Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

ADVENT A FELVIDÉKI BÁNYAVÁROSOKBAN

SELMECBÁNYA - KÖRMÖCBÁNYA

Egykori felvidéki bányavárosaink adventi hangulatába kóstolhatnak bele azon vendégeink, akik erre az utazásra jelentkeznek. A nap folyamán megismerhetünk kívülről a háborúk után is épen maradt 18. századi barokk kastélyt, sétálhatunk a parkjában, ízelítőt kaphatunk Selmecbánya és Körmöcbánya középkori történelméből.

Reggeli indulásunkat követően Parassapusztánál lépjük át a magyar-szlovák határt, és elsőként egy kis időre megállunk a Selmec-patak völgyében fekvő Szentantal településen, ahol a 18. század közepén épült barokk Koháry kastély található. Az elűzött bolgár cár, Coburg Ferdinánd töltötte itt a száműzetése éveit a két világháború között. A kastély érdekessége, hogy felfedezhetjük rajta egy naptári év adatait, azaz 365 ablaka, 52 szobája, 12 kéménye, 7 bejárati boltíve és 4 kapuja van. A kastély mögött nagy kiterjedésű angolpark van gyönyörű kutakkal, kőpadokkal, mesterséges barlanggal, tavacskával, fahíddal, pavilonnal. Rövid sétát teszünk a parkban.

Következő megállónk a 900-1000 méter magas Selmeci-hegység között található csodálatos fekvésű felvidéki bányaváros, Selmecbánya lesz, melynek történelmi központja, UNESCO Világörökség. A város felett magasodik a tizenkilenc kápolnából és két templomból álló, 18. század közepén épült barokk Kálvária, amit a történelmi Magyarország legszebb kálváriájának tartanak. A teraszosan épült városkának egyetlen egyenes utcája sincs, teljes belterülete védett műemlék. Sétánk során érintjük a Szentháromság tér reneszánsz és barokk házait, a 15. századi Szent Katalin templomot, a 16. századi Városháza épületét, melynek különlegessége a felcserélt mutatójú toronyóra (a kismutató mutatja a perceket, a nagy az órákat). Szabad időnk alatt felsétálhatunk az Óvárhoz, mely a főtértől nem messze, egy magaslaton található. Eredetileg román stílusú bazilikaként épült templomon a gótika, a reneszánsz és a barokk is nyomokat hagyott. A török veszedelem idején az erődített templomot várrá alakították át. Tovább bolyonghatunk az adventi díszben pompázó utcákon, tereken. Lehetőségünk lesz ebédünk elfogyasztására is.                                                            

A nap további részében ellátogatunk az arany és ezüst lelőhelyeiről ismert Körmöcbányára, amely már a 13. század óta ismert település. A híres körmöci aranyforint által messze földön híres lett a város neve. A lejtős főtér felett magasodó várnegyed jellegzetes épülete a 15. századi gótikus Szent Katalin templom, mely az ősi bányaváros szimbóluma és ékessége. A kéthajós vártemplom a település legmagasabb pontján áll tekintélyt parancsolóan. Sétánk során a várnegyedben érintjük még a templom melletti óratornyot, melynek harangja a 16. századból erednek, a román stílusú 13. századi Szent András körtemplomot, mely a vár eredeti temploma volt és a 14. századi régi városháza épületét. Sötétedéskor indulunk haza, és a kora esti órákban érkezünk meg Budapestre.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja:

2018. december 15.

Indulás:

  • 6:30 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
  • 6:45 Blaha Lujza tér (Europeum előtti buszöböl)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.

Vidéki felszállási lehetőségek:

  • Dunakeszi, M2 főút melletti Shell benzinkút, 25 km
  • Rétság, 2-es út melletti MOL benzinkút, Rákóczi út


Érkezés: az esti órákban 21 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 6.990 Ft/fő               Részvételi díj: 7.490 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

  • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
  • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
  • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

  • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)


Választhatóan fizetendő díjak:

  • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás: 80 év alatt 600 Ft/fő; 18 év alatt: 300 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

Pannonia Program- és Utazási Iroda

           „Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.