Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

MÁRCIUS IDUSÁNAK ÜNNEPE NAGYVÁRADON

ADY EMLÉKEK A PARTIUMBAN

A Partium központjába hívjuk utasainkat a szabadságharc kitörésének 171. évfordulóján. Ünnepeljünk együtt, emlékezzünk közösen a márciusi ifjakra, vegyünk részt a nagyváradi fáklyás felvonuláson. Utunk során felkeressük a 100 éve elhunyt Ady Endre szülőházát, ellátogatunk egy lovagi várba, hazafelé pedig Nyírbátorban megismerhetjük a hazai gótika két remekét is. Egy igazán tartalmas két nap vár azokra, akik velünk tartanak Nemzeti ünnepünkön!

1. nap:

Reggeli indulásunkat követően a Partium fővárosába, Nagyváradra utazunk. Városnéző sétára várjuk utasainkat, melynek során ellátogatunk a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt Püspöki Székesegyházba, mely Erdély legnagyobb barokk stílusban épült temploma. Itt megtekinthetjük helyi vezetővel az Egyháztörténeti Gyűjteményt, ahol Szent László hermája és ereklyéje is található. Jó idő esetén sétálunk a nemrégiben feltárt, László királyunk által építtetett vár területén. Felfedezzük a szecessziós építészet jellegzetességeit, többek között az Aranysas Palotát. A belvárosban a holnaposok szobránál, híres költőkre és írókra emlékezünk. Felkeressük Ady „Müleráját”, valamint azt a New York Kávéházat, ahol annak idején akkora kulturális és társasági élet folyt, mint Párizsban, ezért hívták Nagyváradot a Pece-parti Párizsnak. A délutáni órákban elfoglaljuk szálláshelyünket, ezt követően csatlakozunk a március 15-ei ünnepi záró rendezvényhez. Szacsvay Imre (országgyűlési jegyző volt, akit az 1849-es magyar függetlenségi nyilatkozat megszövegezéséért és aláírásáért végeztek ki) szobrának megkoszorúzásával indul a megemlékezés leglátványosabb része. Az ünneplők lovas huszárok vezetésével, ünnepélyes fáklyás felvonuláson mennek végig a Fő utcán Petőfi Sándor szobráig. A költő szobrának megkoszorúzásával fejeződik be a megemlékezés. A vacsoránkat ízlés szerint egyénileg is elkölthetjük a helyi éttermek egyikében, vagy csoportos igény esetén a hotelünkben is elfogyaszthatjuk. Előre történő foglalás esetén részt vehetnek a bécsi Fellner és Helmer cég által tervezett nagyváradi Szigligeti Színház ünnepi előadásán is, amelynek műsora várhatóan az év elején kerül meghirdetésre.

2.nap:

Reggelinket követően tovább indulunk a Partium területén, a magyar-román határ mentén. Először Nagykárolyban állunk meg. A város nevezetessége a régi lovagi várakra emlékeztető, romantikus Károlyi kastély. Gyönyörű angol parkja, szépen felújított díszterme és gazdag gyűjteménye a régió kihagyhatatlan látnivalója. Mai alakját a 19. század végén nyerte el, amikor az egykori barokk épület eklektikus formát kapott, ahol a romantika, a barokk és a neogótika keveredik. A külseje olyan, mint egy középkori lovagváré.

Ezt követően az egykori Érmindszentre utazunk, melyet ma Adyfalvának hívnak az 1877-ben itt született költő emlékére. Az egykori Ady kúrián két ház áll egymás mellett. Az egyiket, mely Ady Endre szülőháza, a 19. század második felében építhették, egy nádfedeles parasztház. A szomszédságában lévő épület a 20. század elején épült. Ennek a háznak négy termében, az Ady család vagyonát képező, eredeti állapotban megőrzött tárgyakat találunk.

100 éve, 1919. január 27-én Budapesten halt meg Ady, ebből az alkalomból megkoszorúzzuk az emlékhely udvarán a nagy magyar költő bronzból készült mellszobrát.

Búcsút veszünk a Partiumtól és a határ átlépését követően a történelmi hangulatú Nyírbátorban állunk meg. Elsőként hazánk legnagyobb gótikus templomát, a Református templomot tekintjük meg.  A 15. század fordulóján építette Báthory István erdélyi vajda. A fehérre meszelt falak hűen tükrözik a református vallás puritánságát. A szentélyben van az építtető vörös márvány síremléke, mely életnagyságban és teljes lovagi páncélban ábrázolja az elhunytat. A templom mellett áll az 1640-ben épült négyfiatornyos, közel 30 méter magas faharangtorony. Itt található Magyarország legnagyobb haranglába.

Végül felkeressük a 15. század végén épült késő-gótikus Minorita templomot. A templom legfőbb nevezetessége a híres Krucsay oltár, vagy más néven Passió oltár. Jézus szenvedését ábrázolja drámai erővel, melynek külön aktualitást ad a böjti időszak. Az oltár barokk szerkezetű, de a gótika tökéletességét hordozza magán.

Késő délután indulunk hazafelé az M3-as autópályán és a késő esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja:

2019. március 15-16. (péntek /Nemzeti ünnepünk/ - szombat)

Indulás:

 • 5:45 Batthyány tér (az 1-es számú házzal szemközti villamos pálya melletti buszöböl)
 • 6:00 Blaha Lujza tér (Europeum Hotel melletti buszöböl)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Érkezés: az esti órákban 22 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 25.990 Ft/fő          Részvételi díj: 27.500 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • büféreggelis ellátás,
 • szállás négycsillagos szállodában, Nagyvárad belvárosában,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 6.900 Ft/fő.


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Szent László Bazilika kincstára: 10 Ron,
 • Ady Endre Emlékház: 5 Ron,
 • Fakultatív vacsora a hotelben: 60 Ron, minimum 15 fő esetén,
 • Nyírbátor, Református templom: 400 Ft/fő,
 • Nyírbátor, Minorita templom: 300 Ft/fő,
 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 1.000 Ft/fő/2 nap; 18 év alatt: 500 Ft/fő/2 nap, amely az irodában fizetendő.

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

Pannonia Program- és Utazási Iroda

           „Kultúrában utazunk!”Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.