Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

BAJMÓC, A FELVIDÉK MESEKASTÉLYA,  RHODODENDRON VIRÁGZÁS MALONYÁN, SELMECBÁNYAI VÁROSNÉZÉS

Kép forrása: Cosmin Iovan/Pixabay
Kép forrása: Cosmin Iovan/Pixabay
Kép forrása: JacLou DL/Pixabay
Kép forrása: JacLou DL/Pixabay
Kép forrása: Rudo Mlich/Wikimedia
Kép forrása: Rudo Mlich/Wikimedia

Ember alkotta és természeti szépségekben gazdag, üdítő felvidéki utazásra hívjuk utasainkat ezen a szép májusi szombaton. Elsőként a mesébe illő külsejéről és csodálatos épségben megmaradt belső termeiről híres kastélyt látogatjuk meg. Sétálunk a kastélyt körülölelő ősfás parkban és megnézzük Mátyás királyunk kedvenc, több mint 700 éves hársfáját. Ezt követően Közép-Európa egyik legeredetibb növénygyűjteményét, a Malonyai Arborétumot látogatjuk meg. A kellemes májusi időben szabadon élvezhetjük az örökzöld és lombhullató fák, valamint a rhododendronok pompázatos színkavalkádját. Utunk utolsó állomásaként az egyik híres bányavárost ismerhetjük meg.

Kora reggeli indulásunkat követően Esztergomnál lépjük át a határt és a délelőtti órákban érkezünk meg a Zsitva folyó partján épült Taszármalonyára. A település határában található Malonyai arborétumot 1892-ben Dr. Ambrózy-Migazzi István alapította felesége birtokán, mintegy 70 hektárnyi területen. Ambrózy Trianont követően a Kemeneshátra költözött, ahol a saját birtokán hozta létre Kám határában a Jeli arborétumot. Itt is temették el 1933-ban, 64 évesen. A malonyai arborétumban több mint kétezer növényfajta található. Ezek közül is kiemelkedik a ritkaságnak számító tengerparti óriásfenyő és több ázsiai eredetű fafajta. Május és június azok a hónapok, melyek legalkalmasabbak a védett park látogatására. Ebben az időszakban borulnak virágba a leggyönyörűbb növények, köztük a megannyi színben pompázó rhododendron, más néven havasszépe vagy hangarózsa, melynek számtalan változata lelhető fel itt, virágzás idején pedig meseszép színkavalkáddal, és elképesztő illatfelhővel borítják be az arborétumot. Sétát teszünk az arborétumban, érintve az örökzöld és lombhullató rhododendronokat, valamint elhaladunk az 1894-ben épült jellegzetes toronnyal rendelkező egykori romantikus kastély előtt.

Folytatjuk utunkat, és kora délutáni órákban érkezünk meg Bajmóc bájos városkájába.

Kora délutáni órára tekintettel először lehetőségünk lesz az ebéd elfogyasztására, illetve szabad idő eltöltésére.

A szabadidőnk után, a kastélyparkon át vezető rövid sétánk során lesz alkalmunk megcsodálni a kastélyt az őt körül ölelő várárkokban létrehozott tavacskák oldaláról, melyekben, ha szerencsénk van, hattyúkat is láthatunk.

A vár előtt megtekintjük a Felvidék legidősebb, több mint 700 évesre becsült hársfáját, melyet a hagyomány szerint Csák Máté ültetett 1301-ben. Úgy tartják, hogy a fa terebélyes lombjának árnyékában Mátyás király számos rendeletet hozott, tanácskozásokat és reneszánsz lakomákat is tartott.

A Nyitra folyó völgyéből kiemelkedő mésztufa  sziklaszirten  fekvő bajmóci kastély stratégialag jól védhető helyén már a honfoglalás korában is favár állhatott. Ezt a monda szerint egy Bojnik nevű rablólovag építtetette. Kővárrá itt is csak a tatárjárás után alakították át az épületet, melyet ezt követően a leghíresebb nemesi családok birtokoltak. Tulajdonosai közé tartozott a trencséni Csák Máté, valamint Mátyás király törvénytelen gyermeke, Corvin János is. Később az akkor gótikus kastélyt a bányászati vállalkozásaikból meggazdagodott Thurzó család alakíttatta igazi reneszánsz, főúri családi rezidenciává. Mai romantikus alakját a kastély utolsó tulajdonosa az örök agglegény, Pálffy János gróf idején nyerte. A gróf 1889-1910 között az épületet 3 millió aranykoronás költséggel Hubert János budapesti műépítésszel alakíttatta át a közép-franciaországi  Loire folyó mellett álló várak mintájára. A világháborúkat követő államosítást után a kastély állami rendezvények színhelyéül szolgált, az emiatti állagmegóvás következtében termei ép állapotban vészelték át a 20. századot. 

A Pálffy család által átalakított kastély a maga 365 ablakával, bonyolult folyosó és díszes lépcsőház rendszerével, mintegy 180 szobájának láncolatával, termeinek jórészt eredeti berendezéseivel, művészi falburkolataival és faragott bútoraival  a monarchia korabeli idők főúri pompájába repít minket vissza. Kastélylátogatásunk során a legszebb termeken haladunk végig. Többek között meglátogatjuk az Arany szalont, melynek mennyezetét arannyal beborított 183 hársfa angyalka díszíti. Megnézzük a Kék termet, melynek falán magyar királyok portré néznek vissza ránk. Átsétálunk a kastély Téli kertjén, ahol régen a főurak szabadidejükben játszottak, kártyáztak. Felmászunk a kastély tornyába, hogy onnan tekintsünk le a környékre, mint egykoron egy igazi várvédő. Meglátogatjuk a híres várátalakító, Pálffy János síremlékét.  Végül megnézzük a vár alatti természetes barlangot, mely a kastély lakói számára biztosíthatott menedéket külső támadás esetén.

A kastélylátogatást követőén, úton hazafelé Selmecbányán állunk meg, hogy az UNESCO által világörökséggé nyilvánított óvárosában tegyünk egy rövid közös sétát. Városlátogatásunk során megismerkedünk a település eredetlegendájával, felkeressük a történelmi hangulatú Szentháromság teret. A teret oldalról a Bányászati Akadémiához tartozó épületek szegélyezik, köztük a Bányabíróság épületével,  közepén pedig a Felvidék egyik legnagyobb, barokk Szentháromság oszlopát találjuk. Megtekintjük kívülről a város megerősített templomból kialakított Óvárát és a törökök ellen épített Újvárát, vagy más néven Leányvárat. Messziről láthatjuk majd történelmi Magyarország talán legszebb Kálváriáját, amely a 727 méter magas a Kálváriahegyén három templom egymás fölé épített láncolataként került kialakításra. Az alsó templomot a szlovák, a középsőt a magyar, a felsőt pedig német templomnak is nevezik. Sétánk zárásaként megismerkedünk a  bányászati vekkerórával, azaz a klopácskával is.

Kora este indulunk vissza Budapestre, de ezúttal Parassapusztánál lépjük majd át a határt. Visszaérkezés a késő esti órákban várható.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2020. május 16. (szombat)

Indulás:

 • 6:15 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
 • 6:30 Nyugati Pályaudvar (parkoló)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Érkezés: 2020. május 16-án 21:30 körül


Törzsutas részvételi díj: 8.490 Ft/fő Részvételi díj: 8.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 •  a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 •  a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,


Választhatóan fizetendő díjak:

 •  Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megléte az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 600 Ft/fő,
 • Malonyai arborétum: Felnőtt 4 €/fő, Nyugdíjas/Diák/Gyermek: 3 €/fő,
 • Ebéd Bajmócon: 9 €/fő
  • A menü: Húsleves, Juhtúrós sztrapacska sült kolbásszal és szalonnával, Almás rétes
  • B menü:  Fokhagymakrémleves, Sült sertéshús párolt káposztával és knédlivel, Cseresznyés burgonyagombóc
 • Bajmóc vára vezetéssel: Felnőtt 12 €/fő, Nyugdíjas: 9 €/fő, Diák (15-18 év között, igazolvánnyal) 8 €/fő, Gyermek (6-15 év között) 6 €/fő

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztató:

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

A bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni.

Online ügyintézés

A szerződéskötés érdekében nem szükséges befáradnia irodánkba, kényelmesen otthonról is intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel. Az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.

Személyes ügyintézés

Iroda cím: Flórián Udvar 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet.

Irodánk megközelíthető a Polgár utcai bejáraton felül a Flórián tér felől az OTP bankfiók melletti „A” épület bejáratán keresztül is.

Nyitva tartás: keddtől – csütörtökig 12.00 és 18.00 között

Irodánkban csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Kérjük, a gyorsabb ügyintézés érdekében, szíveskedjen előre időpontot foglalni az irodába e-mailben (info@pannoniatravel.hu) vagy telefonon (+3630/592-6107). Emellett kérjük, küldje el számunkra előzetesen a foglaláshoz szükséges adatokat, hogy elő tudjuk készíteni a foglalását.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.

Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

Bankszámla adatok: K&H Bank: 10404065-50526968-72661005

Engedélyszám: U001537

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja

ÁSZF – Utazási feltételek: http://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek ​