Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

KINCSEK A MAGAS-TÁTRA LENGYEL OLDALÁN

ORAVKAI CSODATEMPLOM, ZAKOPANEI LÁTOGATÁSSAL ÉS TUTAJOZÁSSAL A DUNAJECEN

Kép forrása: Arek Socha / Pixabay
Kép forrása: Arek Socha / Pixabay
Kép forrása: Arek Socha / Pixabay
Kép forrása: Arek Socha / Pixabay
Kép forrása: SchiDD Wikipedia
Kép forrása: SchiDD Wikipedia

A nyári melegből a hűs hegyek közé, a Magas-Tátra lengyel oldalára hívjuk utasainkat ezen a júniusi hétvégén. Az út során meglátogatjuk az egész Kárpátok területén kuriózumnak számító Oravkai fatemplomot, melynek falait több mint negyven magyar szent képe díszíti  a magyar határtól több száz kilométerre. Sétálunk Lengyelország legmagasabban fekvő városában, Zakopanéban, átadva magunkat a lengyelek lüktető életszeretetének. Több órán át tutajozunk a Pieniny Nemzeti Park hegyormokkal teli, erdővel borított vidékén áthaladó Dunajec folyó gorál hajósainak segítségével. Rövid fotószünet erejéig meglátogatjuk a Nedec várát és a Magas-Tátra szlovák oldalának különlegesen ép állapotban megmaradt városkájának, Szepesszombatnak főterét. 

1. nap:

Reggel indulunk buszunkkal a megadott helyszínekről. Lengyelország felé haladva buszunkból a Felvidéken megcsodálhatjuk Balassi Bálint szülőhelyéül szolgáló Zólyomi várat és a Thurzók reneszánsz családi fészkét jelentő Árva várát is.

Első állomásunk a Dél-Lengyelországi Oravka települése lesz, ahol idegenvezetőnk részletes bemutatásával tekinthetjük meg a magyar látogatók számára igazi kuriózumnak számító Magyar Szentek Templomát. Itt, Oravkában hozták létre a vidék első katolikus plébániáját 1648-ban. Mivel azonban a vármegye urai, a Thököly család protestánsok voltak, és e vidéken is csak protestáns templomokat alapítottak addig, így Oravka az ellenreformáció helyi központjává vált. A templom mind építészeti megoldásait, mind belső díszítését tekintve is igazi különlegesség. A templomot egyetlen szög felhasználása nélkül, többféle fatemplom építési stílusát és területi sajátosságot (felvidéki, beregszászi, lengyel stb.) ötvözve építették. Belső díszítésének különlegessége a míves kidolgozású magyar szenteket ábrázoló képsorozat. Nincs még egy templom a Kárpát-medence területén, ahol a szentéletű magyarok ilyen nagyszámú, festett képgalériája tárulna a látogató elé. Ebben a templomban több mint 40 magyar szent festményét látjuk a falakon, köztük Szent László egyik ábrázolásmódjának ritka példáját.

Ezt követően folytatjuk utunkat Zakopane belvárosa irányába. Idegenvezetőnkkel sétát teszünk a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városában, amely egyben Lengyelország téli központja is. A sétálóutcán végighaladva, jellegzetes gorál stílusban épült házak között, megnézzük a híres piacot, ahol megkóstolhatjuk és meg is vásárolhatjuk az itt élő vendégszerető gorálok helyben készült sajtjait, ezen felül helyi kézműves bőrárukkal, fából készített dísztárgyakkal is találkozhatunk. Lehetőségünk lesz közösen felmenni siklóvasúttal az 1123 méter magas Gubalówka csúcsra, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Tátra havas vonulataira és a városra. Sétánk során továbbá megtekintjük Zakopane első templomát, a fából készült, jellegzetes paraszt barokk stílusú Szent Kelemen templomot (Ótemplom), valamint a Zakopane és a környék életében fontos szerepet játszó személyek (hegyi vezetők, építészek, orvosok, művészek, hegyimentők, tátrai futárok stb.) sírhelyéül szolgáló Érdemesek temetőjét (Ótemető). A temető aprólékosan megmunkált fejfáinak fafaragásai az itt élő gorálok szépérzékéről és meleg szívéről tanúskodnak.

Este fakultatív vacsorázási lehetőséget ajánlunk a Krupówki sétáló utca egyik jellegzetes regionális stílusban, csupa fából épült, górál használati tárgyakkal berendezett éttermében, ahol igazi górál vendéglátás várja az idelátogató vendégeket.


2. nap:

Reggelink elfogyasztását követően egyenesen a Pieniny hegység déli részén található, Dunajec folyó legendákkal teli völgyébe vezet az utunk. Útközben elhaladunk a történelmi magyar-lengyel határt védő, ebből adódóan az egyik legbékésebb életű végvárunk, a Nedeci vár mellett.

Itt megismerkedünk a vár rejtélyes inka kincsekhez kötődő legendájával és megtudjuk azt is, hogy Nedec várának fura ura miért náspángoltatta el a hozzá vendégségbe érkezőket.

Ezt követően buszunkkal továbbhaladunk a Dunajec partján, hiszen gorál tutajosaink már várnak bennünket.  A Dunajec folyó a Pieniny hegység déli lábánál gyönyörű hasadékvölgyet képez. Meredek, sziklás, szaggatott hegyoldalai lenyűgöző látványt nyújtanak az utazók számára. A helyiek úgy tartják, hogy a folyó létrejötte a magyar származású, szentéletű királynéjuknak, Szent Kingának köszönhető. A vadregényes szurdokvölgyben 36 méter szintkülönbséget megtéve két-három órát tutajozunk a Dunajec békés, friss vizén. Felejthetetlen élményben lesz részünk utazásunk során! A vízi programot követően a kikötési pontunk közelében Szczawnicy-ban lesz lehetőségünk ebédelni egy általunk választott étteremben, kifőzdében.

Hazafelé vezető utunkon egy rövid időutazás erejéig megállunk Szepesszombat mesébe illő főterén, ahol lehetőségünk lesz megcsodálni és lefényképezni az egyik legépebb állapotban megmaradt, legszebb szepességi barokk-reneszánsz főteret. Ma Szepesszombat települése Poprád városához tartozik, de hajdanán a leggazdagabb szepességi városok egyike volt azok közül, amelyeket Zsigmond királyunk zálogba adott Lengyelországnak és amelyek ettől kezdve közel 360 évig oda is tartoztak. A tehetős kereskedők és polgárok által lakott város és annak egykori főtere 1775-ben egy óriási tűzvészben leégett. Azt ezt követő újjáépítés során épültek fel a főtér ma is látható épületei. Az így létrejövő tér egységes kialakításának, szépségének és ép állapotának köszönhetően számos kosztümös film helyszínéül is szolgált. A főtéren idegenvezetőnk bemutatásával számos egyedi, kifejezetten a Szepességre jellemző város- és házépítészeti megoldást lesz alkalmunk megtekinteni. Megértjük a helyiek leleményességét tükröző tér kialakítási elvet, melynek megvalósítása már önmagában védelmet jelentett a város lakóinak. Megtekintjük a magas, zsindellyel fedett, hatalmas, kiugró, oromzatos kontytetős szepességi polgárházak jellegzetes képviselőit, az ún. tímár házakat. Megcsodáljuk a tér közepén álló, szép állapotban fennmaradt reneszánsz haranglábat és a 13. század közepén épült kéthajós gótikus Szent György templomot, amelyben a Szepesség egyik leggazdagabb gótikus szárnyasoltár-gyűjteményét őrzik. Kora este indulunk haza, és várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat. A határátkelések alkalmával hosszabb várakozási időre is számítani lehet.

Szellemi termék védelme: A fenti programleírás teljes mértékben a Pannonia Travel (Pannonia Humana Kft.) szellemi terméke és tulajdona. Annak engedély nélküli részleges vagy teljes másolása, terjesztése, kereskedelmi célra történő felhasználása jogszabályba ütközik és jogi intézkedéseket von maga után.


Az utazás időpontja: 2020. június 20-21. (szombat-vasárnap)


Indulás:

 • 6:00 Batthyány tér (Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl)
 • 6:15 Nyugati tér (Nyugati pu. melletti parkoló)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.


Érkezés: a késő esti órákban 22-22:30 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 27.900 Ft/fő                Részvételi díj: 29.900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • körültekintéssel kiválasztott, középkategóriás szállást a belváros közeli szállodában, igény szerint két-, háromágyas szobákban,
 • büféreggelis ellátást,
 • a helyismerettel, történelemben és lengyel kultúrában is jártas, helyi viszonyokat jól ismerő idegenvezető általi magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén), az irodának előzetesen fizetendő,
 • 2 % útlemondási biztosítás, az irodának előzetesen fizetendő,
 • egyágyas felár: 7.900 Ft/fő, az irodának előzetesen fizetendő,
 • A városi sétákon alkalmazott audiós eszköz, az idegenforgalmi adó és parkolási díj: 40 zł/fő. Az út során az idegenvezetőnek lengyel Zlotyiban fizetendő, amelynek összege időközben változhat.


Választhatóan külön fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 1.000 Ft/fő/2 nap, amely előzetesen az irodában fizetendő
 • Zakopane Gubalowka felvonó: Felnőtt (25-64 év között) 26 zł/fő, Diák/Nyugdíjas: 22 zł/fő, Gyermek 5 év alatt: ingyenes,
 • Zakopane Érdemesek temetője (Ótemető): 3 zł/fő,
 • Dunajec tutajozás (tartalmazza a Pieniny Nemzeti Park belépőjegyét is: F, Ny, D: 65 zł/fő, Gy (10 év alatt): 40 zł/fő,
 • Vacsora Zakopane központjában egy tipikus goral berendezésű étteremben (Tradicionális ürühúsos káposztaleves gombával, Sült pisztráng párolt zöldséggel + grillezett burgonya vajjal, Kancsós víz): 65 zł/fő

Aki nem szereti a halat, annak grillezett baromfi filét biztosítunk almával, áfonyával, párolt zöldségekkel és grillezett burgonyával, amit előre jelezni kell, mivel a helyszínen módosításra már nincs lehetőség.

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás, a parkolás díjait és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az idegenvezetőnek Zlotyiban fizetendők, amelyek összege időközben változhat. 


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg:

http://pannoniatravel.hu/jelentkezes

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

A bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni.

Online ügyintézés

A szerződéskötés érdekében nem szükséges befáradnia irodánkba, kényelmesen otthonról is intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel. Az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.

Személyes ügyintézés

Iroda cím: Flórián Udvar 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet.

Irodánk megközelíthető a Polgár utcai bejáraton felül a Flórián tér felől az OTP bankfiók melletti „A” épület bejáratán keresztül is.

Nyitva tartás: keddtől – csütörtökig 12.00 és 18.00 között

Irodánkban csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Kérjük, a gyorsabb ügyintézés érdekében, szíveskedjen előre időpontot foglalni az irodába e-mailben (info@pannoniatravel.hu) vagy telefonon (+3630/592-6107). Emellett kérjük, küldje el számunkra előzetesen a foglaláshoz szükséges adatokat, hogy elő tudjuk készíteni a foglalását.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.


Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

Bankszámla adatok: HUF számla 10404065-50526968-72661005 (K&H)

Engedélyszám: U001537

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja