Pannonia                          Program- és Utazási Iroda
Kultúrában utazunk

DUNAJECI TUTAJOZÁS, CSORBA-TÓ, ZAKOPANE, NEDEC VÁRA, LŐCSE, KÉSMÁRK

A Magas-Tátra szlovák és lengyel oldalára, valamint Szepes vármegye területére hívjuk utasainkat ezen a kiránduláson. Sétálunk a Tátra második legnagyobb tavának partján és Lengyelország legmagasabban fekvő városában. Tutajozunk a lengyel-szlovák határfolyón, megnézzük a történelmi Magyarország egyik északi határőr várát, felkeressük Thököly Imre szülővárosát és megnézzük hol élt a lőcsei fehér asszony.

1. nap:

Reggeli indulásunkat követően az Alacsony-Tátrán át érjük el a Magas-Tátrát, útközben pedig megismerkedünk a városnéző séta során alkalmazott audióseszköz használatával, melynek segítségével, még a nagy forgatagban is kényelmesen hallgathatjuk meg idegenvezetőnk által megosztott történeteket és információkat. Elsőként a Csorba-tó mellett állunk meg, az 1346 méter magasan fekvő tengerszem a Tátra második legnagyobb tava. Csorbató település klimatikus gyógyüdülőhely, a tátrai villamosvasút egyik végállomása is itt található. Sétálunk a tó partján, megpihenünk a hegyek ölelésében, élvezzük a kristálytiszta hegyi levegőt.

A Magas-Tátra vonulatain keresztül folytatjuk tovább utazásunkat. Útközben olyan közkedvelt üdülőhelyeket érintünk, mint Ótátrafüred, Tátralomnic. Kedvező időjárás esetén rövid pihenőt is tartunk egy fotószünet erejéig Tátralomnic központjában.

Következő megállónk a Poprád folyó völgyében fekvő város, Késmárk, melynek neve a német sajtvásár szóból ered: Käsemarkt. Késmárk a Szepesség egyik legfestőibb fekvésű városa, a Magas-Tátra hófödte csúcsaival a háttérben. A 16. század második felétől a Thököly család birtoka volt, és hosszú időn keresztül folyamatos viszálykodásban állt a közeli Lőcsével az áru megállító jog birtoklása miatt. Itt született a híres kuruc hadvezér Thököly Imre. Az óvárosban teszünk egy rövid sétát, érintve a szépen felújított, reneszánsz stílusú, pártázatos, sgrafitto díszes bástyákkal körülvett Thököly-várat. Az udvarában található várkápolna alapja gótikus, kapuzata barokk. A főoltáron magyar királyok szobrai állnak. Figyelemre méltó a város evangélikus fatemploma is, mely a 17. század fordulóján épült fából, vasszegek felhasználása nélkül.

Tovább folytatva utunkat a Tátra keleti oldalán, átlépjük a szlovák-lengyel határt és Lengyelország téli központjába, a legmagasabban fekvő (838 méter) lengyel városba, Zakopaneba érkezünk. Idegenvezetőnkkel végig megyünk a sétálóutcán, tipikus, helyi stílusban épült házak között, megnézzük a híres piacot, ahol megkóstolhatjuk és meg is vásárolhatjuk az itt élők saját készítésű termékeit, de ezen kívül helyi kézműves termékekkel (bőráruk, fából készített dísztárgyak) is találkozhatunk. Végül lehetőségünk lesz felmenni siklóvasúttal az 1123 méter magas Gubałówka csúcsra, ahonnan csodálatos a kilátás a Tátra vonulataira és a városra. Este elfoglaljuk szállásunkat. Fakultatív vacsorázási lehetőséget ajánlunk a szállodától 7-9 percre, a Krupówki sétáló utca egyik jellegzetes regionális stílusban, csupa fából épült, górál használati tárgyakkal berendezett éttermében, ahol igazi górál vendéglátás várja az idelátogató vendégeket. A séf a hangulat emeléséhez górál konyhai remekeket ajánl, így mi is természetesen olyan helyi specialitást fogyaszthatunk, mint a grillezett pisztráng.

2. nap:

Reggelink elfogyasztását követően a Pieninek Nemzeti Parkba utazunk. A Pieniny hegység déli részén található a Dunajec folyó, mely gyönyörű hasadékvölgyet képez. Meredek, sziklás, szaggatott hegyoldalai lenyűgöző látványt nyújtanak az utazók számára. Sromowce Wyznén tutajosok várnak bennünket, és vadregényes szurdokvölgyben 36 méter szintkülönbséget megtéve fogunk tutajozni Szczawnicaig. Felejthetetlen élményben lesz részünk, utazásunk során!

A vízi programot követően Nedec váránál állunk meg egy fotószünet erejéig. A középkori vár 1918-ig a történelmi Magyarország egyik északi határvára volt. A 14. század elején épült, évszázadokon át fontos védelmi szerepet látott el, mivel a szikla, amin áll, 80 méterre emelkedik a Dunajec folyó fölé. A parkolótól, egy part menti sétányon el lehet sétálni a duzzasztó gátjára, ahonnan fényképet készíthetünk a várról. A parkolóban és a sétánynál ajándékárusok kínálják jellegzetes portékájukat. 

Ezt követően visszafelé indulunk. A lengyel-szlovák határ átlépését követően az egykori Szepes vármegye székhelyén, Lőcsén állunk meg. Szinte hiánytalanul öleli körbe középkori várfala a gótikus és reneszánsz műemlékekkel teli óvárosát. A legfőbb látnivalója a háromhajós, monumentális, gótikus Szent-Jakab templom, azon belül is az értékes, gótikus szárnyas oltárok gyűjteménye. A főtér másik ékessége, egyúttal a város szimbóluma is, a tér közepén álló gótikus, régi Városháza, melynek díszes emeleti része Schulek Frigyes tervei alapján épült.

Programunk végén késő délután indulunk vissza Budapestre, ahova a késő esti órákban fogunk megérkezni.

Megjegyzés: a programok megvalósulásának sorrendje a helyi viszonyok függvényében változhat.


Az utazás időpontja: 2018. szeptember 29-30. (szombat – vasárnap)               

Indulás:

 • 6:00 Batthyány tér 7. (a villamosmegálló előtt)
 • 6:15 Nyugati tér (Nyugati pu. melletti parkoló)

Kérjük, hogy 15 perccel az indulási időpont előtt érkezzenek a fenti indulási helyszínre.


Érkezés: a késő esti órákban 22 óra körül


Törzsutas részvételi díj: 25.990 Ft/fő            Részvételi díj: 27.990 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az autóbuszos utazást újszerű és megbízható felsőkategóriás autóbusszal,
 • a középkategóriás szállást a Hotel Helios belvárosi szállodában, igény szerint két-, háromágyas szobákban,
 • büféreggelis ellátást,
 • a magyar nyelvű idegenvezetést és csoportkísérést,
 • a szervezés díját.


Kötelezően külön fizetendő:

 • ügyfél adminisztrációs díj: 1.200 Ft/fő, – törzsutasaink által nem fizetendő (közvetlenül az irodánknál történő jelentkezés esetén)
 • 1,8 % kötelező útlemondási biztosítás,
 • egyágyas felár: 6.900 Ft,
 • a városi sétákon alkalmazott audióseszköz bérleti díja: 15 zł/fő/2 nap

Az audióseszköz bérleti díja az autóbuszon az idegenvezetőnek zlotyiban fizetendő, melynek összege időközben változhat.


Külön fizetendő díjak:

 • Késmárk, vár: 5 €/fő, Diák: 2 €/fő, Nyugdíjas: 3 €/fő,
 • Gubałówka felvonó: 25 zł/fő, Diák/Nyugdíjas: 20 zł/fő,
 • Vacsora Zakopaneban: Juhtúróleves, Grillezett pisztráng fóliás burgonyával és salátamixszel, kancsós víz 55 zł/fő

Aki nem szereti a halat, annak grillezett csirkemellet tudunk biztosítani, amit előre jelezni kell, mivel a helyszínen módosításra már nincs lehetőség.

 • Dunajec tutajozás: 60 zł/fő, 10 éves korig: 30 zł/fő,
 • Lőcse, Szent Jakab templom: 3 €/fő, Diák: 2 €/fő.

A belépődíjak a foglalási és parkolási díjakat is tartalmazzák. A díjak az idegenvezetőnek fizetendők, amelyek összege időközben változhat.


Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás irodánkban kedvező áron köthető.


Örömmel várjuk jelentkezésüket!

Üdvözlettel,

a Pannonia Program- és Utazási Iroda csapata

„Kultúrában utazunk!”


Vevőtájékoztató:

A bejelentkezését és az adatok elküldését az info@pannoniatravel.hu e-mail címen teheti meg. A személyes ügyintézés érdekében a Flórián udvari irodánkban (1033 Budapest, Polgár u. 8-10. „E” épület, első emelet) várjuk hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 óra közötti nyitvatartási időben.

Az utazás megkezdéséhez utazási szerződés megkötésére van szükség. Kérjük, hogy ennek érdekében a következő adatok küldjék el részünkre: több megadott időpont és program esetén az utazás pontos időpontja és program megnevezése, a szerződő fél neve, állandó lakcíme, mobiltelefonszáma, utastársak neve, születési dátumok, felszállás helye.

Útjainkról a +3630/592-6107 telefonszámon is érdeklődhet a fenti nyitvatartási időben.