Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT MÁLTÁN

A lovagok szigetére, Máltára hívjuk utasainkat Advent első hétvégéjén. A három teljes nap ott tartózkodás ideje alatt igyekszünk bejárni a két legnagyobb szigetet. A főváros, Valletta még ez év végéig Európa Kulturális Fővárosa címet viseli, ezért külön aktualitása is van látogatásunknak. Tartsanak velünk és fedezzük fel közösen a több ezer év során, a szigeten élő népek kultúrájának egyedi ötvöződését és építészeti emlékeit, élvezzük egy kicsit a tavaszi napfény melegítő sugarait, hiszen ebben az időszakban itt nem ritkán 20 fokos hőmérsékleteket is mérhetnek napközben!

1. nap:

Csoportkísérőnk a Liszt Ferenc repülőtéren várja utasainkat, és közösen, a reggeli órákban érkezünk Máltára. A repülőtéren bérelt autóbuszunkra szállunk, és mintegy negyedórányi utazást követően érkezünk meg a sliemai, tengerpartközeli szállodánkhoz. Csomagjainkat elhelyezhetjük a szálloda erre a célra kijelölt helyén, mivel a szobákat csak 14:00 óra után lehet elfoglalni. Ezt követően eldönthetik, hogy saját magunk állítjuk össze a napi programot, vagy pedig színes fakultatív programjainkon helyi, magyar nyelvű idegenvezetőnkkel tartanak.

Egész napos fakultatív kirándulásra invitáljuk utasainkat Valletta-ba. Nevét alapítójáról, Jean Parisot de La Valette johannita nagymesterről kapta. Szálláshelyünkről rövid sétát követően kishajóval megyünk a sziget fővárosába. Elsétálunk a Szent János katedrálishoz, mely a sziget legnagyobb és leghíresebb székesegyháza és egyúttal a világ egyik legszebb barokk templomaként tartják számon. A templom leghíresebb és legértékesebb műkincse Caravaggio alkotása, a Keresztelő Szent János lefejezése című festmény. A márványpadlózat alatt a lovagrend közel négyszáz lovagja és tisztje nyugszik. Elmegyünk a Barakka kertbe, ahonnan fantasztikus a panoráma a Nagy Kikötőre, az azt övező épületekre és a Három Városra. Az Alsó-Barakka parkban található a 2006. október 23-án avatott emléktábla, amely az `56-os magyar forradalomnak állít emléket. A Máltai Egyetem 1956-ban diákokat küldött a magyar felkelők megsegítésére, s bár nem jutottak tovább a magyar határnál, a szabadságharc emléke ma is él Máltán. Számos máltai család fogadott örökbe a forradalom után árván maradt magyar gyermekeket. Érintjük a Nagymesterek Palotáját, barangolunk a hangulatos óváros zegzugos utcácskáiban. Egy húsz perces, 5D-s dokumentumfilm segítségével megismerhetjük Málta történetét, és kiderül miért lett a lovagok szigete. Ezt követően lehetőség lesz kis pihenőre, egy gyors ebéd elfogyasztására. A nap további részében áthajózunk a Három Városhoz, melyek valójában a fővároshoz tartozó, különböző sajátossággal, egyedi bájjal rendelkező kerületek. Isla, Málta egyik erődített városa. A másik Bormla, a Nagy Kikötő közelében, öt dombon épült. A harmadik pedig Birgu, ahol közösen sétát teszünk, érintve az Inkvizítor Palotáját, mely kihagyhatatlan látnivaló az ide látogató turisták számára. Programunk végén visszahajózunk Vallettaba, majd tovább Sliemaba.

Visszatérve elfoglalhatjuk szálláshelyünket, majd visszamehetünk hajóval Vallettaba, ahol kora esti sétát tehetünk az adventi hangulatba öltözött városban, karácsonyi ajándékokat vásárolhatunk, leülhetünk egy hangulatos étteremben vacsorázni. Sliemában sétálhatunk a tengerparti sétányon, és elkölthetjük vacsoránkat a korzó kínálta megannyi étterem valamelyikében, finom máltai bor kíséretében. Akinek kedve van, felfedezheti még a híres-hírhedt máltai éjszakai életet is. Szálláshelyünktől közel 5 km-re található a Paceville vigalmi negyed, a sziget éjszakai életének fellegvára.  

2. nap:

A közös reggelinket követően egész napos fakultatív kirándulásra hívjuk utasainkat Málta második szigetére, Gozo-ra. Bérelt autóbuszunkkal Cirkewwára utazunk, ahol kompra szállunk és húszpercnyi hajózás után érkezünk meg  Għawdex szigetre, vagy ismertebb nevén Gozo-ra. A legzöldebb máltai sziget, a legenda szerint ez az a hely, ahol Calypso elbűvölte Odüsszeuszt és hét évig révületben tartotta. A kikötőben egy másik bérelt autóbusz vár ránk. A sziget bejárása alatt ellátogatunk Xagħra községbe, ahol a Ġgantija, egy kőkori megalitikus ikertemplom romja található, amely ötezer-hatszáz éves múltra tekint vissza, és az UNESCO Világörökség része. A legenda szerint Sansunna, egy hatalmas istenasszony építette egyetlen éjszaka alatt. Elmegyünk Dwejrára, ahol az Azúr ablak nevű természetes kőhíd állt, amely  majdnem száz méter magasan ívelt a partra merőlegesen egy tengerben álló kőoszlopig, azonban 2017-ben egy viharban teljesen összeomlott. Egy négyszáz méteres mélyedésben beltenger is kialakult itt, amely összeköttetésben áll a nyílt tengerrel. Jó idő és igény esetén motoros csónak segítségével ki is hajózhatunk a tengerre. Ellátogatunk még Xlendi halászfaluba is, mely a sziget déli oldalán fekszik. Kis homokos tengerpartja és csodás panorámája miatt igen népszerű a turisták körében. Végezetül nem marad ki Rabat, angol nevén Victoria, a sziget nem hivatalos székhelye, amely nevet Viktória brit királynő tiszteletére kapta. Sétálunk az óváros központjában, ahol szabadtéri piacokat szoktak tartani. Megtekintjük Gozo történelmi erődjét, a Citadellát, innen csodálatos a kilátás a városra. Rövid szabadidőnk alatt lehetőségünk lesz egy ebéd elfogyasztására és ajándékok vásárlására is. Ezt követően autóbuszunkkal visszamegyünk Mgarr kikötőbe, majd a kompozás után Cirkewwában újra autóbuszra szállunk. Kora este érkezünk vissza szálláshelyünkre, ahol ismét lehetőségünk lesz a tengerparton sétálni, vagy hajóval egyénileg a fővárosba bemenni, egyénileg megvacsorázni.

3. nap:

Reggelinket követően egész napos fakultatív autóbuszos kirándulásra hívjuk utasainkat a sziget három leglátványosabb városának megismerésére. Az időjárás függvényében a híres Blue Grotto-nál (Kék Barlang) kezdjük kirándulásunkat, mely a sziget délnyugati részén található. Magas sziklákkal körülvett tengeri öböl, ahonnan indulnak a csónakok egy élvezetes közel harminc perces körutazásra, ha az időjárás is megengedi. Utunk során hét barlangot is érintünk, közöttük a Nászutas-, a Tükörkép- és a Macska barlangját. Ezt követően kirándulunk a 260 méter magasan elhelyezkedő híres Dingli-sziklákhoz, ami a sziget legmagasabb pontja és innen lenyűgöző panoráma tárul a szemünk elé. Következő megállónk Mdina lesz. A helybéliek „csendes városnak” az arabok Medina-nak nevezték, ebből rövidült a mai név. Az egykori fővárost ma már alig háromszázan lakják, de turistából annál több keresi fel naponta. Az ókori várfallal körülvett városban egyedülállóan keverednek a középkori és a barokk építészet stílusjegyei. Megnézzük a város főterén emelkedő 17. századi Szent Pál Katedrálist, a várfalról pedig szép látványban gyönyörködhet az idelátogató idegen. Utunkat folytatva Rabatban állunk meg. Sétálunk a hangulatos belvárosban, elmegyünk a Szent Pál plébániatemplomhoz, melyet annak a háznak a helyén emeltek, amelyben a hajótörött apostolt megvendégelő városi elöljáró, Publius lakott, aki nemcsak a keresztény hitre tért át Szent Pál hatására, de ő lett Málta első püspöke is, illetve később a kereszténység első szentté avatott mártírja Máltán. Elmegyünk a templom oldalához csatlakozó St. Publius kápolnához is, amely a Máltai lovagok számára lett létrehozva, és alatta található Szent Pál barlangja, amely a római időkben börtönként szolgált, és a helyi hagyomány szerint itt tartották fogva Szent Pált.  Végül lehetőségünk lesz a Szent Pál katakombák megtekintésére is, melyet a római időkben temetkezésre használtak. Következő úti célunk a sziget közepén fekvő Mosta város. La Rotunda templomát a 19. század második felében építették a római Pantheon mintájára. Hatalmas kupolája a negyedik legnagyobb a világon. Programunk végén még megállunk kis időre Ta´Qaliban, ahol szabadidő keretében lehetőség lesz helyi kézművesek termékeiből vásárolni. A kirándulásunk végén visszatérünk szállodánkhoz. 

4. nap:

A korai indulás miatt reggelinket hideg csomagként megkapva, elbúcsúzunk szálláshelyünktől és Máltától. Csoportkísérőnk közreműködésével, bérelt autóbusszal indulunk a repülőtérre.  Várhatóan még 12 óra előtt érkezünk meg Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat. A második időpontban az első és a harmadik nap programja megcserélődik.


Az utazás időpontja: 2018. december 1-4. (szombat-kedd), 8-11. (szombat-kedd)               

Menetrend:

 • Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B 06:00 – 08:20 Málta / járatszám: W6 2495
 • Málta 09:05 – 11:25 Budapest, Liszt Ferenc repülőtér, Terminal 2B / járatszám: W6 2496


Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt


12.1-4. Törzsutas részvételi díj: 84.900 Ft/fő Részvételi díj: 88.900 Ft/fő nincs több szabad hely

12.8-11. Törzsutas részvételi díj: 84.900 Ft/fő Részvételi díj: 86.900 Ft/fő

A részvételi díj a mindenkori WizzAir repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így az emelkedhet.

A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • 1 db a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyászt*,
 • repülőtéri illetékeket,
 • légkondicionált autóbuszt a transzferekhez,
 • 3 éjszakai szállást, tengerpartközeli 3 csillagos szállodában, Valletta közelében, Gziraban, (a szállodába érkezéskor letétként szobánként 100 € kauciót kell fizetni készpénzben vagy bankkártyával, melyet távozáskor – amennyiben mindent rendben talált a szálloda – visszafizetnek, vagy visszaterhelnek a kártyára),
 • kontinentális büfé és angol reggelit a szállodában,
 • helyi idegenforgalmi adót,
 • a magyar nyelvű csoportkísérést,
 • a szervezés díját.

 

Kötelezően külön fizetendő díj az irodában:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 20.000 Ft,

 

A részvételi díjon felül az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • Feladható maximum 20 kg súlyú poggyász: jelenleg 26.650 Ft/fő, mely a Wizz Air mindenkori érvényes díjszabása szerint módosulhat.
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 10.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**
 • Tengerre néző szoba felára: 4.000 Ft/fő (egyágyas szoba esetén 8.000 Ft).
 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 2.000 Ft/fő/4 nap; 18 év alatt: 1.000 Ft/fő/4 nap

 

Az választható fakultatív programok díjainak irodánkban és a helyszínen fizetendő részei:

1. napi egész napos Valletta és a Három Város fakultatív kirándulás – a kiránduláshoz szükséges indulólétszám megvan

 •  Az irodában fizetendő: 7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 18 €/fő.

 A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza a vallettai hajójegyeket (Sliema–Valletta–Sliema és Valletta–Három Város–Valletta között) oda és vissza, a belépőt a *Málta 5D filmre (magyar nyelven 9€/fő az egyéni belépő) egy üdvözlő itallal, a csoportkísérés és helyi magyar nyelvű idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.

 *A Malta 5D egy új generációs színház, ahol a film igazi érzelmeit élheti át. Rövid időn belül felfedezheti a máltai történelem és kultúra színes és lenyűgöző epizódjait, felnagyított 3D filmet nézve, mozgó székek, vízcseppek, illatok, levegő befúvás, láb cirógatás kíséretében. Egyedülálló élmény minden korosztálynak. A hallban helyi művészek munkájának bemutatója következik.

 •  Valletta Szent János katedrális: 10 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 8 €/fő, 12 év alatt: ingyenes,

 

2. napi egész napos Gozo szigeti fakultatív kirándulás – a kiránduláshoz szükséges indulólétszám megvan

 • Az irodában fizetendő: 7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 30 €/fő.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt buszokkal, parkolási díjat, a Gozo-i hajójegyeket oda és vissza, a csoportkísérés és helyi magyar nyelvű idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.

A helyszínen külön fizetendő belépődíjak:

 • Ggantija megalitikus templom: 9 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 7 €/fő, 6-11 év között: 5 €/fő,
 • Dwejra – Azur Ablak helye, csónakázási lehetőség az időjárás függvényében: 5 €/fő,

 

3. napi egész napos Blue Grotto–Dingli-sziklák–Mdina–Rabat–Mosta fakultatív kirándulás – a kiránduláshoz szükséges indulólétszám megvan

 • Az irodában fizetendő: 7.000 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 20 €/fő.

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt busszal, a parkolás, a csoportkísérés és helyi magyar nyelvű idegenvezetés, az audióseszköz és a szervezés díjait is.

 • Blue Grotto hajózással: 9 €/fő, gyerek: 5 €/fő,
 • Mosta Dóm: 2 €/fő,
 • Rabat, Szent Pál katakomba: 5 €/fő, 12-17 év között és 60 év felett: 4 €/fő, 6-11 év között: 3 €/fő,

 

Csoportos belépések esetén a belépődíjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.

 

*Poggyászinformáció:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell elhelyeznie.


**WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, magával viheti a fedélzetre az 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászát (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható), plusz a WIZZ Priority szolgáltatás révén még egy kisméretű táskát is, maximum 40 x 30 x 20 cm méretben (pl.: ridikül, laptop, vagy fotótáska)

Azon utasaink, akik a feladható 20 kg-os poggyászt igénylik, célszerű (maximum 40 x 30 x 20 cm-es) kézipoggyásszal érkezni a repülőtérre.

 

Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

Pannonia Program- és Utazási Iroda

           „Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.