron köthető.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

a Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

           „Kultúrában utazunk!”


Utasaink véleményeiből:

"Mi Mohácson voltunk a barátnőimmel! Szuper idegenvezetést kaptunk, minden nagyon jól ment! Köszönjük az élményt amit kaptunk Önöktől!"

"Utaztam már az Iroda szervezésében, legutóbb Mohácson voltam. Régóta vágytam a busójárás megnézésére.
Nagyon udvarias volt az ügyintézés. A program nagyon jó volt.
A kísérő nagyon jól mutatta be az érdekes helyeket, mondott tartalmas, érdekes ismertetést."


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Kolosy tér 2. (Kolosy piac épülete) I. emelet 11/A szám alatti irodánkban várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el Részünkre. Több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 és a +361/341-3682 telefonszámokon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.

Iroda cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 2. I. emelet 10/B-11/A (A piac épületében, a Civil Ház mellett található Irodánk akadálymentesen, lifttel is megközelíthető.)

Nyitva tartás: hétköznapokon 12-18 óra között

Telefonszám: +3630/592-6107, +361/341-3682

E-mail cím: info@pannoniatravel.hu

Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

http://www.pannoniatravel.hu/kapcsolat.html

Bankszámla adatok: HUF számla 12076910-01434992-00100007 (Raiffeisen)

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja