Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

BÁLINT NAPI KIRÁNDULÁS A MÁTRÁBAN

- FELDEBRŐ, PARÁD, GALYATETŐ -

HÁZI DISZNÓTOROS EBÉD LEHETŐSÉGGEL

A téli Mátrába hívjuk utasainkat. Kirándulásunk során felkeressük az Európa hírű Árpádkori Szent Márton templomot, keresztülutazunk a Mátrán, megismerkedünk a parádi Kocsimúzeummal és Cifra Istállóval, ellátogatunk hazánk egy legkedveltebb magaslati üdülőhelyére. Programunk kiegészülhet egy ízletes, disznótoros ebéddel.

Reggeli indulásunkat követően első megállónk Feldebrő lesz. A település központjában áll a Szent Márton templom. Egyedülálló építészeti kialakítású altemploma, érintetlenül fennmaradt középkori freskóival a XI. századi építészeti emlékeink egyik legkiemelkedőbb Európa hírű műemléke. Itt vannak hazánk legépebben megmaradt Árpád kori falfestményei. Az altemplom eredetileg az Aba nemzetség temetkezési helyéül szolgáló sírtemplomnak épült. Aba Sámuel még uralkodása előtt építette, majd halála után ide is temették.

Tovább haladva Tarnaszentmária települést érintjük, ahol egy dombtetőn áll hazánk egyik legrégebbi és legkisebb még ma is működő temploma.  A templom alapítása még 973-ra vezethető vissza. A templom stílusa és szerkezete egyértelműen bizánci hatásról árulkodik. A külső falon néhány középkori faragást láthatunk. A templomot kívülről tekintjük meg.

A nap további részében a Mátra hegyvonulatai között utazunk. Így érkezünk meg a népszerű kiránduló- és üdülőhelyre, Parádra. A 18. század második felében timsó tartalmú gyógyvizet is találtak itt, melyet manapság fürdő- és ivókúra formájában hasznosítanak. Parádfürdőn állunk meg, érintjük az Ybl Miklós által tervezett Állami Kórház épületét, majd az 1880-ban, szintén Ybl tervei alapján épült eklektikus stílusú Cifra Istállót tekintjük meg, mely ma a lovak mellett a Kocsimúzeumnak is helyet ad. A kiállítás, a kerék feltalálásától, a díszes főúri hintókig átfogó képet ad a kocsi készítés történetéről. Eredeti 19-20. századi díszes hintók között látható itt az országházi és az esztergomi díszhintó is. A parádi program végén lehetőségünk lesz egy igazi, házi disznótoros ebédet elfogyasztani egy hangulatos, helyi étteremben.

Tovább haladva autóbuszunkkal felmegyünk az ország harmadik legmagasabban fekvő csúcsának, a 964 méter magas Galya-tető déli oldalán található Galyatető országos hírű magaslati üdülőhelyre, mely Mátraszentimre egyik településrésze. Sétálunk a kristálytiszta, friss, hegyi levegőn, gyönyörködhetünk a téli Mátra képeiben. Felkeressük a helyi kis kápolna előtt felállított Kodály Zoltán mellszobrot. A neves zeneszerző 1941-től szinte minden esztendőben eltöltött hosszabb – rövidebb időszakot a Nagyszállóban, ahol a tiszteletére egy kis emlékszobát is berendeztek. Itt látható  Kisfaludy Stróbl Zsigmond mellszobra és Kodály zongorája, míg a falakon a Mester mátrai tartózkodása során készült fotókat helyezték el.

Tovább haladunk a Mátra gerincén, így érkezünk meg a Zagyva patak völgyébe. Utolsó megállóhelyünk Mátraverebély lesz, ahol a település legértékesebb számon tartott kincsét tekintjük meg, a monumentális, torony nélküli római katolikus templomot, melyet már 1210-ben oklevél említett és hazánk egyik legjelentősebb román alapokra épített, kora gótikus műemléke. Mérműves, gótikus ablakai jól érzékeltetik a középkor hangulatát. Az eredeti román templomot először gótikus, majd barokk stílusban alakították át. Az épületben 15. századi gótikus freskók vannak, míg a kőből faragott szószék 16. századi, késői reneszánsz stílusú.

Egy tartalmas, de szép nap estéjén Pásztó és Hatvan érintésével fogunk visszaérkezni Budapestre.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja:

2019. február 16. (szombat)                      


Indulás:

 • 7:00 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
 • 7:15 Nyugati pályaudvar melletti parkoló

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szilas pihenőhely M3 autópálya, 12 km,
 • Kerekharaszti pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,


Érkezés: az esti órákban 20:00 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 6.490 Ft/fő              Részvételi díj: 6.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 400 Ft/fő/1 nap; 18 év alatt: 200 Ft/fő/1 nap, amely az irodában fizetendő,
 • Feldebrő, Szent Márton templom: 1200 Ft/fő, D/Ny: 700 Ft/fő
 • Parád, Kocsimúzeum és Cifra Istálló: 700 Ft/fő, D/Ny: 400 Ft/fő
 • Disznótoros ebéd Parádon (Orja leves, májas és véres hurka, sült kolbász, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, házi sütemény): 3.500 Ft/fő

A díjak a buszon az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

      „Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.