Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

LEVENDULAVIRÁGZÁS ÉS LEVENDULASZÜRET KŐRÖSHEGYEN

Levendula szüretre hívjuk utasainkat a Balaton déli oldalára, a kőröshegyi levendulásba, ahol a virágzó levendulást csodálhatjuk meg, melyekből magunknak is szedhetünk majd. Ezen kívül József Attila emlékeit keressük fel, megnézünk egy közel kétszáz éves eredeti majorságot, termelői piacot is felkeresünk, végül a Balaton fővárosában is teszünk egy sétát.

Reggeli indulásunkat követően egyenesen a Balaton déli partján fekvő Szántódpusztára utazunk, az Idegenforgalmi és Kulturális Központhoz. A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy 150-200 évvel ezelőtti birtok (majorság) tipikus képét. Itt található a Dél-Balaton egyetlen akváriuma, mely a tó élővilágát mutatja be. A majorság 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat nyert. A majorság kastélya a puszta egyik legrégibb épülete. A tihanyi apátság jószágkormányzójának és gazdatisztjeinek lakása volt, már a 18. század elején állt. A pincében járva a hatalmas hordók között szinte elvész az ember. A szépen ívelő téglakupolák, gondosan falazott boltozatok még a nem szakértő látogató számára is a szép építészeti alkotás látványát nyújtják. A pincében borozó is működik, mely étellel, tájjellegű balatoni borokkal várja a pusztán séta közben pihenni vágyó vendégeket. Bejárjuk a majorságot, ahol a délelőtt folyamán termelői piacot és kézműves vásárt is tartanak. Házi füstöltáru, parasztkenyér, méz, fűszerek, sült kolbász, tájjellegű borok, tea és minden más, ami hangulatosabbá teszi a vásári hangulatot.

Ezt követően Kőröshegyre utazunk, a kőröshegyi levendulás színhelyére, mely a Balaton déli oldalán, a tó partjától 3 km-re található. Innen csodálatos a panoráma a tóra és a Tihanyi-félszigetre. Több hektáron termesztik itt a sötétlila, Tihanyban őshonos levendulafajtát, és a világosabb színű, mai francia fajtákat. A déli part egyik legszebb panorámája, ahogy a sűrű, lila levendulamező alatt kéklőn kinyílik a Balaton.

Aki levendulát szeretne szedni, az több, különböző méretű aratótáskából választhat, melyekhez metszőollót is lehet kölcsönözni. Több méretű táska van, az ára mérettől függően 1000 és 4500 forint között változik! A 2000 Ft-os közepes méretű táska vásárlása esetén utasaink számára több, mint 40%-kal nagyobb arató táskát biztosítanak! Aki nem szeretne szedni levendulát, vagy kísérő személy a levendulaszedő mellett, annak látogatójegyet kell vásárolnia 1000 Ft/fő értékben.

A helyszínen palántavásár is van, illetve kőröshegyi levendulából készült kézműves termékek is kaphatóak.

A virágszedést követően Balatonszárszóra megyünk, ahol a József Attila Emlékházat keressük fel. A szárszói villasoron lévő egykori Horváth-panzióban található a József Attila kiállítás. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő és 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

A nap végén még egy pihenőt tartunk a Balaton fővárosában, Siófokon. Sétálhatunk a kikötőben, a tó partján. Jó időben gyönyörködhetünk a lenyugvó nap sugaraiban, az „aranyhídban”.

Sok szép élménnyel gazdagodva az esti órákban érkezünk haza.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja:

 • 2019. június 8. (Pünkösd szombat)
 • 2019. június 15. (szombat)
 • 2019. június 22. (szombat)


Indulás:

 • 6:30 Blaha Lujza tér (Europeum Hotel melletti buszöböl)
 • 6:45 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km,
 • Sóstói pihenő, M7 autópálya, MOL benzinkút 94 km,

Érkezés: az esti órákban, 21 óra körül.


Törzsutas részvételi díj: 6.690 Ft/fő       Részvételi díj: 6.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 400 Ft/fő; 18 év alatt: 200 Ft/fő, amely az irodában fizetendő

Kőröshegyi levendulás:

 • Látogatói jegy (csak annak kell váltani, aki nem vesz aratótáskát): 1000 Ft/fő
 • Kis aratótáska: 1000 Ft
 • Közepes aratótáska: 2000 Ft
 • Nagy aratótáska: 2500 Ft
 • Óriás aratótáska: 3000 Ft (ajándék levendulavízzel)
 • Aratókosár: 3500 Ft

Az irodánkkal érkezők vendégek számára több mint 40 százalékkal nagyobb "közepes méretű" aratótáskát biztosítanak azonos áron (2000 Ft)!

 • Szántódpuszta, Idegenforgalmi és Kulturális Központ: Felnőtt 900 Ft/fő; nyugdíjas, diák 500 Ft/fő,
 • Balatonszárszó, József Attila Emlékház vezetéssel: Felnőtt 1.100 Ft/fő; diák, nyugdíjas 700 Ft/fő, 70 év felett: 200 Ft a vezetés

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.