Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

RODODENDRON VIRÁGZÁS A JELI ARBORÉTUMBAN, LÉKA VÁRA ÉS KŐSZEG

Május az év talán egyik legszebb időszaka. A csípős, hideg téli hónapokat magunk mögött hagyva az egyre melegebb nappalokat üdvözölhetjük, a megújuló természet pedig teljes szépségében kibontakozva várja a kirándulni vágyókat. Utazásunk során kiszakadunk a szürke hétköznapok monotonitásából, elmerülünk a Jeli arborétumban az örökzöldek és sokszínű virágmezők erdejében. Ezt követően Burgenlandban folytatjuk kirándulásunkat, mely során Léka lovagvárát látogatjuk meg.

Utunk első állomása a Vas megyei Kám község határában fekvő, a különleges rododendron virágzásáról is ismert Jeli Arborétum. A több mint 100 hektáros botanikus kertben megcsodálhatjuk a megannyi színben pompázó havasszépét, azaz rododendront, melynek jellegzetes illata átjárja az egész parkot. Az arborétum és egyedülálló gyűjteménye dr. Ambrózy-Migazzi István grófnak, korának legnagyobb botanikusának köszönhető. 1922-ben megkezdte a park építését és céljául tűzte ki, hogy elhozza Magyarországra az örök tavaszt. Fáradhatatlan munkásságának gyümölcse az arborétum, mely folyamatosan megújulva, halálát követően is fennmaradt, számos új növényfajjal bővülve.

A mesés látványtól és illategyvelegtől felfrissülve Ausztria Burgenland tartományába vesszük az irányt, hogy megismerhessük Léka romantikus és gótikus stílusban épült lovagvárának történetét, jelentős magyar vonatkozásait, és felfedezzük a megannyi titkot rejtő termeit. Talán sokan nem is gondolnák, hogy a templomos lovagok kötődésén túl, milyen ritkaság rejtőzik még a középkori várfalak között. A lékai várban él ugyanis Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniája, kiállítás formájában meg is ismerkedhetünk életmódjukkal.

A nap zárásaként ellátogatunk Kőszegre, a „legek” városába. Az „ország ékszerdobozában” található hazánk legrégebbi városháza, a legrégebbi fogadó, a legkisebb barokk stílusú ház. Szubalpin klímájának köszönhetően a legtisztább levegőjű város és az Alpok legkeletibb nyúlványa. Még sokáig sorolhatnánk érdemeit, de a városban tett közös városnézés mindennél többet mond. Kőszeg ráadásul az ország egyik műemlékekben leggazdagabb városa, hiszen a török csatát követően a pusztító háborúk elkerülték. A török ostrom hatalmas emberáldozatokat követelt, de mégis az oszmánok kiűzésének köszönhetjük a minden nap 11 órakor megkonduló harangszót és Jurisics Miklós túlerővel szemben aratott győzelmének legendáját. Szabadidőnkben mi magunk is felfedezhetjük a megannyi érdekességet kínáló várost, és megbizonyosodhatunk, hogy valóban működik az országban egyedülálló módon a becsületkassza. A házak körül elhelyezett székeken kínálják portékájukat az emberek, a perselyekbe pedig mindenki a maga érzése szerint beteheti a kiválasztott termék ellenértékét. Tartalmas napunkat követően Budapest felé vesszük az irányt, ahova a késő esti órákban érkezünk meg.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.

Az utazás időpontja: 2018. május 05. (Anyák napi hétvége, szombat)

                                        2018. május 12. (szombat)

Indulás:

  • 6:00 Blaha Lujza tér (Corvin Áruház parkoló)
  • 6:15 Batthyány tér (a vásárcsarnok előtti buszmegálló)

Érkezés haza: a késő esti órákban. 22 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 7.490 Ft/fő  Részvételi díj: 7.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

  • a szervezés díját,
  • utazást felsőkategóriás autóbusszal,
  • a túravezetést és magyar nyelvű idegenvezetést.

 

Kötelezően külön fizetendő:

  • ügyfél regisztrációs díj: 1.200 Ft/fő, amely az új utasok által az utazási irodában fizetendő,

 

Külön fizetendő belépődíj:

  • Jeli Arborétum: csoportos jegy 800 Ft/fő; D/Ny csoportos 600 Ft/fő; 3 éves kor alatti gyermekeknek az arborétum látogatása ingyenes,
  • Léka -Lockenhaus vára egyórás idegenvezetéssel: Felnőtt 12 €/fő; D/Ny 10 €/fő; Gyermek (6-16 éves korig) 8 €/fő

A belépődíjak a foglalási és parkolási díjakat is tartalmazzák. A díjak időközben változhatnak, amelyek összegét Forintban, illetve Euroban szedi össze az idegenvezető a buszon.

Baleset,- betegség- és poggyászbiztosítás irodánkban kedvező áron köthető.

 

Örömmel várjuk jelentkezésedet!

Üdvözlettel,

a Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

„Kultúrában utazunk!”