Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

BOLOGNA – RAVENNA - FERRARA

Olaszország egyik legnépesebb városába, a gasztronómia fellegvárába, Bolognába repülünk vendégeinkkel ezen az őszi hétvégén. A meghitt óvárosban egymást érik a román, gótikus és reneszánsz épületek, de a város büszkélkedhet a világ első egyetemével is. Utazásunk harmadik napján fakultatív kirándulás keretén belül Ravennát, Ferrarát felkeresve, UNESCO Világörökség emlékeket is megismerhetünk.

1.nap:

Délidőben indulunk menetrendszerinti járatunkkal a Liszt Ferenc Repülőtérről és a kora délutáni órákban érkezünk meg Emilia-Romagna régió székhelyére, Bolognaba, a Guglielmo Marconi repülőtérre.

Bérelt autóbuszunkkal szálláshelyünkre utazunk, majd mindössze hat megálló erejéig, helyi közlekedési eszközt igénybe véve jutunk az óvárosba, ahová mintegy háromórás városnézésre hívjuk vendégeinket. A város legismertebb tere a Piazza Maggiore, amely mai formáját a 15. században kapta. A teret a középkori Bologna legfontosabb épületei veszik körbe, melyek közül a legrégebbi az 1200-ban épített Palazzo del Podestá. A Palazzo d'Accursioban a városháza működött több mint 700 éven keresztül egészen 2008-ig. A Basilica di San Petronio az ország ötödik legnagyobb temploma, amelyben 25 ezer embert is le tudnak ültetni. A grandiózus épületet eredetileg a világ legnagyobb székesegyházának tervezték, ahogy azt tették Milánóban, Sienában és Firenzében is, de a nagyratörő álmokat IV. Piusz pápa nem engedélyezte. A bazilika alapkövét 1390-ben rakták le, de csak 1954-ben szentelték fel, és a fő homlokzat a mai napig befejezetlen. Állítólag a tervek szerinti elképesztő költekezésnek is nagy szerepe volt abban, hogy Luther Márton szembe fordult a katolikus egyházzal. A templomot 2006-ban terroristák akarták felrobbantani, mert a templomban található 15. századi freskó Mohamed prófétát ábrázolja a pokolban, akit démonok gyötörnek. Szinte minden út erre a bazilika terére vezet, és a városban sétálók számára lehetetlen, hogy valamikor ne itt kössenek ki. Gyakran tartanak itt zenei fesztiválokat is. Érdemes leülni egy taraszon vagy egy trattoriában elfogyasztani egy pizzat, pastát vagy valamilyen más helyi specialitást. Este közösen vagy akár egyénileg visszatérünk szálláshelyünkre.

2.nap:

Reggelinket követően, ismét helyi busszal jutunk el Bologna óvárosba, ahová egész napos gyalogos városnézésre hívjuk vendégeinket.

A Piazza del Nettunon látható a város egyik szimbóluma, a kora barokk Neptun szökőkút, amely a tenger duzzadó erejű istenét és dús keblükből vizet csorgató nőalakokat ábrázol. A város közepén van Bologna másik szimbóluma a két leghíresebb tornya, az 1109-ben épült 98 méter magas Asinelli és a következő évben épített fele olyan magas Garisenda, amelyek egymás felé dőlnek. A new yorki World Trade Center ikertornyainak tervezőjét is ezek a tornyok ihlették meg. Az Asinelli toronyba fel lehet menni gyalogosan, de a 498 lépcső megmászása az öreg, sokszor szűk falépcsőkön csak edzett látogatóknak ajánlott. Innen 300 m-re helyezkedik el a 60 méter magas, a 12. század második felében épült Torre Prendiparte, melyet Coronata-torony-nak is hívnak.

A Piazza Galvanin található az Archiginnasio (korábbi egyetemi főépület), mely ma Emilia-Romagna tartomány legnagyobb könyvtárának ad otthont. Bologna egyik legfontosabb, legjelentősebb épülete, a 16. századból. A külön látogatható, a 17. század első felében épült anatómiai színház, mely az Archiginnasio fő attrakciója. Meg lehet tekinteni, milyen előadóteremben tanultak a korabeli orvostanhallgatók anatómiát. Ellátogatunk még Santuario di Santo Stefano bazilikához, mely eredetileg hét templom egymásba építve, és ezer éves időszakot ölelnek fel. Ezek közül a Santi Vitale e Agricola 4. századi, ezzel Bologna legrégebbi temploma. Egy 13. századi udvar, és egy kápolna is a templomegyüttes részét képezi. Nem nagyon látni máshol ilyet. Gyönyörű, békés hely. A Piazza San Domenicón van a Basilica di San Domenico. Itt nyugszik Szt. Domonkos, a nevét viselő rend megalapítója. A templomot az ő síremlékének méltó elhelyezése érdekében építették a 13. században.

Az 1088-ban alapított bolognai egyetem a világ legelső egyeteme, megelőzve az Oxfordi Egyetemet és a párizsi Sorbonne-t. Ha időnk engedi látogatást teszünk az ún. FICO-ban, amely az olasz gasztronómia látványos tárháza. A belvárosból ingyenes shuttle busszal közelíthetjük meg.

Sétánk végén érdemes leülni a központban, ahol mindig sok ember, remek hangulat, és persze sok diák, utcazenész és mutatványos van. A gasztronómia fellegvárában remek éttermek, kávézók várják a fáradt turistákat. Természetesen a séta alatt lesz szabadidő is, amikor betérhetünk egy ebéd vagy csak egy kávé, sütemény elfogyasztására, illetve a nap végén itt ajánljuk a vacsora elköltését is.

Szabad időnkben a festészet kedvelői ellátogathatnak a Pinacoteca Nazionaleba (Művészeti Múzeum). A képtárban 13-18. századi festmények vannak. Főleg bolognai, és Bolognához kapcsolódó festők képei, mint Raffaello, Giotto, Guidio Reni, de El Grecónak és Tintorettónak is került itt alkotása kiállításra. Itt általában nincs tömeg, mint a hasonló galériákban Rómában vagy Firenzében. Főleg azok számára érdekes, akik érdeklődnek a vallásos témájú, kora középkori és reneszánsz festmények iránt.

Programunkat követően idegenvezetőnk útmutatásával közösen, vagy egyénileg térhetünk vissza szállodánkba.

3.nap:

Közös reggelinket követően ezen a napon is egész napos programlehetőséget kínálunk vendégeink számára Ravennaba és Ferraraba.

A délelőttöt Itália egyik legrégebbi városában, Ravennában töltjük, melyet csatorna köt össze az Adriai-tengerrel. Kora keresztény műemlékei az UNESCO Világörökség részét képezik. Óvárosi sétánk során a Piazza del Popolon, árkádos házak között találjuk a Palazetto Veneziano-t. A 16. században épült, de a lodzsájához 6. századi oszlopokat is felhasználtak. A Garibaldi téren érintjük Dante mauzóleumát, mely túlzás nélkül is kötelező látnivaló a városban. A Basilica di Sant’Apollinare in Classe a 6. század első felében épült a város védőszentjének sírhelye fölött. Csodálatos mozaikok és márványszarkofágok díszítik. A Basilica di Sant'Apollinare Nuovo a 6. század első felében épült, gyönyörű, 1500 éves mozaikokkal. A Szent Vitus bazilika az egyik legfontosabb ókeresztény műemlék egész Olaszországban. A 6. századi műemlék tipikus ókeresztény építészeti stílusokat hordoz magán. Ebben a bazilikában egyesül a keleti művészet és a nyugati hagyomány. Közös sétánkat követően, szabadidőnkben lesz lehetőségünk egyéni ebédünk elköltésére.

Délután a Pó folyó fő ágának egyik elágazásában található Ferraraba megyünk. A város 15-16. században élte fénykorát, az Este család uralma alatt, akik fényűző, de egyben művészetpártoló udvarukba vonzották a kor legnagyobb költőit. A főbb látnivalók is főként az Este családhoz kapcsolódó művészeti emlékek. A várost a mai napig is 9 km hosszú fal veszi körül, amelynek legnagyobb része szintén a 15-16. században épült. A legismertebb épületek egyike a Castello Estense, ami a város közepén található négy saroktornyú vár, és várárok veszi körül. A Palazzo del Municipiot a 18. században építettek újjá, és az Este család korai rezidenciájaként szolgált. Nem messze innen van a San Giorgo katedrális, ami a 12. század elején épült, a campanile pedig reneszánsz. Kóstoljuk meg a város jellegzetes édességét, amelyet eleinte karácsonykor készítettek. A sütemény fő alkotóeleme a kakaó. Mandulát, mogyorót is tesznek bele és étcsokoládéval öntik le. Pan del Papa-nak nevezték el, ebből alakult ki a mai neve a Pampepato.

Estére visszatérünk szálláshelyünkre. Vacsorát ezen az estén is a szálloda környékén lévő éttermek valamelyikében ajánljuk, de akár helyi autóbusszal be is mehetünk ismét az óvárosba.

4.nap:

A reggelit követően, kihasználva az időt a kora délutáni menetrendszerinti járatunkig, egy rövid, de különleges fakultatív programra invitáljuk vendégeinket. A szállodai kijelentkezést követően, bérelt autóbuszunkkal, a várostól délnyugatra vesszük az irányt, hogy felkeressük a festői környezetben 300 méterrel a város fölé magasodó Santuario di Madonna di San Luca bazilikát. A templom a városból a világ leghosszabb (3,8 kilométeres) fedett, árkádos útján is megközelíthető, amely 666 boltívet tartalmaz. Bizony nem lenne könnyű a gyaloglás felfele, de aggodalomra nincs okunk, hiszen buszunk segítségével küzdjük le a tekintélyes szintemelkedést. A dombról szép a kilátás Bolognára, és környékére. Közel egyórás ott tartózkodásunkat követően visszatérünk az esetlegesen a szállodában maradt útitársainkért, majd együttesen indulunk tovább a repülőtérre. A biztonsági kapun áthaladva még vásárlásra is juthat némi idő a „vámmentes” boltokban, amelyekben kedvünkre válogathatunk, stílszerűen, a gasztronómiai termékek közül is. A menetrendszerinti járatunkkal mintegy másfél óra repülést követően érkezünk meg Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2019. október 12-15. (szombat-kedd)

                       

Menetrend:

 • Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B 10:50 – 12:15 Bologna / járatszám: W6 2355
 • Bologna 12:50 – 14:15 Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B / járatszám: W6 2356


Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt


Törzsutas részvételi díj: 104.900 Ft/fő     Részvételi díj: 109.900 Ft/fő

A megjelölt részvételi díj, az utazásra történő jelentkezéskor, a mindenkori WizzAir repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így annak összege emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • 1 db maximum 40 x 30 x 20 cm nagyságú (maximum 10 kg súlyú) kézipoggyászt*,
 • repülőtéri illetékeket,
 • légkondicionált autóbuszt a transzferekhez,
 • 3 éjszakai szállást, 3 csillagos bolognai szállodában,
 • bővített (sonkával és sajttal kiegészített) kontinentális reggelit a szállodában,
 • a magyar nyelvű csoportkísérést (a fakultatív idegenvezetéseken kívül),
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő díjak az irodában:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,
 • 2 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 25.000 Ft,
 • helyi idegenforgalmi adó, audiós eszköz: 20 €/fő (a helyszínen az idegenvezetőnek €-ban fizetendő).A részvételi díjon felül az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • Feladható maximum 20 kg súlyú poggyász: jelenleg 22.000 Ft/fő, mely a Wizz Air mindenkori érvényes díjszabása szerint módosulhat.
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 16.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**
 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 1.350 Ft/fő (18 év alatt), Felnőtt 2.700 Ft/fő, 5.400 Ft/fő (70-79 év), 9.500 Ft/fő (80 éves kortól).


A választható fakultatív programok díjainak irodánkban és a helyszínen fizetendő részei:

2. napi egész napos Bologna városnézés: 

 • Az irodában fizetendő: 5.000 Ft/fő, minimum 15 fő jelentkezése esetén, 15 fő alatti létszám esetén a díj arányosan emelkedik. A fakultatív kirándulás díja tartalmazza a csoportkísérés és idegenvezetés, a szervezés díjait.


3. napi egész napos Ravenna-Ferrara kirándulás:

 • Az irodában fizetendő: 7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 50 €/fő, minimum 15 fő jelentkezése esetén, 15 fő alatti létszám esetén a díj arányosan emelkedik. A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt busszal, városi behajtási és parkolási díjak, útdíjak, a csoportkísérés és idegenvezetés, a szervezés díjait is.


4. napi kb. 2 órás kirándulás a Santuario di Madonna di San Luca bazilikához:

 • Az irodában fizetendő: 2.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 10 €/fő, minimum 15 fő jelentkezése esetén, 15 fő alatti létszám esetén a díj arányosan emelkedik. A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt busszal, a csoportkísérés és idegenvezetés, a szervezés díjait is.


A helyszínen fizetendő belépők és helyi tömegközlekedés díjai:

 • Bologna autóbuszjegy: 1,30 €/fő/1 út (75 percig érvényes)
 • Belépőjegyek várható összege: 35-45 €/fő*Poggyászinformáció:

A részvételi díjban szereplő 1 db maximum 40 x 30 x 20 cm nagyságú (maximum 10 kg súlyú) kézipoggyászt felviheti az utastérbe magával, és azt az Ön előtti ülőhely alatt kell elhelyeznie.


**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, magával viheti a fedélzetre az 1 db maximum 40 x 30 x 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kézipoggyászát (kisméretű táska: ridikül, laptop, fotótáska), és azt az Ön előtti ülőhely alatt kell elhelyeznie. Plusz a WIZZ Priority szolgáltatás révén még egy 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható).Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg:

http://pannoniatravel.hu/jelentkezes

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

A bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni.

Online ügyintézés

A szerződéskötés érdekében nem szükséges befáradnia irodánkba, kényelmesen otthonról is intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel. Az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.

Személyes ügyintézés

Iroda cím: Flórián Udvar 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet.

Irodánk megközelíthető a Polgár utcai bejáraton felül a Flórián tér felől az OTP bankfiók melletti „A” épület bejáratán keresztül is.

Nyitva tartás: keddtől – csütörtökig 12.00 és 18.00 között

Irodánkban csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Kérjük, a gyorsabb ügyintézés érdekében, szíveskedjen előre időpontot foglalni az irodába e-mailben (info@pannoniatravel.hu) vagy telefonon (+3630/592-6107). Emellett kérjük, küldje el számunkra előzetesen a foglaláshoz szükséges adatokat, hogy elő tudjuk készíteni a foglalását.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.