Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

BÁLINT NAPI KIRÁNDULÁS A MÁTRÁBAN

- FELDEBRŐ, PARÁD, GALYATETŐ -

HÁZI DISZNÓTOROS EBÉD LEHETŐSÉGGEL

A téli Mátrába hívjuk utasainkat. Kirándulásunk során felkeressük az Európa hírű Árpádkori Szent Márton templomot, keresztülutazunk a Mátrán, megismerkedünk a parádi Kocsimúzeummal és Cifra Istállóval, ellátogatunk hazánk egy legkedveltebb magaslati üdülőhelyére. Programunk kiegészülhet egy ízletes, disznótoros ebéddel.

Reggeli indulásunkat követően első megállónk Feldebrő lesz. A település központjában áll a Szent Márton templom. Egyedülálló építészeti kialakítású altemploma, érintetlenül fennmaradt középkori freskóival a XI. századi építészeti emlékeink egyik legkiemelkedőbb Európa hírű műemléke. Itt vannak hazánk legépebben megmaradt Árpád kori falfestményei. Az altemplom eredetileg az Aba nemzetség temetkezési helyéül szolgáló sírtemplomnak épült. Aba Sámuel még uralkodása előtt építette, majd halála után ide is temették.

Tovább haladva Tarnaszentmária települést érintjük, ahol egy dombtetőn áll hazánk egyik legrégebbi és legkisebb még ma is működő temploma.  A templom alapítása még 973-ra vezethető vissza. A templom stílusa és szerkezete egyértelműen bizánci hatásról árulkodik. A külső falon néhány középkori faragást láthatunk. A templomot kívülről tekintjük meg.

A nap további részében a Mátra hegyvonulatai között utazunk. Így érkezünk meg a népszerű kiránduló- és üdülőhelyre, Parádra. A 18. század második felében timsó tartalmú gyógyvizet is találtak itt, melyet manapság fürdő- és ivókúra formájában hasznosítanak. Parádfürdőn állunk meg, érintjük az Ybl Miklós által tervezett Állami Kórház épületét, majd az 1880-ban, szintén Ybl tervei alapján épült eklektikus stílusú Cifra Istállót tekintjük meg, mely ma a lovak mellett a Kocsimúzeumnak is helyet ad. A kiállítás, a kerék feltalálásától, a díszes főúri hintókig átfogó képet ad a kocsi készítés történetéről. Eredeti 19-20. századi díszes hintók között látható itt az országházi és az esztergomi díszhintó is. A parádi program végén lehetőségünk lesz egy igazi, házi disznótoros ebédet elfogyasztani egy hangulatos, helyi étteremben.

Tovább haladva autóbuszunkkal felmegyünk az ország harmadik legmagasabban fekvő csúcsának, a 964 méter magas Galya-tető déli oldalán található Galyatető országos hírű magaslati üdülőhelyre, mely Mátraszentimre egyik településrésze. Sétálunk a kristálytiszta, friss, hegyi levegőn, gyönyörködhetünk a téli Mátra képeiben. Felkeressük a helyi kis kápolna előtt felállított Kodály Zoltán mellszobrot. A neves zeneszerző 1941-től szinte minden esztendőben eltöltött hosszabb – rövidebb időszakot a Nagyszállóban, ahol a tiszteletére egy kis emlékszobát is berendeztek. Itt látható  Kisfaludy Stróbl Zsigmond mellszobra és Kodály zongorája, míg a falakon a Mester mátrai tartózkodása során készült fotókat helyezték el.

Tovább haladunk a Mátra gerincén, így érkezünk meg a Zagyva patak völgyébe. Utolsó megállóhelyünk Mátraverebély lesz, ahol a település legértékesebb számon tartott kincsét tekintjük meg, a monumentális, torony nélküli római katolikus templomot, melyet már 1210-ben oklevél említett és hazánk egyik legjelentősebb román alapokra épített, kora gótikus műemléke. Mérműves, gótikus ablakai jól érzékeltetik a középkor hangulatát. Az eredeti román templomot először gótikus, majd barokk stílusban alakították át. Az épületben 15. századi gótikus freskók vannak, míg a kőből faragott szószék 16. századi, késői reneszánsz stílusú.

Egy tartalmas, de szép nap estéjén Pásztó és Hatvan érintésével fogunk visszaérkezni Budapestre.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2020. február 15. (szombat)                      


Indulás:

 • 7:00 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl (néhány fő előzetes jelentkezése esetén nem áll meg a busz)
 • 7:15 Nyugati pályaudvar melletti parkoló

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Szilas pihenőhely M3 autópálya, 12 km,
 • Kerekharaszti pihenőhely, M3 autópálya, MOL benzinkút, 51 km,


Érkezés: az esti órákban 20:00 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 7.490 Ft/fő           Részvételi díj: 7.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.500 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 400 Ft/fő; 18 év alatt: 200 Ft/fő,
 • Feldebrő, Szent Márton templom: 400 Ft/fő (adomány)
 • Parád, Kocsimúzeum és Cifra Istálló: 500 Ft/fő
 • Disznótoros ebéd Parádon (Orja leves, májas és véres hurka, sült kolbász, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, házi sütemény): 3.500 Ft/fő

A díjak a buszon az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg:

http://pannoniatravel.hu/jelentkezes

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

A bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni.

Online ügyintézés

A szerződéskötés érdekében nem szükséges befáradnia irodánkba, kényelmesen otthonról is intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel. Az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.

Személyes ügyintézés

Iroda cím: Flórián Udvar 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet.

Irodánk megközelíthető a Polgár utcai bejáraton felül a Flórián tér felől az OTP bankfiók melletti „A” épület bejáratán keresztül is.

Nyitva tartás: keddtől – csütörtökig 12.00 és 18.00 között

Irodánkban csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Kérjük, a gyorsabb ügyintézés érdekében, szíveskedjen előre időpontot foglalni az irodába e-mailben (info@pannoniatravel.hu) vagy telefonon (+3630/592-6107). Emellett kérjük, küldje el számunkra előzetesen a foglaláshoz szükséges adatokat, hogy elő tudjuk készíteni a foglalását.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.


Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

Bankszámla adatok: HUF számla 12076910-01434992-00100007 (Raiffeisen)

Engedélyszám: U001537

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja