Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

HOSSZÚ HÉTVÉGE DÉL-LENGYELORSZÁGBAN

KRAKKÓ – LENGYEL TOSZKÁNA – FATEMPLOMOK VIDÉKE

Nemzeti ünnepünk előtt Dél-Lengyelországba invitájuk Utasainkat. Csodaszép tájakon járunk, világhírű nevezetességeket nézünk meg, bejárjuk a lengyel Toszkánát, magyar vonatkozású emlékhelyeket és kegyhelyeket keresünk fel, 14-15. századi fatemplomokkal ismerkedünk. A három nap alatt élvezhetjük a lengyel vendégszeretetet, és a különleges lengyel konyha remekeit.

1. nap

Kora reggel indulunk Budapestről. Útközben rövid fotószünetet tartunk az Árva folyó fölé emelkedő sziklaszirtre épült Árva váránál.  A Felvidék gyönyörű tájain át érkezünk meg Lengyelország történelmi fővárosába, Krakkóba, melynek óvárosa UNESCO Világörökség. Először az egykori koronázó város történelmi központjába, a Várnegyedbe megyünk, amely a 17. századig a királyok koronázási és temetkezési színhelye volt. Helyi idegenvezetővel megtekintjük a Wawel dombon emelkedő Királyi Palota (Wawel) reneszánsz kerengőjét, a reprezentatív királyi dísztermeket majd a Székesegyházat, abban a reneszánsz Zsigmond kápolnát, illetve a Nemzeti Pantheont, ahol többek Nagy Lajos királyunk lánya: Szent Hedvig valamint Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem is nyugszik. Ezt követően közös séta keretében körbejárjuk a középkori Európa egyik legnagyobb főterét (Rynek Glówny). Végig sétálunk az egykori Posztócsarnok árkádjai alatt, amely hajdan pezsgő életet folytató polgárok és kereskedők találkozóhelyeként szolgált. Megtekintjük a város egyik legszebb és talán leghíresebb templomát felemás tornyaival, a Mária-templomot, melynek tornyából a tatárjárás emlékét őrző harsonaszó hangzik minden órában, és jelentős ékessége Európa legnagyobb oltára, amit Veit Stoss, a híres nürnbergi szobrász a 15. században készített, összesen 200 faragott alakkal. A továbbiakban elsétálunk a Barbakánhoz, a Flórián-kapuhoz, és a Collegium Maiushoz (a Jagelló Egyetem legrégebbi épülete), ahol többek között a híres lengyel csillagász Kopernikusz is tanult. Elmegyünk még Krakkó egyik leglátványosabb városrészbe, a Kazimierz zsidónegybe. Városnézésünk során lehetőségünk lesz megkóstolni az ízletes lengyel konyha különlegességeit is. Az esti órákban elfoglaljuk a városban található szálláshelyünket.

2. nap:

Reggeli után folytatjuk városnéző sétánkat Krakkóban, amit az első nap nem tudtunk megnézni. Városnézésünk végén még sétálunk a Visztula partján, majd búcsúzunk Krakkótól és tovább indulunk a Kis-lengyelországi vajdaság (Malopolskie) területén. Elhaladunk a Szent II. János Pál templom mellett, melyet az egykori pápa még 2002-ben alapított és szentelt fel Isteni Irgalmasság Bazilikája néven. A zarándok központban magyar kápolna is található magyar szentekkel. Rövid kitérőt teszünk útközben egy fatemplomhoz, mely UNESCO Világörökség. Lipinica Murowana faluban látható a Szent Leonárd templom, mely a 15. században épült egy pogány szentély helyén. Teteje és falai zsindellyel borítottak. A szentély legfőbb büszkesége a gyönyörűen díszített belsőtér. Ezt követően a középkori óvárosáról és Árpádházi Szent Kinga által alapított klarissza kolostoráról ismert Ószandecbe érkezünk, amely Magyar-Lengyel Történelmi Emlékhely, a Dunajec és a Poprád folyó összefolyásánál épült. Szent Kinga fontos láncszeme annak a hosszú ideje tartó szoros barátságnak, mely a lengyel és a magyar nép között szövődött az évszázadok során. A város legjelentősebb műemléke a 14. század elejéről gótikus elemeket tartalmazó és a 17. században barokk stílusban átalakított Szentháromság templom valamint a hozzá tartozó klarissza kolostor. A kolostort körülvevő fal mellett áll a székelykapu, amit a Magyarok Világszövetsége ajándékozott a városnak. Körbe sétáljuk a gránitkövekkel borított középkori piacteret (Rynek). A főtéren és a környező utcácskákban több fából készült műemlék épület található. Végül az egykori Galíciai tartomány meghatározó településére, Újszandecbe megyünk. Rövid sétánk keretében itt is a hangulatos piacteret járjuk körbe és elmegyünk a 15. századi Szent Margit Bazilikához. A nap végén a városban található szálláshelyünkre megyünk, ahol vacsoránkat is elfogyaszthatjuk.

3. nap:

A közös reggelit követően a szandeci Beszkideken vezet keresztül utunk, tovább a lengyel Toszkána vidékén, varázslatos tájakban gyönyörködve utazunk az európai hírű Krynica Zdrój gyógy- és üdülőhelyre. Ennek a gyöngyszemnek a fő ékessége Európa legnagyobb melegház ivócsarnoka, ahol 23 forrásból fakadó ásványvizeket kóstolhatunk. Az 1807 óta ismert gyógyüdülőhelyen hangulatos sétálóutca, 19-20. század fordulóján épült szecessziós hangulatú szállodák és gyógyházak várják a vendégeket. Lehetőségünk lesz megpihenni, leülni egy kávéra a Magyar Korona Kávézóban, vagy felmenni siklóval a 742 méter magas Góra Parkowa csúcsra, és élvezni a kristálytiszta friss, hegyi levegőt. Lehetőségünk lesz egy kora ebéd vagy csak egy sütemény elfogyasztására is valamelyik étteremben vagy kávézóban. Miután átlépjük a lengyel-szlovák határt a Felvidék egyik legszebb városába, Bártfára megyünk. Az óváros reneszánsz, gótikus és barokk stílusban épült házakkal körülvett főterén sétálunk, mely UNESCO Világörökség. Külön szépsége a Fő térnek a Szent Egyed Bazilika gótikus szárnyasoltár-együttese valamint a reneszánsz lépcsőfeljáróval díszített Városháza. Kirándulunk az innen közeli Bártfafürdőre, melynek első írásos emléke még 1247-ből, IV. Béla király idejéből származik. A fürdő neve messze földön ismert volt, megfordult itt több európai uralkodó is, többek között Mária Lujza, Napóleon felesége, I. Sándor orosz cár és Sissi is. Körbe sétálunk a szépen gondozott fürdőpark területén, ahol szállodák, éttermek, kávézók várják a vendégeket, de találunk még itt egy skanzent is a környék építészeti emlékeivel, fatemplommal. Hazafelé indulunk, de útközben még megállunk egy rövid időre Hervartóban a 16. század végén tiszafából épült Assisi Szent Ferenc templomnál, majd Trocsányban a 17. századi Szent Lukács fatemplomnál. A tartalmas három nap után, élményekkel gazdagodva térünk vissza a késő esti órákban Budapestre, de még másnap a Nemzeti Ünnepünkön lesz egy napunk, hogy feldolgozhassuk élményeinket és kipihenhessük fáradalmainkat.

 Megjegyzés:

A programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.
A fatemplomoknak általában nincs állandó nyitva tartásuk. Elképzelhető, hogy nem minden esetben tudjuk azokat belülről is megtekinteni.


Az utazás időpontja: 2018. október 20-22. (szombat-hétfő) ünnepi hétvége


Indulás: 2018. október 20.

 • 6:00 Batthyány tér 7. (a villamosmegálló előtt)
 • 6:20 Nyugati tér (Nyugati pu. melletti parkoló)

Találkozó mindkét helyen 15 perccel indulás előtt.

Érkezés haza: 2018. október 22. (hétfő) a késő esti órákban, 22 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 37.990 Ft/fő    Részvételi díj: 39.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az utazást felsőkategóriás autóbusszal,

 • a középkategóriás szállodai elhelyezést Krakkóban és Újszandecben,

 • büféreggelis ellátással,

 • a magyar nyelvű idegenvezetést és városnézést csoportkíséréssel,

 • az ingyenes Krakkó belváros térképet,

 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő, amely az csak az új utasok által az utazási irodának fizetendő.
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 13.900 Ft/fő,
 • a városi sétákon alkalmazott audióseszköz bérleti díj: 25 zl/fő/3nap.

Az audióseszköz bérleti díj a buszon az idegenvezetőnek Zlotyiban fizetendő, amelynek összege időközben változhat. Az audiós eszközök átvételekor vállalom a 16.000 Ft kötbér megfizetését, a városnézések során az általam használt audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén.


Külön fizetendő fakultatív programdíjak és belépőjegyek:

 • Wawel Katedrális és a Királyi Palota dísztermei helyi idegenvezetéssel: F 38 zł/fő, GY/D/NY 31 zł/fő, minimum 20 fő esetén. A csoport létszáma legfeljebb 30 fős lehet.
 • Krynica Zdrój sikló: 17 zł/fő, 26 év alatt és 65 év felett: 14 zł/fő,
 • Vacsora Újszandecben a szállodában: 35 zł/fő (csirkeleves, grill csirke sült burgonyával, sütemény, juice, ásványvíz).

A belépődíjak helyi idegenvezetés díját, a foglalási és parkolási díjakat is tartalmazzák. A díjak a buszon az idegenvezetőnek Zlotyiban fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


Utasbiztosítás (baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás) irodánkban kedvező áron köthető.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

a Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

           „Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.

Iroda cím: Flórián Udvar 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet. Irodánk megközelíthető a Polgár utcai bejáraton felül a Flórián tér felől az OTP bankfiók melletti „A” épület bejáratán keresztül is.

Nyitva tartás: hétköznapokon 12-18 óra között

Telefonszám: +3630/592-6107

E-mail cím: info@pannoniatravel.hu

Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

Bankszámla adatok: HUF számla 12076910-01434992-00100007 (Raiffeisen)

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja