Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

A MAGYAR SZECESSZIÓ FÖLDJÉN I.

Szabadka, Palics és Palicsi-tó

Kép forrása: Ivan / Pexels.com
Kép forrása: Ivan / Pexels.com
Kép forrása: Lake Palic / Wikimedia
Kép forrása: Lake Palic / Wikimedia

A „magyar szecesszió földjén” nevet viselő tematikus kirándulásaink első állomásaként  Szabadkán és Palicson  járunk. Tartson velünk ezen a szép délvidéki kirándulásunkon, ismerje meg a magyar építészet emlékeit, és élvezze ennek a különleges stílusirányzatnak a szépségeit.

Reggeli indulásunkat követően a délvidék felé vesszük az irányt, ugyanis a századforduló, a magyar építészet egyik kimagasló korszakaként, számtalan tetszetős szecessziós épülettel gazdagította ezt a tájat. Útközben megismerkedünk a városnéző séták során alkalmazott audiós eszköz használatával, melynek segítségével, kényelmesen hallgathatjuk meg idegenvezetőnk által megosztott érdekes történeteket, hasznos információkat. A szerb-magyar határt Röszkénél átlépve, rövidesen programunk első állomásaként, a vajdasági magyarság egyik szellemi és kulturális központjába, Szabadkára érkezünk meg, amely a délvidék szecessziós emlékekben leggazdagabb és leglátványosabb városa. Helyi vezető segítségével először a Városháza dísztermét keressük fel, amelyet Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján építettek 1908-1910 között. 1910. augusztus 20-án nagy ünnepségen szentelték fel. A tanácsterem üvegablakait Róth Miksa üvegfestő és mozaik művész készítette Nagy Sándor festőművész kartonjai alapján. Az üvegablakok a magyar történelmet meghatározó Árpád fejedelmet, öt magyar királyunkat: Szent István, Szent László, Corvin Mátyás, Nagy Lajos, Könyves Kálmán, valamint további jelentős történelmi személyt jelenítenek meg. A díszteremben a bejárattal szemben Mária Terézia és Ferenc József, a bal oldali falon Hunyadi János, Werbőczy István, II. Rákóczy Ferenc, a jobb oldali falon pedig Széchenyi István, Deák Ferenc, Kossuth Lajos látható. A II. világháború éveiben a pincében rejtették el az üvegablakokat, a háború után visszakerültek az eredeti helyükre, de a szocializmus idején függönnyel takarták el, mely időszakból több érdekes legenda is fennmaradt az „üvegkirályok” kapcsán. Ezt követőén a városháza tornyát hódíthatjuk meg a maga 260 lépcsőjének leküzdésével. Kitartásunk jutalma a magasban elénk táruló panoráma lesz. A városházalátogatás után szabadidőnket élvezhetjük, amelynek keretében egyénileg vagy közösen is elkölthetjük ebédünket, esetleg elfogyaszthatunk egy süteményt és kávét is a korzón vagy stílusosan a szintén szecessziós Papillon kávéházban. A szabadidőt követően a Jakab és Komor téri Zsinagógát látogatjuk meg, amelyet szakavatott helyi vezető segítségével ismerhetünk meg. Az ugyancsak Róth Miksa által festett díszablakokkal büszkélkedő zsinagóga a szecessziós építészet egyik legszebb délkelet-európai épülete. A 2016. évi szecessziós utunk alkalmával még méltánytalanul elhanyagolt, romos állapotban tekinthettük meg a zsidó templomot, azonban 2018 tavaszán – a magyar állam pártfogásának köszönhetően - már régi pompájában csodálhattuk meg az épületet.

A program végeztével hazafelé vesszük az irányt, azonban még betérünk Palicsra, Szabadka elővárosába. A Palicsi-tónak köszönhetően a Monarchia idején vált kedvelt fürdőhellyé. Sétálunk a tó partján, ahol szép szecessziós emlékeket találunk, mint a Vigadó, a Víztorony, Zenepavilon, Emlékkút, Női fürdő és a Lujza Villa. Szabadidőnkben a tavon is hajókázhatunk.

A szürkület megérkeztével indulunk haza. A határátlépést követően folyamatosan utazunk Budapestre, ahová a késő esti órákban érkezünk meg.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat. A határátkelések alkalmával hosszabb várakozási időre is számítani lehet.


Az utazás időpontja: 2020. szeptember 5. (szombat)


Indulás:

 • 6:00 Batthyány tér 1-el szemközti villamospálya melletti buszöböl
 • 6:15 Nyugati pályaudvar melletti parkolóban

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínekre.


Érkezés haza: a késő esti órákban, 22 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 8.990 Ft/fő             Részvételi díj: 9.490 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást megbízható, felsőkategóriás autóbusszal,
 • csoportkísérést és idegenvezetést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 2.000 Ft/fő, törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)
 • a városi sétákon alkalmazott audiós eszköz bérleti díj: 2€/fő

Az audiós eszköz bérleti díj a buszon az idegenvezetőnek fizetendő, amelynek összege időközben változhat.


Választhatóan külön fizetendő díjak:

 • Az utazás időpontjára érvényes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás az utazás feltétele, amelyet irodánkban is megköthet: 600 Ft/fő, amely az irodában fizetendő.
 • Szabadka Városháza idegenvezetéssel: 3 €/fő,
 • Szabadka, Városháza toronylátogatás idegenvezetéssel: 2 €/fő,
 • Szabadka, Jakab és Komor téri Zsinagóga belépővel, idegenvezetéssel: 4 €/fő,
 • Szabadkai ebéd: 9 €/fő
  • MENÜ 1: Sajttal, sonkával töltött csirkemell szalonnába göngyölve, vegyes körettel és vegyes salátával, sütemény
  • MENÜ 2: Sertés pecsenye zöldséges raguval, körettel és vegyes salátával, sütemény

A belépődíjak tartalmazzák az időpontfoglalás, a parkolás díjait és az idegenvezető belépődíjának arányos részét is. A díjak - a szerb dínár körülményes beszerzése és kedvezőtlen váltási árfolyama miatt - €-ban az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen vagy az alábbi linkre kattintva teheti meg:

http://pannoniatravel.hu/jelentkezes

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatokat küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

A bejelentkezést követően elküldjük Önnek a visszaigazolást e-mailben, melyben megadjuk a foglalással kapcsolatos teendőket, fizetendő díjakat, fizetési határidőket és az utaláshoz szükséges adatokat. Felhívjuk figyelmét, hogy a fizetendő díjakat a visszaigazolást követő két munkanapon belül szükséges rendezni.

Online ügyintézés

A szerződéskötés érdekében nem szükséges befáradnia irodánkba, kényelmesen otthonról is intézheti a foglalással kapcsolatos teendőket. A visszaigazolásban szereplő díjakat rendezheti átutalással vagy banki befizetéssel. Az összeg beérkezését követően elküldjük a számlát és az utazási szerződést, melyet kérjük, aláírva küldjön vissza számunkra.

Személyes ügyintézés

Iroda cím: Flórián Udvar 1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet.

Irodánk megközelíthető a Polgár utcai bejáraton felül a Flórián tér felől az OTP bankfiók melletti „A” épület bejáratán keresztül is.

Nyitva tartás: keddtől – csütörtökig 12.00 és 18.00 között

Irodánkban csak készpénzes fizetésre van lehetőség!

Kérjük, a gyorsabb ügyintézés érdekében, szíveskedjen előre időpontot foglalni az irodába e-mailben (info@pannoniatravel.hu) vagy telefonon (+3630/592-6107). Emellett kérjük, küldje el számunkra előzetesen a foglaláshoz szükséges adatokat, hogy elő tudjuk készíteni a foglalását.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.


Weboldal cím: www.pannoniatravel.hu

Bankszámla adatok: HUF számla 10404065-50526968-72661005 (K&H)

Engedélyszám: U001537

Irodánk a MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége) tagja

ÁSZF – utazási feltételek: http://pannoniatravel.hu/aszf---utazasi-feltetelek