Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

BADACSONYI SZÜRETI FELVONULÁS

KÜLÖNLEGES KÖRUTAZÁS A KÁLI MEDENCÉBEN

Tartalmas, nyarat búcsúztató és őszt idéző kirándulásra hívjuk utasainkat. Utunk során megtekinthetünk egy hagyományos szüreti felvonulást, majd egy érdekes és különleges időutazás részesei is lehetünk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Káli-medencében, ahol őshonos állatokkal ismerkedhetünk, geológiai csodát láthatunk, sőt még egy 8 millió éves vulkán belsejébe is bekukkanthatunk. A nap végén a nagy törökverő, Kinizsi Pál emlékének adózunk.

Reggeli indulásunkat követően Badacsonyba vezet utunk. Útközben megállunk egy fotó szünetre Örvényesen a Balaton-felvidék értékes ipartörténeti emlékénél, az országos hírű, ma is működőképes felülcsapós vízimalomnál. Már 1055-ben állt itt vízimalom, melyet a 18. század közepén újjáépítettek a Pécsely-patak partjára. Nagy fakerekét egy kis vízesés forgatja. Ezt követően még egy rövid fotószünetet tartunk a szív alakú sírköveiről ismert Balatonudvariban található műemlék temetőnél. Hogy ki és miért faragta “szív alakúra” a sírköveket, azt a mai napig rejtély övezi.

Utunkat folytatva Badacsonytomajba érkezünk, ahol 10 órakor indul a hagyományos szüreti felvonulás az ország borrendjeivel, a környező települések küldöttségeivel, melyet néptáncosok és hagyományőrző csoportok kísérnek. Az Európában szinte egyedülálló - csupán még egy ilyen másik van a kontinensen - bazalt kőből épített, neoromán Szent Imre plébániatemplom előtt történik a szőlő harang megáldása, majd két kilométert halad a menet a 71-es számú főúton Badacsony központjáig. Akinek kedve van, végig kísérheti gyalogosan a színes kavalkádot, a többiek autóbusszal utaznak Badacsonyba. A felvonulás érkezését várva közel egy órás szabad programunk alatt megnézhetjük az Egry József Emlékmúzeumot, amely a Balatont és Badacsonyt oly sokszor megörökítő festő egykori műterem házában lett berendezve. Megkóstolhatjuk a híres badacsonyi borokat neves borászatok pincéiben vagy teraszain, mint például a Szeremley Borházban, a Laposa Birtokon, a Borbély Borteraszon.

A szüreti programot követően felkeressük a közeli Káptalantóti településen a Liliomkert termelő piacot, ahova csak üres gyomorral lehet érkezni! Képtelenség megállni, hogy ne kóstoljuk végig az ott árusító őstermelők portékáit. Házi készítésű pogácsák, lángosok, rétesek, sajtok, szalámik, badacsonyi termelői borok csábítják az éhező és szomjazó turistákat. Természetesen mindezekből otthonra is vásárolhatunk magunknak. De az étkek mellett kézműves és iparművészeti portékák is kínálják magukat.

Kora délután tovább indulunk és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park geológiai, természeti és néprajzi értékeivel ismerkedünk meg.

Elsőként a Salföldi Majorba látogatunk. A Káli-medence kapujában, a Nemzeti Park szívében helyezkedik el ez a major, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. Egy működő gazdaság életét ismerhetjük meg, ahogy végig sétálunk a majorság főutcáján tájjelegű lakóházak között. Olyan őshonos álatokkal találkozhatunk, mint például a mangalica, bivaly, rackajuh, puli vagy az őshonos lófajtánk, a gidrán. A major fűszer- és gyógynövénykertjében illatos élmények részesei lehetünk. Megismerkedhetünk a gyógynövények, "csodafüvek" hatásaival, felhasználási módjaival. Külön találunk még szekér és kocsi kiállítást is, mely hagyományos eszközök segítségével a múlt használati tárgyait mutatja be.  A fogadóépületben pedig meg lehet kóstolni a vidék ízeit is. A gyerekeket állatsimogató és a tájba illeszkedő játszótér is várja.

Tovább utazva Kékkutat érintjük, ahol nem csak a Káli-medence legrégebbi 18. században épített, eredetileg zsúpfedeles, szabadkéményes népi lakóházát találjuk, hanem itt vezetett a rómaiak útja Aquincum irányába, és a legenda szerint az itt feltörő savanyúvíz Theodóra bizánci császárné kedvenc itala volt. Így a kisközség az ásványvizével világhírű lett.

Ezután Szentbékkállára érkezünk, ahol a medence egyik legnépszerűbb és leglátványosabb természeti csodáját találjuk, a kőtengert. Az itt található hatalmas sziklák a Pannon-tenger üledékéből kerültek a felszínre, a vidék legjelentősebb geológiai értéke. Kisebb ház nagyságú és furcsa formájú kövek hevernek itt. A környék nevezetessége az Ingókő, amely egy nagyobb kőtábla és a szélére állva kibillenthető.

Végül Monoszlón állunk meg, ahol a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely található. A Káli-medence kapujának őre a 337 méter magas Hegyestű. Az egykor itt működő bazalt kőbánya lefejtette a bazalt kúp egy részét, így a visszamaradt bányafal felfedi számunkra egy nyolc millió évvel ezelőtt működő vulkán belsejét. Ez a látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A vállalkozó kedvűek felmehetnek a bazaltkúp tetejére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a magyar tengerre és a Balaton-felvidékre. Egy panoráma térkép segítségével pedig azonosíthatjuk a környező hegyeket. Szabadtéri kőpark is található itt, melynek segítségével egy geológiai időutazáson is részt vehetünk.

Kirándulásunk záró programja Nagyvázsonyban lesz. A felvidék egyik legjellegzetesebb vára található itt, melyet 1472-ben Hunyadi Mátyás a törökverő Kinizsi Pálnak adományozott, később pedig a Zichy család birtokolta. A vár legjellegzetesebb látnivalója a középkori öregtorony. A múzeumban a vár egykori életét mutatják be. Van itt középkori börtön, lovagterem, sőt még árnyékszék is. A toronyból lenyűgöző a kilátás a környékre. A várkápolnában pedig Kinizsi Pál vörös márvány szarkofágjának fedőlapját láthatjuk. Végül elsétálunk még a Pálos kolostor romjaihoz. Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend épülete a késő gótikus egyházi építészet egyik kiemelkedő alkotása, még romjaiban is figyelemre méltó. A Szent Mihály templomot és a hozzá tartozó kolostort még a 15. század második felében építették. Itt temették el Kinizsi Pált, a várban a sírköve található.

Szürkületkor indulunk vissza, és az esti órákban érkezünk meg kiinduló állomásunkra.


Az utazás időpontja:  2018. szeptember 09. (vasárnap)              

Indulás:

 • 6:00 Nyugati pályaudvar melletti parkoló
 • 6:15 Batthyány tér (a Vásárcsarnok előtti buszmegállóban)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, Agip benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km


Érkezés: az esti órákban 21 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 7.490 Ft/fő           Részvételi díj: 7.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)


Külön fizetendő díjak:

 • Egry József Emlékház: 900 Ft/fő, GY/D/NY: 450 Ft/fő,
 • Salföldi Major: 600 Ft/fő, D/NY: 500 Ft/fő, GY: 400 Ft/fő,
 • Hegyestű Geológiai Bemutatóműhely: 800 Ft/fő, D/NY: 700 Ft/fő, GY: 500 Ft/fő,
 • Kinizsi Múzeum helyi vezetéssel: 1.300 Ft/fő, GY/NY: 1.000 Ft/fő.

A belépődíjak a foglalási és parkolási díjakat is tartalmazzák. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás irodánkban kedvező áron köthető.

Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

a Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

„Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.