Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT DÉL-CSEHORSZÁGBAN

Český Krumlov – České Budějovice – Telč – Jindřichův Hradec – Hluboká nad Vltavou

Dél-Csehországba invitáljuk utasainkat Advent második és harmadik hétvégéjén is. Utunk során világörökségi városokat ismerhetünk meg, megtekinthetjük Csehország második és harmadik legnagyobb várkomplexumát, megízlelhetjük a híres Budvar és Eggenberger söröket, belekóstolhatunk a csehországi adventi hangulatba. 

1. nap:

Reggeli indulásunkat követően Ausztrián keresztül érkezünk meg utunk első állomására, Telčre. Útközben megismerkedünk a városnéző séta során alkalmazott audióseszköz használatával, melynek segítségével, még a nagy forgatagban is kényelmesen hallgathatjuk meg idegenvezetőnk által megosztott történeteket és információkat. A település a történelmi cseh-morva határon helyezkedik el, melynek központja az UNESCO Világörökség része. Sétánk során igazi időutazáson vehetünk részt, ahol az óváros 16. századi, hibátlanul megmaradt főterén késő gótikus és reneszánsz színes épületek sorakoznak egymás mellett oszlopos lábakon, díszes frízekkel felöltöztetve. A tér közepén két barokk díszkút áll. Az óváros közelében található várkastély eredetileg vízi vár volt, melyet reneszánsz stílusban építettek át. A hatezer lakosú városkát évente közel negyedmillió turista keresi fel. Sétánkat követően rövid szabadidő keretében lehetőségünk lesz ebédelni, néhány karácsonyi emléket vásárolni.

Utunk következő állomása Jindřichův Hradec lesz. Hradec várát 1220-ban alapították, mely köré a történelmi patinájú óváros települt. A Vajgár-tó partján Csehország harmadik legnagyobb várkomplexuma található. Az évszázadok során folyton hozzá építettek egy-egy szárnyat, de mindig más stílusban. II. Rákóczi Ferenc az itteni jezsuita iskolában tanult, és itt töltötte gyermek éveit Smetana, a híres cseh zeneszerző is. A város főterén reneszánsz, barokk és klasszicista stílusú házak között sétálhatunk, a karácsonyi díszben pompázó téren pedig belekóstolhatunk az advent hangulatába.

Kora este érkezünk České Budějovicebe, a Moldva parti városba, mely Dél-Csehország egyik legnagyobb városa, II. Ottokar alapította 1265-ben. Német neve Budweiss, innen ered a jól ismert cseh sör neve is. A 13. század óta főzik itt ezt a közkedvelt nedűt. A város másik nevezetessége a 18. század óta működő Koh-I-Noor Hardmuth ceruzákat gyártó Versatil Ceruzagyár (ki ne emlékezne gyermekkorunk fekete és színes ceruzáira). Szállásunk elfoglalását követően besétálunk az óvárosba, amely már az advent hangulatát idézi. A főtér kivilágított épületei Telčre emlékeztetnek, közepén áll a Sámson-kút, körben pedig gótikus, reneszánsz és barokk árkádos épületek sorakoznak. Különleges a bronz sárkány vízköpőkkel ellátott Városháza, melynek tornyából óránként hangulatos harangjáték hallható. A tér egyik sarkában áll a Fekete torony, a 16. században épült gótikus harang- és tűztorony. Este elvegyülhetünk a főtéri adventi vásár forgatagában, mindenki kedve szerint fogyaszthatja el vacsoráját akár egy vásári étkezdében, vagy pedig egy hangulatos kis vendéglőben, megkóstolva a híres cseh knédlit vagy a bramborákot és természetesen a Budvar sört.

2. nap:

Reggelinket követően fakultatív kirándulásra invitáljuk a kastélyok kedvelőit a közeli Hluboká nad Vltavoura. Az itt található vadászkastély, a Schwarzenbergek egykori fészke volt, Csehország leglátogatottabb kastélya. A Moldva felett magasodó épületegyüttes mai formáját a 19. század második felében nyerte el, amikor Eleonora lichtensteini hercegnő neogótikus stílusban, a windsori kastély mintájára alakítatta át a várat. Téli időszakban a 140 gazdagon berendezett szobájából és 11 tornyából elsősorban a fűthető földszinti termeket látogathatjuk végig helyi vezető segítségével. Megnézhetjük a magán lakosztályokat, 18. századi trófeákat, a csodálatos Vadász étkezőszobát. Aki nem szeretné belülről megtekinteni a kastélyt, annak is érdemes lehet a kiránduláson részt venni, mert az épületegyüttes kívülről is rendkívül impozáns látványt nyújt, továbbá szabadidőnket a kastély parkjában sétálva és kávézójában tölthetjük el.

Akik nem tartanak a kirándulásra, azok a szállodában pihenhetnek, vagy visszasétálhatnak a tíz percre található óvárosba, amelyet ilyen módon napvilágban is megtekinthetnek.

A kastély program után visszatérünk a szállodánkhoz, és közösen folytatjuk tovább utunkat. Még a délelőtt folyamán látogatást teszünk a híres Budvar Sörgyárban. A közel egy órás, vezetett séta alkalmával a budějovicei sör története elevenedik meg előttünk. Megismerkedhetünk a sör történetével, a gyártás folyamatával. A bemutató része egy sörkóstoló is a sörpincében. Programunk végén lehetőségünk lesz a stílusos Budvar pincében egy pohár klasszikus barna vagy az úgynevezett gyűrűzött ászoksör (kroužkovaný ležák) ízlelésére és vásárlására, de válogathatunk ajándékot a sör nevével ellátott emléktárgyakból (pl. poharak, sörnyitók) is.

Adventi kirándulásunk utolsó állomása a Moldva folyó kettős kanyarulata mentén épült Český Krumlov, melyet joggal nevezhetünk Csehország legszebb kisvárosának. Történelmi negyede UNESCO Világörökség. Itt van az ország második legnagyobb várkomplexuma (az első a prágai Hradzsin). Óvárosában kanyargó utcácskák, kis éttermek, apró üzletek csalogatják az ide látogató vendégeket. A reneszánsz belváros a mai napig meg tudta őrizni a középkor egyedülálló hangulatát. A vár öt udvarát és negyven szebbnél szebb épületét egy várárokban medvék őrzik. A medve, a Rosenberg család egyik jelképe volt, akik a várat a 14. század elejétől uralták. A 16. században még az udvarban volt a medvék ketrece, majd a 18. század óta a várárokban tartják őket. A vár egyedülálló látványossága a felújított barokk színház, melyhez hasonló a világon is csak néhány található. Krumlov másik jelképe a Szent Vitus-templom, melyet a 14. században kezdtek el építeni román stílusban. A 15. században átalakították és ekkor keletkeztek gótikus freskói. A főtéren áll a 16. század végén épült régi Városháza. A 13. század óta itt működik az Eggenberger sörgyár, amely 1991-ben lett újra magántulajdon, azonban jelenleg a turisták elől elzárva működik. Városnéző sétánk során idegenvezetőnkkel bejárjuk az óvárost, felsétálunk a várhoz. Szabad időnkben lehetőségünk lesz megtekinteni a Vármúzeumot, ahol az egykori tulajdonosok életével ismerkedhetünk meg, megnézhetjük az eredeti bútorzattal berendezett lakószobáikat, használati tárgyaikat, emellett ebédünket is elfogyaszthatjuk, és megkóstolhatjuk a helyi sört is.

Sötétedéskor veszünk búcsút a várostól és Ausztrián keresztül hazafelé indulunk, ahova a késő esti órákban fogunk várhatóan megérkezni.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja:

2018. december 8-9. (szombat-vasárnap)                       

Indulás:

 • 6:00 Nyugati pályaudvar melletti parkoló
 • 6:15 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Vidéki felszállási lehetőségek:

 • Budaörsi pihenő, M1/M7 autópálya, MOL (volt Agip) benzinkút, 10 km
 • Tatai Remeteségi pihenő, M1 autópálya, Shell benzinkút, 64 km,
 • Győr, Arrabona pihenő, M1 autópálya, MOL benzinkút 119 km,
 • Mosonmagyaróvár, Mosoni pihenő, M1 autópálya, MOL benzinkút, 162 km,


Érkezés: az esti órákban 22 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 25.990 Ft/fő      Részvételi díj: 27.500 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • szállást a České Budějovice belvárosához közeli 3 csillagos szállodában,
 • büféreggelis ellátást,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén,
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 4.900 Ft/fő,
 • a városi sétákon alkalmazott audiós eszköz bérleti díja: 120 CZK/fő/2 nap

Az audiós eszköz bérleti díja az autóbuszon az idegenvezetőnek cseh koronában fizetendő, melynek összege időközben változhat.


Választhatóan fizetendő díjak:

 • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 1.000 Ft/fő/2 nap; 18 év alatt: 500 Ft/fő/2 nap, amely az irodában fizetendő.
 • Hluboka nad Vltavou fakultatív autóbuszos kirándulás: 3.000 Ft/fő (minimum 15 fő jelentkezése esetén), a díj az irodában fizetendő,

A fakultaív kirándulás díja tartalmazza az autóbuszos utazást, a parkolási díjat, a buszos idegenvezetést, csoportkísérést és a szervezést, foglalás költségeit is. A belépődíj külön a helyszínen fizetendő.

 • Hluboka nad Vltavou, Kastély belépő (kb. 40 perces látogatás helyi vezetővel): 290 CZK/fő, 6-15 és 15-26 év között valamit 65 év felett: 210 CZK/fő (a kastélyba egyszerre maximum 25 fő léphet be)
 • České Budějovice, Budvár Sörgyár látogatása (közel egy órás vezetett séta, csak felnőtteknek 2 dl sörkóstoló is): 140 CZK/fő, 18 éves korig: 60 CZK/fő
 • Český Krumlov, Vármúzeum: 110 CZK/fő, 6-15 és 15-26 év között valamit 65 év felett: 80 CZK/fő

15-26 év között diákigazolványt kérnek, 65 év felett pedig személyi igazolványt vagy útlevelet be kell mutatni.

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás és a parkolás díjait is. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

„Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.