Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

A Pannonia Program- és Utazási Iroda természetjáró kirándulásának keretében az Alacsony-Tátrába kalauzoljuk Önöket. Tartsanak velünk, élvezzék a természet szépségeit, fedezzék fel a mozgás örömét, a hegyek csodáit!

EGYNAPOS SÍELÉS, SNOWBOARDOZÁS VAGY HÓTALPAS TÚRA AZ ALACSONY-TÁTRÁBAN, DONOVALY KÖRNYÉKÉN

Az Alacsony-Tátra nyugati szélén, csodálatos környezetbe települt Donovaly (magyarul Dóval) Szlovákia legismertebb síterepei közé tartozik. A havas hegyoldalakon való lesiklás mellett a környék kiváló túralehetőségeket is kínál a természetben elmerülni szándékozóknak.

A síelni vágyok 19 pályából álló, összesen 11 km-es rendszert használhatnak, amelyek tetejére 16 felvonó szállítja a téli suhanás szerelmeseit. A különböző hosszúságú és lejtésű útvonalak minden tudásszint számára kínálnak megfelelő terepet. A feljutást húzóliftek, 4 és 6 személyes ülőszékes, valamint egy 8 személyes kabinos felvonó biztosítja. Kiegészítő szolgáltatások: síkölcsönző, síszervíz, síiskola. A snowboardot használók számára 600 m hosszú pálya és snowboard park áll rendelkezésre. Az extrém mozgások kedvelői pedig a Riders Parkban csillogtathatják meg freestyle snowboard vagy freesí tudásukat.  Donovalyban sífutásra is van lehetőség: e sport kedvelői egy könnyű és egy közepesen nehéz útvonalon próbálhatják ki magukat.

A gyermekeket színvonalas FUNPARK és mini snowboard park várja, ami ideális számukra a tanuláshoz, gyakorláshoz. A kicsiket 9 varázsszőnyeg, azaz futószalagos gyermek sífelvonó és egy motoros síkörhinta is segíti, a sportolás mellett pedig a játék és a szórakozás több formája is rendelkezésre áll. Minden korosztály számára használható a korcsolyapálya.

A hótalpazást választók a környék legszebb útvonalán mehetnek végig, túravezetőink kíséretében. Táv: 15 km, szintemelkedés: 700 m; időtartama az időjárástól és körülményektől függően, pihenőkkel együtt: 6-7 óra.

Túránk kiindulópontja a Donovaly közelében egy szép völgyben megbúvó, és annak idején sok vendéget csábító Koritnyicafürdő. A Monarchia idejében létesített fürdőtelep fénye mára megkopott, azonban a felújításra váró épületek még így is tükrözik az egykori előkelő hangulatot. Elindulás előtt túravezetőink bemutatják és elmagyarázzák a hótalpak használatát, amiben hamar jártasságot is szerzünk majd a kirándulás első, legkönnyebb szakaszán. Megkóstoljuk az egyik felfakadó gyógyvízforrás vizét, és az erdőbe lépve megkezdjük túránkat a hegyek ölelésében. Enyhén emelkedő és jól járható úton indulunk a fenyvesben. Ez a terep épp alkalmas arra, hogy elég tapasztalatunk legyen a hótalp használatában. 1100 méteres magasságban érjük el a Hédeli-nyereg térségét, ahol pihenőt tartunk. Innen gerincúton folytatjuk, és emelkedő ösvényen a fahatár fölé kapaszkodunk. A táj egyre jobban kitárul, nagyszerű kilátást kapunk a környező hegyvidékre. Nyílt térszínen érkezünk útvonalunk legmagasabb pontjához, az 1330 méteres Kecskehát (Kozi chrbát) tetejére. A tető tiszta időben pompás körpanorámát ad: a közeli Alacsony-Tátra csúcsok mellett megjelennek a Nagy-Fátra vonulatai, távolabb a Polyána, a Vepor, a Kócs hegység látható, valamint a Selmec- és Körmöcbánya feletti ormok is megmutatják magukat.

Csúcsfotók elkészülte és a gyönyörködés után tovább vándorlunk a füves, hullámzó gerincen. Panorámaúton járunk, a következő kilométereken számos kilátópontot érintünk, többféle perspektívából is megcsodálva a környéket, alattunk pedig feltűnik célállomásunk, Donovaly síközpontja. Túránk utolsó szakasza lejmenet, elhagyjuk a gerincet és völgybe ereszkedve ismét a fenyők birodalmába jutunk. Elérjük a civilizációt jelentő sípályákat, majd beérkezünk az üdülőtelepre. Donovalyban több étterem, vendéglő is rendelkezésre áll, hogy megkóstoljuk a helyi specialitásokat, és jóllakottan, feltöltődve vágjunk neki a hazafelé tartó buszútnak.

Az utazás időpontja: 2018. március 10. (szombat)

Indulás:

 • 6:00 Batthyány tér 7. (a villamosmegálló előtt)
 • 6:15 Blaha Lujza tér (Europeum hotel melletti buszöbölben)

Találkozó mindkét helyen 15 perccel indulás előtt.

Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Vác (a pontos helyszínről irodánktól érdeklődjön)


Érkezés: a késő esti órákban, 22 óra körül.


Törzsutas részvételi díj: 6.600 Ft/fő           Részvételi díj: 6.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást megbízható, felsőkategóriás autóbusszal,
 • csoportkísérést és túravezetést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél regisztrációs díj: 1.200 Ft/fő, amely az új utasok által az utazási irodában fizetendő.
 • érvényes téli sport utasbiztosítás feltétele a túrán való részvételnek.

    Sí-Sztár utasbiztosítás (baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás) irodánkban kedvező áron köthető: 79 éves korig 665 Ft/fő, 80 éves kortól:            1.660 Ft.


Külön fizetendő díj:

 • hótalpak és a botok bérlése 12 €, amelynek díja a buszon az idegenvezetőnek  €-ban fizetendő,
 • sípálya bérlet és az esetleges sífelszerelés bérlés, és szánkópálya bérlet és az esetleges szánkóbérlés, amelyek díjai önállóan, €-ban fizetendők. 


Tudnivalók: a hótalp a téli túrázás egyik eszköze. Túrabakancsra rögzítve kiterjesztjük talpfelületünket, ezáltal jobban elosztjuk testsúlyunkat, ami azt eredményezi, hogy sokkal kevésbé süppedünk majd a hóba. A hótalpon való gyaloglás nem igényel különösebb technikát vagy felkészültséget. Néhány perc után mindenki kitapasztalja a helyes mozgást, és hamar belejön a megszokottól némileg eltérő járásba. A hótalpak kötése nem kíván speciális lábbelit, bármilyen magas szárú bakancsra felerősíthető. Lényeges kellék azonban a síbot, vagy túrabot, amelyekkel még könnyebbé és biztonságosabbá tesszük a haladást. Mind a hótalpat, mind a botokat irodánk bocsátja rendelkezésre térítés ellenében (természetesen sajátot hozhatunk), a használatot pedig a túravezetők mutatják be és magyarázzák el. Sí-, vagy téli túranadrág (helyettük: kamásli!) viselése fontos, elkerülendő hogy a hó bakancsunkba kerüljön.

A túra átlagos erőnléttel mindenki számára teljesíthető, sem a táv, sem a szint nem okoz kimagasló nehézséget, és a haladás ráérős tempóban történik majd, sietni nem kell. Azonban az időjárás megnehezítheti a túra teljesítését, csökkentheti élvezeti értékét (csapadék, szél, nagy hideg, alacsony látótávolság).

Öltözékünk, felszerelésünk alkalmazkodjon a téli körülményekhez! Bejáratott, megbízható túrabakancs, réteges ruházat, valamint kívülre szél-, vízálló kabát igen lényeges. Érdemes plusz tartalék ruházatot hozni magunkkal kis hátizsákban (pl. pulóver, kesztyű, sapka) átázás vagy fázás esetére. Az autóbuszban pedig hagyhatunk csere nadrágot, zoknit, pólót, valamint egy kényelmes váltócipőt, hogy ne a bakancsban üljük végig az utazást.

Megfelelő mennyiségű élelem (szendvicsek, csokik, kekszek, olajos magvak, stb), és innivaló (legalább másfél liter folyadék, legjobb termoszban meleg tea) elhozatala szintén lényeges.

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány kötelező a határátlépés miatt!

Pénzváltásra (HUF -> EUR) Donovaly információs irodában van lehetőség, de egyszerűbb megfelelő mennyiségű eurót otthonról hozni.

A túra táv: 15 km, szintemelkedés: 700 m; időtartama az időjárástól és körülményektől függően, pihenőkkel együtt: 6-7 óra.

Sípálya adatok:

 • Magasság: 914 – 1361 m
 • Szintkülönbség: 447 m
 • Sípályák hossza: 11 km
 • Fekete: 100 m, Piros: 5.9 km, Kék: 5 km
 • Liftek száma: 16
 • Sífutó pályák száma: 2 (2.8 km-es könnyű és 14.1 km-es közepes)
 • Snowboard pálya hossza: 600 m
 • Riders park
 • Korcsolyapálya
 • Funpark és mini snowboard park


Síbérlet 7 órás időtartamra (nem a megvétel időpontjától, hanem az első sílift használatától):

 • felnőtt: 28 €
 • nyugdíjas (1957-ig születettek): 22 €
 • ifjúsági (2000-2005 között születettek): 22 €
 • gyermek (2006-2011 között születettek): 20 €
 • kisgyermek (2012-től, felnőtt kíséretében): ingyenes
 • chipkártya letét: 2 €/kártya


Üzemidő:

Normál: 08:30 - 16:00
Esti síelés: 16:00 - 21:00 (a pályák egy részét bezárják, és néhányat hagynak nyitva 21h-ig)


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

a Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

           „Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Kolosy tér 2. (Kolosy piac épülete) I. emelet 11/A szám alatti irodánkban várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 és a +361/341-3682 telefonszámokon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.

Iroda cím: 1036 Budapest, Kolosy tér 2. I. emelet 10/B-11/A (A piac épületében, a Civil Ház mellett található Irodánk akadálymentesen, lifttel is megközelíthető.)

Nyitva tartás: hétköznapokon 12-18 óra között

Telefonszám: +3630/592-6107, +361/341-3682

E-mail cím: info@pannoniatravel.hu

Weboldal cím:www.pannoniatravel.hu

http://www.pannoniatravel.hu/kapcsolat.html

Bankszámla adatok: HUF számla 12076910-01434992-00100007 (Raiffeisen)

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja