Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

Anyáknapi feltöltődés Egerben és a Sódombjáról híres

Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdőben

Az édesanyák ünnepe alkalmából egy Stühmer csokoládéval fűszerezett, érdekességekben és legendákban gazdag útra hívogatjuk utasainkat Eger városába, egy könnyed kulturális sétára és egy egerszalóki fürdőzésre. 

Kép forrása: Adonis Villanueva / Pixabay
Kép forrása: Adonis Villanueva / Pixabay
Kép forrása: Jerzy Kociatkiewicz / Flickr
Kép forrása: Jerzy Kociatkiewicz / Flickr
Kép forrása: Andrea Tóth / Pixabay
Kép forrása: Andrea Tóth / Pixabay

Reggeli indulásunkat követően észak-kelet felé vesszük az irányt. A Bükk és a Mátra között folyó Eger patak völgyében fekszik Magyarország egyik gyöngyszeme, Eger városa. Gárdonyi regénye nyomán híressé vált magyar várvédők hazája számtalan kulturális és történelmi érdekességet ígér. Az egri vár mellett több török kori emlékkel is találkozhatunk, hiszen a város későbbi elestét követően 91 évig az oszmán birodalom része volt. Később püspökeinek és az általuk építtetett Egri bazilikának és Líceumnak köszönhetően az akkori kor egyik egyházi és tudományos központjává vált a város. A környék szőlőültetvényeinek köszönhetően Eger évszázadok óta az egyik legkiemelkedőbb magyar borváros, a világhírű bikavér mellett számos más kiváló bor hazája. 

Ebbe a sokszínű, borral, Stühmer csokoládéval és török kávéval ízesített városban teszünk először egy könnyed, érdekességekben és legendákban gazdag belvárosi sétát. Sétánk első állomásaként hazánk harmadik legnagyobb templomát, az Egri Bazilikát látogatjuk meg. A templomot 1831-36 között építették és az akkori kor legmeghatározóbb építésze, Hild József tervezte klasszicista stílusban. Míg falait néhány év alatt építették fel, addig gazdag belső terének kialakítása közel 120 évet vett igénybe. Orgonáját szakmájának legnagyobbja, a salzburgi Ludwig Mooser készítette. A templom érdekessége, hogy egyik oldalkápolnájában az eredeti könnyező máriapócsi kegykép másolata található és ebben a kápolnában őrzik azt a selyempárnácskát, amellyel az eredeti kegykép első könnyeit felitatták. Sétánkat folytatva megtekintjük kívülről az Egri Líceum épületét.  A Líceumot Eszterházy Károly gróf egri püspök építtette a 18. század végén egyetemi célokra. Megnyitásakor egyetemi rangot nem kapott az intézmény, így csak líceumként működhetett. Itt található a díszes Főegyházmegyei Könyvtár, ahol többek között Mikes Kelemen eredeti Törökországból írt leveleit, valamint egy Mozart levelet is őriznek. Tovább sétálva bepillantunk az Érseki Palota kertjébe és megnézzük annak bűbájos szobrait. A Dobó téren megismerkedünk az 1552-es év bátor várvédőinek titkaival és az egri vár török ostromának érdekességeivel. A téren megtekintjük továbbá a gazdag barokk belső teréről híres Minorita templomot.  Következő helyszínként megnézzük a Megyeháza híres kovácsoltvas kapuját, az ún. Fazola-kaput. Ez a különleges kapu a rokokó művészet legszebb művei közé tartozik és részletgazdag díszítése miatt olyan, mintha egyfajta 1761-ben készült, háromdimenziós részletkereső játék lenne. Sétánk utolsó állomásaként hazánk első csokoládégyárának, a Stühmer csokoládénak mintaboltját és kávézóját keressük fel, ahol irodánk megrendelésére kóstolót kapunk a híres töltött csokoládékból és lehetőségünk lesz vásárolni is a finomságokból. Fakultatív programként a velünk tartó utasokkal meglátogatjuk a Líceum 18-19. században Európa-hírű csillagászati oktatásának hajdan helyt adó tornyát, az ún. Varázstornyot.  Az optikatörténeti kiállítás és a panoráma terasz mellett itt található az optikai különlegességnek számító Camera Obscura. Ez a besötétített szobában lévő hatalmas méretű fényképezőgép a város élő képét egy fehér asztallapra vetíti ki. A képen láthatjuk, hogy abban a pillanatban mi is történik a város valamely adott pontján. Az eszközt maga Hell Miksa tervezte 1776-ban, ez Európa legrégebbi, ma is működő ilyen berendezése. 

A városi sétát követő szabadidőnkben ebédelhetünk a város egyik hangulatos éttermében, sétálhatunk az egri várban, vagy akár megkóstolhatjuk az Eger környéki szőlőültetvények finom borait is. 

Programunk utolsó állomásaként Egerszalókra utazunk, ahol a 3 órás szabadidőnk alatt a környék különleges Sódombjának lábánál lévő hangulatos termálvizes medencékben lazíthatjuk el izmainkat és töltődhetünk fel testben és lélekben. Egerszalók Sódombja igazi kuriózum, melyet a föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz hozott létre. A 65-68 C◦-os ásványi anyagokban igen gazdag gyógyvíz folyamatosan építi ezeket az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér mészkőképződményeket. Az évek során a sódomb a környék szimbólumává és védjegyévé vált. Az Európában egyedülálló látványhoz hasonló természeti képződmény még két helyen található a világon, Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yellowstone Nemzeti Parkban.

Fürdőzés után kora este indulunk haza, és a késő esti órákban érkezünk meg Budapestre. 

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2020. május 3., (vasárnap)


Indulás:

 • 6:30 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
 • 6:45 Blaha Lujza tér (Europeum előtti buszöböl)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.


Érkezés: az esti órákban 22.00 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 7.990 Ft/fő              Részvételi díj: 8.490 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)


Választhatóan külön fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 80 év alatt 400 Ft/fő; 18 év alatt: 200 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
 • Egri Bazilika látogatásához szükséges templomi adomány: 300 Ft felnőtteknek, 100 Ft diákoknak (Ezt perselybe kell bedobni, ezért kérjük utasainkat, hogy apróval készüljenek) 
 • Egri Líceum Varázstorony belépő: 
  • Camera Obscura, Panorámaterasz, Csillagászati Múzeum, Varázsterem, Optikatörténeti kiállítás: 1.300 Ft/fő, Ny (igazolvánnyal) 1.000 Ft/fő,
  • Camera Obscura, Panorámaterasz, Csillagászati Múzeum: 500 Ft/fő, Ny (igazolvánnyal) 300 Ft/fő,
 • Egerszalók Saliris Resort & Spa fürdőbelépő 3 órás időtartamra: F 3.400 Ft/fő 65 év felett: 2.500 Ft; gyermekeknek 3-14 év között: 2.000 Ft/fő,
 • Egerszalók Saliris Resort & Spa fürdő szauna: 2.200 Ft/fő.

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás, a parkolás díjait és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg:

http://pannoniatravel.hu/jelentkezes

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

A bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni.

Online ügyintézés

A szerződéskötés érdekében nem szükséges befáradnia irodánkba, kényelmesen otthonról is intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel. Az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.

Személyes ügyintézés

Iroda cím: Flórián Udvar 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet.

Irodánk megközelíthető a Polgár utcai bejáraton felül a Flórián tér felől az OTP bankfiók melletti „A” épület bejáratán keresztül is.

Nyitva tartás: keddtől – csütörtökig 12.00 és 18.00 között

Irodánkban csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Kérjük, a gyorsabb ügyintézés érdekében, szíveskedjen előre időpontot foglalni az irodába e-mailben (info@pannoniatravel.hu) vagy telefonon (+3630/592-6107). Emellett kérjük, küldje el számunkra előzetesen a foglaláshoz szükséges adatokat, hogy elő tudjuk készíteni a foglalását.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.


Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

Bankszámla adatok: HUF számla 10404065-50526968-72661005 (K&H)

Engedélyszám: U001537

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja

ÁSZF – utazási feltételek: http://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek