Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

FARSANG ÉS KARNEVÁL MÁLTÁN

Körutazás Málta és Gozo szigetén

A lovagok szigetére, Máltára hívjuk utasainkat farsang utolsó hétvégéjén, még a böjti időszak kezdete előtt. A három teljes nap ott tartózkodás ideje alatt igyekszünk bejárni a két legnagyobb szigetet. Mind emellett pedig részt vehetünk a híres máltai karneváli felvonuláson a sziget fővárosában, Vallettaban, mely 2018-ban az Európa Kulturális Fővárosa kitüntető címet is viseli. Tartsanak velünk és fedezzük fel közösen a több ezer éves kultúrák nyomait, élvezzük a kora tavasz első melegítő napsugarait, hiszen nappal 20-25 fok fölött is mérik a hőmérsékletet, a napsütéses órák száma pedig átlagosan 7 óra! 

1.nap:

A Liszt Ferenc repülőtéri találkozást és a repülőnk indulását követően, a reggeli órákban érkezünk Máltára. A repülőtéren bérelt autóbuszunkra szállunk, és mintegy negyedórányi utazást követően érkezünk meg a sliemai, tengerpartközeli szállodánkhoz. Csomagjainkat elhelyezhetjük a szálloda erre a célra kijelölt helyén, mivel a szobákat csak 14:00 óra után lehet elfoglalni. Ezt követően eldöntheti mindenki, hogy saját maga állítja össze a napi programot, vagy pedig idegenvezetőnkkel tart.

Elsőként egész napos fakultatív autóbuszos kirándulásra hívjuk utasainkat a sziget leglátványosabb városainak megismerésére. Az időjárás függvényében a híres Blue Grotto-nál (Kék Barlang) kezdjük kirándulásunkat, mely a sziget délnyugati részén található. Magas sziklákkal körülvett tengeri öböl, ahonnan indulnak a csónakok egy élvezetes közel fél órás körutazásra. Ezt követően kirándulunk a 260 méter magasan elhelyezkedő híres Dingli-sziklákhoz, ahonnan lenyűgöző a panoráma. Ez a sziget legmagasabb pontja. Következő megállónk az egykori főváros, a „csendes város”, Mdina lesz. Az arabok Medina-nak nevezték, ebből rövidült a mai név. Az ókori várfallal körülvett városban egyedülállóan keverednek a középkori és a barokk építészet stílusjegyei. A város főterén emelkedik a 17. századi Szent Pál Katedrális, a várfalról pedig szép látványban gyönyörködhet az idelátogató idegen. Utunkat folytatva Rabatban állunk meg. A hangulatos belvárosban elmegyünk a Szent Pál plébániatemplomhoz. A templom oldalához csatlakozik a St. Publius kápolna, amely a Máltai lovagok számára lett létrehozva. Alatta található a római időkben börtönként is szolgáló Szent Pál barlangja. A helyi hagyomány szerint itt tartották fogva Szent Pált.  Végül lehetőségünk lesz a Szent Pál katakombák megtekintésére is, melyet a római időkben temetkezésre használtak. Végül a sziget közepén fekvő Mosta városban állunk meg. La Rotunda templomát a 19. század második felében építették a római Pantheon mintájára. Hatalmas kupolája a negyedik legnagyobb a világon. Programunk végén még megállunk kis időre Ta´Qaliban, ahol szabadidő keretében lehetőség lesz helyi kézművesek termékeiből vásárolni. A kirándulásunk végén, késő délután visszatérünk szállodánkhoz. 

A nap további részében Sliemában sétálhatunk a tengerparti sétányon, és elkölthetjük vacsoránkat a korzó kínálta megannyi étterem valamelyikében, egy finom máltai bor kíséretében. Átmehetünk hajóval Vallettaba, ahol esti sétát tehetünk a farsangi lázban égő fővárosban, elvegyülve a színes forgatagban. Sőt, akinek kedve van, felfedezheti a híres-hírhedt máltai éjszakai életet is a szálláshelyünktől közel 5 kilométerre található Paceville vigalmi negyedben, mely a sziget éjszakai életének fellegvára, és farsang idején különösen „dübörög itt az élet”!


2.nap:

Reggelink után félnapos fakultatív kirándulásra invitáljuk utasainkat Vallettaba, máltai nevén Il-Belt (a város). Nevét alapítójáról, Jean Parisot de La Valette johannita nagymesterről kapta. Kishajóval megyünk szálláshelyünkről a sziget fővárosába, ahol a legfontosabb nevezetességeket tekintjük meg. Elmegyünk a Barakka kertbe, ahonnan fantasztikus a panoráma a Nagy Kikötőre, az azt övező épületekre és a Három Városra. Az Alsó-Barakka parkban, a kilátó falán, szemben a tengerrel van egy 2006. október 23-án avatott emléktábla, mely az `56-os magyar forradalomnak állít emléket. A Máltai Egyetem 1956-ban diákokat küldött a magyar felkelők megsegítésére, s bár nem jutottak tovább a magyar határnál, a szabadságharc emléke ma is él Máltán. Számos máltai család fogadott örökbe a forradalom után árván maradt magyar gyermekeket.  Érintjük a Nagymesterek Palotáját, barangolunk a hangulatos óváros zegzugos utcácskáiban. Sétánk végén egy húsz perces, 5D-s dokumentumfilm segítségével megismerhetjük a máltai történelem és kultúra színes és lenyűgöző epizódjait, kiderül miért lett Málta a lovagok szigete. A Malta5D egy új generációs színház, ahol a film igazi élményét élheti át. Felnagyított 3D film, mozgó székek, vízcseppek, illatok, levegő befújás, lábcirógatás. Egyedülálló élmény minden korosztálynak!

A nap további részében már a farsangi felvonuláson vehetünk részt egyénileg, ki-ki a maga kedve szerint. A máltai karnevál egy régi hagyomány, kezdete az 1400-as évekre nyúlik vissza, ellenállva az idő próbájának, ma nagy népszerűségnek örvend mind a helyiek, mind a külföldiek körében. Bárki megengedheti, hogy viseljen jelmezeket, maszkkal fedje az arcát, és az utcákon az ünnepek alatt csavaroghat. Kihagyhatatlan az ország egyik legizgalmasabb szezonális eseménye. A karnevál öt napon keresztül tart farsang végén. Pénteken kezdődik, és húshagyó kedden fejeződik be. A legnagyobb eseménye Vallettában van, ahol ezrek gyűlnek össze, és színes álarcosok, zenekarok, feldíszített autók vonulnak fel világító jelmezekben és groteszk maszkokban. A karnevál általában dél körül kezdődik az utcákon, és kora hajnalban fejeződik be a bárokban és klubokban. A karnevál idején egy különleges, hagyományos máltai desszert is kapható, a "Prinjolata". Nevét a máltai prinjol szóból kapta, ami fenyőmagot jelent és a töltelékben szoktak használni.

Délutánra ajánljuk, hogy fedezzék fel a Három Várost, melyek valójában a fővároshoz tartozó, különböző sajátossággal, egyedi bájjal rendelkező kerületek. Ide hajóval lehet átjutni. Isla (Senglea) Málta egyik erődített városa, máltai nevét az olasz sziget (Isola) névből kapta, sokáig a johanniták vadászterülete volt. A másik Bormla (vagy Bir Mula), olasz nevén Città Cospicua, a Nagy Kikötő közelében, öt dombon épült. A harmadik pedig Birgu (közismert olasz neve: Città Vittoriosa, magyarul: „Győzelmes Város”), ahol az Inkvizítor Palotája kihagyhatatlan látnivalója az ide látogató turistáknak.

Szálláshelyünkre mindenki kedve szerint térhet vissza Vallettából kishajóval.


3.nap:

Reggelit követően újabb fakultatív ajánlatunk a kirándulás kishajóval Vallettaba, a Szent János katedrálishoz, mely a sziget legnagyobb és leghíresebb székesegyháza. A 16. század végén a máltai lovagrend akkori nagymestere építtette, ma pedig a világ egyik legszebb barokk templomának tartják. Belső díszítése lenyűgözi az idelátogatókat. A templom leghíresebb és egyúttal legértékesebb műkincse Caravaggio alkotása, a Keresztelő Szent János lefejezése című festmény. A márványpadlózat alatt a lovagrend közel négyszáz lovagja és tisztje nyugszik. A katedrális szombaton déltől és vasárnap zárva van az idegenforgalom előtt, ezért tudjuk csak ezen a napon megtekinteni, amit viszont nem szabad kihagyni egy máltai programban!

Vallettaból történő visszatérést követően újabb egész napos fakultatív kirándulásra hívjuk utasainkat Málta második szigetére. Autóbusszal transzfer Cirkewwára, ahol kompra szállunk és húsz perc után érkezünk meg Għawdex szigetre, vagy ahogyan jobban ismert, Gozora. A legzöldebb máltai sziget, a legenda szerint ez az a hely, ahol Calypso elbűvölte Odüsszeuszt és hét évig révületben tartotta. A kikötőben egy másik autóbusz vár ránk. A sziget bejárása alatt ellátogatunk Xagħra községbe, ahol a Ġgantija egy kőkori megalitikus ikertemplom romja található. A név jelentése: „az óriásnőtől származó”, mivel a legenda szerint a templomot Sansunna, egy hatalmas istenasszony építette egyetlen éjszaka alatt. A szigeteken ez a legősibb építmény, több mint hétezer éves múltja van. Elmegyünk Dwejrára, mely a sziget egyik legszebb része a nyugati partnál. Itt állt az Azúr ablak nevű természetes kőhíd, amely  majdnem 100 méter magasan ívelt a partra merőlegesen egy tengerben álló kőoszlopig, azonban 2017-ben egy viharban sajnos teljesen összeomlott. Egy 400 méteres mélyedésben beltenger is kialakult itt, amely összeköttetésben áll a nyílt tengerrel. Jó idő és igény esetén motoros csónak segítségével ki is hajózhatunk a tengerre. Ellátogatunk még Xlendi halászfaluba is, mely a sziget déli oldalán fekszik. Kis homokos tengerpartja és csodás panorámája miatt igen népszerű a turisták körében. Végezetül nem marad ki a Rabat, angol nevén Victoria, a sziget nem hivatalos székhelye. A település máltai neve elővárost jelent, míg a Victoria nevet Viktória brit királynő tiszteletére kapta. Sétálunk az óváros központjában, ahol szabadtéri piacokat szoktak tartani. Megtekintjük Gozo történelmi erődjét, a Citadellát, innen csodálatos a kilátás a városra. Rövid szabadidőnk alatt lehetőségünk lesz ebédünk elfogyasztására és ajándékok vásárlására is. Ezt követően autóbuszunkkal visszamegyünk Mgarr kikötőbe, majd 20 perces kompozás után Cirkewwában újra autóbuszra szállunk. Sötétedéskor érkezünk vissza szálláshelyünkre, ahol még lehetőségünk lesz a tengerparton sétálni, vagy hajóval egyénileg a fővárosba bemenni.

4.nap:

A korai indulás miatt reggelinket hideg csomagként megkapva, elbúcsúzunk szálláshelyünktől és Máltától. Bérelt autóbusszal indulunk a repülőtérre. Várhatóan még dél előtt érkezünk meg Budapestre.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja:

2019. március 2-5. (szombat-kedd)                     

Menetrend:

 • Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B 06:00 – 08:20 Málta / járatszám: W6 2495
 • Málta 09:05 – 11:25 Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B / járatszám: W6 2496


Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt


Törzsutas részvételi díj: 94.900 Ft/fő            Részvételi díj: 99.900 Ft/fő

​A részvételi díj a mindenkori WizzAir repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyászt*,
 • repülőtéri illetékeket,
 • légkondicionált autóbuszt a transzferekhez,
 • 3 éjszakai szállást tengerpartközeli 3 csillagos szállodában, Valletta közelében, Gziraban, (a szállodába érkezéskor letétként szobánként 100 € kauciót kell fizetni készpénzben vagy bankkártyával, melyet távozáskor – amennyiben mindent rendben talált a szálloda – visszafizetnek, vagy visszaterhelnek a kártyára),
 • kontinentális büfé és angol reggelit a szállodában,
 • helyi idegenforgalmi adót,
 • a magyar nyelvű csoportkísérést,
 • ingyenes Málta térképet,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő díj az irodában:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 36.000 Ft.


A részvételi díjon felül az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • Feladható maximum 20 kg súlyú poggyász: jelenleg 28.000 Ft/fő, mely a Wizz Air mindenkori érvényes díjszabása szerint módosulhat.
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 14.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**
 • Oldalról tengerre néző szoba felára: 4.000 Ft/fő (egyágyas szoba esetén: 8.000 Ft)
 • Tengerre néző szoba felára: 7.500 Ft/fő (egyágyas szoba esetén 15.000 Ft).
 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 1.250 Ft/fő (18 év alatt), 2.500 Ft/fő (18-69 év), 5.000 Ft/fő (70-79 év), 6.000 Ft/fő (80 év és afelett).


A választható fakultatív programok díjainak irodánkban és a helyszínen fizetendő részei:

1. napi egész napos Blue Grotto–Dingli-sziklák–Mdina–Rabat–Mosta fakultatív kirándulás 

Az irodában fizetendő: 7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 25 €/fő– minimum 15 fő jelentkezése esetén.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt busszal, a parkolás, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.

A helyszínen külön fizetendő belépődíjak:

 • Blue Grotto hajózással: 8 €/fő, gyerek: 4 €/fő,
 • Mosta Dóm: 2 €/fő,
 • Rabat, Szent Pál katakomba: 5 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 4 €/fő, 6-11 év között: 3 €/fő,


2. napi félnapos Valletta  fakultatív kirándulás:

Az irodában fizetendő: 7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 18 €/fő – minimum 10 fő jelentkezése esetén.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza a vallettai hajójegyeket (Sliema–Valletta–Sliema között) oda és vissza, a belépőt a *Málta 5D filmre (magyar nyelven 9€/fő az egyéni belépő) egy üdvözlő itallal, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.


3. napi fakultatív kirándulás a Szent János katedrálishoz:

A helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 25 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 23 €/fő, 12 év alatt: 15 €/fő – minimum 10 fő jelentkezése esetén.

A kirándulás teljes díja tartalmazza a vallettai hajójegyeket (Sliema-Valletta-Sliema) oda és vissza, belépőt a Szent János katedrálisba (10 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 8 €/fő, 12 év alatt: ingyenes), a csoportkísérést és helyi magyar nyelvű idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.                


3. napi egész napos Gozo szigeti fakultatív kirándulás 

Az irodában fizetendő: 7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 30 €/fő – minimum 15 fő jelentkezése esetén.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt buszokkal, parkolási díjat, a Gozo-i hajójegyeket oda és vissza, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.

A helyszínen külön fizetendő belépődíjak:

 • Ggantija megalitikus templom: 9 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 7 €/fő, 6-11 év között: 5 €/fő,
 • Dwejra – Azur Ablak helye, csónakázási lehetőség az időjárás függvényében: 4 €/fő

Csoportos belépések esetén a belépődíjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


*Poggyászinformáció:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.

**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, magával viheti a fedélzetre az 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászát (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható), plusz a WIZZ Priority szolgáltatás révén még egy kisméretű táskát is, maximum 40 x 30 x 20 cm méretben (pl.: ridikül, laptop, vagy fotótáska)

Azon utasaink, akik a feladható 20 kg-os poggyászt igénylik, célszerű (maximum 40 x 30 x 20 cm-es) kézipoggyásszal érkezni a repülőtérre.

Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

           „Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.