Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

AZ ORSZÁG ZÖLD KINCSEI: BARANGOLÁSOK AZ ŐRSÉGBEN ERDEI TAVI FÜRDŐZÉSSEL ÉS KIS-BALATONI KIRÁNDULÁSSAL

Kép forrása: Indafotó / Wikipedia
Kép forrása: Indafotó / Wikipedia
Kép forrása: Monika Mesterházy / Pixabay
Kép forrása: Monika Mesterházy / Pixabay
Kép forrása: Vámos Sándor / Wikimedia
Kép forrása: Vámos Sándor / Wikimedia

Az Őrségbe, hazánk egyik legtisztább lelkületű vidékére invitáljuk utasainkat egy nyári hosszú hétvégére. Három nap alatt völgyhátról dombhátra haladva, apró szeres települések, tájba simuló épületek, fazsindelyes haranglábak, varázslatos erdők között utazva fedezzük fel ezt a felemelő atmoszférájú vidéket. Programunk különlegessége, hogy az út során hagyományos termékeket készítő helyi portákat/ kézműves piacot is meglátogatunk, valamint lehetőségünk lesz megmártózni az Őrség kristálytiszta erdei tavainak egyikében is.  Utunk során megismerkedünk az őrállók gazdag történetével, az Őrség zöld aranyának hagyományos készítési módjával, valamint az itteni gerencsérek (híres őrségi fazekasok) és kópickészítők munkájával. Védjegyes termékeket készítő kistermelők termékeit vásárolhatjuk.  Megtekintjük az országos szinten is kuriózumnak tekinthető veleméri fénytemplomot és a kék-fehér mintás kazettás mennyezetésről híres szentgyörgyvölgyi református templomot. Étkezéseink alkalmával pedig megkóstolhatjuk a kevés alapanyagból készülő, mégis gazdag ízvilágú Őrségi konyha remekeit is. Helyiekkel történő találkozásaink során belepillanthatunk az itteniek lélekkel teli világába, melyben különös fontossággal bír a természettel való összhang és harmónia megteremtése az élet minden területén. 

1. nap :

Kora reggel indulunk Budapestről. Őrségi programunk első állomása a régió legtöbb népi értékét őrző, faluképi szempontból is védett Szalafő.  Elsőként megtekintjük az itteniek hűtve tárolási módszerét bemutató jégvermét, majd ennek közelében Szalafő különleges Életfa szobrát. Ez a mintegy 8 méter magas, hét ággal bíró, faragott fa alkotást Milkovics Jenő faragó művész készítette egy áradás során kidőlt itteni tölgyfából. Ez az életfa nem azonos a  régi korok kultikus életfáival, sokkal inkább egy speciális motivumszobornak tekinthető. A szobor számos apró vésett motívuma utal az itteniek békés életmódjára és az Őrség más népi kincsére. Idegenvezetőnk segítségével megismerjük az életfa szimbólumainak jelentéstartalmát is. 

Ezt követően a falu legfőbb nevezetességét a “Kiemelt Nemzeti Értékké” nyílvánított Őrségi Népi Műemlékegyüttest helyi vezetéssel tekintjük meg. Ez a skanzen a többszázadnyi hagyományokat őrző településszerkezet és hagyományos népi építészet bemutatására jött létre. Három 1700-as évekbeli állapotot tükröző, eredeti környezetükben megőrzött, korhű berendezéssel ellátott  porta épületeinek megtekintésével pillanthatunk bele az Őrség lakóinak békés, praktikus, népi világba. A vezetett séta során látunk jellegzetes őrségi lakóépületegyüttest ún. kerített házat, kástut (emeletes éléskamrát), tókát, zsupfedeles boronaházat és itteni háziállatokat is. A vezetés végén a  skanzen fogadó épületében színvonalas kézműves boltban vásárolhatunk helyi mesterek által készített alkotásokat.  

Skanzenlátogatásunkat követően felkeresünk egy az Őrség zöld aranyát, azaz tökmagolajat előállító helyi portát, ahol lehetőségünk lesz magas minőségű, nagyon gazdag ízű tökmagolajat és más növényi olajakat vásárolni. 

Ezt követően egy kedves vendégfogadóban  laktató ebédet ajánlunk, benne a méltán híres őrségi dödöllével és hasonlóan híres őrségi rétessel. 

Szállásunk felé tartva útközben megállunk az Őrség legemblematikusabb építményénél: a pankaszi szoknyás haranglábnál, amely 1755 óta emelkedik Pankasz településének legmagasabb pontján. Az őrségi haranglábak közül a pankaszi nyitott szoknyás, zsúpfedeles, tölgyfa szerkezetű harangláb  a leglátványosabb és egyben legrégebbi is. 

Szalafői látogatásunkat követően a  kristálytiszta vizű, erdőkkel körülvett Vadása-tó melletti szálláshelyünkre utazunk, ahol átvesszük szobáinkat. Amennyiben kedvünk tartja, fürdőzhetünk is egyet a tóban délután. Ezután fakultatív közös vacsoránkat is elkölthetjük a szomszédos település hangulatos vendéglőjében.

2. nap:

Egész napos fakultatív kirándulásra invitáljuk utasainkat, mely során felfedezzük az Őrség rejtőzködő csodáit. Programunk során elsőként az Őriszentpéteren, az Őrség fővárosának tartott településén szombatonként megrendezett termelői és kézműves piacot keressük fel. Itt lehetőségünk lesz helyi porták termékeit megvásárolni.

Utunkat folytatva a szlovén-magyar határ felé vesszük az irányt. A határ előtti Kercaszomor hivatalosan is Magyarország legbátrabb községe. Ezt a címet az itt élők az I. világháborút követően vívták ki, amikor a  területet megszálló Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatait fellázadva, emberéletek árán verték ki a faluból. Ennek a hősies kiállásnak köszönhetően tartozhatott a település ismét Magyarországhoz. Kercaszomor érdekessége, hogy temetőjében megmaradt pár azokból a régi sökfákból, amellyel hajdan az itteniek református halottaik előtt tisztelegve emeltek, amelyeket egy rövid megálló erejéig mi is megtekintünk. 

Ezt követően a határon átkelve Nagytótlakra utazunk, ahol a régió egy különlegességét, a település Árpád-kori rotundáját tekintjük meg. A 13. században Szent Miklós tiszteletére emelt körtemplom különlegessége, hogy falfelületeinek előbb secco, később freskófestés díszítése jelentős mértékben fennmaradt. 

Utunkat ismét magyar oldalon folytatva az őrségi fazekasok központjába Magyarszombatfára utazunk. Az Őrség területének földje nagyon gazdag jó minőségű agyagban. Ez ugyan a földművelésnek nem kedvezett, ellenben kíváló alapanyagot biztosított az ittenieknek ahhoz, hogy virágzó fazekasság jöhessen itt létre. A magyarszombatfai  Fazekasházban ezzel a nagyon gazdag fazekas kultúrával és mesterséggel, vagy ahogy az itteniek hívják a gerencsérséggel ismerkedünk, melynek már több mint 700 éves hagyománya van ezen a vidéken. Helyi keramikus művész vezetőnkkel betekintést nyerünk az itteni agyag feldolgozásába, az itt különleges módon bal lábbal hajtott korong működésébe, megismerkedünk az itt használt festékekkel és az itt készült tipikus agyagedények típusaival.  Vezetésünk során számos különleges edényt és eszközt látunk: többek között megtekintünk igazi lábasokat, aratókorsókat, egy korabeli mosógépet és egy boglyakemencét is. 

Magyarszombatfát elhagyva rövid megállót tartunk Gödörházán, ahol az őrségi szoknyás haranglábak egy másik szép példáját látjuk. A gödérházi szoknyás, fazsindelyes harangláb 1790-ben épült. 

Következő állomásunk Velemér települése lesz, ahol az Őrség két kuriózumát tekintjük meg: a veleméri fénytemplomot és a rajzos cseréptetők, a sindük kis padláskiállítását. 

A veleméri Szentháromság-templom Magyarország egyik legjelentősebb román stílusú műemléke. A kora gótikus templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb, épségben fennmaradt középkori falfestményei, melyek a magyar földön egyedüliként Aquila János alkotásai. Az Árpád-kori templom történetéről és művészettörténeti jelentőségéről bővebben szakavatott helyi vezetőnktől tájékozódhatunk. A műemlék esztétikai élményén túl a fény is különleges hatással van a betérőre. Megfigyelték, hogy a téli napfordulón besütő nap a Madonna ölében látható gyermek Jézust világítja meg. A nyári napforduló idején az első fény a Madonna köpenye alatt bújó bűnösöket világítja meg - jelezve, hogy számukra is van kegyelem. Napéjegyenlőség idején az utolsó sugarak egyszerre világítják meg Szent Lászlót és a megfeszített Krisztust. Mindezek után érthető, hogy a műemléki épület miért viseli a fény temploma elnevezést is.

Ezt követően egy magánkézben lévő padlást látogatunk meg, ahol a magyar írástörténet és néprajzi kutatás egyik csendes szenzációja, a  Varga Géza írástörténész által létrehozott veleméri sindümúzeum lakik. Az őrségi sindük, azaz rajzos tetőcserepek különleges népművészeti értékkel bírnak. Ezeken a sindükön ősvallási eredetű óvó-védő rajzocskákat jelenítettek meg, közte olyan hieroglifákat (vallásos jelentőségű szójeleket) is, amelyek a székely betűk előképei, népi párhuzamai voltak. Az itteni értékes kis bemutató ezeknek a népi cserepeknek a szimbolikájába vezet be minket.  A sindükön felül ugyanebben a múzeumban tekinthetjük meg annak a jelekkel borított tenénszobornak a hiteles múzeumi másolatát, amit az 1995-ben megtalált, közel 7500 éves falu területén találtak Szentgyörgyvölgy határában. 

Ezt követően Szentgyörgyvölgyre utazunk, ahol az őrség református népe által emelt  1787-ben épített magyarországi viszonylatban is az egyik leglátványosabb díszítésű templomát tekintjük meg. Különleges értéke a templomhajó festett famennyezetében rejlik, amelyen 88 darab téglalp alakú, kékre festett és bárányfelhőkkel díszített fatábla látható. Ezen felül a templom faragott padjai és karzata, valamint egy csodás barokk szószék teszi még szemkápráztatóbbá a templombelső látványát. A templom belső festésének kék-fehér játéka igazi mesebeli érzetet kelt az idelátogatóban. 

Programunk zárásaként egy, a szállásunk felé útba eső  kedves helyi vendéglőben fakultatív vacsorára hívjuk utasainkat. 

3. nap:

Szállásunkról való kései kijelentkezés lehetővé teszi számunkra, hogy élvezzük szálláshelyünk adottságait és a közeli Vadása-tóban fürödhessünk még egyet. 

Késő délelőtt hagyjuk el szállásunkat és indulunk Magyarország másik különleges tája a Kis-Balaton irányába. Ez a Zala folyó torkolatvidékét jelentő közel 150 négyzetkilóméteres mocsaras terület kimagaslóan értékes vizes élőhelyet jelent, ahol országunk egyik leggazdagabb madárvilága látható. Nem véletlen,  hogy a  Kis-Balaton 1951 óta nemzeti szinten védett terület, 1979 óta pedig a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek egyezménye (Ramsari Egyezmény) által jegyzett terület. Jelentőségét fokozza, hogy az itteni madárvilág védelmére állították szolgálatba a világ első fizetett természetvédelmi dolgozóját 1922-ben, az itteni madarak védelmével megbízott kócsagőrt. A Kis-Balaton természeti gazdagsága még  Fekete István írónkat is megihlette, aki Tüskevár c. regényének helyszínéül épp ezt a páratlan világot választotta. A Kis-Balaton számos része fokozottan védett terület, ezért csoportunkkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak kíséretében fedezzük fel annak legérdekesebb részeit. Rövid sétát követően közösen megtekintjük a  Diás-sziget azon területét, ahol a Fekete István Emlékhely áll. A séta alatt a szakvezető bemutatja az élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű...), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét, és a hazai természetvédelem első, kezdeti mérföldköveit. A csoport megtekinti a Fekete István Emlékszobát. Az emlékház mellett áll a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhó. 

Szakvezetett sétánkat követően buszunkkal a Kányavári-sziget bejáratához megyünk. Ez a sziget a Kis-Balaton egyetlen olyan területe, mely szabadon látogatható. Az ikonikus hármas boltozatú hídon át gyalog érhetjük el a szigeten haladó Búbos Vöcsök tanösvényt. A szigeten sétálva szabadon fedezhetjük fel az itteni vizi élővilágot. Ebben segítségünkre lehet a sziget közepén fából épült madármegfigyelőhely. A szigeten szúnyog szinte mindig előfordul, ezért érdemes megfelelő védelemről gondoskodnunk. 

A Kis-Balaton területét elhagyva a Balaton déli partján haladva utazunk Budapestig. Útközben megállunk rövid megállót tartunk Balatonbogláron, hogy a vulkanikus kúpon emelkedő Xantus János Gömbkilátóból megcsodálhassuk a káprázatos balatoni panorámát. Az eredetileg az 1958-as brüsszeli világkiállításra készült építmény 2012-ben jelentős felújításon esett át. 2013 óta pedig az az Örökségünk – Somogyország Kincse díj birtokosa.

Utolsó programunk helyszínét elhagyva, három nap gazdag, életre szóló élményével térünk haza Budapestre a késő esti órákban.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2020. augusztus 7-9.,(péntektől vasárnapig)

Indulás:

 • 6:00 Nyugati tér a Nyugati pályaudvar parkolóban)
 • 6:15 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km,
 • Fehérvári pihenő, M7 autópálya, Shell benzinkút, 60 km.

A felszállási lehetőség időpontjáról érdeklődjön irodánktól.


Érkezés: a késő esti órákban, 21.30 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 37.900 Ft/fő     Részvételi díj: 39.900 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást első és a harmadik napon megbízható, felsőkategóriás autóbusszal,
 • középkategóriás panzió 50 méterre a tóparttól,
 • reggelis ellátást,
 • wifi szolgáltatás a közös helyiségekben,
 • idegenforgalmi adót,
 • az idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, - törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)
 • Audiós eszköz: 2.000 Ft/fő, amely szerződéskötéskor az utazási irodának fizetendő,

A szerződés aláírásával az utazók vállalják audiós eszközök elvesztése vagy súlyos megrongálódása esetén fizetendő 17.000 Ft/db kötbér díját.

Választhatóan előre fizetendő díjak:

 • 2. napi fakultatív őrségi díj: 4.000 Ft/fő, minimum 20 fő, 20 fő alatt a díj arányosan emelkedik,


Választhatóan a helyszínen külön fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 1.560 Ft/fő, 70 év és a felett 2.340 Ft/fő
 • 1-2. napi fakultatív háromfogásos vacsorák díja: 3.000-3.500 Ft/fő/vacsora,
 • Szalafő Őrségi Népi Műemlékegyüttes: F/NY 1.200 Ft/fő, GY/D: 800 Ft/fő,
 • Szőce tőzegmohás láprét és Lápok Háza vezetéssel: F 900 Ft/fő, GY/D: 700 Ft/fő,
 • Nagytótlak Árpád-kori rotunda helyi vezetéssel: pontosítás alatt,
 • Velemér Sindü Múzeum Varga Géza írástörténész vezetésével: 1.000 Ft/fő,
 • Veleméri Szentháromság-templom helyi vezetéssel: 600 Ft/fő,
 • Szentgyörgyvölgy festett kazettás református templom: 200 Ft/fő adomány,
 • Kis-Balaton Diás-sziget és Fekete István emlékhely látogatás a Nemzeti Park munkatársának vezetésével: 1.500 Ft/fő, 20 fő alatt arányosan emelkedik a díja.

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás, a parkolás díjait és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.



Vevőtájékoztatás és COVID19 intézkedések

COVID19 intézkedések az ügyintézés során:

 • a személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel,
 • a szerződéskötés online úton történik, így kényelmesen otthonról intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket,
 • útjaink felől a info@pannoniatravel.hu e-mail címen és a +36 30 592 6107 telefonszámon is érdeklődhet keddtől csütörtökig 10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között.
 • Megértésüket és együttműködésüket köszönjük. 


A szerződéskötés folyamata:

 • a bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: http://pannoniatravel.hu/jelentkezes​,
 • az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye,
 • a bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat,
 • felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel,
 • az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Utazási iroda adatok:

 • Pannonia Program- és Utazási Iroda 
 • Engedélyszám: U001537
 • ​Irodánk a Magyarországi Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagja.   
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12.    
 • A személyes ügyintézés határozatlan ideig szünetel. 
 • e-mail cím: info@pannoniatravel.hu
 • Telefonszám: +3630/592-6107    ​
 • Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu            ​


Cégadatok:

 • Cégnév: Pannonia Humana Kft.                                                                                  
 • Székhely és levelezési cím: 2097 Pilisborosjenő, Kavics utca 12. 
 • Adószám: 23006382-2-13                           
 • Közösségi adószám: HU23006382                                             
 • Cégjegyzékszám: 13-09-188374             


Bank adatok:

 • Bank: K&H                              
 • HUF számla: 10404065-50526968-72661005
 • IBAN számlaszám: HU64 10404065-50526968-72661005
 • SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB​

                                               

COVID19 intézkedések a buszos útjaink során:

 • minden buszos utazásunk esetén audiós eszközöket alkalmazunk, így idegenvezetőnket az egészségügyi védőtávolság betartása mellett is tisztán és érthetően hallják,
 • minden buszos utunk esetén kötelező a szájmaszk illetve a száj és az orr eltakarására alkalmas kendő alkalmazása,
 • a buszos partnereink a buszokat minden utazás előtt teljes körűen fertőtlenítik és minden felszálláskor biztosítják a kézfertőtlenítő használatát,
 • az egészségügyi védőtávolság betartása érdekében, az alkalmazott bérelt busz méretétől és az egyháztartásból együtt utazók létszámától függően, korlátozott létszámban, 25-40 fővel lehet az utazáson részt venni, viszont 25 főtől már garantáltan indulnak az utak, a részvételi díj arányos díjnövekedése mellett,
 • amennyiben járványügyi korlátozás miatt nem indulhat el a program, úgy a befizetett díj teljes összegét, utalvány formájában, egy éven belül tetszés szerint felhasználhatja meghirdetett utazásainkra.


ÁSZF – utazási feltételek: http://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek