Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

MEDITERRÁN HANGULATÚ ADVENT LISSZABONBAN

Sintra, cascais, Estoril és Cabo da Roca kirándulási lehetőséggel

A portugál fővárosba, Lisszabonba hívjuk advent harmadik hétvégéjén vendégeinket. Kóstoljunk bele egy mediterrán ország adventi hangulatába, fedezzük fel az ízletes portugál konyha remekeit és a zamatos helyi borokat, sétáljunk a Tejo folyó partján, ahol a híres Belém torony is található, de ellátogathatunk a kontinens legnyugatibb pontjára, az Atlanti óceán partjára is, kicsit élvezve az óceán morajlását és a decemberi nap simogató sugarait, valamint megismerhetjük a "portugál Neuschwansteinként" is emlegetett egykori királyi nyári rezidenciát.

Kép forrása: LauraRinke / Pixabay
Kép forrása: LauraRinke / Pixabay
Kép forrása: Steffen Zimmermann / Pixabay
Kép forrása: Steffen Zimmermann / Pixabay
Kép forrása: Jan Zimola / Pixabay
Kép forrása: Jan Zimola / Pixabay

1. nap:

Kora délután találkozunk vendégeinkkel a Liszt Ferenc repülőtér 2B terminál indulási szintjén, majd menetrendszerinti járatunkkal repülünk Lisszabonba, ahová az esti órákban érkezünk meg. Bérelt buszunkkal jutunk el a lisszaboni repülőtérről a szállodánkhoz. A szállás gyors elfoglalását követően még lehetőségünk lesz egy rövid esti sétát tenni a belvárosban, ahova a helyi közlekedési eszközökkel jutunk el. Közben megismerkedünk az audiós eszköz használatával, melynek segítségével séta közben is kényelmesen hallgathatjuk idegenvezetőnk által megosztott történeteket és hasznos információkat. A belváros Kereskedelmi terére (Praça do Comércio) érve megcsodálhatjuk a portugál fővárost, annak teljes adventi díszében. Évről-évre ezen a téren állítják fel Európa legnagyobb karácsonyfáját, amely esetenként a 76 méter magasságot is eléri. Szabadidőnkban igény szerint valamely hangulatos vendéglőben költhetjük el vacsoránkat. Érdemes megkóstolni az ízes portugál konyha remekeit, például a helyiek által közkedvelt Sopa de Pedrát, azaz a kőlevest és az óceán mélyéről származó fogásokat, egy pohár kiváló helyi bor kíséretében. A vacsorát követően idegenvezetőnk útmutatásával vagy egyénileg, ezúttal is a tömegközlekedést igénybe véve térhetünk vissza a szállodánkba.

2. nap:

Reggeli után egész napos lisszaboni városnézésre hívjuk vendégeinket helyi közlekedéssel. Sétánkat a Baxia negyeden kezdjük, amely a Rossiótól egészen a Tejo folyóig terjed. Széles, egymásra merőlegesen fekvő utcáiban más-más szakmát űztek, amelynek utcanevei ma is őrzik ennek emlékét, mint az aranyművesek (Aurea), a cipészek (Sapateiros), az ezüstművesek (Prata), a késesek (Fanquerios) utcája.  Sétánk során megtekintjük az 1902-ben kovácsoltvasból épített 32 méter magas Santa Justa lift-et, majd ezúttal fényes nappal látogatunk el a Kereskedelem térre. A pompás, tágas téren és a Tejo folyó öbölszerű partján tölthetjük rövidebb szabadidőnket. Majd az ódon, de a szűk kanyargós utcáinak köszönhetően mégis varázslatos hangulatú Alfama negyedbe érkezünk, amelyet látva szinte magától érthetődővé válik, hogy ez a hely egyben a fado zene szülőhelye is. Ugyanis teljes az összhang a negyed által sugárzó képi világ és a kellemesen melankólikus portugál zenei műfaj hangulata között. A negyedben számos nevezetesség található. Az 1150-ben egy szaracén mecset helyére épült Lisszaboni katedrális (Sé de Lisboa), amely egyben a város első temploma. Ennek közelében áll a Szent Antal templom (Igreja de Santo António) is, amely a ferences rendi szerzetes, teológus, a katolikus egyház egyik legnépszerűbb szentjének szülőhelyén épült. Amennyiben időnk és a nyitva tartásuk is engedi, belülről is megtekintjük a templomokat. Az emelkedőn tovább haladva feljutunk a Graca negyedben található Lisszabon középkori erődítményéhez, a Szent György várhoz (Castelo de Sāo Jorge). Innen megcsodáljuk a Tejo folyó tágas tölcsértorkolatában született portugál főváros távlati képét. Szabadidőnkben az ebédelni is lesz lehetőségünk. Ebben a negyedben található, XII. század óta működő híres lisszaboni bolhapiaocot (Feira da Ladra) is felkereshetjük, amely a sétánk napján is várja a vásárlókat. Itt aztán tényleg minden kapható! Szép antik bútorok, autentikus hangszerek, könyvek, érmék, ruhák és számos rejtett kincs, amely csak felfedezőjére vár. Sétánk során érintjük még a földrengésben elpusztult karmelita kolostor romjait, a Nemzeti Színházat, és sétálunk az óváros egymást érő zegzugos utcácskáiban. A városnézésünk során természetesen lépten-nyomon találkozunk a híres 28-as villamossal, amelyet ki is próbálhatunk. Legvégül lehetőségünk lesz egyénileg vagy közösen elkölteni a vacsoránkat, egy hangulatos portugál étteremben, és a korábban említett autentikus portugál zenét, a fado-t hallgatva elmerülni a portugál életérzésben. A vacsorát és a szabadidőt követően idegenvezetőnk kíséretében vagy egyénileg, tömegközlekedés segítségével térhetünk vissza a szállodánkba.

3. nap:

A közös reggelink után ismét Lisszabon felfedézésére indulunk. Elsőként a Tejo folyó partján húzódó Belém-negyedet keressük fel. Mivel a felfedezések korában Lisszabon vált a világ egyik legjelentősebb városává, így számos nagyfelfedező választotta világhódító utazásaiknak kiindulási helyéül. Erre hivatott bennünket emlékeztetni a monumentális Felfedezések emlékműve.

Megtekintését követően a közelben található, a 16. századból származó, portugál késő gótika, az úgynevezett Mánuel stílus egyik fő alkotásához Belém-toronyhoz sétálunk át. A torony egykoron Lisszabon ünnepélyes kapuja, másrészt a város védelmi rendszerének fontos része volt. Jelenleg Lisszabon egyik jelképe, amely az UNESCO világörökség részét képezi. Következő helyszínünk a szintén mánuel stílusú Szent Jeromos-kolostor avagy a Jeromos-rendiek kolostora (Mosteiro dos Jeronimos), amely ugyancsak az UNESCO világörökség része. A lélegzetelállító kerengője, a megszámlálhatatlan faragottkő díszítés, a bibliai történéseket megjelenítő azulejo csempék és olajfestmények teszik felejthetetlenné az élményt. A kolostorhoz tartozó Szent Mária templomban találjuk Vasco da Gama és Luís de Camões (a portugál Shakespeare) síremlékeit, de hatalmas üvegablakai is figyelemreméltóak. A hely szelleme és az ezüstvasárnap meghitt hangulata jó alkalmat teremthet számunkra, hogy megállva néhány perce, átadjuk magunkat az advent valódi üzenetének.

A templomlátogatásokat követően megérdemelt ebédidőnket tölthetjük. A desszert megválasztásakor ne felejtsük el a portugálok ikonikus süteményét – pastel de nata (itt pastel de Belém). Például a Pasteis de Belém cukrászdában garantáltan a 1837-ben megszületett, és azóta is titkosan kezelt receptúra alapján készítik el ezt a finomságot. A 19. században volt egy cukorfinomító a kolostor közelében, így amikor a rendet 1833-ban feloszlatták, a szorult helyzetbe kerültek a szerzetesek süteményeket kezdtek készíteni ezen a helyen, amit aztán árusítani kezdtek a kolostor melletti boltban. A belémi sütemények híre is gyorsan szájra kapott, és mivel akkortájt más megközelítési lehetőség nem volt, így gőzhajókkal érkeztek tömegével megkóstolni a süteményt.

A belvárosba vezető utunkon a Tejo folyón átívelő Április 25-e hidat, és a híd túloldalán, a folyó partján látható az ország egyik legmagasabb építményét, a 82 méter magas talpazaton álló 28 méteres Krisztus király szobrot csodálhatjuk meg.

A belvárosban rendelkezésre álló hosszabb szabadidőnket kedvünkre tölthetjük el. A kultúra és a művészetek szerelmesei számára szinte kihagyhatatlan, a szállodánk irányába eső Calouste Gulbenkian Múzeum, amely az örmény származású üzletember Calouste Gulbenkian rendkívül gazdag magángyűjteményét mutatja be. A megannyi műkincs között híres egyiptomi, iszlám, japán és európai műalkotások, kínai porcelánok, a görög vázák is megtalálhatók, de megtekinthető Rodin Calais-i polgárok szoborcsoportja, Rembrandt, Rubens, Monet és Van Dyck festményei is, amelyeket még a szentpétervári Ermitázstól vásárolt meg.

A Graca negyedben pedig Lisszabon egyik legkiválóbb múzeumát, a Nemzeti Azulejo Múzeumot (Museu Nacional do Azulejo) ajánljuk, ami a 15. századtól korunkig készült legszebb portugál csempéket mutatja be. Az egyik legkülönlegesebb közülük is az a 1730-ban készült, 36 méter hosszú kék-fehér azulejo, amely a földrengés előtti Lisszabon látképét örökíti meg.

A szabadidőben egyénileg elköltött vacsoránkat követően közösen vagy egyénileg térhetünk vissza a szállodánkba. Amennyiben valaki további kikapcsolódásra vágyna, annak a Lisszabon híres szórakozó negyedét, a Bairro Alto-t ajánljuk figyelmébe, amely 250 bárnak ad otthont. 

4. nap:

A reggelit és a hotelből történő kijelentkezést követően, a csomagjainkat az autóbuszunkban helyezzük el. Azoktól az utazótársunktól, akik ezúttal egyénileg szeretnék felfedezni Lisszabont, a hotelnél válunk el.

A többi vendégünk számára egy felejthetetlen egész napos kirándulási lehetőséget ajánlunk. Mintegy órányi utazással érkezünk meg a 8. században alapított Sintraba. Ez a különleges hely az elvarázsolt kastélyok városa. A 19. századi romantikus építészet egyik csúcsa, a portugál királyok egykori nyári tartózkodási helye. A volt királyi rezidencia Por­tu­gá­lia leg­ér­té­ke­sebb kö­zép­ko­ri uralkodói palotája. A Palácio Nacional da Penat (Nemzeti palota) "portugál Neuschwansteinként" is szokták emlegetni. A palotában korabeli bútorokat, festményeket láthatunk, és van itt egy gyönyörű azulejos (festett csempe) szoba is. Érdekes a konyha az égbe meredő kéményeivel. A palotát kétszáz hektáros park övezi, ahova a világ minden tájáról telepítettek növényeket. Ezek után csak hihetünk a spanyol mondás, miszerint: „hiábavalóság a világot látni, elég Sintrát látni”. A belvárosban lesz lehetőségünk elkölteni ebédünket valamely kedves kis étteremben.

Ezt kövezően ellátogatunk az európai kontinens legnyugatibb pontjához, a Cabo da Roca sziklafokához, ami egy 140 méter magas sziklafal, melyet szüntelenül az Atlanti óceán hullámai ostromolnak, ezzel szokatlan sziklaképződményeket hozva létre. Itt lesz alkalmunk sétálni, fotózni, a csodás panorámával rendelkező cukrászdában kávézni és a mellette lévő ajándékboltban, az otthon maradt szeretteink részére beszerezni némi vásárfiát.

A főváros felé visszaúton buszos panoráma városnézést teszünk a közkedvelt óceánparti üdülőhelyeken, Cascais-ban és Estoril-ban. Az utóbbi településen meg is állunk egy rövid fotószünet erejéig Horthy Miklós villájánál, ahol Magyarország egykori kormányzója a második világháború után élt emigrációban.

Kirándulásunkról visszaérkezve még egyszer megcsodálhatjuk a főváros fényeit. Sok szép emlékkel gazdagodva, ezzel a látvánnyal búcsúzunk el Lisszabontól.

Az esti órákban érünk ki a repülőtérre. A menetrendszerinti járatunk az éjszakai órákban érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtérre.

A programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat, egyes elemei el is maradhatnak, például a templomok nyitva tartása miatt.


Az utazás időpontja: 2020. december 11-14. (péntek-hétfő)                 


Járat menetrend:

 • Odaút: december 11.: 16:10 – 19:05 W6 2393
 • Visszaút: december 14.: 19:50 – 00:30 W6 2394 (érkezés: december 15-én éjszaka!)


Találkozás: 2 órával a járat indulása előtt


Törzsutas részvételi díj: 124.900 Ft/fő                Részvételi díj: 129.900 Ft/fő

A megjelölt részvételi díj, az utazásra történő jelentkezéskor, a mindenkori WizzAir repülőjegy díjszabásának megfelelően kerül megállapításra, így annak összege emelkedhet.

​A részvételi díj tartalmazza:

 • repülőjegyet,
 • 1 db maximum 40 x 30 x 20 cm nagyságú (maximum 10 kg súlyú) kézipoggyászt*,
 • repülőtéri illetékeket,
 • légkondicionált autóbuszt a transzferekhez,
 • 3 éjszakai szállást Lisszabonban, háromcsillagos szállodában két-, és háromágyas szobákban igény szerint,
 • kontinentális büfé reggelit a szállodában,
 • a magyar nyelvű csoportkísérést (a fakultatív idegenvezetéseken kívül),
 • a szervezés díját.


Az irodában külön kötelezően fizetendő díj:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén),
 • 2 % útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 32.000 Ft.


Az út során kötelezően fizetendő díj:

 • Idegenforgalmi adó, audiós eszköz díj: 20 €, amely az utazás során az idegenvezetőnek fizetendő.


Az irodában választhatóan fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes speciális repülős baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 4.000 Ft/fő (18-69 év), 6.000 Ft/fő (70 év felett), amely az irodában fizetendő,
 • Feladható maximum 20 kg súlyú poggyász: jelenleg 30.000 Ft/fő (oda-vissza útra),
 • WIZZ Priority szolgáltatás: 20.000 Ft/fő (oda-vissza útra)**,


A részvételi díjon felül választhatóan fizetendő fakultatív programok és belépődíjak:

 • Az irodában fizetendő: 7.500 Ft/fő + a helyszínen az idegenvezetőnek fizetendő: 40 €/fő

A fakultatív kirándulás teljes díja tartalmazza az autóbuszos utazást bérelt buszokkal, parkolási díjat, a csoportkísérés és idegenvezetés, az audiós eszköz és a szervezés díjait is.

A díj minimum 15 fő részvétele esetén érvényes, és 15 fő alatt a díj arányosan emelkedik.


 • Belépődíjak összesen: kb. 40-50 €/fő.

A csoportos belépések esetén a belépődíjak azutazás során az idegenvezetőnek fizetendők.

 • A városi séták alatt igénybe vett helyi tömegközlekedés díja: kb. 20 €/fő.

A megadott belépődíjak a foglalási, parkolási díjakat és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is tartalmazzák. A fakultatív programok €-ban feltüntetett díjai az utazás során az idegenvezetőnek fizetendők.

Az előzetesen történő foglalások érdekében a fenti fakultatív programokra, az irodában történő jelentkezéssel, az utazás során fizetendő díjak megtérítését is vállalni kell. A díjak az az út során az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek időközben változhatnak.


*Poggyászinformáció:

A részvételi díjban szereplő 40 × 30 × 20 cm és maximum 10 kg súlyú kis kézipoggyász díjmentesen felvihető az utastérbe, azonban az utasnak az előtte található ülés alatt kell

 **WIZZ Priority információ:

Ha WIZZ Priority szolgáltatást vásárol, a fedélzetre felvihető 40 × 30 × 20 cm (maximum 10 kg súlyú) kis kézipoggyász mellett magával vihet még a fedélzetre 1 db maximum 55 x 40 x 23 cm nagyságú és maximum 10 kg súlyú kézipoggyászt is (kivéve, ha operatív okokból kifolyólag ez nem megoldható). Kijelölt elsőbbségi utasfelvételi pult és elsőbbségi beszállás!Vevőtájékoztató:

Online ügyintézés

A szerződéskötés érdekében nem szükséges befáradnia irodánkba, kényelmesen otthonról is intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket.

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg: http://pannoniatravel.hu/jelentkezes

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

A bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel. Az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.


Személyes ügyintézés: A személyes ügyintézés átmenetileg szünetel.

Telefonos ügyintézés: Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a lenti nyitvatartási időben.

Nyitva tartás: keddtől – csütörtökig 12.00 és 18.00 között

A telefonos ügyintézés átmenetileg szünetel.


Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

Bankszámla adatok: HUF számla 10404065-50526968-72661005 (K&H)

Engedélyszám: U001537

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja

ÁSZF – utazási feltételek: http://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek