Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT MÁLTÁN

A lovagok szigetére, Máltára hívjuk utasainkat Advent első hétvégéjén. A három teljes nap ott tartózkodás ideje alatt igyekszünk bejárni a két legnagyobb szigetet. A főváros, Valletta még ez év végéig Európa Kulturális Fővárosa címet viseli, ezért külön aktualitása is van látogatásunknak. Tartsanak velünk és fedezzük fel közösen a több ezer év során a szigeten élő népek kultúrájának egyedi ötvöződését és építészeti emlékeit, élvezzük egy kicsit a tavaszi napfény melegítő sugarait, hiszen ebben az időszakban itt nem ritkán 20 fokos hőmérsékleteket is mérhetnek napközben!

1. nap:

A Liszt Ferenc repülőtéri találkozást és a repülőnk indulását követően, késő este érkezünk Máltára. A repülőtéren bérelt autóbuszunkra szállunk, és mintegy negyedórányi utazást követően érkezünk meg a sliemai, tengerpartközeli szállodánkhoz. A szobák elfoglalását követően szabadon dönthetünk a pihenés mellett, vagy egyénileg sétálhatunk a tengerparti sétányon, akár elkölthetjük kései vacsoránkat is a korzó kínálta megannyi étterem valamelyikében, finom máltai bor kíséretében. Akinek kedve van, felfedezheti a híres-hírhedt máltai éjszakai életet is. Szálláshelyünktől közel 5 km-re található a Paceville vigalmi negyed, a sziget éjszakai életének fellegvára.

2. nap:

A közös reggelinket követően egész napos fakultatív kirándulásra hívjuk utasainkat Málta második szigetére, Gozo-ra. Bérelt autóbuszunkkal Cirkewwára utazunk, ahol kompra szállunk és húszpercnyi hajózás után érkezünk meg  Għawdex szigetre, vagy ismertebb nevén Gozo-ra. A legzöldebb máltai sziget, a legenda szerint ez az a hely, ahol Calypso elbűvölte Odüsszeuszt és hét évig révületben tartotta. A kikötőben egy másik bérelt autóbusz vár ránk. A sziget bejárása alatt ellátogatunk Xagħra községbe, ahol a Ġgantija egy kőkori megalitikus ikertemplom romja található, amely több mint hétezer éves múltra tekint vissza. A legenda szerint Sansunna, egy hatalmas istenasszony építette egyetlen éjszaka alatt. Elmegyünk Dwejrára, ahol az Azúr ablak nevű természetes kőhíd állt, amely  majdnem száz méter magasan ívelt a partra merőlegesen egy tengerben álló kőoszlopig, azonban 2017-ben egy viharban teljesen összeomlott. Egy négyszáz méteres mélyedésben beltenger is kialakult itt, amely összeköttetésben áll a nyílt tengerrel. Jó idő és igény esetén motoros csónak segítségével ki is hajózhatunk a tengerre. Ellátogatunk még Xlendi halászfaluba is, mely a sziget déli oldalán fekszik. Kis homokos tengerpartja és csodás panorámája miatt igen népszerű a turisták körében. Végezetül nem marad ki Rabat, angol nevén Victoria, a sziget nem hivatalos székhelye, amely nevet Viktória brit királynő tiszteletére kapta. Sétálunk az óváros központjában, ahol szabadtéri piacokat szoktak tartani. Megtekintjük Gozo történelmi erődjét, a Citadellát, innen csodálatos a kilátás a városra. Rövid szabadidőnk alatt lehetőségünk lesz egy ebéd elfogyasztására és ajándékok vásárlására is. Ezt követően autóbuszunkkal visszamegyünk Mgarr kikötőbe, majd a kompozás után Cirkewwában újra autóbuszra szállunk. Kora este érkezünk vissza szálláshelyünkre, ahol ismét lehetőségünk lesz a tengerparton sétálni, vagy hajóval egyénileg a fővárosba bemenni, egyénileg megvacsorázni.

3. nap:

Reggelink után egész napos fakultatív kirándulásra invitáljuk utasainkat Valletta-ba. Nevét alapítójáról, Jean Parisot de La Valette johannita nagymesterről kapta. Szálláshelyünkről rövid sétát követően kishajóval megyünk a sziget fővárosába. Elsétálunk a Szent János katedrálishoz, mely a sziget legnagyobb és leghíresebb székesegyháza és egyúttal a világ egyik legszebb barokk templomaként tartják számon. A templom leghíresebb és egyúttal legértékesebb műkincse Caravaggio alkotása, a Keresztelő Szent János lefejezése című festmény. A márványpadlózat alatt a lovagrend közel négyszáz lovagja és tisztje nyugszik. Elmegyünk a Barakka kertbe, ahonnan fantasztikus a panoráma a Nagy Kikötőre, az azt övező épületekre és a Három Városra. Az Alsó-Barakka parkban található a 2006. október 23-án avatott emléktábla, amely az `56-os magyar forradalomnak állít emléket. A Máltai Egyetem 1956-ban diákokat küldött a magyar felkelők megsegítésére, s bár nem jutottak tovább a magyar határnál, a szabadságharc emléke ma is él Máltán. Számos máltai család fogadott örökbe a forradalom után árván maradt magyar gyermekeket. Érintjük a Nagymesterek Palotáját, barangolunk a hangulatos óváros zegzugos utcácskáiban. Egy húsz perces, 5D-s dokumentumfilm segítségével megismerhetjük Málta történetét, és kiderül miért lett a lovagok szigete. Ezt követően lehetőség lesz kis pihenőre, egy gyors ebéd elfogyasztására. A nap további részében áthajózunk a Három Városhoz, melyek valójában a fővároshoz tartozó, különböző sajátossággal, egyedi bájjal rendelkező kerületek. Isla (Senglea) Málta egyik erődített városa. A másik Bormla, a Nagy Kikötő közelében, öt dombon épült. A harmadik pedig Birgu, ahol közösen sétát teszünk, érintve az Inkvizítor Palotáját, mely kihagyhatatlan látnivaló az ide látogató turisták számára. Programunk végén visszahajózunk Vallettaba, ahol egyénileg tölthetjük el a nap további részét. Kora esti sétát tehetünk az adventi hangulatba öltözött városban, karácsonyi ajándékokat vásárolhatunk, vagy leülhetünk egy hangulatos étteremben vacsorázni. A szabadidő után közösen vagy később egyénileg hajózhatunk vissza Sliemába.

4. nap:

Reggelinket és rövid szabadidőt követően egész napos fakultatív autóbuszos kirándulásra hívjuk utasainkat a sziget három leglátványosabb városának megismerésére. Az időjárás függvényében a híres Blue Grotto-nál (Kék Barlang) kezdjük kirándulásunkat, mely a sziget délnyugati részén található. Magas sziklákkal körülvett tengeri öböl, ahonnan indulnak a csónakok egy élvezetes közel harminc perces körutazásra, ha az időjárás is megengedi. Utunk során hét barlangot is érintünk, közöttük a Nászutas-, a Tükörkép- és a Macska barlangját. Ezt követően kirándulunk a 260 méter magasan elhelyezkedő híres Dingli-sziklákhoz, ami a sziget legmagasabb pontja és innen lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé. Következő megállónk Mdina lesz. Az arabok Medina-nak nevezték, ebből rövidült a mai név. Az egykori fővárost ma már alig háromszázan lakják, de turistából annál több keresi fel naponta. Az ókori várfallal körülvett városban egyedülállóan keverednek a középkori és a barokk építészet stílusjegyei. Utunkat folytatva Rabatban állunk meg. Megnézzük a város főterén emelkedő, 17. századi Szent Pál plébánia templomot, melyet annak a háznak a helyén emelték, amelyben a hajótörött apostolt megvendégelő városi elöljáró, Publius lakott, aki nemcsak a keresztény hitre tért át Szent Pál hatására, de ő lett Málta első püspöke is, illetve később a kereszténység első szentté avatott mártírja Máltán. Elmegyünk a templom oldalához csatlakozó St. Publius kápolnához is, amely a Máltai lovagok számára lett létrehozva, és alatta található Szent Pál barlangja, amely a római időkben börtönként szolgált, és a helyi hagyomány szerint itt tartották fogva Szent Pált. Következő úticélunk a sziget közepén fekvő Mosta város. La Rotunda templomát a 19. század második felében építették a római Pantheon mintájára. Hatalmas kupolája a negyedik legnagyobb a világon. Programunk végén még megállunk kis időre Ta´Qaliban, ahol szabadidő keretében lehetőség lesz helyi kézművesek termékeiből vásárolni.

A kirándulásunk végén visszatérünk szállodánkhoz, elbúcsúzunk Máltától és indulunk a repülőtérre. Késő esti járatunkkal éjfél körül érkezünk meg Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2018. december 1-4. (szombat-kedd)                 

Menetrend:

 • Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B 18:45 – 21:05 Málta / járatszám: W6 2495
 • Málta 21:35 – 23:55 Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B / járatszám: W6 2496


Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt


Törzsutas részvételi díj: 74.900 Ft/fő Részvételi díj: 78.900 Ft/fő

A részvételi díj a mindenkori WizzAir repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt*,
 • repülőtéri illetékeket,
 • légkondicionált autóbuszt a transzferekhez,
 • 3 éjszakai szállást, tengerpartközeli 3 csillagos szállodában, Valletta közelében,
 • büféreggelit a szállodában,
 • helyi idegenforgalmi adót,
 • a magyar nyelvű csoportkísérést, idegenvezetést (a fakultatív kirándulásokon felül),
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő díj az irodában:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 15.000 Ft.


A részvételi díjon felül az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • Feladható maximum 20 kg súlyú poggyász: jelenleg 24.000 Ft/fő, mely a Wizzair mindenkori érvényes díjszabása szerint módosulhat.
 • Tengerre néző szoba felára: 4.000 Ft/fő (egyágyas szoba esetén 8.000 Ft).
 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 2.000 Ft/fő/4 nap; 18 év alatt: 1.000 Ft/fő/4 nap


Az választható fakultatív programok díjainak irodában és a helyszínen fizetendő részei:

2. napi egésznapos Gozo szigeti fakultatív kirándulás - minimum 10 fő jelentkezése esetén:

 • Az irodában fizetendő:  7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 30 €/fő.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt buszokkal, parkolási díjat, a Gozo-i hajójegyeket oda és vissza, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.

A helyszínen külön fizetendő belépődíjak:

 • Ggantija megalitikus templom: 9 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 7 €/fő, 6-11 év között: 5 €/fő,
 • Dwejra – Azur Ablak helye, csónakázási lehetőség az időjárás függvényében: 5 €/fő,


3. napi egésznapos Valletta és a Három Város fakultatív kirándulás - minimum 10 fő jelentkezése esetén:

 • Az irodában fizetendő:  7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 15 €/fő.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza a valettai hajójegyeket (Sliema–Valletta–Sliema és Valletta–Három Város–Valletta között) oda és vissza, a belépőt a *Málta 5D filmre (magyar nyelven 9€/fő az egyéni belépő) egy üdvözlő itallal, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.

*A Malta 5D egy új generációs színház, ahol a film igazi érzelmeit élheti át. Rövid időn belül felfedezheti a máltai történelem és kultúra színes és lenyűgöző epizódjait, felnagyított 3D filmet nézve, mozgó székek, vízcseppek, illatok, levegő befúvás, láb cirógatás kíséretében. Egyedülálló élmény minden korosztálynak. A hallban helyi művészek munkájának bemutatója következik.

 • Valletta Szent János katedrális: 10 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 8 €/fő, 12 év alatt: ingyenes,


4. napi egésznapos Blue Grotto–Dingli-sziklák–Mdina–Rabat–Mosta fakultatív kirándulás  - minimum 10 fő jelentkezése esetén:

 • Az irodában fizetendő:  7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 20 €/fő.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt busszal, a parkolás, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.

 • Blue Grotto hajózással: 9 €/fő, gyerek: 5 €/fő,
 • Mosta Dóm: 2 €/fő,
 • Rabat, Szent Péter katakomba: 5 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 4 €/fő, 6-11 év között: 3 €/fő,

Csoportos belépések esetén a belépődíjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


*Poggyászinformáció:

Mivel a fedélzeten korlátozott a rendelkezésre álló hely, nem tudjuk garantálni, hogy minden utas magával viheti az utastérbe a kézipoggyászát. Nagyobb méretű kézipoggyászát a raktérben tudják szállítani. A kézipoggyászt az érkezési repülőtéren veheti át a poggyászfelvételnél. Ha a kézipoggyásza 40×30×18 cm-nél kisebb, magával viheti az utastérbe, de az Ön előtti ülőhely alatt kell elhelyeznie. Utasonként csak egy kézipoggyász szállítható!


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

„Kultúrában utazunk!”Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.