Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT NAGYSZEBENBEN ÉS DÉVÁN

VAJDAHUNYAD, SZÁSZSEBES, KIRÁNDULÁS GYULAFEHÉRVÁRRA

Utasaink a részvételi díj befizetésével 1.000 Ft/fő összeggel támogatják Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványának otthonait.

Élményekben és lelkiekben gazdag utazásra hívjuk utasainkat Advent második hétvégéjén. Felkeressük Európa egyik legrangosabb adventi vásárát, mely egyúttal a kontinens tíz legszebb adventi helyszíne között is szerepel. Ellátogatunk a Hunyadiak ősi fészkébe, Erdély ősi történelmi fővárosába és megmászhatjuk „magos Déva várát” is. Kirándulásunk alatt bepillantást nyerhetünk Gyulafehérváron és Déván Böjte Csaba által vezetett gyermekmentő Dévai Szent Ferenc Alapítványnak életébe is.

1. nap:

Kora reggeli indulásunkat követően Szeged, Nagylak és Temesvár érintésével érkezünk meg Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori várához, a Vajdahunyad várhoz, mely Mikszáth szavaival élve, a „várak királya”. A vár nevesebb tulajdonosai voltak a Hunyadiak, később Bethlen Gábor. A 18. századtól kincstári tulajdon volt, ezért nem semmisítették meg az osztrákok, mint megannyi más várunkat. 1870-ben Steindl Imre és Schulek Frigyes tervei alapján restaurálták. Több nagyszabású filmet is forgattak itt, mint a Luther Márton, a Nostradamus és a VIII. Henrik életét bemutató történelmi filmet. Helyi vezető segítségével nézzük meg a monumentális várkastélyt.

Folytatva tovább utunkat rövid időre Szászsebesen állunk meg. A város a Sebes folyóról kapta nevét, ahova a 13. század elején telepítette II. András király a szászokat. 1540-ben itt halt meg Szapolyai János királyunk. A kisváros legfontosabb látnivalója a 12-13. század fordulóján épült gótikus, fiatornyos, evangélikus templom. A 14. századi városfal maradványai is megtalálhatóak a városmag körüli utcácskákban. Sétálunk az adventi díszbe öltözött városka központjában.

Koraeste érkezünk meg célállomásunkra, Nagyszebenbe. A Szeben folyó partján épült középkori hangulatú nagyváros az erdélyi szászok kulturális és társadalmi központja. Megtekintjük a szépen feldíszített középkori főtéren megrendezett adventi vásárt, mely Európa egyik legrangosabb vására, a tíz legszebb adventi helyszín egyike. A Nagypiac téren több mint félszáz faházikót szoktak felállítani, melyekben különféle karácsonyi ajándékokat, kézműves termékeket vásárolhatunk, és rövidebb vacsoránkat is elfogyaszthatjuk. A szabadidőt követően szálláshelyünkre utazunk.

2. nap:

Közös reggelink elfogyasztását követően fakultatív autóbuszos kirándulásra invitáljuk utasainkat. Autóbuszunkkal ellátogatunk Erdély ősi történelmi fővárosába, Gyulafehérvárra. A püspökséget 1009-ben Szent István királyunk alapította. Sok magyar történelmi személyiség neve forrt össze a várossal, mint I. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, Apáczai Csere János filozófus és író. Városnézésünk során a történelmi központban elmegyünk a 13. században épült Szent Mihály római katolikus érseki székesegyházhoz. A gótikus szentélyt Hunyadi János újítatta fel a 15. században. Ma is láthatóak a Hunyadiak síremlékei, valamint Izabella királyné és fia, János Zsigmond magyar király és későbbi erdélyi fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai, az altemplomában pedig Márton Áron püspök nyugszik. A székesegyház szomszédságában áll az erdélyi fejedelmek egykori 15. századi palotája és a többször is átépített püspöki palota, ahol gróf Batthyány Ignác erdélyi püspök megalapította a Batthyáneumot. Sétánk során érintjük az adventi vásárt a város főterén, ahol lehetőségünk lesz ebédünk elfogyasztására is.

Itt tartózkodásunk alatt látogatást teszünk Böjte Csaba ferences atya Szent Ferenc Alapítványának gyulafehérvári házában, a Boldog Dr. Batthyány Strattmann László Gyermekvédelmi Központban, ahol mindig örömmel fogadnak magyarországi látogatókat, örülnek, ha egy kis magyar szót hallanak.

Ezt követően ellátogatunk Nagydisznód városba, mely már a 13. század óta szász település. Itt született valószínűleg 1510-ben, vagy innen származott Heltai Gáspár protestáns prédikátor, író, nyomdász, bibliafordító. A központban található a város legfontosabb látványossága, a Szent Walpurga tiszteletére szentelt háromhajós, fiatornyos, 13. század első feléből származó tekintélyes méretű evangélikus erődtemplom. Itt őrizték több századon át a nagydisznódi kincset, amely a templom vagyonát jelentette.

A fakultatív kirándulásról délután érkezünk vissza Nagyszebenbe, ahol már minden utasunkat városnéző sétára hívjuk.  Az  egyik legfőbb látnivaló a Huet-teret szinte teljesen betöltő, 14. században épült, késő gótikus székesegyház. A Kispiac és Nagypiac tereket a katolikus templom választja el egymástól. Itt található a Hazugok hídja, amely Románia legrégibb öntöttvas hídja. A Kövér torony 1540-ben épült, 25 méterrel kijjebb, mint a várvédfal. A közös sétánk végén ismét ellátogatunk az adventi vásárra, ahol szabadidő keretében elkölthetjük vacsoránkat is. A vásárból közösen vagy egyénileg sétálhatunk vissza a már jól ismert Ibis szállodánkhoz.

3. nap:

A reggelit követően elbúcsúzunk Nagyszebentől és hazafelé vesszük az irányt. Útközben először a Maros partján épült Déva városban állunk meg. A 250 méter magas várhegyen álló erődjét Erdély egyik legfontosabb középkori erődítményének tartják, már messziről láthatja az arra utazó. Közismertségét a népballadának is köszönheti, mely szerint Kőműves Kelemen, az elégetett felesége hamvaival erősítette meg a falat kötő meszet. Ókori erődítmények helyén épült, a tatárjárást követően a várat IV. Béla építtette újjá. Későbbi birtokosai voltak többek között Hunyadi János, Szapolyai János, Bocskai István és Bethlen Gábor. Az 1849-es ostroma alatt a lőporraktár felrobbanása következtében a vár is romba dőlt. Kedvező időjárás esetén felmegyünk a várhoz siklóval, ahonnan fantasztikus a kilátás a városra, a Maros völgyére, sőt tiszta időben még a Retyezát hófödte csúcsai is jól kivehetőek.

Látogatást teszünk a 17. században épült barokk ferences templomban és rendházban, amely helyet ad a Böjte Csaba által vezetett gyermekmentő Dévai Szent Ferenc Alapítványnak is. Az alapítvány képviselőjének átadjuk adományunkat. A kolostor udvarán egy helyi diák idegenvezető tart majd egy rövid bemutatót, amelynek végén kérdezni is lehet az ott nevelkedő gyerekektől, nevelőktől. A kolostor emeletén megtekintünk egy kis kiállítást, ahol ajándékbolt és büfé is található.

Egy fotó erejéig megállunk a Maros folyó jobb partján Marosillye településen. A főút mellett látható a Bornemissza kastély klasszicista épülete. Egy korábbi várkastély megmaradt épületrészének falán emléktábla hirdeti, hogy itt született Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, a 17. századi magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. A Bethlen ház egyike azon dél-erdélyi műemlékeknek, melyet a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Alapítvány mentett meg és újított fel. Az itt élő szórvány magyarság egyik fontos szimbóluma lett ez az épület.

Gazdag programunkat követően élményekben és lelkiekben feltöltődve indulunk vissza kiinduló állomásunkra, ahova Arad, Makó, Szeged, Kecskemét érintésével a késő esti órákban fogunk megérkezni.


Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja:

2018. december 7-9. (péntek-szombat-vasárnap)                    

Indulás:

 • 5:30 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
 • 5:45 Nyugati pályaudvar melletti parkoló

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Kecskemét, 52-es út melletti Auchan Áruház előtti parkoló, Dunaföldvári út 2.
 • Szeged, 47-es út melletti Shell benzinkút, Algyői út 67.


Érkezés: az esti órákban 22 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 37.990 Ft/fő        Részvételi díj: 39.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • szállást Nagyszeben belvárosához közeli IBIS 3 csillagos szállodában,
 • büféreggelis ellátást,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 28.000 Ft.


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 1.500 Ft/fő/3 nap; 18 év alatt: 750 Ft/fő/3 nap, amely előzetesen az irodában fizetendő.
 • Gyulafehérvár - Nagydisznód fakultatív autóbuszos kirándulás: 80 RON/fő (minimum 20 fő jelentkezése esetén) A fakultatív kirándulás díja tartalmazza az autóbuszos utazást, a parkolási díjat, a buszos idegenvezetést, csoportkísérést és a szervezést, foglalás költségeit is. Az esetleges belépődíj külön a helyszínen fizetendő.
 • Vajdahunyad Vár: 25 RON/fő, gyerek, diák (diákigazolványt be kell mutatni!): 10 RON/fő, nyugdíjas (igazolványt be kell mutatni!): 15 RON/fő
 • Déva várához sikló (oda és vissza): 10 RON/fő, GY/D/NY: 5 RON/fő (diákigazolványt és nyugdíjasoknak az életkorukat igazoló igazolványt be kell mutatni!)

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

„Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.