Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

A TITOKZATOS BOSZNIA ÉS HERCEGOVINA FELFEDEZÉSE

ahol a kereszténység és a muzulmán vallás jól megfér egymás mellett

Különleges természeti szépségek és kincsek, a világ 12 legszebb vízesésének egyike, török és oszmán kultúra emlékei, dzsámik, mecsetek, katolikus és ortodox templomok, Csontváry emlékek, piramisok vagy különleges természeti képződmények, Szűz Mária jelenése, délszláv háború mementói. Ezek mind Bosznia-Hercegovina rejtélyei. Tartson velünk ezen a szép utazáson és próbáljuk együtt megismerni és megfejteni a titkokat!

1.nap:

Csoportkísérőnk a Liszt Ferenc Repülőtéren várja utasainkat, majd menetrendszerinti járatunkkal a délelőtti órákban érkezünk Szarajevó repterére, ahol már várni fog ránk a helyi idegenvezetőnk, akivel a négy nap során felfedezzük Bosznia-Hercegovinát. Bérelt autóbuszunkkal elindulunk, és egy tagadhatatlanul erős kezdéssel a Neretva partján épült, tragikus sorsú Mostar lesz az első állomásunk. A város, és az UNESCO Világörökség részét is képező folyó felett ívelő kőhíd még Csontváryt is megihlette. Elsétálunk arra a helyre, ahol a művész megihlette a híd és a völgy festői képének megörökítése. Hercegovina legnagyobb és legromantikusabb óvárosa, amely még napjainkban is a török hódoltság 15-16. századi hangulatát idézi, köszönhetően a mecseteknek, dzsámiknak, kézműves termékek bazári forgatagának.

Következő megállónk Blagaj település. Legfontosabb látnivalója a 17. század második felében alapított derviskolostor. A ma is látható épület a 19. század közepén jött létre, néhány évvel ezelőtt felújították és most teljes szépségében várja a látogatókat. A dervisek a középkori keresztény szerzetesekhez hasonlóan elvonult életet éltek. A kolostor épületének elhelyezkedése gyönyörű. A kétemeletes épület a Buna folyó forrása fölé épült. Az épületbe belépve ne felejtsük el, a muzulmán vallás előírásait be kell tartani! A cipőt le kell venni és a bejáratnál hagyni. Csak hosszú nadrágban mehetünk be, a nőknek pedig a vállukat és a fejüket is el kell takarniuk az erre a célra kihelyezett kendőkkel. A kolostor erkélyéről fantasztikus a kilátás a Buna forrásbarlangjára, az épület fölött magasodó sziklafalra és a folyó kékeszöld vízére. A folyó partján és a zátonyain számos vendéglő van. Közvetlenül a zubogó víz partján ihatunk egy törökös kávét!

A nap utolsó állomása Međugorje (magyar jelentése: „Hegyközti“). Hercegovina többségében horvátok által lakott területén található. A helység nemzetközi ismertségre tett szert 1980-tól kezdve olyan események révén, melyekben fiatalok azt újságolták, hogy megjelent nekik Szűz Mária. A római katolikus egyház ezeket a jelenéseket a mai napig nem ismerte még el. Ennek ellenére évente több mint egymillió zarándok keresi fel a települést. Szálláshelyünk elfoglalását követően lehetőség lesz egyénileg felfedezni a zarándokhelyet: Szent Jakab zarándok templom, Mária Jelenések Hegye. Kései vacsoránkat a szálláshelyünkön is elfogyaszthatjuk, mely a település központjában, a nevezetességek szomszédságában található.

2.nap:
Reggeli a szállodában, majd visszatérünk az ország fővárosába, de előtte autóbuszunkkal egy körutazást teszünk az ország szívében, érintve a híres jajcei vízesést, Bosznia középkori székhelyét, Travnikot, és az egyre híresebb „visokoi piramisok”-at.
Első megállónk Jajce, a középkori Bosnyák Királyság utolsó fővárosa és királyi székhelye. A város neve a tojás szóból ered, utalva ezzel a hegy alakjára, melyen elhelyezkedik. A központban található a 15. században épült vár, melyet Mátyás király foglalt vissza a törököktől. Emlékét a bejáratnál tábla is őrzi. Elmegyünk a 15. században sziklába vájt katakombákhoz, majd a török időkben mecsetté átalakított templomhoz. A városban a Monarchia idejében épült házakat is láthatunk. Jajceben található a világ 12 legszebb vízesésének egyike, még Csontváry is megfestette. A vízesés 17 méter magasból zúdul alá a Pliva-tó és az Orbász folyó találkozásánál. A központtól 5 km-re a tavon 20 középkori vízimalom áll, melyek a mészkőpartra épültek. A tó és a vízimalmok tíz éve Bosznia – Hercegovina Nemzeti Emlékművei. Itt tartózkodásunk ideje alatt lesz egy kis időnk egyénileg is sétálni a városban, illetve leülni egy étteremben és megkóstolni valamelyik jellegzetes bosnyák ételt, mint például a "Bosanski lonac" amit hagyományosan a bányászok ettek és a gulyáshoz lehet hasonlítani. Borjú, marha vagy birkahús az alapja, burgonyát, hagymát, sárgarépát, paprikát és többféle fűszert tesznek bele. Általában savanyítva és cserépedényben tálalják. De ismert nemzeti étel itt a ćevapi és a baklava is.

Tovább utazva Travnikban állunk meg, ahol az ország egyik legszebb dzsámija van, a Šarena, vagyis a Tarka dzsámi. A földszintjén egykor vásárcsarnok működött. A város egyik legkellemesebb helye a Plava voda, azaz Kék víz, mely egy hatalmas karsztforrás. Körülötte kávézók sokasága, az egyikbe mi is leülhetünk megkóstolni egy bosnyák kávét. Travnik első európai stílusú épületét a magyar Galantay Gábor építtette. A város neves szülötte a Nobel-díjas író, Ivo Andrić. Bolyonghatunk a város hangulatos török-bosnyák házai között, a girbe-gurba utcákban türbékbe botlunk és megtekinthetjük a Hadzsi Ali bég által a 18. században épített óratornyokat.

Mielőtt Szarajevóba érkeznénk, még megállunk Visokoban, ahol egyes feltételezések szerint megtalálták Európa legrégebbi és legnagyobb piramisait, bár vannak kutatók, akik természetes hegyeknek tartják ezeket a kiemelkedéseket. A feltárások jelenleg is tartanak. Eddig kilenc piramis alakzatot találtak meg. A legnagyobb közülük a Nap piramis.

Az esti órákban érkezünk meg szarajevói szálláshelyünkre, ahol vacsoránkat is elfogyaszthatjuk.

3.nap:
Reggelinket követően egész napos fakultatív kirándulásra hívjuk vendégeinket Bosznia-Hercegovina fővárosába, Szarajevóba, melyet „Európai Jeruzsálemnek” is neveznek. Belekóstolhatunk a három fő világvallás harmóniájába. Itt kelet és nyugat kultúrája megfér egymás mellett. Talán a világ egyetlen olyan városa, ahol katolikus és ortodox templom, mecset, zsinagóga egymás közelében található. Sétálunk a városközpontban: török műemléképületek, óváros, Császár-Dzsámi. Felkeressük azt a helyet, ahol 1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd ellen Gavrilo Princip merényletet követett el, amely az I. Világháború kirobbanásához vezetett. Természetesen nem maradhat ki a közismert Baščaršija, a kézművesek utcája sem. Ellátogatunk az 1984-ben tartott Téli Olimpiai Játékok színhelyére is.

Elmegyünk a repülőtér kifutópályája alatt található 800 méter hosszú alagúthoz is, melyet Szarajevó ostroma idején ástak annak értekében, hogy ellássák az elzárt várost. Négy éven át ez az alagút biztosította a várossal az egyetlen kapcsolatot a külvilággal. Ezért a „Reménység alagútjának” is nevezik. Jó idő esetén ellátogatunk még a Boszna folyó forrásához is, mely egy festői parkkal körülvett területen található a város szélén. A tartalmas nap folyamán lesz idő arra is, hogy leüljünk egy ebéd elfogyasztására, vagy akár csak egy kávéra és süteményre.

A nap végén visszatérünk a már jól ismert szállodánkba, ahol vacsoránkat is elfogyaszthatjuk. Elbúcsúzva a helyi vezetőnktől készülődünk a hazaútra.

4.nap:

A közös reggelinket követően autóbuszunkkal a repülőtérre megyünk, és felejthetetlen élményekkel a hátunk mögött, visszautazunk Budapestre, ahová déli órákban érkezünk meg.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2019. május 26-29. (vasárnap-szerda)                

Menetrend:

 • Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B 9:40 – 10:45 Szarajevó / járatszám: W6 2237
 • Szarajevó 11:25 – 12:30 Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B / járatszám: W6 2238

Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt


Törzsutas részvételi díj: 68.900 Ft/fő        Részvételi díj: 74.900 Ft/fő

A megjelölt  részvételi díj, az utazásra történő jelentkezéskor, a mindenkori WizzAir repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így annak összege emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • 1 db a fedélzetre felvihető maximum 40 x 30 x 20 cm nagyságú (maximum 10 kg súlyú) kézipoggyászt, amit az Ön előtti ülőhely alatt kell elhelyezni
 • repülőtéri illetékeket,
 • légkondicionált autóbuszt a transzferekhez és a 1-2. napi autóbuszos utazást Szarajevo-Mostar-Blagaj-Međugorje és Jajce-Travnik-Visoko útvonalakon.
 • 2 éjszakai szállást Szarajevóban 3 csillagos szállodában és 1 éjszakai szállást Međugorjeban 4 csillagos szállodában,
 • büféreggelit a szállodában,
 • a magyar nyelvű csoportkísérést, idegenvezetést (a fakultatív kirándulásokon felül),
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő díjak:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő, amely az irodában fizetendő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén.
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás, amely az irodában előre fizetendő,
 • egyágyas felár: 13.900 Ft, amely az irodában előre fizetendő,
 • Idegenforgalmi adó, audiós eszköz díj: 20 €, amely az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő.


A részvételi díjon felül az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • Fakultatív vacsora három napra: 8.000 Ft/fő, amely az irodában előre fizetendő,
 • Feladható maximum 20 kg súlyú poggyász: 18.000 Ft/fő, amely az irodában előre fizetendő, és a Wizz Air mindenkori érvényes díjszabása szerint módosulhat,
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 14.000 Ft/fő (oda-vissza útra)** , amely az irodában előre fizetendő, és a Wizz Air mindenkori érvényes díjszabása szerint módosulhat,
 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 2.500 Ft/fő/4 nap; 18 év alatt: 1.250 Ft/fő/4 nap, amely az irodában előre fizetendő


Egésznapos gyalogos és autóbuszos Szarajevó és környéke fakultatív kirándulás a 3. napon:

 • Az irodában előre fizetendő: 4.000 Ft/fő, amely tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt busszal, a szervezés és a foglalások díjait.
 • Az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő: 25 €/fő, amely az tartalmazza a csoportkísérés és a helyi magyar nyelvű idegenvezetés, a parkolás díjait.
 • Várható belépődíjak: Visoko piramisok: 10 €, pisztrángozás a Buna forrásnál: 8 €, szarajevói kabinos felvonó: 12 €, reptér alatti alagút és múzeum: 12 €, Boszna folyó forrás: 2 €, fiákerezés 3,5 km fasoron: 8 €.

A csoportos belépések esetén a belépődíjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, magával viheti a fedélzetre a felvihető maximum 40 x 30 x 20 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt, plusz a WIZZ Priority szolgáltatás révén még egy 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászát (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható).


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.